NICK VAN DER LIJKE (2)

 

 

 

ROOMPOT TWAALFDE IN EERSTE HAMMER SERIES LIMBURG

Foto : Organisatie           Roompot – Nederlandse Loterij met Nick van der Lijke en Brian van Goethem in de gelederen heeft de eerste uitgave van de Hammer Series met de twaalfde plaats afgesloten. In het eindklassement werden 16 ploegen geklasseerd na een gevarieerde driedaagse met een ploegentijdrit, sprintrace en klimwedstrijd rond het Drielandenpunt. De selectie van Michel Cornelisse weerde zich naar behoren tussen de teams uit de U.C.I. World Tour. De Nederlandse ploeg enthousiast ontvangen door de vele jeugdige fans op het net geopende ‘Tom Dumoulin Bikepark’ in Sportzone Limburg. Voor het talrijke en enthousiaste publiek was het een aangename kennismaking met een nieuwe wielerformule waar zeker toekomst in zit.

Uitslag :        1. Team Sky         2. Team Sunweb       3. Orica Scott         6. Lotto NL Jumbo       12. Roompot – Nederlandse Loterij met Jesper Asselman, Brian van Goethem, Nick van der Lijke, André Looij, Elmar Reinders en Coen Vermeltfoort (uitgevallen na val in sprint).  (4 juni)

 

 

 

 

 

9DE IN KLASSEMENT TOUR DES FJORDS   –   ROOMPOT NEDERLANDSE LOTERIJ BESTE PLOEG

Foto : Organisatie        Roompot – Nederlandse Loterij heeft in de Tour des Fjords een sterke teamprestatie neergezet. De formatie van manager Michael Zijlaard eindigde op de eerste plaats in het ploegenklassement. Deze topnotering werd binnen gehaald door Jesper Asselman, Sjoerd van Ginneken, André Looij, Nick v.d. Lijke, Jeroen Meijers en Pieter Weening. In aankomstplaats Stavanger mochten de Hollanders naar het podium voor de huldiging.
In het algemeen klassement was de hoofdprijs voor de 30 jarige thuisrijder Edvald Boasson Hagen. De routinier van Dimension Data bleef Dries van Gestel (Sport Vlaanderen Baloise) 9 seconden voor. Timo Roosen (Lotto NL Jumbo) kwam op de derde positie 29 seconden tekort. 4. August Jensen (Team Coop) op 43 sec.   5. Lennard Kämna (Team Sunweb).
Nick van der Lijke reed naar de negende plaats op 54 seconden van Boasson Hagen en werd met deze uitkomst derde Nederlander in de eindstand. Zijn beste resultaat was de vijfde plaats in de slotrit. De jury zette 82 coureurs in het eindklassement. Punten:  1. Edvald Boasson Hagen   100 pnt.       7. Van der Lijke 32 pnt.         Ploegen : 1. Roompot – Nederlandse Loterij   64.51.56       2. Sport Vlaanderen – Baloise op 2.30     3. Dimension Data op 3.27     4. Lotto NL Jumbo op 4.37    (29 mei)

 

 

 

 

TOP 20 EINDKLASSEMENT TOUR OF NORWAY

Foto : Twitter        Roompot renner Pieter Weening kon op de slotdag van de Tour of Norway zijn leiderspositie niet vasthouden. Na een pittige vijfdaagse waren de verschillen klein in het klassement. Edvald Boasson Hagen won de slotrit in Oslo en werd met een marge van 4 seconden op Gerrans eindwinnaar. Weening kwam op de derde plaats 10 seconden tekort voor de zege.   4. Sander Armée op 16 sec.   5. August Jensen op 17 sec. Nick van der Lijke kan terugkijken op een goede meerdaagse en scoorde een top 20 positie. Op de 19de plaats was de achterstand op Hagen 49 seconden. De wedstrijdleiding klasseerde 107 coureurs.    Ploegenklassement :   1. Lotto Soudal   64.59.31      5. Roompot – Nederlandse Loterij op 7.07       21 en laatste Verandas Willems Crelan op 1.25.46.
Ploegleider Jean-Paul van Poppel reageerde nuchter op het eindresultaat : “Jammer uiteraard, maar Boasson Hagen is natuurlijk een sterke renner.Nadat Pieter vrijdag met zijn etappezege de leiderstrui pakte heeft het team gewoon goed gereden. Hij heeft zelf nog geprobeerd aan te vallen in één van de beklimmingen van de Ekeberg in de laatste lokale ronde. Maar de wind stond daar vol tegen en eigenlijk was het daar nog iets te ver om Dimension Data (van Hagen) en Orica-Scott (Gerrans) te verrassen”.   (21 mei)

 

 

Foto : Organisatie       In de laatste etappe van Moss naar Oslo over 153 km kwam Edvald Boasson Hagen als eerste binnen na 3.31.44. Simon Gerrans meldde zich als tweede gevolgd door Tosh v.d. Sande. Nick v.d. Lijke ging 3 seconden later als zestiende over de streep.   (21 mei)

 

 

Foto : Organisatie       In de etappe van Lillestrom naar Sarpsborg over 192 km. behaalde Dylan Groenewegen zijn tweede overwinning. In de massasprint dirigeerde de renner van Lotto NL Jumbo alle concurrenten naar de troostprijzen na een indrukwekkende finale. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) en August Jensen (Team Coop) maakten het podium compleet gevolgd door Simon Gerrans (4) en Tosh van der Sande (Lotto Soudal) op de vijfde plek. Nick van der Lijke kwam als 18de binnen op 3 seconden.  (20 mei)

 

 

Foto : Organisatie        Het heeft even geduurd maar Roompot – Nederlandse Loterij heeft de eerste seizoenzege op zak. In de Tour of Norway zorgde routinier Pieter Weening voor een dubbelslag in de tweede rit. De 36 jarige Fries pakte na 192 zware kilometers de dagzege en kon de leiderstrui aantrekken. Weening, in 2016 eindwinnaar in Noorwegen, reed een attente etappe en zat in de finale constant in de voorste gelederen. Op 2 km van de streep ontsnapte hij uit een zevenmans kopgroep en soleerde naar de overwinning in Lillehammer. Twee seconden later ging Sander Armée (Lotto Soudal) als tweede over de streep en Simon Gerrans (Orica Scott) had op de derde plaats 4 seconden achterstand. Andreas Vangstad (Team Sparebanken) en Alexander Kamp van Team Veloconcept maakten de top 5 compleet.
Weening vrijdagavond over zijn triomf : “Met minder dan drie kilometer te gaan heb ik mijn kans gepakt, maar het was nog zwaar met de tegenwind. Er waren veel snelle jongens, maar uiteindelijk heb ik het gelukkig kunnen afmaken. Natuurlijk gaan wij met de ploeg proberen mijn positie vast te houden. Maar de verschillen zijn klein. Armée en Gerrans staan op zes, en Boasson Hagen op twaalf seconden achterstand. Er komen twee zware dagen aan, maar iedereen bij Roompot – Nederlandse Loterij zal er alles aan doen op deze gele trui mee terug naar Nederland te nemen”.  Nick van der Lijke was op de 22ste positie de tweede Nederlander in de etappe met een marge van 29 seconden op zijn winnende ploegmaat.     (19 mei)

 

 

Foto : Twitter      Nick van der Lijke zag in de laatste meters van de tweede etappe landgenoot Dylan Groenewegen naar zijn tweede seizoenzege sprinten. De 23 jarige renner van Lotto NL Jumbo pakte de hoofdprijs in de massasprint na een natte etappe van 194 km. Kristoffer Halvorsen (Team Joker Icopal) noteerde de tweede plaats gevolgd door thuisrijder Edvald Boasson Hagen van Dimension Data. André Looij was op de vijfde plaats de rapste van Roompot – Nederlandse Loterij. Nick van der Lijke ging in Brumunddal als 58ste over de streep.   (18 mei)

 

Foto : Organisatie       Noors kampioen Edvald Boasson Hagen heeft in zijn thuisland de openingsrit van de Tour of Norway gewonnen. De 30 jarige renner van Dimension Data pakte in aankomstplaats Asker de dagzege na een etappe van 169 km. Tosh van der Sande (Lotto Soudal) ging als tweede over de streep en Simon Gerrans van Orica Scott werd als derde geklasseerd. Jeroen Meijers van Roompot – Nederlandse Loterij was op de zevende positie de beste Hollander. Nick van der Lijke reed naar de 21ste plaats in dezelfde tijd als Boasson Hagen. De jury zette 124 coureurs in het klassement. De vlucht van de dag werd ingevuld door het trio Villegas, Holstad en Blalid. Na de hergroepering met nog 25 km voor de boeg ondernam Lars Boom een vluchtpoging maar de Brabantse renner van Lotto NL Jumbo kreeg geen ruimte van het peloton.   (17 mei)

 

 

 

 

 

PLOEGGENOOT VAN NICK VAN DER LIJKE PAKT BERGTRUI IN YORKSHIRE

Foto’s : Twitter en Facebook        Tijdens Le Tour de Yorkshire heeft Nick van der Lijke nogmaals zijn puike vorm laten zien. In het eindklassement van de UCI 2.1 rittenkoers belandde de Roompot coureur op de 20ste plaats. Als derde Nederlander had hij een achterstand van 1.55 op winnaar Serge Pauwels van Dimension Data.     2. Omar Fraile   (Dimension Data) op 6 sec.       3. Jonathan Hivert   (Direct Energie) op 7 sec.       4. Brent Bookwalter (BMC) op 18 sec.       5. Matthew Holmes   (Madison Genesis) op 20 sec.  Beste Nederlander :   6. Maurits Lammertink (Katusha Alpecin) op 20 sec.    In het algemeen klassement werden 100 renners opgenomen.   (30 april)

 

Pieter Weening pakte in de driedaagse de eerste klassementstrui voor Roompot – Nederlandse Loterij. De 36 jarige Fries vergaarde in de slotrit veel punten op de acht heuvels in het parcours door Noord Engeland. Bij de eindhuldiging, onder een massale publieke belangstelling,  mocht de routinier de bergtrui ophalen die hij overnam van ploegmaat Etienne van Empel. (30 april)

De slotrit tussen Bradford en Fox Valley werd een wielerfeestje voor de formatie Dimension Data. Serge Pauwels zegevierde vóór ploeggenoot Omar Fraile. 3. Jonathan Hiver   (Direct Energie)       4. Brent Bookwalter  (BMC)       5. Tao Geoghegan Hart   (Team Sky) Nick van der Lijke meldde zich op de 23ste positie op 1.43 van de Belg Pauwels. (30 april)

In de etappe van Tadcaster naar Harrogate versloeg Nacer Bouhanni (Cofidis) alle concurrenten. Caleb Ewan (Orica Scott) en Jonathan Hivert van Direct Energie kwamen snelheid tekort in de enerverende sprint. Nick van der Lijke ging als 44ste over de streep.   (29 april)
 

Na de openingsrit in de Tour de Yorkshire mocht Roompot renner Etiënne van Empel de bergtrui aantrekken. De 23 jarige derdejaars prof en ploeggenoot van Nick van der Lijke sprokkelde in de kopgroep de meeste punten voor het bergklassement. Naast van Empel zat ook zijn landgenoot Yoeri Havik (Raleigh – GAC) in de vlucht van de dag die bestond uit acht renners. Na de hergroepering ging een groot peloton richting finish in Scarborough. 

 

Dylan Groenewegen (23 / Lotto NL Jumbo) flitste in de Tour de Yorkshire naar zijn eerste seizoenzege in de massasprint. Caleb Ewan (Orica Scott) werd tweede en Chris Opie van Bike Channel Canyon nestelde zich op de derde positie. André Looij was op de zevende plaats de beste coureur van Roompot. Nick van der Lijke kwam als 57ste binnen in dezelfde tijd als Groenewegen. In de eindsprint ging Groenewegen’s ploegmaat Steven Kruijswijk hard onderuit maar de kwetsuren bleken, tot grote opluchting van zijn teamgenoten en ploegleiders, mee te vallen.   (28 april)
 

 

 

LUIK BASTENAKEN LUIK : VROEGE VLUCHT KRIJGT DE RUIMTE

Foto : Twitter       Roompot renner Nick van der Lijke ging in Luik – Bastenaken – Luik mee in de vroege vlucht die naar een riante voorsprong peddelde in de Ardennen. Bart De Clercq, Tiago Machado, Anthony Perez, Stéphane Rossetto, Mekseb Debesay, Aaron Gate en Fabien Grellier waren zijn metgezellen in de achtmans kopgroep.
Bij het beklimmen van de eerste heuvels kwam Debesay in de problemen en moest lossen vooraan. De overige vluchters hielden het tempo strak en konden zich nog lang in de spits etaleren. Op 60 km van de finish klokte de wedstrijdleiding een marge van 6,5 minuut tussen de vluchters en de eerste achtervolgers. Vanuit het peloton probeerden enkele renners een achtervolging te organiseren maar deze pogingen bleken kansloos. De aanvallers werkten wel samen en gingen vol overtuiging richting finale. Op de heuvels kreeg van der Lijke veel support van (Zeeuwse) wielerliefhebbers. Met nog 30 km voor de boeg klokten de doorzetters nog 3,5 minuut. Toen de vermoeidheid toesloeg was het snel gedaan in de spits en op 20 km. was de hergroepering een feit na een monstervlucht van ongeveer 200 km. Vervolgens werd het heel onrustig in de grote groep. De grote jongens kwamen toen aan bod met talrijke demarrages die echter niet ver genoeg reikten. Davide Formolo (Cannondale Drapac) en Daniel Martin (Quick Step Floors) tekenden voor een aanval maar deze individuele pogingen bleven zonder succes.

 

 

Foto : Facebook      Alejandro Valverde zag het gevaar. De routinier reed naar Martin en in de sprint pakte de emotionele Spanjaard zijn vierde overwinning in de Ardense World Tour klassieker. De 36 jarige renner van Movistar droeg de zege op aan zijn plotseling overleden wielervriend Michele Scarponi die tijdens een training verongelukte.   1. Alejandro Valverde   (Movistar) 6.24.27 – gem. 40.265     2. Daniel Martin   (Quick Step Floors) z.t.   3. Michal Kwiatkowski   (Team Sky) op 3 sec.     4. Michael Matthews (Team Sunweb) op 3 sec.     5. Ion Izagirre (Bahrain Merida) op 3 sec.   Beste Nederlander: 22. Tom Dumoulin   (Team Sunweb) op 14 sec      71. Nick v.d. Lijke (Roompot – Nederlandse Loterij) op 4.50  
Van der Lijke over het ontstaan van de kopgroep in La Doyenne : “Ik zat goed van voren en toen het achter mij brak besloot ik volle bak door te trekken. Dat wij vervolgens een voorsprong opbouwden van bijna veertien minuten was onverwacht, maar wel prachtig natuurlijk. Na de hergroepering weet je dat je het nog twintig kilometer pijn lijden is, en een echt goede uitslag zat er niet meer in. Maar ik ben blij dat wij ons als ploeg op deze manier weer hebben kunnen tonen op het hoogste niveau. En ik weet ook zeker dat zo’n monstervlucht mij sterker maakt”.   (23 april)  
 

 

 

 

 

OVERTUIGEND & HOOPGEVEND IN AMSTEL GOLD RACE

Foto : Twitter      Nick van der Lijke heeft in de vernieuwde Amstel Gold Race een sterk optreden bekroond met een mooie klassering. De vierde jaars prof kon zich handhaven tussen de toppers en kwam in een achtervolgend groepje als 23ste over de finish op 1.11 van winnaar Philippe Gilbert. De Belg van Quick Step Floors boekte zijn vierde zege in de AGR. Resultaten overige Roompot renners:   74. Pim Ligthart       78. Martijn Budding     80. Jeroen Meijers     120. Oscar Riesebeek. De jurygroep zette 127 renners in het dagklassement.
Van der Lijke over het verloop van de koers en het moment van de waarheid toen Gilbert, Kwiatkowski en Albasini een tempoversnelling plaatsten op de Kruisberg: “Daar zat ik helaas niet goed geplaatst. Balen, want je weet dat positionering in de Amstel cruciaal. Verder ging dat eigenlijk best goed. Gelukkig kon ik in het stuk daarna, tot en met de Keutenberg, weer bij de eerste achtervolgende groep aansluiten. Mijn sprint was, na ruim 260 kilometer, ook nog best in orde. Daar mag ik dus tevreden over zijn. De vorm is er en een uitslag als op één na beste Nederlander is een mooie bevestiging daarvan”.
Foto boven : Roompot – Nederlandse Loterij had met debutant Tim Ariesen (23) een vertegenwoordiger in de vlucht van de dag. De 12 aanvallers reden 200 km in de spits van de koers en pakten een riante voorsprong op het glooiende parcours. Toen de toppers naar voren kwamen was hun avontuur echter snel voorbij. In de finale gingen Gilbert en Kwiatkowski naar de streep. De Belgisch kampioen won de sprint van de Sky renner. De Roompot ploegleiders Jean-Paul van Poppel en Erik Breukink toonden zich tevreden over de inzet van hun manschappen in de World Tour klassieker door Limburg waar de supporters voor een prachtige wielersfeer zorgden.

 

In het rijke verleden van de Amstel Gold Race heeft één Zeeuwse renner topsucces behaald. Jan Raas (’s Heerenhoek) zegevierde in 1977, 1978, 1979, 1980 en 1982. In 1983 werd de Bevelandse klassieker specialist derde en in 1976 kwam Raas als tweede over de finish.   (16 april)

 

 

 

 

 

DERDE NEDERLANDER IN BRABANTSE PIJL

Foto : Organisatie     Na een korte ziekteperiode kwam Nick van der Lijke weer in koers tijdens de Brabantse Pijl tussen Leuven en Overijse. Na afloop was de Roompot renner tevreden over zijn conditie in de aanloop naar de Amstel Gold Race op zondag 16 april. v.d. Lijke ging op de top van de Schavei als 26ste over de streep met een achterstand van 16 seconden.
Na de start in het centrum van Leuven gingen vijf renners in de aanval. De vroege vlucht bleef lang weg en kreeg een voorsprong van ruim 5 minuten. Maar naar traditie werden de aanvallers van het eerste uur alsnog tot de orde geroepen. Na verschillende schermutselingen kwamen in de laatste omloop van 23 km. tien man vooraan.
De Italiaan Sonny Colbrelli toonde zijn snelle benen na het bedwingen van 26 hellingen. De 26 jarige coureur van Bahrain Merida versloeg na 197 km. zijn medekoplopers met ruim verschil. De winnaar van 2016, Petr Vakoc (Quick Step Floors) meldde zich als tweede en de Belg Tiesj Benoot (Lotto Soudal) mocht als derde binnenkomer ook naar de huldiging. Op de vijfde plaats was Bert-Jan Lindeman (27 / Lotto NL Jumbo) de beste Hollander.  (12 april)