> WIM HENDRIKS TROFEE

 

GEEN NIEUWELINGEN IN WIM HENDRIKS TROFEE 2019 : PROGRAMMA 27 APRIL GEHEEL GEANNULEERD  

ZONDAG 28 APRIL WEL W.H. TROFEE VOOR ELITE BELOFTEN

 

De organisatoren van de Wim Hendriks Trofee hebben hun programma noodgedwongen moeten aanpassen en inkrimpen : 

“Tot groot verdriet van de organisatie zijn wij genoodzaakt om alle wedstrijden van de nieuwelingen te annuleren. Wij hebben geen enkele schuld aan deze beslissing. De gemeente verleent ons geen vergunning omdat er op Koningsdag zaterdag 27 april onvoldoende politiebegeleiding beschikbaar is om de veiligheid te kunnen waarborgen…

… Wij organiseren al tientallen jaren onze koers in het laatste weekeinde van april. Dit jaar is ook de EPZ omloop van Borsele op “onze” datum. Twee koersen in Zeeland, in hetzelfde weekeinde, was kennelijk te veel om  voldoende politiemotoren op de been te kunnen brengen…

… In eerste instantie koos de KNWU voor de UCI-wedstrijd in Borsele. Wij hadden toen het nakijken, dus geen koers in Koewacht op 27 en 28 april. Dankzij de medewerking van de burgemeester van Terneuzen is er toch nog een dag koers kunnen worden afgedwongen op de zondag. De wedstrijd voor de Elite/Belofte is hiermee gered. Heel jammer voor de nieuwelingen-categorie. De klassieker waar jonge wielrenners  kennis kunnen maken met kasseienstroken houdt op te bestaan”.    

 

 

Programma  Zondag 28 april :        37e Wim Hendriks Trofee voor Elite/Belofte   (vrije wedstrijd)      Start 13.00 uur, Finish rond 17.00 uur in Koewacht op de Eikenlaan,  afstand 170 km

Afwachtingswedstrijd ID-renners vanaf 13.05 uur, Duur 40 minuten + één ronde. Parcours is deels door de polder, rondjes van 3 km.      www.wimhendrikstrofee.nl               (22 februari 2019)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WIM HENDRIKS TROFEE 2018:

NIEUWELINGE MAUREEN ARENS ACHTSTE.              ZOË MULDER VEERTIENDE BIJ JUNIOREN.

 

In het openingsprogramma van de Wim Hendriks Trofee kregen de vrouwen ruime aandacht. De junioren en nieuwelingen reden vanaf Skidome in Terneuzen hun klassieker door het Zeeuws Vlaamse wielerland.

 

Foto : Organisatie & Freddy Scheele      Bij de junioren vrouwen zegevierde Sylvie Swinkels van Pavé 76 – APB Development Team nadat ze was ontsnapt uit een twaalfkoppige vluchtgroep. De 17 jarige renster uit het Brabantse Handel kwam solo over de finish in Koewacht. De achtervolgers hadden 27 seconden achterstand. Ilse Grit uit Zwolle noteerde de tweede plaats en Ingrit Verhoeff (Groot Ammers) werd als derde geklasseerd.      4. Eline van Rooijen  (Woerden)    z.t.       5. Rosalie v.d. Wolf  (Oude Tonge)  z.t.    Zoë Mulder uit Heinkenszand eindigde op de veertiende positie met een verschil van 5.52 op Swinkels.  Daphne Mesu (Middelburg) kon geen klassering bemachtigen in haar thuisprovincie. Winnares kasseiklassement : Eline van Rooijen.  Geklasseerd : 21 rensters – 6 uitvallers.    (28 april 2018)

 

Foto : Organisatie     In de nieuwelingen categorie moesten de 43 rensters een afstand overbruggen van 54 km. Vanuit startplaats Terneuzen werd een hoog gemiddelde gedraaid over de provinciale- en polderwegen richting Koewacht. Sofie van Rooijen (Driel) pakte de hoofdprijs in de sprint van een kleine groep. De overige podiumplaatsen werden bezet door Daniek Hengeveld (Nootdorp) en Senne Knaven (Strijbeek).      4. Maud Rijnbeek  (Limmen)     5. Fleur Nagtegaal   (Veenendaal) op 3.58. De Zeeuwse Maureen Arens (Kruiningen) koerste naar de top 10. De Bevelandse van Willebrord Wil Vooruit meldde zich op de achtste plaats met een marge van 3.58 op de winnares.  Geklasseerd : 29 rensters – 14 opgaves waaronder de Kapelse Lisanne de Munnik.    De Wim Hendriks Trofee voor nieuwelingen meisjes wordt opgenomen in het  Healthy Ageing Klassement 2018.     (28 april 2018)

 

Arens over de klassieker door haar thuisprovincie : “Er werd al snel hard gereden en na de eerste kasseienstrook op de Platte dijk in Axel ontstonden de eerste groepen. Ik zat mee in de eerste groep. Na de tweede passage over de kasseienstrook in Axel werd ik op de kant gezet door de junioren van APB en moest ik samen met acht andere meiden de eerste groep laten gaan. In onze groep werd goed samengewerkt en heb ik mijn kopwerk ook gedaan. Uiteindelijk in Koewacht naar de 8e plek bij de nieuwelingen gesprint. Het was een mooie en leerzame ervaring en een mooie klassieker in mijn eigen provincie. Hopelijk volgend jaar weer”.   (28 april 2018)

 

 

 

 

 

 

ZEEUWS VLAAMSE NIEUWELINGEN REUNIS EN DHONDT IN PELOTON

Foto : Freddy Scheele       De Zeeuws Vlaamse nieuwelingen Rowdy Reunis en Jarno Dhondt kwam in het peloton over de finish in hun thuisklassieker Wim Hendriks Trofee. De streekrenners hadden een achterstand van maar 24 seconden op vier koplopers. Bij het vertrek van de 12de editie stonden bijna 150 jongeren op de startlijst. De sterkste coureurs kozen vanaf de start in Terneuzen voor een hoog tempo waardoor de minder getalenteerden snel moesten lossen op de polderstreken en binnenwegen. Bij een oplopende achterstand werden ze door de jury uit koers genomen.

Na 80 km. werd in Koewacht gesprint voor de overwinning. Mathijs de Kok (Steenbergen) van de Jonge Renner was de rapste met een gemiddelde van ruim 40 km per uur. Bij de huldiging stonden Jente Klaver (2) en Joris Buters (3) naast hem.      4. Thomas Mijnsbergen op 2 sec.         5. Siebe Deweirdt op 24 sec.    42. Rowdy Reunis  (Hulst)  op 24 sec.     50. Jarno Dhondt  (Eede) op 24 sec.    65. Jurgen Mesu  (Middelburg) op 40 sec.     87 renners geklasseerd – 58 uitvallers.

Ploegenklassement :      1. KWC Kampen ploeg A          2. De Jonge Renner B          3. Willebrord Wil Vooruit B        29. Combiploeg WV Breda/ZRTC Theo Middelkamp/RSC de Zuidwesthoek.

Kasseienklassement :      1. Joris Buters  8 pnt.          5. Rowdy Reunis   2 pnt.          (29 april 2018)

 

 

 

Reunis na de finish over het wedstrijdverloop : “Ik moest helemaal van achter starten en kon in het begin niet van voor komen. Toen het eventjes brak zat ik er niet bij en moest ik een inhaal beginen. Het peloton kwam toch terug bij elkaar en ik zat weer van voor. We kwamen aan op Koewacht voor 4 plaatselijke rondes te rijden. Het werd daar alleen maar hectischer en moeilijker om van voor te komen en te blijven. Ik heb in de laatste ronde nog eens geprobeerd om weg te rijden maar het lukte niet. Dat extraatje dat ik normaal heb om weg te rijden miste ik nu. Dan volgde een massasprint met veel valpartijen. Ik werd uiteindelijk 42e van de 160. Ik had op een hogere klassering gehoopt maar ik ben tenminste niet gevallen en toch met het peloton binnen gekomen. Dat zijn pluspunten richting komende koersen”.   (29 april 2018)

 

 

 

 

Jarno Dhondt (Eede) trainde voor de Wim Hendriks Trofee niet meer dan normaal omdat het voor de Zeeuws Vlaamse nieuweling een wedstrijd is zoals alle anderen : “De woensdag voor de wedstrijd ben ik de route eens gaan verkennen met mijn ploegmaat Siebe Deweirdt. Dat ging wel goed. Ik heb wel degelijk ervaring op de kasseien. Eerder dit seizoen heb ik ook al de Omloop van de Braakman gereden en werd daar 41ste. Mijn vorm was toen nog niet super dus ik hoop bij de Wim Hendriks Trofee dichter te kunnen eindigen. Mijn doel is om te laten zien dat ik ook in klassiekers kan meekomen. Finishen bij de eerste 20 zou mooi zijn!  Mijn conditie wordt in ieder geval steeds beter. Recent ben ik nog tiende geworden na 55 km in de aanval. Dit resultaat was enorm motiverend richting komende wedstrijden”.     (26 april 2018)

 

 

 

 

 

 

BELGISCHE OUD PROF BENJAMIN VERRAES WINT WIM HENDRIKS TROFEE BIJ ELITE BELOFTEN.     

JIMMY DE BRUIJN (SINT JANSTEEN) BESTE ZEEUW OP DERTIENDE PLAATS

Foto : Freddy Scheele     In de Zeeuws Vlaamse klassieker Wim Hendriks Trofee soleerde de Belg Benjamin Verraes naar de overwinning. De 31 jarige renner ontsnapte op 12 km van de streep uit een zesmans kopgroep en reed vol overtuiging naar de hoofdprijs.

In de 36ste editie van de WH Trofee zaten vanaf de openingsfase weer talrijke kasseienstroken. Toch reed het peloton lang in gesloten formatie over de natte polderstroken en binnenwegen in de regio Koewacht. Bij de passages van de Plattedijk ontstonden wel gaten in de groep maar niemand kon wegkomen.

 

Foto : Freddy Scheele     De eerste coureurs die genoeg ruimte kregen waren  Thymen Arensman en Pablo Alonso Montes. Het aanvalsduo pakte een voorsprong van ruim één minuut maar met nog 50 km voor de boeg werd de hergroepering toch realiteit. Bij dit kantelmoment waren nog 75 renners in koers.

Na een relatieve stilte in het peloton kwamen uiteindelijk zes man in de spits: Vincent Andersson, Benjamin Verraes, Wessel van Koppen, Paul Gruithuijzen, Bart Dielissen en Viktor van den Branden. Benjamin Verraes rook zijn kans. De Belgische routinier demarreerde en de achtervolgers konden het gat niet meer dicht rijden. De marge liep op tot ruim 60 seconden en de karaktervolle Verraes kon na 175 km. zijn aanval bekronen met de zege. Verraes won dit jaar in zijn thuisland o.a. de klassiekers Gent  – Staden en de Omloop van het Waasland.

Uitslag :      1. Benjamin Verraes    (VDM Trawobo)   4.00.12         2. Bart Dielissen op 1.02       3. Vincent Andersson  op 1.02         4. Viktor v.d. Branden op 1.05       5. Wessel van Koppen  op 1.16        6. Paul Gruithuijzen op 1.16       7. Kristian Klevjer  op 1.40        8. Robin Löwik op 1.40          9. Björn Bakker op 1.40         10. Patrick Coster op 1.40  

 

Foto : Rita Thienpondt      Resultaten Zeeuwen / ZRTC Theo Middelkamp :   13. Jimmy de Bruijn op 1.40   (archieffoto)       28. Dylan de Kok op 1.40     42. Roy Gijzel  op 1.48        67. Eddy Gödde op 8.57       72. Eloy Raas op 9.03     Geklasseerd : 72 renners – 60 uitvallers.    

Zeeuws Vlaming De Bruijn vertelt over zijn thuiswedstrijd : “Na 3 km breekt m’n versnellingskabel af waardoor ik bijna 170 km.  op de 39-11 en 53-11 heb moeten rijden. Al bij al toch nog lekker gereden en goede benen gehad. Na 6 koplopers diverse malen geprobeerd maar niet weggekomen. Dan maar gesprint als 7e van het restant van het peloton en 13de in uitslag”.  

Ploegen :  1. VDM Trawobo     6. ZRTC Theo Middelkamp       Kasseienklassement :  1. Vincent Andersson    9 pnt.        5. Eloy Raas   3 pnt.         (29 april 2018)  

 

 

 

 

WIE WAS WIM HENDRIKS

 

Welke wielerliefhebber herinnert zich niet de bekende speaker met zijn rood geruite pet? Wim Hendriks was in de jaren `60,`70 en `80 een bekende verschijning in de Zeeuwse en Brabantse wielerwereld.
Hij begon in de jaren zestig, uit liefhebberij op de Zeeuwse eilanden de wielerkoersen van commentaar te voorzien. In 1969 verhuisde hij van Middelburg naar Hulst, om hier voor dagblad De Stem te gaan werken.
Door deze baan, en de bekende reclame-wagen was hij in staat om zijn werk en z’n hobby beter te combineren. Hij was zeer geliefd onder de coureurs, omdat hij altijd en voor iedereen, ook de achterblijvers een aanmoediging klaar had of een spontane premie versierde bij de plaatselijke middenstand.
Het lukte hem ook altijd het publiek vast te houden, ook al was het een ontzettend saaie wedstrijd. Ook zijn uitspraken, en de herkenning van alle coureurs, ook op verre afstand maakten indruk. Huisvrienden waren in die tijd bekende coureurs als Jan Raas en Cees Priem. Hoogtepunt in z’n carrière was het verslaan van de Nederlandse Profronde.
Nog veel te jong stierf Wim, na een slopende ziekte in 1982. Teneinde in de wielersport zijn naam in herinnering te houden werd besloten om in 1983 een klassieker naar zijn naam te noemen : De Wim Hendriks Trofee.

 

 

 

Het bestuur van de Stichting Wim Hendriks Trofee staat onder voorzitterschap van Olaf Adam. De overige functies worden ingevuld door Ludwig Kouijzer (secretaris), Etiënne de Brouwer (penningmeester), Piet Apers (ere-voorzitter) en de leden Patrick Lauwers, Jordy Geijsels, Etienne Poppe, Robby Wijnacker, Freddy de Vliegher, Arno Pilaet, Marvin Baert en Daniël Baert.
De tweedaagse Wim Hendriks Trofee wordt georganiseerd door de Stichting Wim Hendriks Trofee in samenwerking met de Wielervereniging Zeeuws-Vlaanderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WIM HENDRIKS TROFEE : MIDDELKAMPER THIJS DE LANGE ZEVENDE IN VLUCHT VAN DE DAG
De openingsfase van de Wim Hendriks Trofee kende een nerveus verloop. Alle ploegen wilden vooraan zitten bij de beslissende slag en dat betekende dringen op de eerste rijen van het peloton.

 

Foto : Organisatie        Na de nodige schermutselingen kwamen tien renners in de spits met daarbij de attente Middelkamper Thijs de Lange. Hij was in gezelschap van Arno v.d. Zwet, Coen Rijpma, Jaap Kooijman, Benjamin Verraes, Jasper Schouten, Per Wiggers, Martijn Dijkstra, Sjors Handgraaf en Luke Ryan. Met nog 33 km over o.m. de kasseien van de Waterhuisstraat voor de wielen haakte v.d. Zwet af en de negen overblijvers verdedigden hun voorsprong met overtuiging. Voor Per Wiggers ging het wat later ook te hard en hij capituleerde in het tempogeweld.
Thijs de Lange (Kattendijke > Utrecht) reed attent vooraan. Niemand wilde echter een extra inspanning leveren bij het naderen van de finale richting Koewacht. Bij de laatste doorkomst klokte de wedstrijdleiding een voorsprong van ongeveer 50 seconden voor de acht koplopers. In de laatste omloop kreeg Martijn Dijkstra (De Jonge Renner) onvoldoende ruimte voor een solo. Andere vluchters hadden ook geen succes.

 

Foto : dewafoto.com        De 23 jarige Jasper Schouten uit Dronten (foto) was de rapste in de eindsprint. Schouten is aangesloten bij WV de Ijsselstreek actief in de regio Flevoland en de Veluwe. Jaap Kooijman (2) en Sjors Hanegraaf (3) stonden werden ook gehuldigd door de rondemiss. Thijs de Lange zorgde voor Zeeuws succes toen hij als zevende over de streep flitste.
Zeeuwen :    27. Eloy Raas          30. Jimmy de Bruijn           42. Roy Gijzel          44 Bobby Balk.   Slechts 50 renners haalden de finish.

 

 

 

 

 

 

AMSTELVEENSE WINST IN WIM HENDRIKS TROFEE VOOR NIEUWELINGEN 
ARJAN POLEIJ (KRUININGEN) IN TOP 20

 

Foto : Marco Pijpelink        Bij de 11de Wim Hendriks Trofee voor nieuwelingen stonden vijf Zeeuwse renners aan de start.
Arjan Poleij (Kruiningen / foto onder) zat in de eerste groep die bestond uit ruim 50 coureurs. De tweedejaars nieuweling van de Belgische formatie Papillon Rudyco Janatrans reed naar een mooi resultaat in de sterk bezette klassieker door Zeeuws Vlaanderen. Na een snelle koers van 83 km werd de Bevelander als achttiende geklasseerd.

 

De Zeeuws Vlamingen Rowdy Reunis (Hulst) en Jarno Dhondt (Eede) reden de wedstrijd uit op de 62ste en 84ste plaats. D’hondt over zijn regiokoers: “Ik zat achter 2 valpartijen. Toen ik wilde terugkomen ben ik te diep gegaan en daardoor heb ik moeten lossen”.

 

De Middelburgers Jurgen Mesu en Flavio Moretti (foto) genoten van de wielerdag maar waren wel onder de indruk van de klassieker in hun thuisprovincie. Het Middelkamp duo kan de opgedane ervaring misschien toepassen in de komende koersen. Binnen het geroutineerde peloton van de Wim Hendriks Trofee bleek een klassering onhaalbaar.
Tussen Terneuzen en Koewacht moesten de 150 jonge coureurs over kasseienstroken, polderwegen en dijken. Vanaf de start was het onrustig in het peloton waardoor talrijke valpartijen ontstonden op de Zeeuws Vlamse wegen. De groep verbrokkelde helemaal, het wedstrijdbeeld veranderde constant en uiteindelijk vormden 50 renners de spits van de koers.
In de slotfase ging Enzo Leijnse uit Amstelveen op avontuur. De talentvolle renner van WTC de Amstel kon zijn solo succesvol afsluiten en ging met een voorsprong van 50 seconden over de finish in Koewacht. De Belg Arno Waeyaert (Olympia Tienen) kwam als tweede binnen. Owen Geleijn uit Rijsenhout, ploeggenoot van Leijnse, meldde zich op de derde plaats.       4. Olav Kooij   (Numansdorp)       5. Ben Tuliett   (Engeland)          6. Lars Boven   (Reutem)           7. Ward de Schepper   (Made)         8. Lars Seldenthuis   (Berkel en Rodenrijs)   9. Tom Lauryssen (België)           10. Daan Grosemans   (Geel).   De jury klasseerde 117 nieuwelingen en noteerde 32 uitvallers.
Ploegen : 1. WTC de Amstel         2. Olympia Tienen           3. RWC Ahoy          25. Combinatieploeg Breda – Zuidwesthoek – Theo Middelkamp A        36. Combinatieploeg Breda – Zuidwesthoek – Theo Middelkamp B
Kasseienklassement   :   1. Enzo Leijnse           2. Sebastien van Poppel           3.Ben Tullett.

 

 

 

 

 

 

WIM HENDRIKS TROFEE 2017 VOOR NIEUWELINGEN EN ELITE-BELOFTEN

wim-hendriks-trofee-2016-broers-van-dijke-foto-marco-pijpelink

Foto : Marco Pijpelink         De organisatoren van de tweedaagse Wim Hendriks Trofee 2017 hadden weer twee klassiekers op de wieleragenda gezet. Op zaterdag 29 april reden de nieuwelingen de elfde editie van Terneuzen/Skidome naar Koewacht/Eikenlaan over een afstand van 85 km. De zegebloemen waren voor Enzo Leijnse uit Amstelveen. De eerste Zeeuw was Arjan Poleij uit Kruiningen op de 18de plaats.   In 2016 stonden twee renners van ZRTC Theo Middelkamp op het podium.   Foto : Mick van Dijke (Wissenkerke) zegevierde in 2016 vóór broer Tim van Dijke en Axel van der Tuuk.
(Voorlopige) startlijst Nieuwelingen 2017 met Zeeuwse renners :

 

Combinatieploeg WV Breda/Zuidwesthoek/Theo Middelkamp : Flavio Moretti   Middelburg, Jurgen Mesu   Middelburg , Mark de Groot, Gijs Slagter, Ward de Schepper en David van Eersel.
Van Moer Logistics :       Rowdy Reunis    Hulst              Thomas de Pestel            Jorre Smet
Papillon Rudyco :       Arjan Poleij  Kruiningen           Tristan van Hassel           Thomas Vercauteren
Jong Wielertalent :           Casper van Uden    Schiedam/WV Zeeuws Vlaanderen                Jarno Dhondt     Eede  (foto boven)            Joran Wyseure

 

 

 

 

 

 

Op zondag 30 april waren de elite-beloften van o.m. ZRTC Theo Middelkamp en Arrow Cycling aan de beurt voor de 35 ste editie rond Koewacht.

 

Foto Organsatie      In 2016 reed Roy Eefting (WV de Jonge Renner) naar de overwinning. De overige podiumplaatsen werden ingevuld door Jason van Dalen en Robbert – Jan Mol.

 

Regio renner Hans Dekkers (Arrow) uit Ijzendijke zegevierde in 2014, Robbe Vangheluwe en Kevin Vandermast stonden ook op het podium. Michel Stroosnijder (Hansweert) werd als vijfde geklasseerd.

 

 

 

Foto : Rita Thienpondt        ZRTC Theo Middelkamp kon dit jaar een sterke selectie presenteren in Zeeuws Vlaanderen met Thijs de Lange als kopman (foto tweede van rechts).  Bij Arrow Cycling kwamen de regionale coureurs Hans Dekkers en Jimmy de Bruijn in actie.
Michaël de Jong uit Kortgene mocht aantreden in de Brabantse formatie van De Jonge Renner Oosterhout. Dante de Ruysscher (Oostburg) stond aan de start namens het Vetrapo Cycling Team.