> SCHELDEPRIJS

 

 

 

 

                                             SCHELDEPRIJS 2020 OP WOENSDAG 8 APRIL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto : Zeelandfiets.nl – Annelien Andriesse : Scheldeprijs 2019 door Middelburg bij de Oostperkweg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SCHELDEPRIJS 2019 :

TWEEDE OVERWINNING NEDERLANDER FABIO JAKOBSEN.

BRIAN VAN GOETHEM STRIJDLUSTIG IN THUISPROVINCIE.

 

Foto : Sporza TV      De Nederlander Fabio Jakobsen van de succesformatie Deceuninck – Quick Step sprintte in het Belgische Schoten naar zijn tweede zege in de klassieker Scheldeprijs. Evenals in 2018 was de 22 jarige renner uit Heukelum de snelste van het peloton. Na een moeizame periode wegens ziekte kon Jakobsen in België weer eens de hoofdprijs ophalen bij de huldiging door organisator Flanders Classics.

 

Foto : Zeelandfiets.nl / Witte Andriesse        Na de officiële start bij de Westerscheldetunnel werd het tempo meteen opgeschroefd door de nog frisse jongens. Deze tactiek leverde spektakel op in de voorste gelederen. Er ontstonden vier waaiers richting Walcheren en bij de doorkomst in Middelburg / Oostperkweg (foto) reed de laatste groep al op kansloze achterstand.

Ook op de Bevelanden rapporteerde de wedstrijdleider een hoog gemiddelde. Vanaf West Brabant zakte het tempo fors en in de polders rond Ossendrecht konden veel renners de terugkeren in het peloton. Naarmate de finale naderde probeerden verschillende renners weg te komen, individueel of in groepsverband, maar uiteindelijk koerste een grote groep richting finishplaats.

De voorspelde massasprint kwam er inderdaad. De toppers van teambaas Patrick Lefevere waren de baas in de slotkilometers. Nadat solist Edvald Boasson Hagen was ingerekend door tempobeul Iljo Keisse werd de rode loper uitgelegd voor de “mannen van de laatste meters”.  Fabio Jakobsen toonde zijn puike vorm en zegevierde met overmacht na een pittige koers over 202 km. door Zeeland, West Brabant en Noord België met een gemiddelde van 45,5 km.

 

 

Foto : Mark Lobbezoo  :  doorkomst Scheldeprijs 2019 in Middelburg bij Spijkerbrug / de Punt

 

 

 

 

Foto : Freddy Scheele              Uitslag Scheldeprijs 2019 :  

1. Fabio Jakobsen    (Deceuninck – Quick Step)    202 km – 4.26.45             2. Max Walscheid   (Team Sunweb)          3. Chris Lawless   (Team Sky)       4. Hugo Hofstetter   (Cofidis)           5. Roy Jans    (Corendon – Circus)           6. Kris Boeckmans   (Vital Concept B&B Hotels)           7. Marco Haller   (Katusha Alpecin)    8. Emils Liepins   (Wallonie Bruxelles)           9. Jasper Philipsen  (UAE Team Emirates)          10. Matteo Moschetti   (Trek Segafredo).

Beste renner Roompot – Charles :  27. Michael Van Staeyen  (B).

 

 

Foto : Freddy Scheele            Brian van Goethem  (Lotto Soudal) was regelmatig vooraan te zien in zijn thuisprovincie. Rond Goes ging hij met de Belg Dries de Bondt (Corendon – Circus) in de aanval. Het vluchtduo pakte netjes 15 seconden maar moest capituleren voor het tempogeweld van de achtervolgers. De Zeeuws Vlaming kwam als 50ste binnen op 17 seconden van zijn winnende landgenoot Jakobsen.     De jury klasseerde 112 coureurs en noteerde 32 uitvallers.

 

 

 

 

Winnaar Jakobsen reageerde bij Sporza TV op zijn tweede triomf : “Mijn ploegmaats zorgden voor een perfecte dag. Ik had een hele sterke ploeg. Ik moet die jongens bedanken, want ze zorgden voor een perfecte dag…

… Ik ben gevallen op 75 kilometer van de finish, maar mijn ploegmakkers bleven rustig en hebben me goed geholpen. Ik zei dat ik me goed voelde en ik had een goeie sprint in de benen. De mannen deden het perfect…

 … Ze hebben allemaal de hele dag voor mij gewerkt en ik ben zo blij dat ik het kan afmaken. Dit is ook een zege voor hen. Als sprinter wil je op deze erelijst staan en ik sta er nu al twee keer op. Ik ben heel blij.”

 

 

 

 

 

 

VAN STAEYEN EN ROUTE TIJDENS SCHELDEPRIJS DOOR ZEELAND

Bron : Facebook       Supporters van de Belgische profrenner Michael Van Staeyen (Roompot – Charles) volgden gezamenlijk de Scheldeprijs op woensdag 10 april. Eerst gingen ze met de bus naar de start in Terneuzen. Vervolgens bekeken de wielerliefhebbers enkele passages in de Zeeuwse polders. Ze hoopten uiteraard dat hun favoriet uit Schoten in de voorste gelederen zou meedoen. Van Staeyen reed sterk en op de 27ste plaats was hij de eerste renner van Roompot – Charles.

Lees meer over Michael Van Staeyen :  http://www.roompot-charles.com/team/michael-van-staeyen/      (10 april 2019)

 

 

 

 

 

 

 

VOORJAARSKLASSIEKER SCHELDEPRIJS OP WOENSDAG 10 APRIL WEER DOOR ZEELAND
THUISWEDSTRIJD ZEEUWS VLAMING BRIAN VAN GOETHEM (LOTTO SOUDAL)

 

 

 

 

OP WOENSDAG 10 APRIL VERZAMELDEN DE RENNERS ZICH VANAF 10.00 UUR OP HET STADHUISPLEIN.
DE PLOEGVOORSTELLING BEGON OM 11.00 UUR OP DE MARKT.  DE KARAVAAN VERTROK OM 12.15 UUR IN TERNEUZEN OP DE SCHELDEBOULEVARD.
NA DE WESTERSCHELDETUNNEL KWAMEN DE BEVELANDEN EN WALCHEREN IN BEELD.
HET PELOTON KOERSTE LANGS EN DOOR NIEUWDORP, VLISSINGEN,  MIDDELBURG, VEERE, NOORD BEVELAND, GOES, YERSEKE EN KRABBENDIJKE.
DE FINISH LAG NA 203 KM IN HET BELGISCHE SCHOTEN IN DE BUURT VAN ANTWERPEN.    

 

 

 

 

 

 

 

ROUTE EN DOORKOMSTTIJDEN SCHELDEPRIJS 2019 :

http://www.flandersclassics.be/sites/default/files/sp2019-elite-men-roadmap.pdf

 

GEEN ZEEUWSE WINNAARS SCHELDEPRIJS          
Op de erelijst van de Scheldeprijs staan geen Zeeuwse winnaars. Er was wel Nederlands succes met o.m. Thorwald Veneberg (2005), Jeroen Blijlevens (1999), Servais Knaven in 1998 en Fabio Jakobsen die in 2018 in de sprint zegevierde.

 

 

 

 

 

 

 

 

PROFKLASSIEKER SCHELDEPRIJS 2018 DOOR MIDDELBURG  : 

SPRINTTALENT FABIO JAKOBSEN (QUICK STEP FLOORS) PAKT ZEGE.

INCIDENT BIJ GESLOTEN SPOORWEGOVERGANG KRABBENDIJKE.

 

Foto boven en onder : Twitter Organisatie.         

De Nederlander Fabio Jakobsen heeft de vernieuwde Scheldeprijs winnend afgesloten. De 21 jarige neo prof van de Belgische succesformatie Quick Step Floors toonde zich met overtuiging de sterkste in de sprint van een afgeslankt peloton.  Bij de huldiging in Schoten stonden Pascal Ackermann (Bora – hansgrohe) en Christopher Lawless (Team Sky) naast hem tijdens de champagnedouche.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto : Edwin van Immerseel         

Thuisrijder Brian van Goethem (155) beleefde een zware klassieker tussen Terneuzen en Antwerpen. De renner van Roompot – Nederlandse Loterij kwam na een afvalrace in de eerste groep over de streep. De Zeeuws Vlaming noteerde op de 38ste plaats een achterstand van 16 seconden op zijn triomferende landgenoot Jakobsen.   

 

Foto : Zeelandfiets.nl / Lennard Andriesse : peloton in Middelburg bij N57 richting Veere.   

Het was voor wielrennend Zeeland de eerste keer dat de Scheldeprijs op bezoek kwam. De organisatoren en ploegleiders waren na afloop zeker tevreden over het afwisselende en pittige traject door Zuid West Nederland.

 

Foto : Freddy Scheele : peloton bij Katseveer       

Mede door de forse zijwind ontstonden talrijke waaiers en ontsnappingen op de smalle wegen en polderstroken op Walcheren en de Bevelanden. Het peloton liet de vluchters echter niet ver wegrijden. De verschillen schommelden meestal rond de twee minuten omdat Quick Step en Team Katusha attent waren in de achtervolging ten dienste van hun sprinters. In de finale ontstond de eerste groep met ongeveer 50 renners. Fabio Jakobsen liet zich voor de eerste keer vooraan zien in de Scheldeprijs, had nog reserves en pakte de zegebloemen.

Foto onder       Na de bevoorrading bij Kruiningen ontstond nog een fors incident bij een spoorwegovergang in de buurt van Krabbendijke op de Oude Rijksweg. Een forse groep renners negeerde de knipperende rode lichten en de neergaande slagbomen. De wedstrijdleiding reageerde gedecideerd, volgde het reglement en zette de overtreders buiten koers. Bij de gedupeerden o.m. de favoriete topsprinter Dylan Groenewegen van Lotto NL Jumbo.  

 

Foto : Twitter Organisatie          Groenewegen na zijn uitsluiting in Zeeland :  “Ik ben erg teleurgesteld in hoe het is gelopen. Het besluit van de jury om een groep renners uit koers te nemen kan ik begrijpen. Je hoort ook niet door te rijden als de lampen gaan branden. Feit is wel dat de eerste groep ook al doorreed. Bovendien reden wij aan zestig kilometer per uur. Als je dan in de ankers gaat, is de kans groot dat het mis gaat. Ik ben voorstander van het opnemen van tijdsverschillen in dit soort gevallen, zodat het doorrijden bij spoorwegovergangen in de kiem wordt gesmoord.”     

 

 

 

 

 

DOORKOMSTTIJDEN KLASSIEKER ZEELAND SCHELDEPRIJS 2018
Foto : Aart van Belzen : Scheldeprijs 2018 door Middelburg.

 

Passagetijden complete route van Terneuzen naar Antwerpen/Schoten :
http://www.flandersclassics.be/sites/default/files/sp2018-elite-men-roadmap.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto : Website Organisatie : Kittel wint editie 2017.              

De Belgische profklassieker Scheldeprijs, die in 1907 voor de eerste keer werd georganiseerd, kwam in 2018 door Zeeland. Op woensdag 4 april startten de renners in Terneuzen voor een omloop door de Westerscheldetunnel (6,6 km) richting Middelburg. Vervolgens ging de karavaan naar Veere en Vrouwenpolder. Daarna kwamen Goes, Wemeldinge, Yerseke (ravitaillering) en West Brabant in zicht. Winnaar Fabio Jakobsen van Quick Step Floors werd gehuldigd in finishplaats Schoten bij Antwerpen. Op de internationale wielerkalender stond de Scheldeprijs geprogrammeerd tussen de Ronde van Vlaanderen (1 april) en Parijs Roubaix op 8 april. Het traject door Zeeland had een lengte van ongeveer 130 km.

 

 

 

 

De organisatoren van de Schotense Wielerclub en Flanders Classics waren in de voorbereiding enthousiast over de nieuwe startlocatie:  “De rit tussen Terneuzen en Schoten doet de Scheldeprijs zijn naam alle eer aan: Terneuzen herbergt aan de Westerschelde de derde grootste haven van Nederland als toegangspoort aan de Schelde voor scheepverkeer richting de haven van Antwerpen. Het unieke wielerdecor van Terneuzen en de provincie Zeeland vormen de perfecte aanloop richting Antwerpen en Schoten. Als een van de enigen op de internationale wielerkalender trekken we over de landsgrenzen heen, en maken we De Scheldeprijs zo aantrekkelijk mogelijk voor een internationaal wielerpubliek.”

 

Ook burgemeester Jan Lonink van Terneuzen zag het helemaal zitten bij de presentatie :  “Net als in België is het wielrennen in Nederland een erg populaire sport.  We zijn dan ook trots dat een wielerklassieker met naam en faam als De Scheldeprijs voortaan in onze stad zal starten. We heten alle wielerliefhebbers graag welkom om op 4 april te komen ontdekken wat Terneuzen allemaal te bieden heeft. De unieke ligging aan de Westerschelde zal menigeen verbazen. De Scheldeboulevard biedt een uniek uitzicht op de voorbijvarende “zeereuzen” van en naar Antwerpen. Bovendien is de openbare ruimte zodanig ingericht dat het uitnodigt tot sportieve activiteiten zoals het populaire toerfietsen.”

 

Foto : Twitter : de Bat in Westkapelle met winnaar proloog Ster ZLM Tour 2017 Primoz Roglic.

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat was ook blij met de komst van de Scheldeprijs naar zijn provincie : ”Zeeland en wielrennen horen bij elkaar als ‘patat’ bij de Zeeuwse mosselen. Op het snijvlak van land en water biedt Zeeland een prachtig decor. Veel Vlamingen komen daarvan genieten. Op culinair vlak zijn onze ‘zilte zaligheden’ als oesters en mosselen” een sterke troef. En ook sportief heeft Zeeland wat te bieden: het peloton kan hier worden ‘gegeseld’ door de Zeeuwse wind.”