> VUELTA 17 VERSLAGEN

 

 

 

 

 DEBUUT ANTWAN TOLHOEK IN RONDE VAN SPANJE 2017
Antwan Tolhoek beleefde een uiterst ongelukkig debuut in de Ronde van Spanje. Al na drie kilometer ging de Bevelander onderuit tijdens de ploegentijdrit in Nimes. De jonge renner van Lotto NL Jumbo reed in een put en sloeg over de kop. Ploegmaat Floris de Tier kon hem niet meer ontwijken en smakte ook tegen het wegdek. Beide debutanten konden hun tijdrit vervolgen maar kwamen op ruime achterstand binnen. Bij het opmaken van de medische balans werd duidelijk dat Tolhoek verwondingen had opgelopen aan schouder en gezicht.
Kopman Steven Kruijswijk over het incident : “Ik hoorde achter me een valpartij. Floris De Tier ging ook onderuit. We waren daardoor meteen twee renners kwijt. De tijdrit was toen om zeep. Dit is een slecht begin. De organisatie was weg en dan wordt het heel lastig. We hebben ons best gedaan, maar dit is niet de start waarop we gehoopt hadden. Gelukkig zijn er nog twintig dagen. We moeten dit zo snel mogelijk vergeten. Er komen nog voldoende kansen. Je verliest die secondes natuurlijk liever niet, maar het is nu eenmaal zo. Hopelijk herstellen de jongens die gevallen zijn snel.”
Volgens ploegleider Grischa Niermann was de Vuelta opening een valse start : “Dit was allesbehalve het begin waarop we gehoopt hadden. De schade had erger kunnen zijn, maar we hopen vanaf morgen toch meer geluk te hebben.”

 

Foto : Organisatie          Ploegentijdrit :     1. BMC   15.58  (foto)           2. Quick Step Floors   op 6 sec.          3. Team Sunweb op 6 sec.          4. Team Sky op 9 sec.         5. Orica Scott op 17 sec.        15. Lotto NL Jumbo op 40 sec.          22 en laatste Cofidis op 57 sec.      Klassement :   De eerste rode leiderstrui was voor de 27 jarige Dennis Rohan.       2. Daniel Oss     3. Nicolas Roche       192. Antwan Tolhoek op 2.43         198/laatste : Jorge Arcas  (Movistar) op 4.23.     (19 augustus)

 

 

 

Foto : Organisatie        Tijdens de finale van de rit Nimes – Gruissan hanteerde Quick Step Floors een verrassende tactiek en deze beslissing voorin het peloton leverde twee prijzen op. Yves Lampaert kreeg een beetje ruimte omdat zijn ploeggenoten achter hem een gaatje lieten vallen. De Belg sprintte na 4,5 uur koers naar de dagzege en de rode leiderstrui. Hij kon een korte solo bekronen met de dubbelslag. Matteo Trentin maakte op de tweede plaats het succes compleet voor de Belgische formatie. 3. Adam Blythe (Aqua Blue Sport)   4. Edward Theuns (Trek Segafredo)   5. Sacha Modolo (UAE Team Emirates). Antwan Tolhoek kon ondanks zijn pijnlijke verwondingen de etappe uitrijden in de verbrokkelde groep. Op de 54ste plaats was het verschil met Lampaert 13 seconden.   (20 augustus)

 

 

 

Foto : Facebook        In de warme derde rit hadden de renners veel klimwerk op het menu met als hoogste punt de Col de la Rabassa op 1820 meter: lengte 13,3 km – stijging 6,8 %. Tussen Canigo en Andorra la Vella ontstond vrij snel een zevenmans kopgroep die echter geen zicht kreeg op dagsucces. Na een voortdurend wisselend koersbeeld pakten in de slotfase negen renners een voorsprong van 25 seconden. De 32 jarige Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) reed met zijn routine een slimme finale en werd na 158 km. gehuldigd als etappewinnaar. David de la Cruz (Quick Step Floors) kwam als tweede binnen. Christopher Froome (Team Sky) kon na zijn derde plaats de leiderstrui aantrekken bij de huldiging. Op de 22ste positie was Wilco Kelderman (26) van Team Sunweb de beste Hollander op 1.14. Dezelfde achterstand noteerde Lotto NL Jumbo kopman Steven Kruijswijk op de 23 ste plaats. Antwan Tolhoek koerste in de middenmoot naar de 112 de plaats op 14.48 van de winnaar. Hij maakt een forse stijging in het klassement naar positie 107 op 17.33 van Froome.   (21 augustus)

 

 

 

Foto : Twitter      In een overwegend vlakke etappe naar het Noord Spaanse Tarragona kreeg Jetse Bol van Manzana Postobon de eervolle vermelding “beste Nederlander”. De 27 jarige coureur sprintte naar de tiende plaats na bijna 5 uur koers. Vijf renners bepaalden in eerste instantie het wedstrijdbeeld. Vanuit deze kopgroep bleken Rossetto en Rubio de overlevers maar hun taaie karakter bleek niet voldoende. Na een vlucht die 190 km duurde werden werd het duo alsnog gepakt. Matteo Trentin sprintte naar het tweede Vuelta dagsucces voor Quick Step Floors. De Italiaan dirigeerde Juan José Lobato (Lotto NL Jumbo) en Tom Van Asbroeck (Cannondale Drapac) naar de troostprijzen. Antwan Tolhoek moest op de 123ste positie 1.20 inleveren op Trentin maar hij steeg wel zes plaatsen in het klassement.   (22 augustus)

 

 

 

Foto : Facebook       Zestien renners vormden in de vijfde etappe de vlucht van de dag. De Hollandse presentie kwam in deze heuvelrit van Jetse Bol en Michel Kreder. De aanvallers kregen een riante voorsprong van het peloton waar Team Sky voortdurend het tempo bepaalde. Richting aankomstplaats Alcossebre verbrokkelde de spitsgroep wel maar het kwam niet tot een complete hergroepering. De 24 jarige Alexey Lutsenko (Aastana), één van de koplopers, hield stand en reed op de slotklim met een solo naar de overwinning. Na 157 kilometer ging de Afrikaan Merhawi Kudus (Dimension Data) als tweede over de meet en Marc Soler (Movistar) werd derde. Jetse Bol was op de achtste positie de rapste Nederlander op 2.04. Antwan Tolhoek kwam 9.49 na Lutsenko binnen en staat in het klassement op de honderdste plaats met een verschil van 24.11 op Christopher Froome.   (23 augustus)

 

 

 

In de finale van de pittige heuvelrit naar Sagunt zaten twee Poolse renners in de kopgroep. Tomasz Marczynski (33) van Lotto Soudal pakte op routine de dagzege na bijna 5 uur koers over veelal glooiende kustwegen. Zijn landgenoot Pawel Poljanski (Bora Hansgrohe) werd tweede en Enric Mas (Quick Step Floors) kwam als derde binnen. Antwan Tolhoek moest 6.52 toestaan op de wereldtop maar stijgt wel naar de  80ste plaats in het algemeen klassement. Tijdens de openingsfase reden 37 renners in de spits. Bij deze forse leidersgroep zat één Nederlander, Daan Olivier (24) van Lotto NL Jumbo. Op de vijf beklimmingen moesten veel renners afhaken. Het hoogste punt van de zesde etappe was de Alto de Chirivilla op 705 meter. Tijdens de slotfase reden Marczynski, Poljanski en Mas naar 40 seconden voorsprong en dit aanvalstrio sprintte om de dagzege.   (24 augustus)

 

 

 

Antwan Tolhoek is na de 7de rit tien posities opgeschoven in het algemeen klassement.  De Bevelandse debutant van Lotto NL Jumbo heeft op de 70ste plaats een marge van ruim 30 minuten op leider Christopher Froome. De verrassende Jetse Bol is de best geplaatste Hollander. Op de zevende plaats moet hij slechts 46 seconden goedmaken om de rode trui te bemachtigen. De etappe voerde de renners door de stille streek rond Cuenca waar het mooie landschap en de brede wegen de blikvangers waren voor de volgers en supporters. Het koersbeeld zat lang muurvast met een grote kopgroep en een peloton dat weinig zin had om het ruime gat te dichten. Vooraan reed o.m. Tolhoek’s ploegmaat Floris den Tier die ook ten val kwam in de ploegentijdrit in Nimes. Jetse Bol was weer attent meegeslopen en Thomas De Gendt vocht voor dagsucces. De leiders bleven niet bij elkaar richting finale. Op 15 km van de streep koos de Sloveen Matej Mohoric voor een solo en de 22 jarige renner van UAE Emirates kon na 207 km het zegegebaar maken. Pawel Poljanski (Bora Hansgrohe) en José Joaquin Rojas (Movistar) hadden 16 seconden achterstand. Den Tier kwam op de zesde plaats binnen op 27 seconden. Tolhoek zat in een groep van 35 renners met o.m. Poels, Froome, Contador, Nibali, Aru en Kruijswijk. Het verschil met dagwinnaar Mohoric stond op 8.38.    (25 augustus)

 

 

 

Foto : Facebook     Antwan Tolhoek blijft sterk presteren tijdens zijn eerste grote ronde in de World Tour. Tijdens de achtste rit in de Vuelta kwam hij op 3.30 als 45ste binnen in gezelschap van Rui Costa, Igor Anton, Daniel Moreno en John Darwin Atapuma. Met deze klassering stijgt Tolhoek naar de 58ste plaats in het algemeen klassement op 32.40 van leider Christopher Froome. Er zijn nog 181 renners in koers.   De etappe over 184 km. door het middengebergte werd gekenmerkt door een ontzettend snelle opening met een gemiddelde van 49.8 km in het eerste uur. Na talrijke demarrages kwamen uiteindelijk 21 renners in de spits. Daan Olivier, ploeggenoot van Tolhoek, en Michel Kreder zorgden voor de Nederlandse presentie. Met de zware finale in aantocht werd het vooraan steeds onrustiger. Alaphilippe, Polanc en Majka hadden nog kracht voor een aanval op de laatste berg. De Fransman Julian Alaphilippe (25) van Quick Step Floors zegevierde op de Alto Xorret de Cati. Met een hoogte van 1105 meter en een stijging van 11,4 procent, met stroken tot 22 procent, was dit een zeer lastige beklimming. Op 2 seconden werd Jan Polanc (UAE Emirates) tweede en Rafal Majka (Bora Hansgrohe) meldde zich als derde in dezelfde tijd. Op de zesde positie was Michel Kreder de beste Hollander op 32 seconden.   (26 augustus)

 

 

Foto : Organisatie      Op de top van de Cumbre del Sol was Christopher Froome de grote triomfator. De Tour winnaar won op indrukwekkende wijze de negende etappe en hij nam tijdwinst op zijn naast belagers. Johan Esteban Chaves kwam 4 seconden later binnen en Michael Woods van Cannondale Drapac moest 5 seconden toestaan. Antwan Tolhoek beleefde wederom een sterke klimdag. Op de 23ste plaats was zijn achterstand op Froome slechts 1.17. Tijdens de eerste rustdag kan de Bevelander genieten van zijn mooie positie na de eerste koersweek. In het klassement staat de Bevelander 49ste op 34.07 van rode trui drager Froome. Lotto NL Jumbo was ook weer present in de vlucht van de dag. Bert-Jan Lindeman reed in een tienmans kopgroep die helemaal verbrokkelde toen de topklimmers in de achtervolging het tempo verhoogden.  (27 augustus)

 

 

Foto : Facebook       Twee ploegmaats van Antwan Tolhoek zaten tijdens de tiende rit in de vlucht van de dag. Bert-Jan Lindeman en Juan José Lobato draaiden mee in een achttienmans kopgroep. In de laatste fase van de etappe moesten beide coureurs van Lotto NL Jumbo echter afhaken vooraan. Uit de kopgroep konden twee renners zich handhaven in de spits. Matteo Trentin (Quick Step Floors) versloeg in de sprint José Joaquin Rojas (Movistar) en pakte zijn tweede zege in de Vuelta 2017. Een moegestreden Bert-Jan Lindeman was op de elfde plaats de beste Hollander op 3.59. Antwan Tolhoek had op de 49ste plaats een verschil van 5.59 met Trentin maar stijgt wederom in het klassement. Hij staat 43ste op 35.34 van Christopher Froome.    (29 augustus)

 

 

 

Foto : Facebook       In de rit naar de top van de Calar Alto werd aanvallend gekoerst door de favorieten. In de finale reed een selecte groep in de voorste gelederen. De 23 jarige Colombiaan Mighel Angel López (Astana) kwam als eerste binnen. Veertien seconden later werd Froome tweede en Nibali ging als derde over de streep. Wilco Kelderman beleefde een sterke dag. De renner van Team Sunweb werd als vierde geklasseerd. In het algemeen klassement staat hij vijfde op 2.37 van Froome.  Foto : Antwan Tolhoek en Lennard Hofstede (Team Sunweb) waren present in de vlucht van de dag. De aanvallers kregen een mooie voorsprong maar toen het peloton het tempo verhoogde werd het verschil snel minder en de kopgroep viel uit elkaar. Tolhoek had bij de aankomst een achterstand van ruim 19 minuten op López.   (30 augustus)

 

 

 

In de bergetappe naar Antequera reden de Nederlanders Peter Koning en Stef Clement in de veertienmans kopgroep waarvan een gedeelte tot de finish wegbleef. De dagzege kwam voor de tweede keer deze Vuelta in handen van Tomasz Marczynski van Lotto Soudal die na een solo 52 seconden voorsprong noteerde. Omar Fraile (Dimension Data) en José Joaquin Rojas (Movistar) vulden de overige ereplaatsen in. Clement werd vijfde op 52 seconden. Antwan Tolhoek had op de 56ste plaats een marge van 12.36 op de dagwinnaar. Rode trui drager Christopher Froome kende een pechdag met een fietswissel en een val. De Sky topper blijft toch klassementsleider maar zijn voorsprong op Nibali is geslonken tot 59 seconden.    (31 augustus)

 

 

Foto : Faceboook         In de eindfase van de dertiende rit verzette Antwan Tolhoek veel werk bij de achtervolging op de koplopers. Tijdens de finale werden de vier renners van de vlucht van de dag ingerekend. De Italiaan Matteo Trentin van Quick Step Floors sprintte in Tomares met overmacht naar zijn derde ritzege. De 28 jarige groene trui drager heeft in het puntenklassement zijn voorsprong vergroot en staat met 102 punten ruim voor op de concurrentie. Wilco Kelderman was op de achtste plaats de beste Hollander. Antwan Tolhoek beëindigde de pittige etappe op de 94ste plaats met een verschil van 3.33 op Trentin. In het klassement heeft hij op de 44ste positie een marge van 1.02.32 op rode trui drager Froome. In het ploegenklassement staat Lotto NL Jumbo 8ste met als lijstaanvoerder Astana.   (1 september)

 

 

 

 

Foto : Organisatie      In de veertiende rit naar Sierra de la Pandera werd Rafal Majka (27) de triomfator na een harde koers over 175 km. Hij had 27 seconden voorsprong op Miguel Angel Lopez en 31 seconden op Vincenzo Nibali. Antwan Tolhoek kwam 9.41 na Majka als 34ste binnen.   (2 september)

 

 

 

 

Foto : Twitter       Tijdens de vijftiende etappe naar de Sierra Nevada reed Tolhoek’s ploegmaat Steven Kruijswijk in de voorste gelederen maar toen de finale begon kon hij zich niet handhaven. De Nederlandse klimmer eindigde met 2.17 achterstand op de vijftiende plaats. Na 129 km. en veel hoogtemeters boekte de Colombiaan Miguel Angel López zijn tweede etappezege. De 23 jarige coureur van Astana noteerde 36 seconden voorsprong op Ilnur Zakarin. Wilco Kelderman had op de derde positie 45 seconden achterstand. Antwan Tolhoek had weer een sterke dag en ging als 31ste over de streep op 12.53.    (3 september)

 

 

 

Foto : Organisatie       In de tijdrit van Circuito de Navarra naar Logroño over 40,2 km.  flitste Christopher Froome naar de overwinning. Met een gemiddelde van 51.319 km. zette de klassementsleider een score van 47.00 op de digitale juryklok. Wilco Kelderman toonde zijn topvorm met de tweede plaats op 29 seconden van de rode trui drager.    3. Vincenzo Nibali op 57 sec.    4. Ilnur Zakarin op 59 sec.     5. Alberto Contador op 59 sec.     102. Antwan Tolhoek op 5.49.   (5 september)

 

 

 

Foto : Organisatie       In de finale van de 17de rit moesten de renners de gevreesde Los Machucos beklimmen. Een ontzettend steile col over een lengte van 9 km. met stroken tussen de 15 en 28 %. Stefan Denifl, de Oostenrijker van Aqua Blue Sport, kon zich als één van de vroege vluchters tot veler verrassing handhaven als koploper. De 29 jarige renner, die in 2012 bij Vacansoleil DCM koerste, bleef de concurrentie voor en pakte na 180 km. een prachtige overwinning voor zijn pro continentale ploeg. Contador kwam 28 seconden later op de top en Miguel Angel Lopez noteerde 64 seconden achterstand. Leider Christopher Froome moest tijdverlies incasseren maar blijft wel rode trui drager. Antwan Tolhoek streed in de subtop. Op de 29ste positie was het verschil met de dagwinnaar 3.39. In het klassement stijgt hij van de 42ste naar de 38ste plaats op 1.31.30 van Froome. Met deze score is Tolhoek de vijfde Nederlander in de Vuelta.   (6 september)

 

 

 

Foto : Organisatie       Antwan Tolhoek heeft in de 18de rit een sterke prestatie neergezet. Hij zat met 20 renners in de vlucht van de dag, eindigde na 169 km. als negende in de etappe en steeg in het klassement naar de 32ste plaats.  De Bevelander kon in samenwerking met o.m. Alaphilippe, Trentin, Rojas, Mohoric, Lutsenko, Visconti en Armée een voorsprong bereiken van ruim dertien minuten. Naarmate de bergrit vorderde moesten vooraan steeds meer renners lossen. Tolhoek bleef in een volggroepje. Sander Armée toonde zich na zijn inspanningen in de kopgroep nogmaals strijdlustig. Met een korte solo reed de Belg naar de dagzege op de top van de Santo Tori bio de Liébana.   2. Alexey Lutsenko (Astana) op 31 sec.       3. Giovanni Visconti (Bahrain Merida) op 46 sec.      9. Antwan Tolhoek op 1.38.
In het algemeen klassement is Tolhoek gestegen naar de 32ste positie op 1.23.00 van leider Froome. Nibali heeft op de tweede plaats 1.37 achterstand en Kelderman heeft een marge van 2.17.
Tolhoek over zijn enerverende koersdag : “Het kostte veel energie om weg te komen. Het peloton wilde ons niet laten gaan. Toen we eindelijk konden rijden, zat iedereen gelijk stuk. Dat brak me op het einde op. De strijd voorin werd vooral in de afdaling gevoerd. Bergop ging het niet heel hard, maar naar beneden was het koers. Iedereen wilde elkaar lossen. Het ging lekker vandaag, zoals mijn hele Vuelta eigenlijk. Vooralsnog boven verwachting”.   (7 september)

 

 

 

In de 19de rit reed Antwan Tolhoek met zijn ploeggenoten de Tier, Bouwman en Lobato in een grote kopgroep. De 21 renners mochten van Team Sky een flinke voorsprong pakken richting aankomstplaats Gijon. Tijdens de finale bleven de vluchters echter niet bij elkaar. In de eindsprint versloeg de 30 jarige Belg Thomas de Gendt acht concurrenten. De routinier van Lotto Soudal heeft op zijn erelijst ritwinst in de Tour, Giro en Vuelta. Jarlinson Pantano (Trek Segafredo) werd tweede en Ivan Garcia Cortina van Bahrain Merida noteerde de derde plaats. Koen Bouwman was op de tiende plaats de beste Nederlander.
Antwan Tolhoek koerste weer attent in de voorste gelederen en blijft verbazen in de eindfase van zijn eerste Vuelta. Hij kwam als 18de binnen in gezelschap van Trentin, Rojas, Mohoric, Arroyo en de Vreese op 2.40 van de dagwinnaar. In het klassement blijft de Bevelander naar boven kijken. Hij stijgt naar de 29ste plaats op 1.13.25 van Froome.   (8 september)

 

 

 

Op de top van de 1557 meter hoge Alto de L’Angliru kreeg Alberto Contador het meeste applaus. Iedereen had veel waardering voor zijn tomeloze inzet tijdens de laatste etappekoers. De 34 jarige Spanjaard behaalde succes op de voorlaatste dag van de loodzware 72ste Vuelta. De renner van Trek Segafredo kwam na een indrukwekkende solo als eerste over de finish en pakte hiermee zijn laatste overwinning op topniveau. Na de Vuelta gaat Contador met wielerpensioen en kan hij terugkijken op een loopbaan met pieken en dalen.
Aangaande de eindzege zijn de kaarten geschud. Christopher Froome blijft met veel moeite op de eerste plaats na zijn derde positie achter de ijzersterke Wout Poels. Beiden Sky renners hadden een achterstand van 17 seconden op Contador. Ilnur Zakarin stootte met de vierde plaats Wilco Kelderman van het podium. Antwan Tolhoek bleef nogmaals in het spoor van de sterke klimmers en kwam als 34ste binnen met een marge van 8.26 op Contador. In het klassement staat de debutant uit het vlakke Yerseke 28ste op 1.21.38 van Froome.   (9 september)

 

 

 

Matteo Trentin pakte in Madrid na 3 uur koers zijn vierde overwinning in de Vuelta 2017. De Italiaan van Quick Step Floors zegevierde op indrukwekkende wijze in de massasprint. Lorenzo Manzin (FDJ) kwam na 117,6 km. als tweede binnen en Soren Kragh Andersen van Team Sunweb noteerde de derde plaats. In een verbrokkeld peloton had Antwan Tolhoek op de 27ste positie 8 seconden achterstand. In het eindklassement eindigde Tolhoek tot veler verrassing op een prachtige 28ste plaats. Een topdebuut voor de inwoner van de gemeente Reimerswaal.   (10 september)

 

 

 

EINDKLASSEMENT :   1. Christopher Froome   82.30.02          2. Vincenzo Nibali op 2.15           3. Ilnur Zakarin op 2.51           4. Wilco Kelderman op 3.15               5. Alberto Contador op 3.18                6. Wout Poels op 6.59               9. Steven Kruijswijk op 11.18          28. ANTWAN TOLHOEK op 1.21.46           158/laatste. Conor Dunne (Aqua Blue Sport) op 5.16.23

 

 

Puntenklassement : Christopher Froome               Bergklassement : 1. Davide Villella           Teams : 1. Astana          5. Team Lotto NL Jumbo / Antwan Tolhoek       (10 september)

 

 

 

 

 

ANTWAN TOLHOEK BEGROET ZIJN OUDERS BIJ DE FINISH IN MADRID
Foto : Twitter