> TOUR 2017 VERSLAGEN

 

 

UITSLAGEN EN KLASSEMENTEN MARCO MINNAARD IN TOUR 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto : Photo News        Geraint Thomas (Team Sky) won de openingstijdrit op Duitse bodem. De 31 jarige Britse renner flitste met een gemiddelde van ruim 52 km per uur naar de dagwinst in de eerste etappe. Na 14 km door de natte straten van Düsseldorf klokte de jury een tijd van 16.04. Stefan Küng (BMC) strandde op 5 seconden en Vasil Kiryienka (Team Sky) moest 7 seconden inleveren. Jos van Emden (Lotto NL Jumbo) was op de zevende plaats de rapste Nederlander met een marge van 15 seconden op Thomas.   Marco Minnaard was onder de indruk van de duizenden toeschouwers maar genoot van de ambiance rond zijn Tourdebuut. Met een verschil van 1.43 op Thomas eindigde de Bevelander op positie 171. Tony Gallopin (Lotto Soudal) belandde op de laatste plaats (196) op 3.03 van de dagwinnaar. Twee renners gingen hard onderuit in de gladde tijdrit. Alejandro Valverde (gebroken knieschijf) en Ion Izagirre (Bahrain Merida) moesten de strijd staken.  (1 juli)

 

 

 

 

Foto : Twitter       In de tweede etappe van Düsseldorf naar Luik had Marco Minnaard een ploeggenoot in de kopgroep. Yoann Offredo (Wanty Groupe Gobert) en zijn medeaanvallers Taylor Phinney, Thomas Boudat en Laurent Pichon koersten vanaf de openingsfase in de spits. In de finale bleven Phinney en Offredo vooraan maar op 1 km van de streep moesten ze toch capituleren. De sprinters kregen het laatste woord met Marcel Kittel in de hoofdrol tijdens de massasprint. De 29 jarige Duitser behaalde na 203 km. zijn tiende Tourzege. Arnaud Démare (FDJ) werd tweede gevolgd door André Greipel van Lotto Soudal. Dylan Groenewegen flitste als vijfde over de streep. Marco Minnaard werd in het peloton als 129 ste geklasseerd. Wanty Groupe Gobert stond na afloop niet met lege handen. De Belgische formatie werd eerste in het dagploegenklassement  en Offredo kreeg de prijs voor de strijdlust.  (2 juli)

 

 

 

In de derde rit van Verviers naar Longwy werd Marco Minnaard als beste Nederlander geklasseerd. Op de 85ste plaats was zijn achterstand op etappewinnaar Peter Sagan 1.49. Michael Matthews (2) en Daniel Martin (3) kwamen tekort tegen de 27 jarige topper van Bora Hansgrohe. In het algemeen klassement is Minnaard gestegen van de 142ste plaats naar de 109de positie. Zijn achterstand op gele trui drager Geraint Thomas (Team Sky) is 3.30. Foto Twitter : In de vlucht van de dag draaide Frederik Backaert (Wanty Groupe Gobert) mee.  (3 juli) 
 

 

 

In de vierde etappe kreeg Wanty Groupe Gobert weer veel complimenten voor de aanvallende instelling. Guillaume Van Keirsbulck reed vanaf de openingsfase vooraan en pakte met zijn monstervlucht de prijs voor de strijdlust (Foto Organisatie).  Op 15 km van de streep werd de 26 jarige ploegmaat van Minnaard teruggepakt. De sprintersploegen namen het commando over en mikten op een massasprint. Valpartijen ontsierden de finale. Bij het tweede incident op 200 meter van de streep kwam Cavendisch zwaar ten val toen Sagan hem hinderde met zijn elleboog. Voor de jury was dit aanleiding om de wereldkampioen van Bora – Hansgrohe naar huis te sturen. In de sprint zorgde Arnaud Démare voor Frans succes in Vittel. De renner van FDJ was de rapste na 207 km. en versloeg Alexander Kristoff en André Greipel. Marco Minnaard was op de 36 ste plaats de tweede Nederlander in het dagklassement. In de algemene stand staat de Bevelander op positie 105 met een marge van 3.30 op leider Geraint Thomas.   (4 juli)

 

 

 

 

Foto : Organisatie      Marco Minnaard is in het algemeen klassement gestegen van de 105de positie naar de 53ste plaats. Het verschil met de nieuwe gele trui drager Froome staat op 6.52. In de eerste bergrit naar La Planche des Belles Filles, een klim van 5,9 km met een stijgingsgemiddelde van 8,5 %, kwam de “Zeeuwse Adelaar” als 50ste binnen. Met een achterstand van 3.50 was Minnaard de vierde Nederlander in de etappe. In de vlucht van de dag zaten 8 renners met Dylan van Baarle als Hollandse vertegenwoordiger. Ze kregen een maximale voorsprong van 3.30 maar in de finale werden alle aanvallers terug gepakt onder impuls van Sky en BMC. Na de hergroepering koos Fabio Aru (Astana) voor een solo en pakte na 160 km. de dagwinst vóór Daniel Martin (16 seconden) en Christopher Froome (20 seconden). Op de 25ste plaats was Laurens ten Dam de beste Nederlander op 1.39.  (5 juli)
 

 

 

Foto : Organisatie       Tussen Vesoul en Troyes was het sponsorshirt van Wanty Groupe Gobert vooraan te zien. Frederick Backaert (27)reed met Perrig Quemeneur (Direct Energie) en Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) urenlang in de spits tijdens een vlakke rit door de warme Vogezen. In de slotfase werden de sprintersploegen wakker en slonk de voorsprong snel. Op 3 km van de streep kwam alles bij elkaar en begon de finale met een compleet peloton. De 29 jarige Marcel Kittel etaleerde zijn kracht en pakte na 5 uur wedstrijd zijn tweede overwinning vóór Arnaud Démare en André Greipel. Dylan Groenewegen flitste als zesde over de finish en Marco Minnaard werd als 80ste geklasseerd. In het algemeen klassement staat de Zeeuwse debutant 52ste op 6.52 van Froome.  (6 juli)
 

 

 

 

Foto : Organisatie      De formatie van Marco Minnaard hield zich rustig in het 193 renners tellende peloton tijdens de etappe van Troyes naar Nuits-Saint-Georges. Ploegleider Hilaire Van Der Schueren : “Vandaag pakten we de etappe voorzichtig aan. Niemand mocht meegaan in de ontsnapping. Zo konden onze renners herstellen van hun inspanningen”. Nadat de vlucht van de dag met Dylan van Baarle was terug gehaald flitste Marcel Kittel naar zijn derde overwinning in een millimeter sprint met Edvald Boasson Hagen. Bij de huldiging mocht Kittel de groene trui aantrekken. Dylan Groenewegen sprintte naar de zesde plaats. Marco Minnaard eindigde in het peloton op de 43ste positie en stijgt in het algemeen klassement naar de 47ste plaats.  (7 juli)
 

 

 

In de klimetappe naar Station des Rousses scoorde Wanty Groupe Gobert een ereplaats. Guillaume Martin kwam als derde binnen op 50 seconden van winnaar Lilian Calmejane. De 24 jarige renner solist van Direct Energie had 37 seconden voorsprong op Robert Gesink van Lotto NL Jumbo. Marco Minnaard was tijdens de 8ste rit regelmatig in de achtervolgende groep te zien en eindigde na een zware slotfase als 49ste op 9.34 van Calmejane. Met dit resultaat handhaafde hij zich in de top 50 van het algemeen klassement.  (8 juli)
 

 

 

 

Foto : Organisatie     In de Koninginnerit kon Marco Minnaard zich behoorlijk handhaven tussen de toppers. Na 181,5 km. met strijdlust, emotie en veel hoogtemeters kwam de Bevelander in Chambéry als 54ste binnen met een marge van 27.10 op de 30 jarige etappewinnaar Rigoberto Uran. De renner van Cannondale Drapac sprintte naar de zege in een zesmans vluchtgroep. Warren Barguil werd tweede en leider Froome kwam als derde over de meet. Op de 21ste plaats was Bauke Mollema de beste Hollander op 4.50 van de winnaar. In het algemeen klassement staat Minnaard 51ste op 42.50 van Froome. Hij is de derde Nederlander achter Mollema en ten Dam. De jury meldde het uitvallen van o.m. Robert Gesink en Jos van Emden.  (9 juli)
 
 ma 10/7     rustdag Dordogne

 

Foto : Twitter       Yoann Offredo (Wanty Groupe Gobert) en Elie Gesbert van Fortuneo-Oscaro waren de smaakmakers van de tiende etappe. Het aanvalsduo (foto) reed in een tamelijk saaie rit vol overtuiging naar een marge van ruim zes minuten maar met finishplaats Bergerac in zicht moesten ze veel van hun voorsprong inleveren. De onvermijdelijke hergroepering werd een feit in de slotkilometers. De sprinters namen de hoofdrol over met Marcel Kittel als glorieuze winnaar na 4 uur koers. Zijn landgenoot John Degenkolb (2de) en Dylan Groenewegen (3de) kwamen veel tekort tegen de ongenaakbare Duitser die zijn vierde zege binnen haalde. Marco Minnaard handhaafde zich netjes in het peloton op de 60ste plaats. In het klassement is de Wanty renner opgeschoven naar de 49ste positie op 42.50 van gele trui drager Froome. Wanty Gobert noteerde nog wel een prijs met de eerste plaats in het ploegenklassement. Het Tour peloton telt nog 180 renners.  (11 juli)
 

 

 

Foto : Facebook       In de 11de rit zaten Frederick Backaert (Wanty Groupe Gobert), Maciej Bodnar en Marco Marcato in de vlucht van de dag. De gemotiveerde aanvallers pakten een voorsprong van ruim drie minuten maar ze konden het toch niet bolwerken in de slotfase. Bodnar liet zich echter niet zomaar terugpakken en koos voor een overtuigende solo die bijna succes opleverde. Vanaf 300 meter voor de streep konden de sprinters zich weer manifesteren. Het was wederom Marcel Kittel die voor topsucces zorgde met zijn vijfde ritzege. Dylan Groenewegen van Lotto NL Jumbo kwam nog dichtbij de groene trui drager. De Hollandse topsprinter ging als tweede over de streep in Pau net voor Edwald Boasson Hagen. Marco Minnaard bleef de hele dag in het peloton en na 203 km kwam hij als 65ste binnen. Zijn positie in het klassement blijft hetzelfde.  Dankzij de klasseringen van Smith (14de), Pasqualon (17de), Van Keirsbulck (20ste) en Offredo (23ste) haalde Wanty Gobert voor de derde keer het dag ploegenklassement naar zich toe.  (12 juli)
 

 

 

Foto : Organisatie       Tijdens de eerste Pyreneeënrit met 6 cols op het menu zat de verrassing in de laatste 300 meter. Met de finish in zicht werd Christopher Froome op achterstand gezet door o.m. zijn ploegmaat Landa, Uran en Aru. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) pakte de dagzege op de top van de Peyragudes met een stijging van gemiddeld 16 procent. Fabian Aru werd als nieuwe leider gehuldigd. De Astana renner heeft 6 seconden voorsprong op Froome. Met de 54ste plaats in de dagstand op 16.21 van Bardet handhaafde Marco Minnaard zich tussen de klimmers. Op de 50ste plaats is zijn achterstand op Aru bijna 59 minuten. De “Zeeuwse Adelaar” is na Bauke Mollema de tweede Nederlander in het algemeen klassement.  (13 juli)
 

 

 

 

Foto : Organisatie      Op de Franse nationale feestdag genoten de Tour liefhebbers van een schitterend wielerfeest. Warren Barguil tekende voor de hoofdrol en won de korte en spectaluaire bergetappe van Saint-Girons naar Foix. De Franse renner van Team Sunweb was de snelste van een kleine kopgroep. Nairo Quintana (Movistar) en Alberto Contador (Trek Segafredo) pakten de andere ereplaatsen. Marco Minnaard kwam in de pittige rit als 44ste binnen met een verschil van 14.20 op Barguil. In het algemeen klassement blijft Fabian Aru leider met 6 seconden voorsprong op Froome. Minnaard staat 50 ste op 1.11.27.    (14 juli)
 

 

 

Foto : Twitter     In de 14de etappe van Blagnac naar Rodez ontstond een verrassende finale. De Australiër Michael Matthews van Team Sunweb versloeg alle favorieten op de steile aankomststrook. Na enkele ereplaatsen was de hoofdprijs nu wel voor de 26 jarige allrounder. Fabian Aru kwam op achterstand binnen en verspeelde de gele trui aan Christopher Froome. De nieuwe leider van Team Sky heeft 18 seconden voorsprong op zijn eerste concurrent van Astana. In de vlucht van de dag zat de Nederlander Timo Roosen bij de zes koplopers die zich niet wisten te handhaven in de zware slotfase. Marco Minnaard reed weer een sterke koers. Hij eindigde als beste Nederlander op de 40ste plaats met slechts 30 seconden achterstand op Matthews en maar 10 plaatsen na Fabian Aru. In het algemeen klassement stijgt de Wanty coureur naar de 47ste positie op 1.11.50 van leider Froome.   (15 juli)
 

 

 

Foto : Facebook       De geboren Groninger Bauke Mollema heeft met een magistrale solo zijn mooiste zege behaald. De 30 jarige renner van Trek Segafredo kon in de spannende finale zijn kleine voorsprong vasthouden en ging als triomfator over de finish in Le Puy en Velay. De troostprijzen waren voor Diego Ulissi en Tony Gallopin. Marco blijft na zijn 69ste plaats op 18 minuten de tweede Nederlander in het algemeen klassement op 1.23.25 van gele trui drager Froome.  (16 juli)
 

 

 

Foto : Organisatie       In de 17de rit sprintte Michael Matthews in Romans sur Isere naar zijn tweede ritzege. De Australiër van Team Sunweb versloeg met gering verschil Edvald Boasson Hagen en John Degenkolb. Na 165 km. had Marco Minnaard een achterstand van 2.51.  (18 juli)

 

 

 

 

Foto : Twitter         Marco Minnaard heeft wederom sterk gepresteerd tijdens een bergetappe in zijn eerste Ronde van Frankrijk. In de 17de rit die door de Alpen voerde zat de renner van Wanty Gobert aanvankelijk in de eerste groep. Op de cols Croix de Fer, Telegraph en de Galibier verbrokkelde het rennersveld maar Minnaard kon zich toch handhaven in de subtop. Na 183 km. kwam de Bevelander als 31ste binnen op 16.41 van etappewinnaar Primoz Roglic van Team Lotto NL Jumbo. De 27 jarige Sloveense coureur kon een indrukwekkende solo succesvol afwerken en zorgde voor een uitbundige en emotionele sfeer bij de Nederlandse formatie. Rigoberto Uran meldde zich als tweede en Christopher Froome ging als derde over de streep in Serre Chevalier. In het algemeen klassement is Minnaard opgeschoven naar de 41ste plaats op 1.41.48 van gele trui drager Froome. (19 juli)

 

 
Foto : Twitter     In de laatste bergetappe van de Tour 2017 koerste Marco Minnaard weer in de voorste gelederen. Tijdens de openingsfase ging de 28 jarige Bevelander netjes mee in een grote kopgroep met 54 renners. Daarin zaten ook zijn landgenoten Bauke Mollema en Maurits Lammertink. De aanvallers pakten een voorsprong van ruim 5 minuten. Mede door het hoge tempo viel de groep uit elkaar en vooraan bleven 25 renners over met de Hollanders Minnaard en Lammertink.
Vervolgens veranderde het wedstrijdbeeld voortdurend tijdens het beklimmen van de Alpencols Cote de Demoiselles en Col de Vars. Met de finale in zicht kwamen de toppers naar voren en werd het verschil tussen de spits en de jagers snel kleiner. Toptalent Warren Barguil (Team Sunweb) werd de winnaar van de dag. De Fransman boekte zijn tweede ritzege en stelde de eerste plaats in het bergklassement veilig. Na zijn overwinning op de top van de Izoard kan de concurrentie hem niet meer bedreigen in de “bollenstand”. John Darwin Atapuma werd tweede gevolgd door Romain Bardet, Christopher Froome en Rigoberto Uran.
Marco Minnaard meldde zich na een zware slotklim als tweede Nederlander op de 23ste plaats. Het verschil met Barguil was maar 3.34. In het algemeen klassement staat de Wanty coureur op een fraaie 40ste positie op 1.45.02 van leider Froome. Beste Nederlander is Mollema op de 20ste plaats op 47.03 van de gele trui.   (20 juli)

 

 

Foto : Twitter      In de negentiende etappe gingen 20 renners op avontuur. Omdat het peloton zich niet druk maakte liep het verschil op tot ruim tien minuten. De finale begon op de 6 km lange Col du Pointu met een stijging van gemiddeld 4,1 procent. Door de talrijke demarrages werd de kopgroep uitgedund tot 9 coureurs. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) reed een slimme slotfase toen hij op een rotonde de kortste passage koos en meteen een kleine voorsprong nam. De 30 jarige Noor ging middels een solo naar de finish in Salon de Provence en boekte na 222 km. een verdiende overwinning. De overige ereplaatsen werden ingevuld door Nikias Arndt (Team Sunweb) en Jens Keukeleire van Orica Scott. Marco Minnnaard ging in het peloton op positie 104 over de streep op 12.27. In het algemeen klassement blijft hij 40ste.  (21 juli)
 

 

 

Foto : Twitter       Na de tijdrit op de voorlaatste Tourdag konden de Polen een wielerfeestje vieren. In Marseille flitste Maciej Bodnar van Bora Hansgrohe naar de overwinning met een tijd van 28.15. De 32 jarige routinier scoorde een gemiddelde van bijna 48 km per uur. Zijn 27 jarige landgenoot Michal Kwiatkowski, meesterknecht van Froome, kwam maar 1 seconde tekort voor de dagzege. De gele truidrager zelf was 6 seconden trager maar boekte wel forse tijdwinst op zijn naaste belagers. 4. Tony Martin op 14 sec.   5. Daryl Impey op 20 sec. Snelste Hollander : 24. Dylan van Baarle op 1.22     118. Marco Minnaard op 3.15.  Zijn positie in het klassement blijft hetzelfde.   (22 juli)  
 

 

 

 

In de slotetappe was er topsucces voor Nederland. Dylan Groenewegen sprintte na een gezapig begin en een snelle finale naar zijn eerste Tour zege. Een overwinning die binnen de ploeg en zijn familie met veel emotie werd gevierd in hartje Parijs. De 24 jarige “koning van de laatste meters” versloeg André Greipel, Edvald Boasson Hagen, Nacer Bouhanni en Alexander Kristoff. Voor Marco Minnaard en zijn team Wanty Groupe Gobert was het een ware triomftocht naar de Franse hoofdstad. De Bevelandse debutant ging als 38ste over de streep.     (23 juli)

 

 

Eindklassementen Tour 2017 :   De 32 jarige Christopher Froome (Team Sky) werd voor de vierde keer als winnaar gehuldigd. Rigoberto Uran (Cannondale Drapac) strandde op 54 seconden en Romain Bardet (AG2R La Mondiale) noteerde een marge van 2.20 op de gele trui drager.        4. Mikel Landa (Team Sky) op 2.21         5. Fabio Aru   (Astana) op 3.05.
Beste Nederlander :      17. Bauke Mollema   (Trek Segafredo) op 37.43

 

 

Marco Minnaard beleefde een prachtig debuut. Hij was regelmatig vooraan te zien en kon zich handhaven in de zware bergetappes. De Bevelander eindigde als tweede Nederlander op de 40ste plaats op 1.48.11 van Froome.   Foto :  Zijn ploeg Wanty Groupe Gobert kwam met negen renners aan in Parijs.                   167 en laatste : Luke Rowe   (Team Sky) op 4.35.52.

 

Puntenklassement :     1. Michael Matthews   370 pnt.         7. Dylan Groenewegen   144
Bergklassement :      1. Warren Barguil   169 pnt.        8. Bauke Mollema   37
Jongeren :        1. Simon Yates         10. Dylan van Baarle
Ploegen :      1. Team Sky          14. Wanty Groupe Gobert        17. Team Lotto NL Jumbo.