> JUNIOREN 3DAAGSE AXEL

 

 

EDITIE 2020 VAN 22 T.M. 24 MEI

 

 

 

 

 

 

 

Foto : Eric Vereecken  :  Editie 2019.

 

 

 

 

 

38 STE JUNIOREN DRIEDAAGSE AXEL 2019


 

 

 

 

 

 

 

AMERIKAANS TALENT QUINN SIMMONS (18) WINT JUNIOREN DRIEDAAGSE AXEL 2019
REGIORENNER ROWDY REUNIS 65 STE TUSSEN INTERNATIONALE JUNIORENTOP 
Bron : PZC.
Foto : Eric Vereecken.       Maar liefst drie van de vier etappes schreef hij op zijn naam en hij nam bijna alle truien mee naar huis. Quinn Simmons is met andere woorden de verdiende winnaar van de 38ste SPIE Internationale Junioren Driedaagse. Na een ritzege in de eerste etappe veroverde hij de gele leiderstrui en die zou hij niet meer afstaan. Je kunt hem gerust een excentriekeling noemen in het juniorenpeloton. Een renner met oorbellen en een snor kom je niet alle dagen tegen in een jongerencategorie. Quinn Simmons kan echter als geen ander hard rijden. Al in de eerste etappe reed hij constant vooraan, waarna de achttienjarige Amerikaan zijn landgenoot Magnus Sheffield klopte in een millimetersprint. Het beste moest daarna echter nog komen.
Zaterdag volgde misschien wel zijn meest straffe prestatie. In de tijdrit had de coureur onder regenachtige weersomstandigheden de snelste tussentijd neergezet, toen hij kort voor de meet tegen de vlakte ging. In een vlaag zag Simmons het algemene klassement aan zijn neus voorbijgaan. ,,Dat was inderdaad even schrikken”, zei hij achteraf lachend. ,,Ik wist echter dat ik een veiligheidsmarge van een halve minuut had aan het tussenpunt. Het enige wat je dan kunt doen als je valt, is kalm blijven en doorgaan.”  Dat deed hij voortreffelijk. Sterker nog, hij schreef de tijdrit zelfs op zijn naam. Na twee overwinningen was de honger van de Amerikaan echter nog lang niet gestild. ’s Avonds had hij zijn zinnen gezet op de rit in lijn met start en finish in Sluiskil. Een lekke band op een cruciaal moment gooide echter roet in het eten. Hij kon terugkeren, maar meedoen om de overwinning was ditmaal onmogelijk.
Simmons had de volgende dag echter alweer zin om erin te vliegen tijdens de slotrit in Velzeke. ,,Altijd leuk om in de heuvels te rijden”, zei hij kort voor het vertrek. Wie op dat moment dacht dat de Amerikaan zijn zenuwen met humor probeerde te verbleken, had het compleet mis. De koers bleef tot halverwege gesloten, maar toen had Simmons er genoeg van. De Amerikaan zette zich op kop van het peloton, reed iedereen uit het wiel op de Paddestraat en zou zijn voorsprong vervolgens enkel vergroten. Met 46 seconden kwam Simmons uiteindelijk als eerste over de streep, voor zijn naaste belager Hidde van Veenendaal. ,,Er stond simpelweg geen maat op Simmons in deze driedaagse”, beschreef laatstgenoemde treffend de suprematie van de Amerikaan. ,,Ik kan niet anders dan tevreden zijn over mijn driedaagse. Alles verliep eigenlijk naar wens, maar aan Simmons was niets te doen.” De Amerikaan zag de lol er wel van in. ,,Ik nam in de slotrit een risico en reed al weg voor het ingaan van de laatste ronde, maar ik had een gat en ben simpelweg doorgereden. Ik had me voorgenomen om niet defensief, maar agressief te rijden. Zo zie je maar, de aanval loont.”
Zo besloot Simmons de driedaagse met drie overwinningen en de eindzege in het algemeen klassement. Ook won hij diverse nevenklassementen. ,,Het is een geweldig ervaring voor me geweest. We rijden weinig wedstrijden met de Amerikaanse selectie hier. Bovendien ben ik normaal niet echt een klassementsrenner. Ik was altijd meer iemand voor de eendagswedstrijden en dat vond ik zelf ook het leukste, maar misschien moet ik dat toch herzien na deze driedaagse. Ik blijf echter met mijn beide benen op de grond. Er is nog een lange weg te gaan.”

 

Archieffoto.      Rowdy Reunis uit Hulst was de enige Zeeuw die de overmacht van de Amerikaan vanaf het begin tot het einde heeft meegemaakt. Na drie dagen beëindigde de eerstejaars junior van Van Moer Logistiscs de thuiswedstrijd op een 65ste plaats.      (27 mei 2019)

 

 

 

Uitslagen Junioren Driedaagse Axel 2019.
Foto : Eric Vereecken
Individueel :
1. Quinn Simmons   (USA U 19)     7.21.59         2. Hidde van Veenendaal   (ZeroGas de Jonge Renner) op 1.58          3. Hannes Wilksch   (Duitsland U19) op 2.2   4. Michael Garrison   (USA U19)         5. Lars Hohmann   (ZeroGas de Jonge Renner) op 2.48.
65.  Rowdy Reunis   (Hulst) op 11.20.           66 renners geklasseerd.
Combinatie – Punten – Sprint :   Quinn Simmons
Jongeren – Kasseien : Magnus Sheffield
Berg : Robin Juel Skivild
Ploegen :   USA           (27 mei 2019)

 

 

 

 

DEELNEMERSLIJST 2019 MET 5 ZEEUWSE RENNERS
(24 mei 2019)

 

 

Van Moer Logistics :           Rowdy Reunis     (Hulst)
ROWDY REUNIS (HULST) HEEFT ZIN OM DOOR ZEEUWS VLAANDEREN TE KOERSEN :
“BIJLEREN EN EEN MOOIE UITSLAG RIJDEN
…Ik heb vooral het parcours van de tijdrit verkend. Ik heb dan vooral gekeken hoe de bochten liggen en hoe ik die moet pakken. Voor de andere etappes heb ik eigenlijk nog niet heel veel verkend vooral omdat ik ook bezig was met meerdere grote wedstrijden die ik eerder dit seizoen mocht rijden. Maar van alle etappes ken ik het parcours wel omdat ik er al heb gekoerst en de etappe van Axel-Axel ken ik sowieso al want daar train ik bijna altijd. Voor de rest heb ik ook vooral zware wedstrijden gereden om goed te kunnen zijn in de junioren drie daagse want dat is een hele zware meerdaagse met een sterk deelnemersveld. Ik heb er alvast heel veel zin in om door mijn woonomgeving te koersen. Ik hoop als eerstejaars junior weer veel te kunnen bijleren en toch een mooie uitslag te rijden…     

 

 

 

 

Willebrord Wil Vooruit :       Tristan Timmermans    (Yerseke)
De 17 jarige TRISTAN TIMMERMANS uit Yerseke kijkt erg uit naar de driedaagse gezien het ruime internationale deelnemersveld op het startblad.
“Ik hoop mezelf goed te kunnen laten zien in de 3 etappes en een individuele tijdrit. Tijdens de voorbereiding heb ik wekelijks een mooie duurtraining afgewerkt tussen de 120/140km. Daarnaast nog drie andere trainingen gebaseerd op snelheid, explosiviteit en kracht. Dit doe ik om mijn sprint te verbeteren omdat ik hier nog wat te kort kom. Verder heb ik veel zin om samen met mijn ploegmaten sterke wedstrijden te rijden en ons zelf als een echt team te laten zien in Zeeuws Vlaanderen”.     

 

 

 

 

 

Regioploeg Zuid Nederland :      Jurgen Mesu  (foto / Middelburg)   en    Yoeri Slokkers   (Oud-Vossemeer)
JURGEN MESU (Middelburg / foto) vertelt over het huidige  wegseizoen en zijn voorbereiding richting Junioren Driedaagse.
Mijn doel voor dit seizoen is goed te presteren in de omloop van Borsele en de junioren driedaagse van Axel. Hiervoor heb ik in de winter veel getraind zodat mijn basis zeer goed is. Het begin van het seizoen verliep uitstekend met goede uitslagen in de eerste klassiekers in Nederland. Vanaf half april gaat het minder qua uitslag veroorzaakt door materiaalpech en valpartijen. Zo kwam ik in de omloop van Borsele in de laatste 20 km ten val waarbij mijn frame gebroken was. Hierdoor kon ik niet meer finishen. Hierna ben ik ook nog een weekje ziek geweest en heb ik examen gedaan waardoor ik genoodzaakt was het rustig aan te doen.
Maar rust in het seizoen is ook wel goed om er vervolgens weer vol tegenaan te gaan. Gelukkig heb ik medio mei laten zien dat het met mijn vorm nog goed is. In de Grote Pijl van Steenbergen reed ik goed vooraan. Maar ook hier werd ik meegenomen in een valpartij, reed vervolgens lek maar wist tot twee keer toe terug te komen en nog te finishen. Door de val heb ik nu last van mijn schouder maar deze pijn ga ik in de Driedaagse Axel zeker verbijten.
Ik ben enorm gemotiveerd en zal voor het Zeeuwse publiek mijn uiterste best doen om mij te laten zien. Ik ga het parkoers nog verkennen en hopelijk blijf ik dit weekend bespaard van pech en valpartijen.   

 

 

Zannata Gallo Menen  :  Jarno D’Hondt    (Eede) 

 

 

 

 

 

 

HUIDIGE PROFTOPPERS  &  OUD BEROEPSRENNERS STONDEN IN VERLEDEN OP STARTLIJST JUNIOREN 3DAAGSE AXEL
Bron : Facebook
Foto : Zeelandfiets.nl  : Robert Gesink 2019

 

 

 

 

 

 

Bron : PZC –  februari 2019.

https://www.juniorendriedaagse.nl/nl/nieuws/463/junioren-driedaagse-heeft-de-toppers-van-de-toekomst.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35 PLOEGEN & 175 RENNERS IN JUNIOREN DRIEDAAGSE AXEL 2018  – TWEE ZEEUWEN OP STARTBLAD.

De Zeeuwse deelnemers Jochem Kerkhaert (foto / Schoondijke / Mix Team 2)) en Jochem Runhaar uit Kapelle (District Zuid West Nederland) behaalden geen eindklassering in de sterk bezette Junioren Driedaagse Axel. Beide renners staakten de strijd in de slotetappe Velzeke – Velzeke door de Vlaamse Ardennen.
Kerckhaert, gastrenner bij WPGA Wieler Ploeg Groot Amsterdam,  kon in de twee voorgaande etappes goed meekomen en noteerde mooie resultaten : 19 – 98 en 23.  In de slotrit door Vlaanderen kreeg hij op de bekende Paddestraat een lekke band en kon niet meer terugkeren in het peloton. Bevelander Runhaar moest zich tevreden stellen met bescheiden posities.    

 

Foto : Edwin van Immerzeel     Jochem Kerckhaert over zijn Driedaagse : “De hoogtepunten waren een 19e plek in de eerste etappe en een 23e plek in de tweede etappe.  In de slotrit was ik goed hersteld van de afgelopen dagen en kon ik ook goed voor in het peloton de hellingen verteren. Op de Paddestraat reed ik als 5e, het peloton werd lang gerekt en er ontstonden gaten. Maar toen reed ik lek tegen het einde van de Paddestraat. Het duurde heel lang voor de auto’s bij mij waren omdat het peloton lang gerekt was en de auto’s door wat valpartijen er niet door konden. Uiteindelijk kreeg ik een wiel van de Shimano auto, maar ondertussen stond ik al een hele tijd stil en zat ik ver achter de eerste groep. Door het smalle, bochtige en heuvelachtige parcours ben ik nooit terug vooraan geraakt en moest ik de wedstrijd verlaten”.   (20 mei 2018)

 

 

Uitslagen 2018 :   

 

etappe Axel – Axel          1. Jarne van Grieken  (Van Moer Logistics)    105,6 km – 2.35.22           19. Jochem Kerckhaert op 18 sec.         122. Jochem Runhaar  z.t.

 

Axel Tijdrit        1. Ilan van Wilder   12,2 km – 14.58.21    gemiddelde 48.897 km.          98. Jochem Kerckhaert op 1.43.49          148. Jochem Runhaar op 3.03.63

 

Etappe Sluiskil – Sluiskil     1. Ben Healy  (Zappi Junior Team)    102,8 km – 2.26.34        23. Jochem Kerckhaert   z.t.      93. Jochem Runhaar   z.t.

 

Etappe Velzeke – Velzeke door Vlaanderen        1. Valentin Retailleau  (BTWIN)   99,9 km – 2.34.18        geen klassering Zeeuwse renners.

 

 

 

Eindklassement editie 2018 :         1. Alexandre Balmer  (Zwitserland)               2. Valentin Retailleau  (BTWIN)  op 21 sec.              3. Mason Hollyman   (Zappi Junior Team).      72 renners geklasseerd.         (20 mei 2018) 

 

 

 

 

 

 

Bron : PZC         Bij de Spie Internationale Junioren Driedaagse, die van 18 tot en met 20 mei wordt verreden, hebben ze afgelopen week een strenge selectie moeten maken. Liefst 49 teams meldden zich aan voor het wielerevenement in Zeeuws-Vlaanderen, terwijl er maximaal 35 toegelaten konden worden. Onder leiding van Honk Pieters, de secretaris van de Stichting Junioren Driedaagse, zijn er flinke knopen doorgehakt. ,,We hebben”, zo vertelde voorzitter Bram Cambier, ,,gekeken naar een goede verhouding tussen Nederlandse en buitenlandse ploegen én naar kwaliteit. In beide zaken zijn we zeer geslaagd, denk ik. We hebben twaalf teams uit eigen land en ik ben ervan overtuigd dat we echt de wereldtop naar Axel halen.”

De Junioren Driedaagse, die toe is aan de 37ste editie, is een 2.1 UCI-koers voor renners van zeventien en achttien jaar. Voor coureurs die aan de vooravond staan van een profcarrière. In het verleden wonnen tal van grote namen het eindklassement, onder wie Davide Rebellin en Servais Knaven. Cambier: ,,Tegelijkertijd met onze wedstrijd is er een tweedaagse van de Nations Cup in het Franse Morbihan. Hoewel die wedstrijd iets hoger staat aangeschreven, kiezen toch veel ploegen voor ons. Vanwege de goede organisatie, het gevarieerde parkoers en het feit dat je in een driedaagse veel kunt leren.”

De Nederlandse juniorenselectie heeft gekozen voor Mobihan. De nationale equipes van Duitsland, Finland, Polen, de Verenigde Staten, Zwitserland en Wales komen daarentegen wel. Pakistan had zich ook aangemeld, maar dat land krijgt geen uitnodiging. De organisatie heeft lering getrokken uit de deelname van Indonesië, twee jaar geleden. ,,Aan de ene kant wil je zo’n team er graag bij hebben, omdat het wel bijzonder is als renners uit zo’n land meedoen. Maar je moet je ook afvragen: kunnen ze het niveau aan? Ik denk dat het voor de jongens uit Pakistan ook niet leuk wordt als ze hier zouden gaan rijden.” Met zes landenploegen, acht clubteams uit Nederland, vier districtsteams uit Nederland en zeventien buitenlandse equipes komt de Stichting Junioren Driedaagse op een aantal van 175 renners. Wie er exact gaan rijden, is nog niet bekend. Maar Cambier vertrouwt erop dat de ploegleiders sterke coureurs meenemen. ,,Veel ploegen zijn inmiddels vaste gasten”, zei de voorzitter. ,,Daardoor kunnen we er op aan dat ze kwaliteit meebrengen.”

De eerste drie etappes – één op vrijdag, twee op zaterdag – zijn rondom Axel en Sluiskil. Op de zondag is dan nog de rit Velzeke-Velzeke, in de Vlaamse Ardennen ten zuiden van Gent. In totaal wordt er dik 300 kilometer gekoerst. De drie ritten in lijn hebben min of meer hetzelfde parkoers behouden als in 2017, de tijdrit van zaterdagochtend is enigszins aangepast. Binnen Zeeland worstelen veel organisaties van wielerkoersen met financiële problemen. Het is immers lastig om sponsoren te vinden. Bij de Junioren Driedaagse spelen die problemen niet of nauwelijks. ,,We kunnen gelukkig spreken van een gezonde situatie”, aldus Cambier, die blij is dat het evenement voor jonge renners niet op de tocht staat. ,,Dankzij onze goede hoofdsponsor – Spie – en diverse vaste truiensponsoren hebben we een heel goede basis. Daaromheen zijn er nog heel wat kleinere sponsoren, die samen nog best een groot bedrag bijeen brengen.”   (3 mei 2018)

 

 

 

 

 

37 STE JUNIOREN DRIEDAAGSE AXEL 2018                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WINST ALEX MOLENAAR IN JUNIOREN DRIEDAAGSE AXEL 2017
GOESENAAR TIMO DE JONG (foto) IN TOP 50

Alex Molenaar heeft de 36ste uitgave van de Junioren Driedaagse van Axel gewonnen. Molenaar stootte leider Johan Tiedemann Langballe van de eerste plaats in de slotetappe door de Vlaamse Ardennen. Maikel Zijlaard won de vierde en laatste etappe. Het was de tweede ritzege voor de Rotterdammer. In de slotfase van de laatste rit maakten zes renners zich los van een flink uitgedund peloton. Alex Molenaar, Thomas Pidcock, Mark Donovan, Maikel Zijlaard, Antoine Raugel en Anders Lilliendal reden een voorsprong van een kleine minuut bijeen. Pidcock moest afhaken door een lekke band.
Daardoor begonnen vijf renners aan de finale van de wedstrijd. Molenaar reed flink door, omdat hij door de afwezigheid van Tiedemann Langballe in de kopgroep virtueel het geel in zijn bezit had. Wellicht was het daardoor wel dat Molenaar de ritzege misliep. De eindzege was echter een grote pleister op de wond die was ontstaan. Molenaar werd vierde in de rituitslag, achter Zijlaard, Raugel en Lilliendal.

 

Tijdens deze Belgische etappe op de slotdag werden bekende hellingen bedwongen zoals de Eikenberg, de Kapelleberg, de Molenberg, de Berendries, de Valkenberg, de Berg Hostellerie, de Leberg en De Vlamme.
Voor Molenaar was het de tweede meerdaagse koers in korte tijd die hij won. Eerder dit seizoen was hij de beste in een Franse rittenwedstrijd. Tiedemann Langballe en Ward Vanhoof werden tweede en derde in de meerdaagse door Zeeland en België.
UITSLAGEN
Etappe Axel – Axel        1. Johan Tiedemann Langball   (Team Herning CK Junior)   101,7 km – 2.26.15         2. Cole Davis   (USA U19)       3. Robin Blummel (Willebrord Wil Vooruit)                 Zeeuwen :   93. Timo de Jong (Goes) op 1.15         122. Lars Oreel   (Goes) op 4.55       155. Ezra Tolhoek (Zierikzee) op 8.11         168. Jochem Runhaar (Kapelle) op 9.09.       uitgevallen Zeeuw : Nick de Munnik   (Kapelle)
Axel Tijdrit   1. Maikel Zijlaaard   (RWC Ahoy Rotterdam) 11,1 km – 13.30.49 gemiddelde 49.304 km.          2. Ward Vanhoof     13.41.89     3. Manuel Michielsen   13.46.48            Zeeuwen :       12. Lars Oreel   14.01.05        71. Ezra Tolhoek 14.41.28       86. Timo de Jong   14.47.04     170. Jochem Runhaar     16.24.57
Etappe Sluiskil – Sluiskil          1. Rhys Britton   (Wales U19) 102,8 km – 2.24.10           2. Nicolo Parisini          3. Joshua Price         15. Timo de Jong           56. Lars Oreel           uitgevallen Zeeuwen : Ezra Tolhoek en Jochem Runhaar.
Etappe in Vlaamse Ardennen : Velzeke – Velzeke     1. Maikel Zijlaard (RWC Ahoy Rotterdam)   96 km – 2.26.11          2. Antoine Raugel     3. Anders Lilliendal          57. Timo de Jong op 2.13          uitgevallen Zeeuw : Lars Oreel.

Foto : Organisatie          EINDKLASSEMENT :   1. Alex Molenaar   (Midden Nederland)   7.20.33                 2. Johan Tiedemann Langball (Team Herning CK)   op 15 sec.            3. Ward Vanhoof (Acrog Balen BC)    op 30 sec.            43. Timo de Jong (Acrog Balen BC) op 3.41        82 renners geklasseerd.

 

 

 

 

14 NATIONALITEITEN IN JUNIOREN DRIEDAAGSE AXEL 2017
Voor de 36ste editie van de Junioren driedaagse kwam een internationaal gezelschap naar Zeeuws Vlaanderen. De organisatie had 14 verschillende nationaliteiten ingeschreven: 11x Nederland, 6x België, 3x Duitsland, 2x Denemarken, 2x Italië, 2x England, 1x USA, 1x Noorwegen, 1x Zwitserland, 1x Polen, 1x Wales, 1x Finland, 1x Zweden, 1x Frankrijk.
Aan de start kwamen 7 nationale selecties, 4 districtsploegen, 16 Internationale- en 7 Nationale Club Teams.

 

   

 

 

 

Op de deelnemerslijst 2017 stonden de Zeeuwse renners Timo de Jong (Goes), Nick de Munnik (Kapelle), Jochem Runhaar (Kapelle), Lars Oreel (Goes / foto derde van rechts) en Ezra Tolhoek uit Zierikzee.

 

 

 

 

Ook in 2017 kwamen de sterkste junioren naar Zeeuws Vlaanderen voor de Internationale Junioren Driedaagse. De etappeplaatsen waren Axel, Sluiskil en het Belgische Zottegem/Velzeke. De jongeren begonnen op vrijdag 19 mei met de etappe Axel – Axel. De eindwinnaar werd gehuldigd op zondagmiddag 21 mei bij de zuiderburen in het Vlaamse wielerdorp Zottegem/Velzeke.
 

 

 

wilco-kelderman
De Junioren Driedaagse heeft een geweldige winnaars historie: Op de erelijst staan onder andere Servais Knaven (1988), Davide Rebellin (1989), Léon van Bon (1990), Andreas Klier (1994), Thor Hushovd (1996), Tom Boonen (1998), Sir Bradley Wiggins (1998), André Greipel (1999-2000), Zdenek Stybar (2002), Niki Terpstra (2002), Matti Breschel (2002), Robert Gesink (2004), Steven Kruiswijck (2005), Tejay van Garderen (2005-2006), Sep Vanmarcke (2006), John Degenkolb (2007) en Wilco Kelderman (2008/foto).  

 

 

 

RONDEMISSEN 2017