> PODIUM – ARCHIEF

 

 

 

 

LEO BAKKER (62)   –   HEINKENSZAND         – Voorzitter TMZ

 

 

Activiteiten binnen wielersport:
 • Voorzitter TMZ (Trimbelangen Midden Zeeland) sinds ca 20 jaar
 • Voorzitter wielercomité Vitesse in Heinkenszand (ca 40 jaar)
 • Lid van diverse werkgroepen (provinciaal en landelijk) in de wielersport;
 • Jurylid bij TMZ;
Waarom gekozen voor wielersport:
Knieblessures bij voetbalsport en op advies arts destijds gaan fietsen om knie sterker te maken. 40 jr geleden koersen gaan rijden bij TMZ (was er toen al….). Na een valpartij in Ronde van Kwadendamme met wedstrijden gestopt maar wel recreatief actief op de racefiets gebleven en doorgegaan met het organiseren van wielerevenementen (oa Ronde van Heinkenszand en destijds de 24-uurs van ’s Heerenhoek). Na enkele jaren benaderd door TMZ om te jureren en weer wat later om toe te treden in het TMZ-bestuur.
Hoeveel uren:
Ik schat gemiddeld 25 uur per week.
Meeste voldoening:
Stukje waardering van zowel renners, organisatoren en publiek. Bij TMZ is het opvallend dat het merendeel van de renners voor de wedstrijd even komen groeten en na de wedstrijd komt bedanken. Verder de ontspannen sfeer die er is.
Fiets je zelf ook:
Zelf zit ik wekelijk zo’n 4 keer op de racefiets of mountainbike (winterseizoen). Soms een toertocht, maar vaak alleen. In een groep rijden is leuk, maar je bent gehouden aan tijden enz. Voor mij komt het beter uit dat ik zelf kan kiezen wanneer en hoe lang ik ga fietsen.
Grote profkoersen:
De Ronde van Vlaanderen zit vast in m’n schema. Samen met m’n echtgenote maken we daar vooral een gezellig weekendje van. Soms een WK en een extra klassieker. Touraankomsten in Nederland of België pak ik wel altijd mee, maar dan enkel als ze niet op een wedstrijddag van TMZ zijn.
Andere hobby’s:
Het ligt er maar aan wat je onder “hobby” verstaat. Ik heb een brede interesse in heel veel dingen zonder dat het “verslavend” of “moeten” is. Ik denk dat het “organiseren” (zowel vooraf als het actief zijn bij de uitvoering) in de breedste zin van het woord mijn hobby is. Het maakt daarbij niet uit of dat voor de sport, een verbouwing, technische ontwikkelingen, (wereld)politiek of bv vluchtelingenhulp is.
Toekomst Zeeuwse wielrennen:
Het Zeeuwse wielrennen heeft zeker toekomst. Er is een categorie talentvolle renners en er zijn relatief veel wedstrijden in de provincie.
Belangrijk voor de (nabije) toekomst is dat de wielersport zich moderniseert en zich meer gaat richten op het publiek.
Veel organisaties hebben zich gericht op wedstrijdtechnische aspecten. Dat is allemaal modern, maar het publiek is min of meer vergeten. 50 jaar geleden zagen we bij wedstrijden een jurywagen, de jury, een microfonist, dranghekkens en spandoeken en wat zien we anno 2016????????. Nog steeds hetzelfde (terwijl het programmaboekje van 50 jr geleden is weggesaneerd).
De moderne renner draagt een schaalhelm en zonnebril en is uiterlijk bijna niet te herkennen (als je buurman meerijdt is hij nagenoeg onherkenbaar).
We moeten de niet regelmatige wedstrijdbezoeker trekken, vasthouden en enthousiast maken. Enkele opties:
 • Start/finish in centrum dorp of stad;
 • Combinatie met bv kermis, dorpsfeest oid;
 • LED-schermen of andere schermen met per doorkomst rennersnamen + reclame;
 • Live-timing via app’s op smartphones;
 • Live verslag vanaf een motor bij grote omlopen/klassiekers;
 • Springkussen oid om kinderen te vermaken (blijven ouders langer bij koers);
 • Horeca bij start/finish (bv kleine consumptietent; geeft bindend effect)
TMZ is daarin vooruitstrevend en krijgt bijzonder veel positieve reacties van het publiek.

 

TMZ
TMZ bestaat meer dan 40 jaar en is de grootste Vrije Wielerbond van Nederland. In 2016 had TMZ 200 licentiehouders en 29 wedstrijden met ca 3500 renners aan het vertrek (daarbij nog 12 ATB wedstrijd met KNWU en 8 zomeravondwedstrijden met ZTRC Theo Middelkamp).
TMZ is een overkoepelende organisatie voor plaatselijke wielercomité’s die tegen lage kosten een mooie wielerwedstrijd willen organiseren.
Bij TMZ staat een veilig en sportief wedstrijdverloop centraal en kan iedereen boven de 16 jaar startgelegenheid krijgen. Dit kan op eenvoudige wijze door naar de wedstrijd te komen en in te schrijven. Een licentie is niet perse nodig, maar een veilige racefiets en valhelm zijn verplicht.
Wielersport “pur sang” is dan ook het motto, waarbij het wedstrijdelement telt, maar ook de goede onderlinge sfeer en de ambiance.
Vooral de ambiance spreekt de toeschouwers aan. Wedstrijden zoals in Ovezande, Heinkenszand en Westkapelle trekken jaarlijks honderden toeschouwers, waarbij Heinkenszand met zo’n 1000 man publiek toch wel uniek genoemd mag worden. Ook de mooie klassieker van Noord Beveland (start/finish in Wissenkerke) en de ZeelandClassic (start/finish Heinkenszand) zijn wedstrijden met landelijke uitstraling en steeds 150 renners aan het vertrek.
Verder kent TMZ een individuele tijdrit over 27,6 km waar iedereen aan kan deelnemen (hier zien we veel triathleten en schaatsenrijders).
TMZ is uniek in Europa (muv organisatie Tour de France) mbt beeldschermen, live-timing enz.
Kalender 2017:
De voorlopige kalender 2017 telt 31 wedstrijddagen (2 meer dan in 2016). Daarboven komen dan nog ATB wedstrijden de wedstrijden van zomeravondcompetitie.
Tevredenheid deelname:
Per criterium waren er in 2016 gemiddeld 125 renners per wedstrijd. Het aantal deelnemers bij TMZ is nog steeds stijgende. Gelet op de landelijk trend (=dalend) is TMZ hier erg blij mee.
Samenwerking TMZ en KNWU:
Ruim 45 jr geleden is TMZ ontstaan uit onvrede over de KNWU. Vanuit de Zeeuwse gedachte “dan doen we het zelf wel” is destijds een “wilde bond” ontstaan.
Na een woelige en soms vijandige periode (voor mijn bestuurlijke tijd) is er een unieke Zeeuwse samenwerking ontstaan die landelijk bepalend is geweest en uiteindelijk heeft geleid tot de WFN (Wieler Federatie Nederland) in ca 2002.
De WFN is een samenwerkingsovereenkomst tussen alle Nederlandse Vrije (Wieler)Bonden en de KNWU waarin we elkaar(en elkaars licenties) met behoud van eigen identiteit en zelfstandigheid erkennen. Dit houdt in dat je met een TMZ licentie bij de KNWU mag starten en omgekeerd en dat juryleden uitgewisseld kunnen worden.
Overigens blijft Zeeland toonaangevend als het gaat om samenwerking. Jaarlijks komen de grotere Zeeuwse wielerorganisaties 3x bijeen komen om ervaringen uit te wisselen en zaken af te stemmen. Dit is nog in geen enkele provincie.
Beste Zeeuwse wielrenner:
Voor mij is dat iedere Zeeuw die zich als ambassadeur voor de wielersport gedraagt ongeacht of dit recreatief of in wedstrijdverband is.   (21 december 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FONS VAN DORSSELAER (65) UIT HULST  – COÖRDINATOR ATB COMPETITIE ZEELAND – OVER DE UITDAGING OM SAMEN IETS TE BEREIKEN. 
fons-van-dorsselaer-hoogerheide-2014Fons van Dorsselaer als begeleider tijdens een wedstrijd voor ID renners in Hoogerheide.
WAT DOE JE PRECIES BIJ ATB COMPETITIE ZEELAND
> Ik ben al ongeveer 20 jaar coördinator van de Zeeuwse ATB competitie. Dat houdt o.a. in het samenstellen van de kalender en het reglement, stuurborden, inschrijvingen, klassementen, prijzen en financiën regelen en vragen van deelnemers en organisatoren beantwoorden. Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen. Van mensen van TMZ krijg ik veel ondersteuning. Daarnaast zit ik wat ruimer in de tijd, na ruim 44 jaar werken bij Dow Chemical ben ik nu gepensioneerd.
WAAROM GEKOZEN VOOR WIELERSPORT
> Ik ben met de wielersport in aanraking gekomen door het rijden van wedstrijden in de toenmalige vrije bond in Zeeuws-Vlaanderen. Door een combinatie van weinig tijd en te weinig talent is dat niet veel geworden. Om toch iets actief te kunnen doen in de wielersport ben ik gaan jureren. Ik ben 30 jaar KNWU jurylid geweest.
> Jureren doe ik niet meer. Maar ik ben nu wel lid van het district bestuur KNWU Zuid-West Nederland. Ik ben begeleider bij ID cycling (renners met een verstandelijke beperking / foto boven). Verder mede organisator van de ATB wedstrijd in Hulst en dus coördinator van de Zeeuwse ATB competitie. Omdat ik zelf begonnen ben in een vrije bond en later KNWU werk gedaan heb, heb ik interesse gehouden in beide takken en waar mogelijk samenwerking bevorderd. Jan van Haneghem heeft me daar steeds in gesteund en gemotiveerd. Totaal ben ik ruim 1 dag in de week met wielrennen bezig, zelf fietsen niet meegerekend.
WAT GEEFT JE DE MEESTE VOLDOENING BIJ DIT WIELERWERK
> Waarom doet iemand dit allemaal? Wat mij betreft is het liefde voor de sport, actief daarmee bezig zijn en de uitdaging om samen iets te bereiken.
FIETS JE ZELF OOK  b.v. TOERTOCHTEN 
> Ik probeer 3 X per week zelf te fietsen, op zondag morgen met de tourclub in Hulst en door de week nog twee keer met diverse groepen of alleen. Zo nu en dan rijden we ook mooie toertochten. We hebben o.a. de Ronde van Vlaanderen, Luik Bastenaken-Luik, Parijs Roubaix, Milaan San Remo, de Marmot, Santiago de Compostella en diverse Franse cols gereden. Totaal kom ik aan ongeveer 10.000 km per jaar.
GA JE WEL EENS BIJ GROTE WEDSTRIJDEN KIJKEN
zesdaagse-rotterdam
> Ik probeer jaarlijks een aantal wieler evenementen te bezoeken. Zoals de 6 daagse van Rotterdam, criteriums in de buurt, een aantal Belgische wedstrijden waar je nog “tussen de renners” kunt lopen en enkele top cyclocross wedstrijden.
ANDERE HOBBY’S NAAST WIELERORGANISATIE
> Naast het wielrennen ben ik 1 of 2 dagen in de week actief als gids of suppoost in het industrie museum Zeeland in Sas van Gent.
HOE ZIE JE DE TOEKOMST VAN HET ZEEUWSE WIELRENNEN
> Ik denk dat we niet mogen klagen over het wielrennen in Zeeland. We hebben veel mooie grote wedstrijden en in vrijwel alle categorieën en disciplines deelnemers die mee spelen op het hoogste niveau. De vesting cross in Hulst op 12 februari is een mooie uitbreiding in deze lijst. Als Zeeuws-Vlaming maak ik me wel een beetje zorgen over de situatie hier. We hebben grote wedstrijden, Omloop van de Braakman, Wim Hendriks trofee en de junioren 3 daagse van Axel. Maar daarachter zit een gat. Te weinig wedstrijden voor de andere categorieën en te weinig kader voor training en opleiding van jonge renners. Hierdoor vertrekken te veel renners naar Belgische verenigingen wat meestal eindigt in een anoniem afscheid van de wielersport.
MOOISTE WEDSTRIJD ATB COMPETITIE
> Moeilijk te zeggen. Het mooie van ATB wedstrijden is dat het elke week anders is. De wedstrijd van X-treme in Westerschouwen heeft een prachtig parkoers en onze Belgische vrienden in Zelzate weten jaarlijks een geweldige ambiance te creëren. Over deelname hebben we niet te klagen. Wekelijks 125-150 deelnemers is prima. Onze 2 doelgroepen zijn jeugd en breedtesport. En dat zijn beide categorieën die naast het wielrennen ook nog tijd vrij moeten kunnen maken voor andere activiteiten.
antwan-tolhoek-zwitserland-2016
BESTE (ZEEUWSE) WIELRENNER EN WAAROM
> Antwan Tolhoek (foto) is op dit moment de beste Zeeuwse renner. Maar ook Milan Vader , Lindy van Anrooy en Jarno Mobach presteren zeer goed. En zonder chauvinistisch te zijn kan ik genieten van het aanvallend koersen van Brian van Goethem.   (6 december 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDWIN VAN IMMERSEEL  (51) UIT TERNEUZEN BEZOEKT 70 WEDSTRIJDEN PER JAAR & HEEFT WIELERVERZAMELING MET 1200 BOEKEN
edwin-van-immerseel-omroep-zeeland
Archieffoto : Omroep Zeeland          Mijn enige hobby die ik heb is wielrennen maar dan wel passief. Ik verzamel alles wat ik tegenkom dat met wielrennen te maken heeft en bezoek zoveel mogelijk wedstrijden. Voor de start en tijdens de wedstrijden maak ik foto’s van de renners of rensters. Ik bezoek alle voorjaarswedstrijden in België vanaf de Omloop Het Nieuwsblad tot de Ronde van België. Daarnaast de criteriums in de buurt en alle overige klassiekers in België. Wanneer de Tour, Giro of Vuelta in Nederland of België start of doorkomt bezoeken we die ook. In de winter ga ik naar enkele veldritten. In totaal ben ik op gemiddeld zo’n zestig a zeventig wedstrijden per jaar te vinden. Dit kan alleen zijn, met vrouw en of dochter, mijn ouders en drie vaste vrienden.
Na mijn werk gaat bijna iedere minuut van mijn vrije tijd wel op aan bezig zijn met wielrennen, het bezoeken van de koersen of het bijhouden van mijn verzameling. Er gaat geen week voorbij of er komen wel nieuwe spullen binnen. Per dag heb ik zo’n 6 a 7 kranten waaruit ik het wielrennen haal. Per jaar ontvang ik op de koersen of via de post ruim 1500 fotokaarten van de renners. Inmiddels heb ik ook ruim 1200 boeken over wielrennen in mijn collectie. Voor de rest bewaar ik echt alles wat je kunt bedenken wat met wielrennen te maken heeft. Stickers, postzegels, draaiboeken, reclameborden, wedstrijdbepijling, pennen, sleutelhangers, etc. etc. Als er maar een wielrenner op staat.
Sinds een paar jaar plaats ik de foto’s die ik op de koersen maak op mijn Facebook. Hierop krijg ik leuke reacties van een steeds groter wordende groep wielerliefhebbers. Zelf fiets ik niet of niet noemenswaardig. Op de dagen dat ik vrij ben probeer ik op de koers te zijn dus kan ik zelf niet op de fiets zitten. Mijn favoriete koers is de Ronde van Vlaanderen, direct gevolgd door Parijs Roubaix en Luik Bastenaken Luik. En uiteraard vind ik ook alle Zeeuwse wedstrijden mooi om te volgen, van de Omloop van de Braakman t/m de Int. Junioren Driedaagse van Axel. Jammer dat de vroegere Ronde van Midden Zeeland dit jaar niet meer op de kalender stond maar ik heb vernomen dat er toch weer een vervolg gaat komen. Een goede zaak voor het Zeeuwse Wielrennen en met name voor de Zeeuwse renners waarvan we er steeds meer goede bij krijgen. Een aantal zijn al prof maar ook bij de junioren en beloften hebben we mooie talenten.
edwin-brian
Foto : Facebook          Een beetje chauvinistisch ben ik wel, en dat mag wel toch? Dus voor mij is de beste op dit moment Brian van Goethem uit Sluiskil en bij de junioren en volgend jaar beloften hebben we Jarno Mobach uit Philippine. Brian is een heel aanvallende renner die het niet van z’n sprint moet hebben maar wel een heel jaar in beeld koerst met ook nog eens mooie uitslagen. Jarno won al Parijs Roubaix bij de junioren en tal van andere wedstrijden. Maar ze hebben concurrentie van een heel aantal andere sterke Zeeuwen die ook allemaal een pluim verdienen. Wielrennen blijft voor mij de mooiste sport die er is. Ik wens alle wielerenners en supporters een mooie en gezonde overwintering.  (3 november 2016)