> BENE LADIES TOUR

 

 

 

JOS FERON LADY FORCE IN BENE LADIES TOUR 2019 

17 UCI-ploegen:

Boels-Dolmans (Nederland), Trek-Segafredo USA), Canyon-SRAM (Duitsland), Valcar-BPM (Italië), Parkhotel Valkenburg (Nederland), Lotto Soudal Ladies (België), Be Pink (Italië), Bigla (Zwitserland), FDJ Nouvelle Aquitaine (Frankrijk), Alé Cipollini (Italië), Doltcini-Van Eyck Sport (België), Health Mate (België), Biehler Cycling Team (Nederland), Hitec (Noorwegen), UCI World Centre (Zwitserland), Rally Cycling Team (USA), BTC Ljubljana (Slovenië),

5 nationale ploegen:  Australië, Spanje, Denemarken, Duitsland en België.

Clubteams : Rogelli-Gyproc,  Jos Feron Lady Force  en Isorex.           (10 juni 2019)  

 

 

 

 

 

VIERDAAGSE BENE LADIES TOUR OP ZATERDAG 20 JULI IN SLUIS

De zesde editie van de vierdaagse BeNe Ladies Tour komt naar Zeeland. Van donderdag 18 t.m. zondag 21 juli koerst de wereldtop van het vrouwenwielrennen opnieuw door België en Nederland. Deze vierdaagse is wereldwijd de enige grensoverschrijdende wielerwedstrijd voor vrouwen en presenteert voor de komende editie een gevarieerd en spektakelrijk parcours.

Voor de proloog gaan de vrouwen op donderdag 18 juli naar Utrecht.  De openingstijdrit voert door de Leidsche Rijn met start aan het Castellum en aankomst op de Parijse Boulevard.

Op vrijdag 19 juli staat een eerste grensoverschrijdende rit op het programma. De hele karavaan trekt dan voor de eerste keer in de geschiedenis van deze rittenkoers naar de provincie Antwerpen. De start wordt gegeven in het Belgische Essen, gelegen in het Noordwesten van de Kempen. Na een omloop door de regio ligt de finish in het West Brabantse Roosendaal.

Op zaterdag 20 juli krijgen de rensters, net als de voorgaande jaren, een tweeluik voor de wielen geschoven. Net voor de middag start het peloton in het Zeeuws Vlaamse Sluis voor een korte voormiddagrit richting Watervliet. Dit is een deelgemeente van Sint-Laureins dat sinds de start van deze wieler meerdaagse als etappeplaats in het schema zit. Het Meetjesland heeft dus opnieuw zijn stem in het verhaal van de BeNe Ladies Tour. In de vooravond wordt in het prachtige landschap van de polders in en rond Watervliet een individuele tijdrit verreden die wel eens heel bepalend kan zijn voor het eindklassement.

De finalerit op zondag 21 juli wordt traditiegetrouw met start en aankomst in Zelzate verreden. In het verleden zakte telkens de massa af naar deze Oost-Vlaamse grensgemeente voor een ongetwijfeld boeiende eindstrijd. Het spreekt voor zich dat de vele wielerliefhebbers opnieuw present zullen tekenen op de nationale feestdag.

Organisator Geert Stevens : “Voor de zesde editie zijn we er opnieuw in geslaagd om een tandje bij te steken. We zijn alvast tevreden dat we het rittenschema over meerdere regio’s in België en Nederland hebben kunnen uitbreiden. Dit toont aan dat het parcours van deze vierdaagse nog gevarieerder zal zijn dan de voorgaande jaren. De groeiende populariteit van het vrouwenwielrennen kan er alleen maar wel bij varen. Intussen is de belangstelling van de ploegen opnieuw heel groot. Al meer dan 30 ploegen uit de hele wereld toonden interesse om deel te nemen. Dit aantal zal de komende weken nog toenemen”.

 

Rittenschema BeNe Ladies Tour:

Donderdag 18 juli :   proloog in Utrecht  3,9 km.    Start : Castellum  –  Finish : Parijsboulevard      18.00 uur  

Vrijdag 19 juli :     Eerste rit:     13.30    Essen / Kapelstraat    –       16.30     Roosendaal / Wouwbaan 

Zaterdag 20 juli : 

Tweede rit A:     11.00   Sluis (Zeeuws Vlaanderen) / Grote Markt   –     13.20  Watervliet / Stee    

Tweede rit B:        individuele tijdrit 14,5 km.  in Watervliet vanaf Stee    17.30 uur   

Zondag 21 juli :       Derde rit:       14.30   Zelzate / Grote Markt  –      17.20  Zelzate / Westkade                 (10 juni 2019)

 

 

 

ERELIJST BENE LADIES TOUR

2014 : Emma Johansson          2015 : Jolien D’hoore             2016 :  Jolien D’hoore

2017 : Marianne Vos, Proloog in Vlissingen, zie artikelen elders op deze pagina          

2018 : Marianne Vos 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BENE LADIES TOUR 2017 STARTTE IN VLISSINGEN MET PROLOOG OVER DE BOULEVARD.

BENE LADIES TOUR IN 2018 NIET DOOR ZEELAND. 

De etappewedstrijd BeNe Ladies Tour door Nederland en België kwam in 2018 niet in Zeeland. In 2017 begon deze meerdaagse vrouwenkoers in Vlissingen met een proloog over de Boulevard. De editie startte in het Brabantse Oosterhout en ging vervolgens naar Merelbeke, Sint Laureins en Zelzate.     (5 maart 2018)

 

 

 

 

 

 

Foto : Freddy Scheele : Proloog 2017 op Boulevard Vlissingen 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

VERRASSENDE EINDWINST MARIANNE VOS IN BENE LADIES TOUR 2017
LINDY VAN ANROOIJ (KAPELLE) IN MIDDENMOOT

Foto : Organisatie       Marianne Vos heeft de vierde editie van de BeNe Ladies Tour gewonnen. In de slotrit rond het Belgische Zelzate raakte ze weer betrokken in een valpartij, maar aan het einde pakte ze met winst in de massasprint nog een tweede ritzege mee. De Kapelse Lindy van Anrooij (Jos Feron Lady Force) eindigde in de meerdaagse door haar thuisprovincie op de 48ste plaats.
In Zelzate stonden nog 112 kilometer op het menu, verdeeld over negen ronden op vlakke wegen. Vos liet niets aan het toeval over en pakte na twee ronden al de eerste tussensprint en bijbehorende drie bonificatieseconden mee. Verder kon ze ook rekenen op haar ploeggenotes om de vele aanvalspogingen teniet te doen. Bij de tweede tussensprint pakte Vos achter de even ontsnapte Daiva Tuslaite nog twee seconden bonificatie mee. Bij het ingaan van de zesde ronde ontstond consternatie. Terwijl Kelly Druyts, Allegra Arzuffi en Loes Sels een tiental seconden voorsprong namen, werd Vos achteraan in het peloton andermaal slachtoffer van een valpartij. Ze was snel weer recht en op een reservefiets kon ze haar plaats in het peloton opnieuw innemen.

 

Foto : Organisatie       Anna Trevisi en Nina Kessler waren de volgende dames die het probeerden. Toen die op 25 kilometer van de finish iets meer dan een minuut voorsprong namen, leek de eindzege van Vos nog even in gevaar te kunnen komen. Kessler volgde na de door Vos genomen bonificaties immers op 1:30 in het klassement. Toen Wiggle High5 de achtervolging inzette, was dat gevaar echter snel geweken. Ook FDJ wilde met sprintster Roxane Fournier nog een rit winnen en gaf steun om de kloof te dichten.
Foto : Er volgden nog wel enkele aanvalspogingen, maar het kwam toch tot een massasprint en daarin versloeg Vos haar landgenote Monique van de Ree en de Noorse Susanne Andersen.
Vos over haar triomf : “In de slotfase was het heel hectisch. Veel ploegen wilden nog iets rapen en dan weet je dat het op wat smallere wegen chaotisch wordt. FDJ zette een treintje op voor Fournier, daarachter was het vechten voor de plaatsjes. Ik slaagde erin om mee te schuiven met een ander treintje en kwam op het gepaste moment uit het wiel. En zo sta ik hier met twee ritzeges, eindwinst en nog twee andere truien. En dat terwijl het klassement na mijn val in de proloog in Vlissingen al verloren leek. Toen dacht ik enkel nog aan een mogelijk ritsucces.”
De winnares wil in de toekomst graag terugkomen naar de BeNe Ladies Tour : “Dit is wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar, maar dan liefst zonder de valpartijen. Vandaag was het een bidon in de bevoorrading die me tegen de grond deed smakken. Dat zijn echter zaken die in elke wedstrijd kunnen gebeuren, dat heeft niets met de organisatie te maken. Die staat ondanks het jonge bestaan zeker op punt, er was een mooi deelnemersveld en de publieke belangstelling was er ook.”

 

Etappe Zelzate – Zelzate   112,2 km.      1. Marianne Vos     (WM3 Pro Cycling) 2.49.09     2. Monique v.d. Ree   (Lares Waowdeals)     3. Susanne Andersen   (Hitec Products)     50. Lindy van Anrooij (Jos Feron Lady Force / foto)
Eindklassement :   1. Marianne Vos   8.50.37          2. Alice Barnes   op 23 sec.          3. Annette Edmondson op 45 sec.          4. Emilia Fahlin   op 54 sec.        5. Moniek Tenniglo op 55 sec.          48. Lindy van Anrooij op 2.55           96 / laatste   Anabelle Dreville op 18.05
Puntenklassement :      1. Marianne Vos         Jongeren :   1. Alice Barnes       (16 juli)

 

 

 

 

 

MARIANNE VOS WINT TIJDRIT

Foto : Facebook      In Sint Laureins werd een tijdrit verreden over een afstand van 10,1 km. Marianne Vos zette de snelste score op de juryklok met een gemiddelde van ruim 43 km per uur. Ploeggenote Moniek Tenniglo was 4 seconden trager en Annette Edmondson van Wiggle High5 moest 6 seconden toegeven. Lindy van Anrooij (Kapelle) had op de 57 ste plaats een marge van 1.15 op Vos.   (15 juli)

 

 

 

 

 

 

ELINOR BARKER ZORGT VOOR TWEEDE BRITSE ETAPPEZEGE

Foto : Twitter      Na de zege van Alice Barnes in Philippine won haar landgenote Elinor Barker de tweede rit met start en finish in het Belgische Sint-Laureins. De regerende wereldkampioene puntenkoers bleef net het sprintende peloton voor. De rit had een lengte van 98 km en bestond uit vier plaatselijke ronden met telkens de kasseienstroken van de Casteleyn- en de Kloosterstraat. Annelies Dom, Gloria Rodriguez en Sara Olsson tekenden al vroeg voor de eerste aanvalspoging, maar het peloton reageerde alert. Ook Jessy Druyts reed even voor het peloton uit, waarna Isabelle Beckers twintig seconden voorsprong kon nemen. In het vooruitzicht van de enige tussensprint werd het tempo in het peloton echter opgedreven en Beckers werd weer gegrepen.
Even later raakte Vos voorop in een kopgroep van acht. Maar met Elinor Barker en Melissa Lowther waren twee ploeggenotes van Barnes mee als stoorzenders en de situatie werd vanuit het peloton snel rechtgezet. De volgende aanvalster Kaat Hannes kreeg meer ruimte. Terwijl de Belgische kampioene van 2016 maximaal vijftig seconden uitliep, raakte Barnes betrokken in een valpartij. Ze kon vrij snel weer aansluiten.  Hannes bleef heel lang vechten om voorop te blijven, maar uiteindelijk moest ze toch buigen voor de overmacht. Er volgde een aanval van Jeanne Korevaar, Ingvild Gaskjenn en Kelly Van den Steen, maar meer dan vijf seconden bonus kregen ze niet. Moniek Tenniglo en Elinor Barker versnelden op hun beurt op vijf kilometer van de finish. Hun voorsprong liep op tot dertien seconden. Dat verschil was er ook nog op één kilometer van de finish, maar toch werd het nog heel spannend. Tenniglo moest in de laatste honderden meters passen en werd overspoeld door het peloton, Barker hield nog net stand. Vos, nog gevallen in de slotronde, werd tweede op Belgische bodem.   Uitslag : 1. Elinor Barker    2.30.28       2. Marianne Vos       3. Alicia Gonzalez       4. Roxane Fournier      5. Nina Kessler         80. Lindy van Anrooij  (Kapelle / peloton)     (15 juli)

 

 

 

 

STERKE EERSTE ETAPPE MARIANNE VOS

Foto : Organisatie       De eerste etappe van de BeNe Ladies Tour leverde winst op voor de 21 jarige Alice Barnes. Na 127 km. van Walcheren naar Philippine versloeg de Britse Marianne Vos (WM3 Pro Cycling) in de sprint. Het peloton startte in Vlissingen en ging via Zuid Beveland naar de Westerscheldetunnel. Op Zeeuws Vlaamse bodem probeerden verschillende rensters weg te komen op de kasseistroken maar de gewenste schifting kwam niet tot stand.

 

Foto : Edwin van Immerseel       In deze fase toonde Marianne Vos haar ambities en reed met zes anderen naar de spits. De vluchtgroep kreeg echter geen toestemming van het peloton. Vos bleef strijdlustig en deze taktiek bracht succes. Foto : Op 20 km voor de finish vormde ze een aanvalsduo met Alice Barnes. De gemotiveerde aanvalsters pakten een voorsprong 1.12. Vos had een solo in gedachten maar Barnes liet haar niet gaan. In de sprint in Philippine zegevierde de Britse.

 

Foto : Edwin van Immerseel      De Franse Roxane Fournier (FDJ Nouvelle Aquitaine Futoroscope) pakte de derde plaats nadat ze de pelotonsprint naar zich toe haalde.   4. Jessy Druyts (Sport Vlaanderen Guill D’Or)      5. Anna Trevisi   (Alé Cipollini).  De Zeeuwse Lindy van Anrooij (Jos Feron Lady Force) ging als 55ste over de streep op 1.36 van Barnes.   (14 juli)

 

 

 

 

 

 

PROLOOG BENE LADIES TOUR 2017 IN ZEELAND :
AUSTRALISCHE WINST OP WALCHEREN   –   ZEEUWSE LINDY VAN ANROOIJ OP 17 SECONDEN

 

Foto : Twitter         Bij de proloog van de BeNe Ladies Tour in Vlissingen stonden drie nationaliteiten in de top 3. De zege kwam in handen van de Australische Annette Edmondson (foto boven). De 25 jarige renster van Wiggle High5 zette met een gemiddelde van ruim 47 km per uur een tijd van 2.25.47 op de juryklok.

 

Janneke Ensing (30 / foto) uit Gieten scoorde op 4 seconden de tweede tijd na een korte omloop van 1,9 km. door de straten van de Walcherse Scheldestad en over de Boulevard. De allrounder van de Italiaanse formatie Alé Cipollini zette 2.29.69 op de tabellen. De Britse Elinor Barker kwam met 2.30.13 over de finish op 5 seconden van Edmondson.  4. Trine Schmidt   (Lotto Soudal) op 5 sec.     5. Elise Delzenne   (Lotto Soudal) op 5 sec.     Beste jongere werd de 18 jarige Nederlandse Karlijn Swinkels van Parkhotel Valkenburg Destil. Met 2.30.63 op de jurycomputer eindigde Swinkels op de negende plaats.

 

Foto : Freddy Scheele         Lindy van Anrooij (Kapelle) moest op de 59ste plaats 17 seconden toestaan op de winnares.  129 en laatste : Rixt Meijer van GRC Jan van Arckel met een marge van 1 minuut op Edmondson.    (13 juli)

 

 

 

 

 

VAL MARIANNE VOS IN VLISSINGEN

Foto : Twitter       Marianne Vos is gevallen bij haar rentree op wedstrijdniveau. In de proloog van de BeNe Ladies Tour in Vlissingen ging de renster van WM3 Pro Cycling onderuit. De verwondingen bleken mee te vallen zodat ze vrijdag toch kan starten in de eerste etappe naar het Zeeuws Vlaamse Philippine. Vos over haar tuimeling : “’Te vroeg gaan trappen na 180 graden bocht. De schade valt mee, alleen een wondje aan de onderarm”.  In de proloog eindigde Vos als 127ste op 46 seconden.    (13 juli)

 

 

 

 

 

 

RENTREE MARIANNE VOS IN BENE LADIES TOUR

Maar liefst vijf regerende wereldkampioenen reden in de BeNe Ladies Tour. Dat waren de Belgische Sanne Cant (veldrijden), de Nederlandse Karlyn Swinkels (tijdrijden bij de junioren), de Belgische Lotte Kopecky (ploegkoers), de Britse Elinor Barker (puntenrit) en Katie Archibald (omnium).
Ook Marianne Vos stond op de deelnemerslijst. Het herstel na haar sleutelbeenbreuk verliep naar wens en in de BeNe Ladies kwam de renster van WM3 Pro Cycling weer in competitie. Foto boven : In de selectie van WM3 Pro Cycling waren vier rensters opgenomen : Naast Marianne Vos komen Jeanne Korevaar, Rotem Gafinovitz en Moniek Tenniglo naar de BeNe Ladies.
Andere toppers in de Vierdaagse waren o.m. Amy Cure, Annette Edmondson, Julie Leth, Lucy Garner, Chloé Hosking, Janneke Ensing, Susanne Andersen, Nina Kessler, Maria Gulia Confalonieri, Roxanne Fournier, Elise Delzenne, Rasa Leleivyte, Marjolaine Bazin en Christine Majerus.   De Belgische Jolien D’hoore, die in 2015 en 2016 won, was afwezig. De ploegleiding van Wiggle-High5 gaf er de voorkeur aan om haar op te stellen in de ronde van Italië.

 

Langs Nederlandse kant stond er het sterke blok bij WM3 Pro Cycling.  Marianne Vos kon rekenen op de steun van o.m. Yara Kastelijn, Jeanne Korevaar, Moniek Tenniglo, Lauren Kitchen en Rotem Gafinovitz. Verder kwamen o.m. Anouk Rijff, Nathalie Van Gogh, Esther van Veen, Paulina Rooijakkers, Evy Kuijpers en Marjolein Van ’t Geloof uit Dirksland/GRC Jan van Arckel (foto Facebook), Nederlands kampioene 2017 bij de Elite zonder kontrakt.

 

 

 

 

 

LINDY VAN ANROOIJ MET 5 PLOEGGENOTEN IN BENE LADIES TOUR

Jos Feron Lady Force is één van de clubploegen bij de BeNeladies Tour 2017. Medio juli had het Nederlandse vrouwenteam van manager Gerrie Sijnesael reeds 13 overwinningen behaald en talloze ereplaatsen. De Kapelse Lindy van Anrooij was als Zeeuwse renster en kopvrouw supergemotiveerd voor deze koers door haar thuisprovincie.    

 

 

 

 

 

VIERDAAGSE BENE LADIES TOUR MET 24 FORMATIES 
PROLOOG IN VLISSINGEN VAN SPUISTRAAT NAAR BOULEVARD BANKERT
TWEEDE DAG ETAPPE VLISSINGEN –  WESTERSCHELDETUNNEL – PHILIPPINE
 

 

bene-ladies-tour-2016

Foto : Facebook   Podium 2016 :     1. Jolien D’Hoore      2. Floortje Mackaij        3. Elise Delzenne.   
De vierde editie van de BeNe Ladies Tour stond op de wielerkalender van 13 tot 16 juli 2017. Het evenement kwam over Walcheren en door Zeeuws Vlaanderen en België. Voor het eerst waren er vier wedstrijddagen. Daarnaast maakte de meerdaagse vrouwenklassieker promotie op de UCI-kalender met opwaardering naar de 2.1-status.

 

 

De meerdaagse begon op 13 juli met een proloog over 1,9 km. in Vlissingen. De start was in de Spuistraat en de finishlijn lag op Boulevard Bankert ter hoogte van Hotel Arion.
Een dag later, 14 juli, startten de rensters in Vlissingen en gingen door de 6,6 km lange Westerscheldetunnel naar Philippine. Na de officiële start in de Poortersweg kwamen de rensters langs Ritthem, Nieuwdorp, Borssele en Driewegen. Vervolgens door de Tunnel naar de regio Hoek, Biervliet, IJzendijke en Noord België. In dit traject zaten een aantal kasseienstroken. De finish lag in de Kasteelstraat in Philippine.

 

Op 15 juli reden de vrouwen vanuit Sint Laureins (Dorpsstraat) een rit in lijn. Na 98 km. werd de winnares gehuldigd in het Belgische wielerdorp.  De individuele tijdrit van de Leemweg naar de Dorpsstraat had een lengte van 10 km.

 

De finaledag 16 juli werd verreden in Zelzate en omgeving. Rensters en volgers startten op de Grote Markt voor een omloop van 112 km. Op de Westkade werd de finishlocatie ingericht.

 

 

 

De 24 geselecteerde formaties bestaan uit 14 UCI-ploegen, 4 nationale ploegen en 6 clubteams met o.m.   WM3 Pro Cycling (Nederland)     Parkhotel Valkenburg-Destil (Nederland)          GRC Jan Van Arckel (Nederland)            Jos Feron Lady Force (Nederland)
Het Equano Cycling Team van de Zeeuwse rensters Yva Geluk (Middelburg) en Mathilde Matthijsse (Grijpskerke) ontbreekt op de deelnemerslijst.  Lees artikel elders op deze pagina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ERELIJST
Op de erelijst van de tweelanden klassieker staan Emma Johansson (2014) en Jolien D’Hoore die in 2015 en 2016 zegevierde.     Podium 2016 :     1. Jolien D’Hoore      2. Floortje Mackaij        3. Elise Delzenne. 

 

 

 

GEEN BE NE LADIES TOUR 2017 VOOR ZEEUWSE RENSTERS MATHILDE MATTHIJSSE EN YVA GELUK

De Zeeuwse rensters Mathilde Mathijsse (Middelburg > Grijpskerke) en Yva Geluk (Middelburg) kunnen niet starten in de UCI etappewedstrijd Be Ne Ladies Tour door hun thuisprovincie. Hun ploeg Equano Cycling Team is niet geselecteerd voor de vierdaagse van 13 tot 16 juli. Voor de rensters, teamleiding en sponsors van Equano is het een forse teleurstelling dat ze ontbreken bij dit internationale wielerevenement.

 

Organisator Geert Stevens van de Be Ne Ladies Tour over het besluit : “De keuze van de ploegen werd gemaakt op basis van prestaties en rekening houdend met de UCI-ranking. De BeNe Ladies Tour is op de UCI-kalender een 2.1wedstrijd en in die optiek voldeden de prestaties van het Equano Cycling Team niet tegenover de keuze van andere ploegen die wel betere prestaties konden voorleggen. Uit meer dan 40 kandidaturen werden 28 ploegen weerhouden. Indien het Equano Cycling Team in de toekomst op sportief vlak een selectie kan rechtvaardigen, dan zullen wij hun deelname zeker in overweging nemen”.      Mathilde Matthijsse (foto): “We proberen er alles aan te doen om de organisatie over te halen de beslissing te herzien”.
Jos Feron Lady Force, de formatie van Lindy van Anrooij (Kapelle) en Celesta op den Brouw uit Sint-Maartensdijk, heeft wel een uitnodiging op zak voor de Be Ne Ladies Tour.    (1 juli 2017)