> WIM HENDRIKS TROFEE

 

 

 

 

 

 

 

 

ZEEUWS TALENT TIM VAN DIJKE OP PODIUM BIJ KLASSIEKER WIM HENDRIKS TROFEE 2019

Foto’s : Freddy Scheele.     Voor het Zeeuwse wielertalent Tim van Dijke (19) uit Colijnsplaat werd de 37ste editie van de Wim Hendriks Trofee een prachtige wielerdag.

In de openingsfase probeerden groepen en individuen een beslissing te forceren maar niemand kon langdurig wegkomen. Toen op 5 km van de streep eindelijk een kansrijke ontsnapping op gang kwam kon de Middelkamper aansluiten bij Arne Peters (Beekbergen) en Bryan Bouwmans uit Gemert.

De door velen geplande massale aankomst bleef zodoende achterwege omdat het koptrio stand hield tot op de finish. Voor de sprintersploegen een fikse tegenvaller want ze hadden zich toch nog laten verrassen op de Zeeuws Vlaamse kasseienstroken en binnenwegen.

Het huldigingspodium werd bezet door winnaar Arne Peters die een gemiddelde draaide van 44.216 km. per uur.  Naast hem stonden Bryan Bouwmans (2) en Tim van Dijke (3). Robbie van Bakel won het kasseienklassement.

 

Uitslag Wim Hendriks Trofee 2019 Elite – Beloften :  

1. Arne Peters     (Merida Adelaar CT)    172 km  –  3.53.24           2. Bryan Bouwmans   (Team Jumbo Visma – DJR) op 3 sec.          3. Tim van Dijke   (ZRTC Theo Middelkamp)  z.t.         4. Wim Wittenberg   (Team Jumbo Visma – DJR) op 4 sec.        5. Arvid de Kleijn   (Metec TKH)  z.t.  

6. Björn Bakker   (John Deere)   z.t.         7. Tijl Pauwels  (Nano Development Team)   z.t.           8. Lars Oreel  (Willebrord Wil Vooruit  / Goes)   z.t.       9. Thibau Verhofstadt   (GM Recycling Team)   z.t.         10. Jord Baak   (VolkerWessels – Merckx)    z.t.

Zeeuwen / Middelkampers :        30. Mick van Dijke   op 4 sec.          55. Maarten de Nijs op 43 sec.           77. Thijs de Lange  op 1.30               80. Jimmy de Bruijn op 1.32           84. Roy Gijzel op 1.51           85. Pieter Vette op 1.51          94. Thijs Barendregt op 1.58          109. Timo de Jong op 5.44.        De jury klasseerde 112 renners.

 

Ploegen (23)   :        1. Team Jumbo Visma – DJR)            2. GM Recycling Team)              3. VolkerWessels – Merckx             10. ZRTC Theo Middelkamp

 

Kasseienklassement :      1. Robbie van Bakel  (Metec TKH)    12 pnt.           2. Liam Slock   10 pnt          3. Stef Krul   6 pnt.       (29 april 2019)

 

 

 

 

VOORBESCHOUWING 2019  : 

9 ZEEUWSE RENNERS OP 28 APRIL IN WIM HENDRIKS TROFEE DOOR THUISPROVINCIE

Foto : Regiorenner Jimmy de Bruyn rechts in shirt Theo Middelkamp.

In de Wim Hendriks Trofee op zondag 28 april zagen de wielersupporters Zeeuwse renners bij de start in Koewacht.

 

 

Binnen ZRTC Theo Middelkamp zorgde Jimmy de Bruyn uit Sint Jansteen voor de regionale inbreng. Op de deelnemerslijst stonden verder Roy Gijzel, Pieter Vette, Maarten de Nijs en Mick & Tim van Dijke.

Bij Metec Cycling werd door Thijs de Lange (Kattendijke) een rugnummer opgespeld.  

Lars Oreel (Goes) stond bij Willebrord Wil Vooruit op de inschrijflijst.

Team Invicta bracht Bevelander Thijs Barendregt aan de start. 

 

Timo de Jong uit Goes, de man in vorm met recente winst in de Arden Challenge 2019, zat bij VolkerWessels – Merckx in een sterke selectie met veel routine.   (Foto : Patricia de Jong)          (23 april 2019)

 

 

 

 

 

ZONDAG 28 APRIL WIM HENDRIKS TROFEE VOOR ELITE BELOFTEN

GEEN NIEUWELINGEN IN WIM HENDRIKS TROFEE 2019 : PROGRAMMA 27 APRIL GEHEEL GEANNULEERD.

 

De organisatoren van de Wim Hendriks Trofee 2019 moesten onder voorzitterschap van Olaf Adam (Zuiddorpe) hun programma noodgedwongen aanpassen en inkrimpen : 

“Tot groot verdriet van de organisatie zijn wij genoodzaakt om alle wedstrijden van de nieuwelingen te annuleren. Wij hebben geen enkele schuld aan deze beslissing. De gemeente verleent ons geen vergunning omdat er op Koningsdag zaterdag 27 april onvoldoende politiebegeleiding beschikbaar is om de veiligheid te kunnen waarborgen…

… Wij organiseren al tientallen jaren onze koers in het laatste weekeinde van april. Dit jaar is ook de EPZ omloop van Borsele op “onze” datum. Twee koersen in Zeeland, in hetzelfde weekeinde, was kennelijk te veel om  voldoende politiemotoren op de been te kunnen brengen…

… In eerste instantie koos de KNWU voor de UCI-wedstrijd in Borsele. Wij hadden toen het nakijken, dus geen koers in Koewacht op 27 en 28 april. Dankzij de medewerking van de burgemeester van Terneuzen is er toch nog een dag koers kunnen worden afgedwongen op de zondag. De wedstrijd voor de Elite/Belofte is hiermee gered. Heel jammer voor de nieuwelingen-categorie. De klassieker waar jonge wielrenners  kennis kunnen maken met kasseienstroken houdt op te bestaan”.    

 

 

 

 

 

 

Programma  Zondag 28 april 2019 :        37e Wim Hendriks Trofee voor Elite/Belofte   (vrije wedstrijd) met Colinda Vergouwen als Juryvoorzitter / Wedstrijdleider.      Start 13.00 uur, Finish rond 17.00 uur in Koewacht op de Eikenlaan,  afstand 172,3 km. 

 

 

PARCOURS PLAATSELIJKE RONDE

 

KASSA !!!      De winnaar van de W.H.Trofee ontving 135 euro. Nummer 2 kon 115 euro ophalen en de derde binnenkomer kreeg 90.-  Het totale prijzenschema kwam op 1.270 euro.

 

Afwachtingswedstrijd ID-renners vanaf 13.05 uur, Duur 40 minuten + één ronde. Parcours is deels door de polder, rondjes van 3 km.      www.wimhendrikstrofee.nl                 (20 april 2019)

 

 

 

 

 

WIE WAS WIM HENDRIKS

 

Welke wielerliefhebber herinnert zich niet de bekende speaker met zijn rood geruite pet? Wim Hendriks was in de jaren `60,`70 en `80 een bekende verschijning in de Zeeuwse en Brabantse wielerwereld.
Hij begon in de jaren zestig, uit liefhebberij op de Zeeuwse eilanden de wielerkoersen van commentaar te voorzien. In 1969 verhuisde hij van Middelburg naar Hulst, om hier voor dagblad De Stem te gaan werken.
Door deze baan, en de bekende reclame-wagen was hij in staat om zijn werk en z’n hobby beter te combineren. Hij was zeer geliefd onder de coureurs, omdat hij altijd en voor iedereen, ook de achterblijvers een aanmoediging klaar had of een spontane premie versierde bij de plaatselijke middenstand.
Het lukte hem ook altijd het publiek vast te houden, ook al was het een ontzettend saaie wedstrijd. Ook zijn uitspraken, en de herkenning van alle coureurs, ook op verre afstand maakten indruk. Huisvrienden waren in die tijd bekende coureurs als Jan Raas en Cees Priem. Hoogtepunt in z’n carrière was het verslaan van de Nederlandse Profronde.
Nog veel te jong stierf Wim, na een slopende ziekte in 1982. Teneinde in de wielersport zijn naam in herinnering te houden werd besloten om in 1983 een klassieker naar zijn naam te noemen : De Wim Hendriks Trofee.

 

 

 

 

 

WIELERHISTORIE ZEEUWS VLAANDEREN : ERELIJST WIM HENDRIKS TROFEE VANAF 1983

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WIM HENDRIKS TROFEE 2018:

NIEUWELINGE MAUREEN ARENS (KRUININGEN) ACHTSTE.              ZOË MULDER (HEINKENSZAND) 14DE  BIJ JUNIOREN.

 

In het openingsprogramma van de Wim Hendriks Trofee kregen de vrouwen ruime aandacht. De junioren en nieuwelingen reden vanaf Skidome in Terneuzen hun klassieker door het Zeeuws Vlaamse wielerland.

 

Foto : Organisatie & Freddy Scheele      Bij de junioren vrouwen zegevierde Sylvie Swinkels van Pavé 76 – APB Development Team nadat ze was ontsnapt uit een twaalfkoppige vluchtgroep. De 17 jarige renster uit het Brabantse Handel kwam solo over de finish in Koewacht. De achtervolgers hadden 27 seconden achterstand. Ilse Grit uit Zwolle noteerde de tweede plaats en Ingrit Verhoeff (Groot Ammers) werd als derde geklasseerd.      4. Eline van Rooijen  (Woerden)    z.t.       5. Rosalie v.d. Wolf  (Oude Tonge)  z.t.    Zoë Mulder uit Heinkenszand eindigde op de veertiende positie met een verschil van 5.52 op Swinkels.  Daphne Mesu (Middelburg) kon geen klassering bemachtigen in haar thuisprovincie. Winnares kasseiklassement : Eline van Rooijen.  Geklasseerd : 21 rensters – 6 uitvallers.    (28 april 2018)

 

Foto : Organisatie     In de nieuwelingen categorie moesten de 43 rensters een afstand overbruggen van 54 km. Vanuit startplaats Terneuzen werd een hoog gemiddelde gedraaid over de provinciale- en polderwegen richting Koewacht. Sofie van Rooijen (Driel) pakte de hoofdprijs in de sprint van een kleine groep. De overige podiumplaatsen werden bezet door Daniek Hengeveld (Nootdorp) en Senne Knaven (Strijbeek).      4. Maud Rijnbeek  (Limmen)     5. Fleur Nagtegaal   (Veenendaal) op 3.58. De Zeeuwse Maureen Arens (Kruiningen) koerste naar de top 10. De Bevelandse van Willebrord Wil Vooruit meldde zich op de achtste plaats met een marge van 3.58 op de winnares.  Geklasseerd : 29 rensters – 14 opgaves waaronder de Kapelse Lisanne de Munnik.    De Wim Hendriks Trofee voor nieuwelingen meisjes wordt opgenomen in het  Healthy Ageing Klassement 2018.     (28 april 2018)

 

Arens over de klassieker door haar thuisprovincie : “Er werd al snel hard gereden en na de eerste kasseienstrook op de Platte dijk in Axel ontstonden de eerste groepen. Ik zat mee in de eerste groep. Na de tweede passage over de kasseienstrook in Axel werd ik op de kant gezet door de junioren van APB en moest ik samen met acht andere meiden de eerste groep laten gaan. In onze groep werd goed samengewerkt en heb ik mijn kopwerk ook gedaan. Uiteindelijk in Koewacht naar de 8e plek bij de nieuwelingen gesprint. Het was een mooie en leerzame ervaring en een mooie klassieker in mijn eigen provincie. Hopelijk volgend jaar weer”.   (28 april 2018)

 

 

 

 

 

 

ZEEUWS VLAAMSE NIEUWELINGEN REUNIS EN DHONDT IN PELOTON

Foto : Freddy Scheele       De Zeeuws Vlaamse nieuwelingen Rowdy Reunis en Jarno Dhondt kwam in het peloton over de finish in hun thuisklassieker Wim Hendriks Trofee. De streekrenners hadden een achterstand van maar 24 seconden op vier koplopers. Bij het vertrek van de 12de editie stonden bijna 150 jongeren op de startlijst. De sterkste coureurs kozen vanaf de start in Terneuzen voor een hoog tempo waardoor de minder getalenteerden snel moesten lossen op de polderstreken en binnenwegen. Bij een oplopende achterstand werden ze door de jury uit koers genomen.

Na 80 km. werd in Koewacht gesprint voor de overwinning. Mathijs de Kok (Steenbergen) van de Jonge Renner was de rapste met een gemiddelde van ruim 40 km per uur. Bij de huldiging stonden Jente Klaver (2) en Joris Buters (3) naast hem.      4. Thomas Mijnsbergen op 2 sec.         5. Siebe Deweirdt op 24 sec.    42. Rowdy Reunis  (Hulst)  op 24 sec.     50. Jarno Dhondt  (Eede) op 24 sec.    65. Jurgen Mesu  (Middelburg) op 40 sec.     87 renners geklasseerd – 58 uitvallers.

Ploegenklassement :      1. KWC Kampen ploeg A          2. De Jonge Renner B          3. Willebrord Wil Vooruit B        29. Combiploeg WV Breda/ZRTC Theo Middelkamp/RSC de Zuidwesthoek.

Kasseienklassement :      1. Joris Buters  8 pnt.          5. Rowdy Reunis   2 pnt.          (29 april 2018)

 

 

 

Reunis na de finish over het wedstrijdverloop : “Ik moest helemaal van achter starten en kon in het begin niet van voor komen. Toen het eventjes brak zat ik er niet bij en moest ik een inhaal beginen. Het peloton kwam toch terug bij elkaar en ik zat weer van voor. We kwamen aan op Koewacht voor 4 plaatselijke rondes te rijden. Het werd daar alleen maar hectischer en moeilijker om van voor te komen en te blijven. Ik heb in de laatste ronde nog eens geprobeerd om weg te rijden maar het lukte niet. Dat extraatje dat ik normaal heb om weg te rijden miste ik nu. Dan volgde een massasprint met veel valpartijen. Ik werd uiteindelijk 42e van de 160. Ik had op een hogere klassering gehoopt maar ik ben tenminste niet gevallen en toch met het peloton binnen gekomen. Dat zijn pluspunten richting komende koersen”.   (29 april 2018)

 

 

 

 

Jarno Dhondt (Eede) trainde voor de Wim Hendriks Trofee niet meer dan normaal omdat het voor de Zeeuws Vlaamse nieuweling een wedstrijd is zoals alle anderen : “De woensdag voor de wedstrijd ben ik de route eens gaan verkennen met mijn ploegmaat Siebe Deweirdt. Dat ging wel goed. Ik heb wel degelijk ervaring op de kasseien. Eerder dit seizoen heb ik ook al de Omloop van de Braakman gereden en werd daar 41ste. Mijn vorm was toen nog niet super dus ik hoop bij de Wim Hendriks Trofee dichter te kunnen eindigen. Mijn doel is om te laten zien dat ik ook in klassiekers kan meekomen. Finishen bij de eerste 20 zou mooi zijn!  Mijn conditie wordt in ieder geval steeds beter. Recent ben ik nog tiende geworden na 55 km in de aanval. Dit resultaat was enorm motiverend richting komende wedstrijden”.     (26 april 2018)

 

 

 

 

 

BELGISCHE OUD PROF BENJAMIN VERRAES WINT WIM HENDRIKS TROFEE 2018 BIJ ELITE BELOFTEN.     

JIMMY DE BRUIJN (SINT JANSTEEN) BESTE ZEEUW OP DERTIENDE PLAATS

Foto : Freddy Scheele     In de Zeeuws Vlaamse klassieker Wim Hendriks Trofee soleerde de Belg Benjamin Verraes naar de overwinning. De 31 jarige renner ontsnapte op 12 km van de streep uit een zesmans kopgroep en reed vol overtuiging naar de hoofdprijs.

In de 36ste editie van de WH Trofee zaten vanaf de openingsfase weer talrijke kasseienstroken. Toch reed het peloton lang in gesloten formatie over de natte polderstroken en binnenwegen in de regio Koewacht. Bij de passages van de Plattedijk ontstonden wel gaten in de groep maar niemand kon wegkomen.

 

Foto : Freddy Scheele     De eerste coureurs die genoeg ruimte kregen waren  Thymen Arensman en Pablo Alonso Montes. Het aanvalsduo pakte een voorsprong van ruim één minuut maar met nog 50 km voor de boeg werd de hergroepering toch realiteit. Bij dit kantelmoment waren nog 75 renners in koers.

Na een relatieve stilte in het peloton kwamen uiteindelijk zes man in de spits: Vincent Andersson, Benjamin Verraes, Wessel van Koppen, Paul Gruithuijzen, Bart Dielissen en Viktor van den Branden. Benjamin Verraes rook zijn kans. De Belgische routinier demarreerde en de achtervolgers konden het gat niet meer dicht rijden. De marge liep op tot ruim 60 seconden en de karaktervolle Verraes kon na 175 km. zijn aanval bekronen met de zege. Verraes won dit jaar in zijn thuisland o.a. de klassiekers Gent  – Staden en de Omloop van het Waasland.

Uitslag :      1. Benjamin Verraes    (VDM Trawobo)   4.00.12              2. Bart Dielissen op 1.02           3. Vincent Andersson  op 1.02         4. Viktor v.d. Branden op 1.05           5. Wessel van Koppen  op 1.16             6. Paul Gruithuijzen op 1.16            7. Kristian Klevjer  op 1.40            8. Robin Löwik op 1.40            9. Björn Bakker op 1.40         10. Patrick Coster op 1.40.

 

Foto : Rita Thienpondt      Resultaten Zeeuwen / ZRTC Theo Middelkamp :   13. Jimmy de Bruijn op 1.40   (archieffoto)       28. Dylan de Kok op 1.40     42. Roy Gijzel  op 1.48        67. Eddy Gödde op 8.57       72. Eloy Raas op 9.03     Geklasseerd : 72 renners – 60 uitvallers.    

Zeeuws Vlaming De Bruijn vertelt over zijn thuiswedstrijd : “Na 3 km breekt m’n versnellingskabel af waardoor ik bijna 170 km.  op de 39-11 en 53-11 heb moeten rijden. Al bij al toch nog lekker gereden en goede benen gehad. Na 6 koplopers diverse malen geprobeerd maar niet weggekomen. Dan maar gesprint als 7e van het restant van het peloton en 13de in uitslag”.  

Ploegen :  1. VDM Trawobo     6. ZRTC Theo Middelkamp       Kasseienklassement :  1. Vincent Andersson    9 pnt.        5. Eloy Raas   3 pnt.         (29 april 2018)