> ZLM TOUR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

THUISWEDSTRIJD BRIAN VAN GOETHEM, MARCO MINNAARD, THIJS DE LANGE EN WESLEY MOL IN ZLM TOUR DOOR ZEELAND

In de ZLM Tour komen vier World Tour teams aan de start. Tijdens de proloog in Yerseke op 19 juni kan het publiek renners van Lotto-Soudal (Brian van Goethem / foto boven Edwin van Immerseel), Team Sunweb, Jumbo-Visma en Katusha-Alpecin begroeten.

 

Op het startblad staan verder o.m. de  pro-continentale formaties Roompot Charles (Maurits Lammertink – Justin Timmermans & Lars Boom), Wanty Gobert (Marco Minnaard) en Sport Vlaanderen Baloise.  Daarnaast de continentale ploegen Alecto Cycling, Metec TKH  (Thijs de Lange), Vlasman Cycling en Differdange Geba (Wesley Mol /foto onder). 

 

 

Bekijk de voorlopige deelnemerslijst :
https://zlmtour.nl/wp-content/uploads/2019/06/deelnemers.pdf
De definitieve selecties worden meestal in de laatste week vóór de wedstrijd bekend gemaakt door de wielerploegen en organisaties.
(15 juni 2019)

 

 

 

 

 

 

LEIDERSTRUIEN ZLM TOUR 2019 MET ZEELAND TRUI

GELE TRUI   >  ZLM VERZEKERINGEN   :  LEIDER ALGEMEEN KLASSEMENT
WITTE TRUI   >  SHIMANO   :  BESTE JONGERE
BLAUWE ZEELAND TRUI    :  LEIDER PUNTEN KLASSEMENT.       (31 mei 2019)

 

 

 

 

 

 

ZLM TOUR 2019 : 714 KM. DOOR ZEELAND, LIMBURG, BRABANT EN BELGIË  :  PROLOOG IN YERSEKE OP WOENSDAG 19 JUNI

TWEEDE ETAPPE VAN BELGISCHE BREDENE NAAR HEINKENSZAND

OUD PROFRENNER JEAN-PAUL VAN POPPEL NIEUWE KOERSDIRECTEUR

 

 

Onder een nieuwe naam en met een nieuwe organisatie gaat de Ster ZLM Toer in 2019 verder als ZLM TOUR. Van woensdag 19 juni tot en met zondag 23 juni kan het publiek weer genieten van de internationale wielertop op Nederlandse bodem. Veel World Tour ploegen, waaronder vooral de sprintersploegen, gebruiken de ZLM Tour als  voorbereiding op de Tour de France.  

Hoofdsponsor ZLM Verzekeringen en Libéma Profcycling slaan de handen ineen als het gaat om de organisatie van het wielerevent. De ZLM Tour zal de status van UCI 2.1 niveau behouden.

De Ster ZLM Toer kent een roemrijke historie met winnaars als Cavendish, Greipel en Gilbert en is een begrip in Nederland. ZLM Verzekeringen is al jarenlang actief in de wielersport en dat levert de verzekeraar een positieve bijdrage aan de naamsbekendheid op.  De nieuwe organisatie heeft  de sportieve ambities om de ZLM Tour de komende jaren nog nadrukkelijker op de kaart te zetten als de ideale voorbereidingskoers voor de sprintersploegen op de Tour de France. 

 

 

 

 

 

 

Wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borssele over de ZLM Tour :  “Als sportgemeente zijn we blij met de aankomst van de profrenners in Heinkenszand. Het peloton rijdt straks zo’n 100 kilometer langs onze karakteristieke dorpen, over onze prachtige dijken en via de vele polderwegen die ons landschapspark rijk is. Het is voor onze omgeving de uitgelezen mogelijkheid om aan een groot publiek te laten zien dat het hier goed recreëren en dus fietsen is.”

 

 

 

Hubèr Rentmeester (ZLM Verzekeringen) is tevreden over het rittenschema :  “Wij richten ons als verzekeringsmaatschappij met name op Zeeland en Brabant. Daarom zijn wij er trots op dat een groot deel van het parcours van de ZLM Tour ook door deze twee provincies loopt. De provincie Zeeland heeft zich tevens als partner verbonden aan de ZLM Tour. Alleen op zaterdag maken wij een uitstap naar Limburg.”  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETAPPESCHEMA ZLM TOUR 2019:

 

 

19 juni     18.00 uur     Proloog in Yerseke over 6,8 km.     Parcours vanaf het Moerplein en vervolgens door de Yerseke Moer en over de Hogeweg.  Om 20.30 uur begint de huldigingsceremonie.

 

 

 

20 juni      11.15 uur      Bredene (B)   –  Zeeuws Vlaanderen   –  Westerscheldetunnel   –  Midden Zeeland    –  Heinkenszand/Stenevate         Afstand : 197,9 km.   

Start : 11.15 uur in Bredene bij Meeting & Eventcentrum Versluijs         13.45  Westerscheldetunnel         14.30 uur 1ste finish passage in Heinkenszand, vervolgens 3 plaatselijke ronden van 19 km.    Finish : rond 16.00 uur in Heinkenszand bij Gemeentehuis.

 

21 juni      13.00 uur     Etten-Leur / Markt   –  Buchten / Markt      168,1 km.

 

22 juni      12.30 uur     Buchten / Markt   –   Landgraaf / Beethovensingel     171,4 km.

 

23 juni       12.30 uur    Eindhoven / High Tech Campus    –   Tilburg / Puisstraat        170,1 km.                  (31 mei 2019)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IN 2018 GEEN STER ZLM TOER WEGENS ORGANISATORISCHE PROBLEMEN 

Wielersupporters kunnen de Ster ZLM Toer 2018 schrappen in hun agenda. In 2017 was de populaire etappewedstrijd twee dagen te gast in Zeeland. Op de openingsdag (14 juni) stond in Westkapelle een tijdrit op het programma. Een dag later reden de renners van Tholen naar Hoogerheide.

Er zal in 2018 geen Ster ZLM Toer – GP Jan van Heeswijk worden verreden. De organiserende Stichting Wielerbelang Schijndel heeft met pijn in het hart moeten besluiten om de koers te annuleren. De internationale wielerwedstrijd stond gepland van woensdag 13 juni tot en met zondag 17 juni. “We zijn er door organisatorische redenen, ondanks toezeggingen van diverse etappeplaatsen, niet in geslaagd om het etapeschema georganiseerd te krijgen”, aldus voorzitter Anton Ganzeboom.

Ganzeboom: “Helaas zijn we er tegenaan gelopen dat, nadat we het financiële kader rond hadden, enkele beoogde etappeplaatsen toch afhaakten. De besluitvorming hiervoor duurt vaak even en ook het traject rond vergunning wordt steeds complexer. Er is niet genoeg tijd om nu nog met alternatieven te komen. Daardoor moeten we nu dit besluit nemen.”

De organisatie kan niet langer wachten op andere mogelijkheden. “Wij kiezen er bewust voor om nu de knoop door te hakken. Ook omdat we ploegen in de gelegenheid willen stellen om een alternatief te zoeken voor onze wedstrijd.” Het niet doorgaan van de wedstrijd is absoluut geen definitief einde van de koers op het UCI 2.1 niveau. “Dit geeft ons als organisatie nu ook de ruimte om onze focus op 2019 te leggen. Dan willen we sterker dan ooit terugkomen!”      (11 april 2018)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STER ZLM TOER 2017 TWEE DAGEN IN ZEELAND

 

 

 

 

 

BUITENLANDSE WINST IN STER ZLM TOER 2017

Foto : Organisatie          Op de erelijst van de Ster ZLM Toer kan José Goncalves toegevoegd worden. De 28 jarige Portugees van Katusha Alpecin verdedigde in de slotetappe met succes zijn geringe voorsprong. In het eindklassement hield Goncalves 11 seconden over op Primoz Roglic (Lotto NL Jumbo) en Laurens de Plus van Quick Step Floors strandde op 13 seconden. Zeeuws Vlaming Brian van Goethem belandde na vijf koersdagen op de 85ste plaats op 17.33 van de winnaar. Rens te Stroet (Destil Jo Piels) werd 112de en laatste op 29.37. Ploegenklassement : 1. Quick Step Floors     7. Roompot – Nederlandse Loterij.
Na de Ster ZLM Toer liet ploegleider Michel Cornelisse van Roompot – Nederlandse Loterij weten tevreden te zijn over de meerdaagse met van Goethem door thuisprovincie Zeeland : “Ik denk dat de jongens er goed voor staan, zo kort voor het NK. Jammer dat de echte uitschieter ontbreekt, maar het zijn ook niet de minste renners die hier winnen. Oscar Riesebeek was op de 11 de plaats de beste bij de Nederlandse formatie: “En met wat minder pech in de proloog, toen hij tot twee keer toe uit zijn pedaal schoot, had Oscar zelfs nog een paar plaatsen hoger kunnen eindigen”.   (18 juni)
In de warme slotrit rond het Oost Brabantse Oss sprintte de Duitser Marcel Kittel na 4 uur wedstrijd naar de dagzege. De renner van Quick Step Floors versloeg Dylan Groenewegen en André Greipel.  57. Brian van Goethem op 11 sec.   (18 juni)

 

 

 

 

 

STER ZLM TOER : PORTUGEES PAKT LEIDING IN ARDENNENRIT

Foto : Twitter         In de Ardennenrit reed Zeeuws Vlaming Brian van Goethem in een zevenmans kopgroep met verder o.m. zijn landgenoten Wesley Kreder en Folkert Oostra. De aanvallers van het eerste uur pakten een mooie voorsprong in de heuvels maar ze konden het toch niet bolwerken tegen de klimspecialisten. In de slotfase kwamen José Goncalves (Katusha Alpecin) en Laurens de Plus van Quick Step Floors naar de spits. De 28 jarige Goncalves zegevierde in La Gileppe en de Portugees kon bij de huldiging de leiderstrui aantrekken. Van Goethem verspeelde op de 86ste plaats ruim 17 minuten.   (17 juni)

 

 

 

 

 

TWEEDE ZEGE DYLAN GROENEWEGEN

Foto : Twitter       In de heuvelrit door Zuid Limburg sprintte Dylan Groenewegen in Buchten naar zijn tweede zege in de Ster. De 23 jarige renner van Lotto NL Jumbo versloeg de ploeggenoten André Greipel (2) en Moreno Hofland (3) van Lotto Soudal na een zware omloop van 209 km. Het gemiddelde na ruim 5 uur koers kwam op 40.166 km. Twee coureurs van Roompot – Nederlandse Loterij eindigden in de top 10 : 7. Coen Vermeltfoort   8. André Looij.  (16 juni)

 

 

 

 

 

ETAPPE DOOR OOST ZEELAND : DYLAN GROENEWEGEN WINT RIT THOLEN – HOOGERHEIDE

Foto : Twitter      Twan Castelijns (Lotto NL Jumbo) had het overtuigend verteld bij de start in Tholen. Hij noemde ploegmaat Dylan Groenewegen als topfavoriet voor de etappezege in Hoogerheide. Ruim vier uur later kwam de voorspelling van Castelijns uit toen de Nederlands kampioen na 186 km. de massasprint won. Hij pakte met ruime voorsprong de dagzege vóór Max Walscheid (Team Sunweb) en Roosendaler Moreno Hofland van Lotto-Soudal. Coen Vermeltfoort (Roompot – Nederlandse Loterij) werd vierde en Bert Van Lerberghe (Sport Vlaanderen Baloise) kwam als vijfde binnen. Zeeuws Vlaming Brian van Goethem ging in het peloton als 74ste over de streep.

 

Foto : Omroep Tholen            In de vlucht van de dag die na 10 km was ontstaan zaten Stan Godrie (Veranda’s Willems), Jimmy Turgis (Cofidis), Joey van Rhee en Rens te Stroet (Destil-Piels) Jasper Hamelink (Metec-TKH) en Rick Ottema (Baby-Dump Cyclingteam). De kopgroep met vijf Nederlanders bleef lang vooruit maar in de finale moesten ze toch buigen voor het tempogeweld van de achtervolgers. De snelle jongens roken toen hun kans en mikten op een massale aankomst.
Sprintwinnaar Groenewegen is blij met zijn conditie en vorm : “Winnen is altijd lekker. Zeker met het oog op de Tour de France. Als ploeg hebben we de hele koers attent gereden. Onderweg hebben we een paar keer geprobeerd om het peloton in waaiers te trekken, maar daarvoor kregen we niet de juiste teams mee. De Ster ZLM Toer ligt ons goed. Mooi dat we hier in Hoogerheide weer de overwinning pakken”.

 

Foto : Omroep Tholen        De tweede etappe startte in Tholen en voerde door Oost Zeeland richting Krabbenkreekdam en de dorpen Sint Philipsland, Anna Jacobapolder, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk, Scherpenisse en Poortvliet. Het peloton werd vervolgens over de Oesterdam gestuurd, de populaire (fiets)verbinding tussen Tholen en Rilland. In de stevige zijwind werden wel enkele waaiers gevormd maar er ontstond geen beslissing richting West Brabant.

 


Foto : Elly Matthijssen : renners bij Korteven op de Oude Rijksweg in de buurt van Hoogerheide.        Klassementsleider Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) blijft in de gele trui na zijn zege in de proloog. De Fransman Jimmy Turgis werd uitgeroepen tot meest strijdlustigste renner van de dag en kreeg de Wim Jeremiasse prijs. Rick Ottema veroverde de witte trui van Piels Technische Installaties voor het tussensprintklassement.    (15 juni)

 

 

 

 

 

SLOVEEN ROGLIC WINT PROLOOG STER ZLM TOER IN WESTKAPELLE

Foto : Edwin van Immerseel           De tijdrijders bij Team Lotto NL Jumbo presteren steeds beter onder impuls van trainer-ploegleider Mathieu Heijboer. Tijdens de Giro won Jos van Emden de afsluitende race tegen de klok en in de Zeeuwse proloog van de Ster ZLM Tour was Primoz Roglic de snelste (foto).

 

Foto : Edwin van Immerseel         In het zonovergoten en gezellige Westkapelle werd de vijfdaagse Ster op gang gebracht met een individuele tijdrit rond het Zeeuwse dijkdorp. De 123 renners vertrokken op de Markt en moesten 7,5 km afwerken door straten en polders en langs de boorden van de Noordzee. Daarbij lagen de snelheden enorm hoog. Vooral in het laatste rechte stuk in dalende lijn naar de finish werden hoge gemiddeldes geklokt.

 

Foto : Twitter : Roglic met gedeputeerde Jo-Annes de Bat           Primoz Roglic toonde in Zeeland zijn talent als tijdrijder. De 27 jarige Sloveen in dienst van Lotto NL Jumbo triomfeerde in Westkapelle met 3 seconden voorsprong op de concurrentie. Voor zijn ploeg de veertiende seizoenzege. Met een gemiddelde van 55,8 km. per uur flitste Roglic naar een tijd van 8.04. Marcel Kittel en Maximilian Schachmann, beiden van Quick Step Floors, kwamen 3 tellen tekort. De vierde plaats werd ingevuld door Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) op 7 sec. en Timo Roosen (Lotto NL Jumbo) bezette de vijfde positie met een marge van 8 seconden op zijn winnende ploegmaat.
9. André Greipel op 18 sec.        31. Lars v.d. Haar op 26 sec.         36. Oscar Riesebeek op 28 sec.        37. Quinten Hermans op 29 sec.       54. Dylan Groenewegen op 35 sec.              65. Laurens ten Dam op 40 sec.             82. Niki Terpstra op 45 sec.         123 en laatste Yannick Detant op 1.57.   
Ploegleider Mathieu Heijboer over de proloogzege in Westkapelle : “Als je de dijk oprijdt, daar gaat bijna iedereen staan. Primoz blijft gewoon vanuit het zadel vol door rijden. Zijn eerder zeges boekte hij in tijdritten waar toch wel een serieuze klim inzat. Vandaag was het vlak en heel technisch. De test voor de Tour de France is geslaagd.”

 

Brian van Goethem reed naar de beste tijd bij Roompot – Nederlandse Loterij. De Zeeuws Vlaming was op de 28ste plaats 26 seconden trager dan Roglic.   (14 juni)
   

 

 

 

 

 

123 RENNERS IN ZONNIGE PROLOOG WESTKAPELLE

Foto : Facebook          Zeeuws Vlaming Brian van Goethem zorgde in de Ster ZLM Toer voor de Zeeuwse inbreng. Zijn “Oranje” formatie Roompot – Nederlandse Loterij mikte op dagsucces en toonde zich tijdens de etappewedstrijd door het thuisland. Op woensdag 14 juni werd in het zonnige Walcherse dijkdorp Westkapelle de proloog verreden. Onderstaand de volledige selectie van Roompot – Nederlandse Loterij.

 

 

 

 

 

 

1 NEDERLANDSE PLOEGGENOOT MARCO MINNAARD IN SELECTIE WANTY GROUPE GOBERT

 

 

 

 

 

 

LOTTO NL JUMBO MET VIER NEDERLANDERS IN STER ZLM TOER

 

 

 

 

 

WIELERCAFÉ IN SINT-MAARTENSDIJK IN KADER VAN STER ZLM TOER MET JOHNNY HOOGERLAND, KEETIE VAN OOSTEN-HAGE EN JEROEN BLIJLEVENS.

Foto : Toerclub Tandje Bij           Op maandagavond 12 juni werd in Sint-Maartensdijk een Wieleravond gehouden met de Zeeuwse wielerjournalist Piet Eversdijk en de oud-renners Johnny Hoogerland, Jeroen Blijlevens en Keetie van Oosten-Hage als sprekers. Twee dagen voor de start van de Ster ZLM Toer begint en drie dagen voor de tweede etappe in Tholen, werd er in het gemeenschapscentrum Haestinge vooruitgekeken op vijf dagen topwielrennen in Zeeland.

 

 

 

 

 

TWEEDE ETAPPE DOOR OOST ZEELAND EN WEST BRABANT

In de tweede etappe op donderdag 15 juni vertrokken de renners om 11.30 uur in Tholen. Vanaf Hof van Tholen ging het peloton eerst richting Sint Philipsland via de Krabbenkreekdam. Na een omloop rond Anna Jacobapolder kwam Tholen weer in beeld met een doorkomst in Oud-Vossemeer, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk, Scherpenisse en Poortvliet. De Ster ZLM Toer verliet Zeeland via de Oesterdam en koerste dan naar West Brabant. Op de Huijbergseweg in Hoogerheide werd winnaar Dylan Groenewegen gehuldigd na een rit van 186,8 km.

 

 

 

 

 

 

 

STER ZLM TOER 14 EN 15 JUNI IN ZEELAND / WESTKAPELLE & THOLEN

14  t.m. 18 JUNI              ZUID WEST NEDERLAND & BELGIË             WIELRENNEN        STER ZLM TOER MET ZEEUWSE PROF RENNERS DOOR ZEELAND.
WOENSDAG 14 JUNI             WESTKAPELLE          CENTRUM       RESTAURANT KASTEEL VAN BATAVIA       WIELERDAG         DIKKE BANDEN WEDSTRIJDEN            RECREATIEVE WIELERPROLOOG OP PARCOURS STER ZLM TOER
PROLOOG STER ZLM TOER                 LENGTE 7,5 KM DOOR EN ROND HET DORP              START : MARKT           FINISH : ABRAHAM CALANDPLEIN
DONDERDAG 15 JUNI             EERSTE ETAPPE : THOLEN – OESTERDAM – HOOGERHEIDE        PARCOURS ZIE ELDERS OP DEZE PAGINA               www.sterzlmtoer.nl

 

 

 

 

PLOEGEN VAN ZEEUWSE PROFRENNERS STARTEN IN STER ZLM TOER

In de Ster ZLM Toer, die op 14 juni begon met een proloog in Westkapelle, kwamen vijf World Tour formaties aan de start. Naast Lotto NL Jumbo stonden Team Sunweb, Lotto Soudal, Katusha Alpecin en Quick Step Floors op de deelnemerslijst.

 

Van Nederlandse wielerbodem kwam de overige presentie van Roompot – Nederlandse Loterij (Brian van Goethem) , Monkey Town, Baby Dump, Destil Jo Piels en Metec THN.

 

De formatie van Marco Minnaard, Wanty – Groupe Gobert, startte ook in de etappewedstrijd door Zuid Nederland en België. De organisatoren hadden 16 ploegen geselecteerd.  

 

 

 

 

 

ROOMPOT RENNER BRIAN VAN GOETHEM 14 EN 15 JUNI 2017 DOOR ZEELAND TIJDENS STER ZLM TOER
FOTO : ZEELANDFIETS.NL                    IN 2011 KWAM DE STER ZLM TOER OOK OVER DE OESTERDAM VANAF RILLAND RICHTING THOLEN.

 

De Ster ZLM Toer was in 2017 twee dagen in Zeeland. Op woensdag 14 juni ging de vijfdaagse etappewedstrijd van start met een proloog in Westkapelle. Vanuit Tholen werd op 15 juni via de befaamde Oesterdam koers gezet naar het West Brabantse Hoogerheide, waarna de etappe Buchten-Buchten op dag drie volgde. De koninginnenrit finishte op zaterdag 17 juni op de stuwdam van La Gileppe en de slotetappe had het Oost Brabantse Oss als start en finishplaats.

 

 

Foto : Organisatie      Wedstrijdvoorzitter Anton Ganzeboom over de editie 2017 : “We zijn blij dat we opnieuw een mooi parcours voor kunnen leggen aan het peloton, waarbij verschillende type renners voor hun kansen kunnen gaan. Te beginnen met een mooie proloog voor de specialisten en we zijn ook erg benieuwd naar de ontwikkelingen in de etappe van Tholen naar wielerdorp Hoogerheide. Daarnaast weten we door eerdere ervaringen precies wat we in Buchten, onze koninginnenrit in de Ardennen en de slotrit in Oss kunnen verwachten; een absoluut wielerfeest!”
Ganzeboom ziet ruime kansen voor sprinters, aanvallers en tijdrijders: “Voor sprinters is onze koers een feest. Ik hoop dan ook dat renners als Marcel Kittel, André Greipel en Dylan Groenewegen (ploeggenoot van Antwan Tolhoek) net als in het verleden, de weg naar onze koers vinden. Maar het gaat ook dit jaar zeker niet weer alleen een wedstrijd voor die mannen zijn. De koninginnenrit is als altijd gewoon zeer lastig en de laatste edities hebben wel uitgewezen dat er ook kansen liggen voor de aanvallers.”    

 

 

Etappeschema Ster ZLM Toer 2017:
14 juni   Etappe 1   Proloog Westkapelle    
15 juni   Etappe 2    Tholen – Oesterdam – Hoogerheide    
16 juni Etappe 3   Buchten – Buchten      
17 juni   Etappe 4   Verviers – La Gileppe      
18 juni   Etappe 5     Oss – Oss

 

 

 

Bekijk via onderstaande link de presentatie van de etappes door Zeeland met Brian van Goethem (Roompot – Nederlandse Loterij) en oud renner Jeroen Blijlevens.
www.youtube.com/watch?v=ylGkxw6Lhm8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podium 2016 :

1 Sep Vanmarcke   Team LottoNL – Jumbo     17:51:37
2 Sean de Bie     Lotto – Soudal           17:51:43     op 6 sec.
3 Jos van Emden     Team LottoNL – Jumbo     17:51:53     op 16 sec.       
Zeeuwse renners:     
19. Brian van Goethem op 53 sec.             37. Johnny Hoogerland op 1.41          79. Davy Gunst op 8.35