TOUR BELEVING

 

 

 

 

                                                … TOUR BELEVING VAN …

 

 

 

 

 

 

MIDDELBURGSE FAMILIE VAN BELZEN 4 DAGEN BIJ TOUR DE FRANCE

Donderdag (6 juli) zijn we naar de start in Vesoul geweest. Vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen was het moeilijk om bij de bussen en de renners te komen maar omdat de bus van Trek-Segafredo aan de straatkant stond, konden we nog een paar selfies maken met onder andere Bauke Mollema (foto) en Koen de Kort.  

 

Omdat Lieven van tevoren ‘onze’ Zeeuwse trots Marco Minnaard een berichtje had gestuurd dat we aanwezig zouden zijn bij de start, merkte hij al snel de Zeeuwse vlaggen op en nam hij uitgebreid de tijd voor een paar foto’s. Omdat de weg niet helemaal juist was afgesloten, moesten alle renners door het publiek naar de start. We grepen onze kans en we kunnen weer vele selfies aan de collectie toevoegen.  De start in Vesoul was ons laatste bezoek aan de Tour 2017.  (6 juli)

 

 

 

Vandaag (woensdag) zijn we – na een ietwat hobbelige rit door de bergen – uiteindelijk neergestreken op La Planche des Belles Filles.  Foto : Met verf en stoepkrijt hebben we de naam van ‘onze’ Marco Minnaard en andere Nederlanders op de weg geschilderd en de Zeeuwse vlaggen opgehangen. Rond 15.00 uur kregen we gezelschap van de verzorgers van Lotto Jumbo, Movistar, Sky en Quickstep. Omdat we ondertussen na drie dagen Tour herkend worden als fanatieke Nederlandse supporters, kregen we nog een paar bidons van Lotto-Jumbo en Sky.   

 

Gisteravond (4 juli) hebben we nog lang nagepraat over de dramatisch val van Mark Cavendish, die recht voor onze neus gebeurde. Nadat de renners gefinisht waren, zijn we naar de ploegbussen en het hotel gelopen waar we vlaggen en een handtekening van onder andere Froome gescoord hebben. Ook een foto (boven) met Hilaire Van der Schueren, ploegleider van Wanty, kon natuurlijk niet ontbreken.  (5 juli)
 

 

 

Familie van Belzen stond dinsdagmiddag in Vittel vlak bij de valpartij met de hoofdrolspelers Mark Cavendish (foto), Peter Sagan en John Degenkolb. De wereldkampioen hinderde met zijn elleboog concurrent Cavendish in de eindsprint die daardoor tegen het asfalt smakte. De jury stuurde Sagan (Bora – hansgrohe) naar huis omdat hij volgens hun beoordeling onverantwoord sprintte.  (4 juli)

 

 

We zijn maandag 3 juli om 8.00 uur vertrokken uit Zeeland op weg naar Luxemburg. Begin van de middag aangekomen op de coté d’Eschdorf (een bergje van de 3e categorie). Al snel kwam de reclame karavaan langs gereden. Super leuk om te zien en gadgets aan te nemen. In de verte zagen we de helikopters al aankomen.
Natuurlijk de Zeeuwse vlaggen meegenomen om Marco Minnaard aan te moedigen. Als eerste kwam Nathan Brown boven op de coté d’Eschdorf. Al snel volgde het peloton met o.m. Froome (foto) en de latere etappewinnaar Sagan. Geweldig om de renners van dichtbij voorbij te zien fietsen. De sfeer op de coté d’Eschdorf was gezellig. Kortom een geslaagde dag! Op dinsdag (4 juli) gaan de Zeeuwse wielersupporters naar finishplaats Vittel.  (3 juli)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LIEVEN VAN BELZEN   (MIDDELBURG)

Foto : Mario Rentmeester : Ronde Nieuw en Sint Joosland             Middelburger Lieven van Belzen gaat met zijn gezin en vrienden naar de Ronde van Frankrijk. Van 3 tot 7 juli volgen de 12 Zeeuwse wielerliefhebbers de Tour in Luxemburg (maandag), Vittel (dinsdag), Vogezen (woensdag) en Vesoul op donderdag. Van Belzen over de beleving van de Tour binnen zijn familie : “Marco Minnaard zal ons zeker zien en horen. Mijn schoondochter heeft al vlaggen besteld bij zijn ploeg Wanty Groupe Gobert”.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDWIN VAN IMMERSEEL (TERNEUZEN)

De Zeeuws Vlaamse wielerfotograaf- en verzamelaar Edwin van Immerseel was bij de Tour start in Düsseldorf en ontmoette Marco Minnaard bij de teambus van Wanty Groupe Gobert.

 

 

 

 

 

 

 

JOOP VAN DER LAAN     (OOSTERLAND)

 

 

DE ZEEUWSE ADELAAR
Foto : Marieke Mandemaker       De organisator van de Tourtoto 2017 kijkt verrast op mijn ingevulde lijstje. Tussen het klassementsgeweld staat een Nederlander genoteerd, een Zeeuw en dat is niemand minder dan Marco Minnaard uit Wemeldinge. Hij maakt deel uit van de formatie van Wanty-Groupe Gobert, die van start gaat met renners die stuk voor stuk debuteren in de Grande Boucle. Onder leiding van een man die het klappen van de zweep kent, ploegleider Hilaire Van der Schueren! Het wordt koers met deze mannen, let maar eens op!
 
Uit de schaduw
De ploeg geeft de motivatie en zijn missie aan voor de komende Tour: Marco Minnaard heeft van toewijding zijn hoofddoel gemaakt. Altijd ten dienste van zijn ploegmaats kwijt de Nederlander zich discreet van zijn taak. Als Zeelander groeide hij op in de wind op de dijken. Minnaard evolueerde naar een uitstekend klimmer en trad in mei uit de schaduw met de eindzege in de Rhône-Alpes Isère Tour. Zijn missie in de Tour de France: de klimmers bijstaan en meegaan in lange ontsnappingen.
Wat er nog meer aan vooraf ging. “On my way to Criterium du Dauphiné. Very excited and motivated to race on the highest level!” Dat schreef Marco op het moment dat hij van start zou gaan in de Dauphiné op zijn Facebookpagina. Mijn reactie was: succes man, opmaat naar de Tour! Marco gaf een like en zo geschiedde.

 

Ik schakelde de televisie in op het moment dat een coureur van de Wanty-Groupe Gobert in blauw tenue het beeld binnen reed. Aan de kenmerkende stijl van fietsen reed hij daar zonder twijfel, Marco Minnaard. De viermans kopgroep reed de hele dag vooraan in de 5e etappe van de Dauphiné en strandde op 16 km van de finish. In die wedstrijd en eerder in de Rhône-Alpes Isère Tour (foto) heeft Marco de basis gelegd voor zijn uitverkiezing voor de Tour. Zoals zijn ploeg aangeeft, is hij uit de schaduw getreden.
 
Droom
Voor Marco is deelname aan de Tour een droom die uitkomt nadat hij vijf jaar geleden de overstap van de mountainbike maakt naar de weg. Hij voegt zich bij een illuster rijtje Zeeuwse renners die hun opwachting maakten in de meest aansprekende etappewedstrijd ter wereld.
Zijn voorganger was Johnny Hoogerland in 2013 die op spectaculaire wijze geschiedenis schreef en de Zeeuwse wapenspreuk Luctor et emergo letterlijk en figuurlijk heeft uitgedragen.
Johnny reageerde direct via sociale media op het debuut van Marco in de Tour met de woorden: “Eindelijk het podium wat je verdient Marco Minnaard! Ik ben zo blij voor je!”
Hierin zit een hele grote gunfactor en dat is het gevoel dat in heel Zeeland heerst. Iedere Zeeuwse wielerliefhebber gunt Marco de Tour.
Marco is een bescheiden jongen, die liever zijn benen laat spreken dan op een andere manier op de voorgrond te treden. Ik heb hem zo kunnen inschatten door hem zelf enkele keren te mogen interviewen.
Nu komt hij op een wereldpodium met de Tour 2017 en het rijden in zo’n enorm sportevenement is geen flauwekul. Je naam wordt voor altijd gevestigd. Zeeuwse renners zijn de Flandriens van het wielrennen, heb ik de commentatoren van de Vlaamse televisie horen zeggen. Dat is een mooi compliment voor de Zeelanders, we hebben de sympathie van de wielerwereld. Ik zou zeggen, maak er gebruik van.
 
Betekenis
De Tour de France heeft een bijzondere betekenis gekregen voor Zeeland met de finish in 2015 op Neeltje Jans onder barre weersomstandigheden. De aankomst in Zélande staat als kleurrijk genoteerd in de boeken. Zeeland profileert zich steeds meer als wielerprovincie en is in staat om grote wielerwedstrijden te faciliteren en te organiseren. Daarom is het een duidelijke toegevoegde waarde dat Zeeuwse renners deel blijven uitmaken van het Tourpeloton.

 

We verwachten ook Antwan Tolhoek en Nick van der Lijke over niet te lange tijd aan de start in de Tour.
Marco mag zich nu laten zien, misschien al in de 5e etappe, zoals in de Dauphiné. Hij heeft het gebied verkend. De etappe start op 5 juli in Vittel en voert naar La Planche des belles filles, met een venijnige klim.
Zeeland zal in de komende weken de verrichtingen met belangstelling volgen en vanuit Wemeldinge en de rest van Zeeland verwacht ik grote steun voor Marco. Laat Marco merken hoeveel steun hij krijgt uit Zeeland, hoe trots we zijn op (weer) een Zeeuw in de Tour.
 
Adelaar
Kom op Marco, na de Zeeuwse leeuw is het nu een podium voor de Zeeuwse adelaar, synoniem voor kracht, oog voor detail en grensverleggend. Tot grote daden in staat !
Je hebt het visitekaartje in handen voor een weerzien van de Tour in Zeeland. Twee jaar na deelname van Johnny Hoogerland was de finish van de Tour in Zeeland. Dus rekenen we op 2019 bij de Tourstart in Brussel, zeker op een lus door Zeeland. À bientôt en Zélande.
Allez Marco!!                                                                                                                      
 

 

 

 

 

 

 

 

PATRICK TOLHOEK (YERSEKE)

 

In 1989 reed ik mijn eerste Tour de France. De start vond plaats in Luxemburg dus er waren veel Nederlandse en Zeeuwse supporters. In de derde etappe naar Francorchamps zat ik mee in de beslissende vlucht en werd derde. Daardoor kwam ik in een andere wereld terecht. Direct naar de finish een interview met Mart Smeets en Jean Nelissen voor de NOS. Interviews geven aan de landelijke pers en uiteraard de PZC. Ook in Yerseke bleef mijn deelname niet onopgemerkt. Mijn vrouw vertelde mij toen dat er in het verzorgingstehuis waar ze werkte iedere dag steevast werd afgestemd op de Tour de France.

 

Bij terugkomst in Yerseke merkte ik pas welke invloed een Tour de France heeft. Het hele huis stond vol met kaarten en bloemen. Van de bakker kreeg ik een speciale taart en de muziek Fanfare wilde mij rondrijden door het dorp.
In dat jaar reden er ook 29 Nederlanders mee in de Tour de France. Gert-Jan Theunisse won op de Alpe d’Huez en Steven Rooks pakte de bolletjestrui. In de criteriums na de Tour stonden er tussen de 25 en 50.000 wielerliefhebbers langs de kant. Door deze successen kreeg de wielersport in Nederland en ook in Zeeland een enorme boost.

 

Ik weet zeker dat nu Marco Minnaard uit Wemeldinge de Tour zal rijden veel Zeeuwen jong en oud deze editie extra gaan volgen. Dit komt uiteraard de wielersport in Zeeland ten goede. Ook voor mij zal dit een speciale Tour worden: Ik ken Marco al vanaf de jongeren categorien en heb hem twee periodes van 3 jaar op het gebied van training mogen begeleiden. Ik weet dus wat Marco ervoor heeft moeten doen om zo ver te komen.
Naar verwachting krijgt Marco deze Tour de France een vrije rol en de opdracht mee te springen in de ontsnapping. In een Tour is dat niet zo simpel, maar Marco is een enorme vechter en het zou fantastisch zijn als hij één of meerdere dagen mee kan zitten.
Ik zal er in ieder geval de tweede en derde etappe bij zijn om voor Marco Minnaard te supporteren.