>DE WINTER VAN…

 

 

KRUININGSE BELOFTE RENNER THIJS BARENDREGT (18) HEEFT GEVARIEERD TRAININGSPROGRAMMA

Foto : Bram van Lent : Barendregt op kop.       Na een voor mij tegenvallend seizoen met veel blessureleed en een gebroken ‘scaphoid’ heb ik 5 weken rust gehad. In mijn rustperiode heb ik samen met mijn trainer Michel Geerinck een planning gemaakt over hoe we het aan gaan pakken. Deze winter wil ik een grote stap zetten om mezelf volgend jaar te bewijzen in de belofte categorie. In 2018 zal ik uitkomen voor Royal Antwerp Bicycle Club. Hier krijg ik veel vertrouwen van de ploegleiding en dat geeft me extra motivatie. De eerste 2 weken na mijn herstelperiode bestonden vooral uit rustige trainingen om zo weer wat conditie op te bouwen. Inmiddels zijn deze trainingen weer wat langer en intensiever, ook doe ik 2 tot 3 keer per week krachttraining. Eén keer per week werk ik mijn krachttraining af bij Velofysics Cycling Development Center in Kapelle. Voor de individuele trainingen ga ik naar de sportschool.

Begin januari vertrek ik voor 10 dagen naar Malaga om daar mijn 1e trainingskamp af te werken. Van eind januari tot half februari zal er nog een trainingskamp volgen. Ook zal ik regelmatig in de weekenden naar de Vlaamse Ardennen gaan. Mijn wedstrijdprogramma is nog niet helemaal bekend maar zoals het er nu naar uit zie start ik mijn seizoen op 25 februari.   (20 december 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MARCO MINNAARD : TRAININGSKAMP IN SICILIË EN SPANJE

Foto : Facebook        Na mijn seizoen heb ik 3 weken gerust en ben de tweede week van november weer begonnen met trainen. Na een goede maand thuis, een kennismakingsweekend in Charleroi en 2 MTB wedstrijdjes ben ik 8 december vertrokken voor een trainingskamp in Sicilië. Ik ben hier met 6 ploegmaten en kom 20 december  terug. De kerst periode zal ik dan thuis zijn en zoals het er nu naar uit zie doe ik mee aan de Strandride for the Roses op donderdag 28 december rond de Brouwersdam. Op 8 januari vertrek ik naar Spanje voor een team trainingskamp van 12 dagen. Daarna zal het nieuwe wedstrijd seizoen beginnen. Wat mijn wedstrijdplanning wordt voor de eerste weken is nog niet definitief en zal op het team trainingskamp worden besproken.    (18 december 2017)   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZEEUWS VLAMING JARNO MOBACH (DEVELOPMENT TEAM SUNWEB) : TRAINT OP CALPE EN MALLORCA

Foto : Edwin van Immerseel         Na het wegseizoen heb ik een aantal weken rust gehad en heb ik een tijdje niet op mijn fiets gezeten. Toen ik weer begonnen was met trainen draaide het vooral om rustig wat basisconditie op te bouwen door middel van rustige duur trainingen. Ondertussen ben ik ook weer een aantal weken bezig met krachttraining en zit ik ook af en toe op mijn mountainbike om ook wat intensiteit in mijn trainingen te brengen. Vanaf januari zal ik met de ploeg en op eigen initiatief op trainingskamp gaan naar Calpe en Mallorca. Dit is in grote lijnen hoe ik mij voorbereid op het nieuwe seizoen dat eind februari weer zal beginnen.   (13 december 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZEEUWS VLAAMSE LIESELOTTE OVERDEVEST : WINTERTRAINING OP WEG, STRAND EN BAAN

Foto : Marjolein van Hekke              Met de TMZ slotkoers in Kapelle sloot ik mijn wegseizoen 2017 af. Mijn eerste koersseizoen en met tevredenheid kijk ik hierop terug. Na het wedstrijdseizoen heb ik drie weken rust genomen. In deze drie weken heb ik mijn fiets niet aangeraakt. Na het wegseizoen was ik ook wel toe aan wat rust. Echter na drie weken kon ik niet wachten om weer op mijn fiets te springen.

Ik train in de winter zo veel als mogelijk op mijn racefiets en mountainbike. De trainingen probeer ik wel af te wisselen met beachbiken en baanwielrennen. Tot op heden heb ik nog geen strandrace gereden. Eind december volg ik wel een clinic bij Strandteam TeKust.com. Ik ben erg benieuwd hoe dit zal gaan. Ook is Zwift op de Tacx een perfect alternatief voor korte trainingen bij slecht weer. Onlangs heb ik van mijn trainer bij Vélofysics ook nog een Keep it Fun training gehad. Zij geven ook aan dat het erg belangrijk is om afwisseling te hebben in de winter. Dan blijft het leuk. De winter is immers lang genoeg en de dagen zijn erg kort. Met Vélofysics hebben we in het bos bij Ossendrecht/Hoogerheide 2 uur lang gespeeld op de MTB. Van deze dag heb ik veel geleerd.

Foto : Facebook       Ik probeer mij op de beste manier voor te bereiden op mijn wegseizoen 2018. Komend jaar zal ik voor Jos Feron Lady Force rijden als elite. Ik ben erg benieuwd wat het seizoen mij zal brengen. Voor nu probeer ik een goede balans te vinden tussen werk, privé en trainen. Ik werk op dit moment namelijk 40 uur. Dit is erg lastig te combineren met langere trainingen. Door de week train ik maximaal 2uur. Ik rijd dan met sterke lampen over de weg. Gelukkig zal ik vanaf januari 32 uur gaan werken, waardoor een en ander beter te combineren is.    (9 december 2017)   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BRIAN VAN GOETHEM (ROOMPOT – NEDERLANDSE LOTERIJ) TRAINT IN VLAAMSE ARDENNEN

Foto : Brian van Goethem in Omloop Het Nieuwsblad 2017             Na het wegseizoen begon voor mij de winter met een periode waarin ik niet fietste en op vakantie ben geweest. Dit zijn voor ons profs de enige weken in het jaar waarin dat mogelijk is.  Vervolgens kwam de fiets weer in beeld en draaide ik de eerste kilometers van de voorbereiding richting wegseizoen 2018.  In deze fase gaat het om rustig opbouwen en ook gericht de krachttrainingen uitbouwen. In de eerste periode van de winter train ik vaak in groepsverband. Altijd gezelliger en het gaat allemaal wat makkelijker. Later in de winter worden de trainingen weer iets gerichter en ga ik er vaak alleen op uit. Je kan dan eenvoudiger je eigen ding doen.  Ik ga dan regelmatig richting Vlaamse Ardennen. Vanuit Zeeuws Vlaanderen  is deze regio prima bereikbaar. In het voorjaar is dit ook weer de streek waar de populaire Vlaamse klassiekers worden verreden waarbij ik altijd veel supporters kan begroeten in de startplaatsen.

 

Begin januari  trekken we met Roompot – Nederlandse Loterij op trainingskamp naar het Spaanse Calpe. Vrij snel hierna beginnen de eerste wedstrijden alweer. Zodoende is de winter voor de profrenners al snel een maand korter dan voor de andere renners.      (6 december 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YVA GELUK  (MIDDELBURG) ZOEKT NAAR GOEDE COMBINATIE WERKEN EN WIELRENNEN

Foto : Jacco Quist      In 2018 blijf ik bij mijn huidige Belgische ploeg: Equano Cycling Team. De grootste reden is de goede sfeer in België rondom het wielrennen. Daarnaast heb ik bij de zuiderburen veel zekerheid dat ik mag starten in de UCI wedstrijden waar ik zou willen rijden. De randvoorwaarden zijn ook erg goed bij deze ploeg. Deze winter is voor mij vooral een grote zoektocht naar de beste combinatie tussen mijn werk en trainen. Ideaal zou voor mij zijn om in de winter veel lange duurtrainingen af te werken en af en toe wat intensievere trainingen zoals een strandrace of atb wedstrijd. Het is voor mij erg leuk om lekker bezig te blijven in de winter.

Het probleem is wel dat ik sinds een paar maanden een leidinggevende functie heb gekregen bij de politie. Dit betekent onregelmatige werktijden, overuren en ook nog elke dag heen en weer rijden van Breda naar Middelburg. Gemiddeld ben ik zo’n 50 uur per week met mijn werk bezig. Het is leuke baan maar het maakt het soms wel lastig om daarnaast ook veel te moeten trainen. Bij de elite dames rijden veel meisjes/vrouwen die helemaal niet, of heel weinig werken. Naast de UCI rensters zijn er ook veel clubrensters die fulltime met fietsen bezig zijn. Voor mij soms wel eens frustrerend, maar aan de andere kant: het koersen vind ik nog veel te leuk om er nu al mee te stoppen.

Seizoen 2016 was mijn eerste jaar bij de elite dames en in de wedstrijden was het vooral aanklampen en blij zijn dat ik een wedstrijd uitreed. In 2017 heb ik veel progressie gemaakt en kon in ook echt actief mee koersen. Hoewel het niet altijd te zien was aan uitslagen voelde ik mij dit jaar een stuk beter. Ook de grotere wedstrijden kon ik uitrijden als ik geen materiaalpech had of ziek was.  Ik hoop komend seizoen nog wat stappen te kunnen maken maar mijn carrière gaat nog steeds voor. Dus mijn doel voor 2018 is om lekker te blijven koersen, plezier te maken en dan kijk ik wel hoe ver ik kan komen.      (3 december 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 JARIGE JOCHEM KERCKHAERT  (SCHOONDIJKE) GAAT VANAF NIEUWJAARSDAG GERICHT TRAINEN

Komende winter wil ik de (wielren)dingen anders doen dan vorig seizen. Waar ik vorig jaar een polsbreuk en een groeischijf breuk in mijn pols had wil ik nu trainen en werken aan mijn conditie voor komend wegseizoen.  Het wielerjaar 2017 is niet ideaal verlopen voor mij. Door een sleutelbeen breuk midden in het seizoen heb ik de kampioenschappen moeten missen. Hierdoor had ik weinig wedstrijd dagen. Na mijn laatste koers heb ik drie weken rust gehad. Met rust bedoel ik : de fiets niet aanraken! Na drie weken ben ik in november weer begonnen met fietsen. Niet het echte trainen maar gewoon wat veldritten (winst bij WBVC in Huijbergen) en toertochten rijden voor mijn plezier. Ook ben ik in november langzaam gestart met core-stability oefeningen.

Vanaf 1 december ga ik weer volledig trainen en er staat dan ook meer corestability op mijn programma. In december heb ik een inspanningstest zodat ik vanaf 1 januari weer gericht kan gaan trainen. Ook heb ik eind december een stage in Ieper met mijn Belgische team. Om vervolgens de vorm nog een extra boost te geven ga ik begin februari met mijn ploeg naar Benicassim (Spanje).  In 2018 fiets ik als tweedejaars junior bij Meubelen Gaverzicht Glascentra.      (3 december 2017)

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAPHNE MESU  (MIDDELBURG) : IN DE WINTER FIETSEN, ZWEMMEN EN KRACHTTRAINING

Het wielerseizoen 2017 startte met tegenslag toen mijn knie uit de kom was geschoten. Er volgde een lange herstel periode. Ik mocht en kon 3 maanden lang letterlijk niks doen en dat kwam best hard aan als je gewend bent vaak te sporten. Hierdoor waren er in mijn rechter been bijna geen spieren meer over en ben ik nu nog steeds bezig om meer kracht te krijgen. Ik heb in de zomer nog best wat gefietst maar dit was zonder doel en vooral voor mijn plezier. Anderen hebben nog conditie en snelheid van vorig seizoen maar ik moet in deze winter helemaal vanaf het nulpunt beginnen. Maar juist doordat ik zo veel wedstrijden gemist heb, ben ik nu heel erg gemotiveerd om hard te gaan trainen om mijn doelen van 2018 te behalen. Ik ben al weer begonnen en probeer in mijn trainingen veel af te wisselen. Zo doe ik ook andere dingen dan alleen maar fietsen zoals zwemmen en krachttraining. Met deze overwintering hoop ik sterk terug te kunnen komen in het nieuwe seizoen in het clubshirt van WV Breda.      (26 november 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARJAN POLEIJ (KRUININGEN) KIEST VOOR AFWISSELING IN WINTERTRAINING

In 2017 had ik een prachtig wegseizoen met 14 overwinningen en 29 podiumplaatsen bij de tweede jaars nieuwelingen. Daarbij drie hele mooie zeges in topklassiekers in Frankrijk : Tour de l’Ain, Le Polynormande en La Bercycle. Ik ben dus zeer tevreden over het afgelopen seizoen. Daarom zullen mijn voorbereidingen richting 2018 niet veel afwijken van eerdere jaren.  Momenteel doe ik veel aan school. De studie is voor mij het belangrijkste momenteel en het fietsen beschouw ik als hobby. Bij mijn nieuwe formatie Acrog Balen BC kan ik een goede verdeling maken tussen sport en studie. Ik krijg daarvoor meer ruimte in vergelijking met mijn vorige ploeg Rudyco. Medio november ben ik begonnen met de opbouw naar het nieuwe seizoen. Daarbij zal ik eerst twee keer in de week in de bossen rijden met de crossfiets. Vanaf de kerstvakantie zal ik de trainingen opvoeren en ook weer af en toe op de weg rijden. Met deze afwisseling hoop ik van mei  t.m. augustus in topvorm te zijn.    (26 november 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DANTE DE RUYSSCHER (OOSTBURG) : VANAF DECEMBER HERVATTING FIETSTRAININGEN

Op 30 september heb ik mijn laatste wedstrijd van het wielerseizoen 2017 gereden. Over het algemeen ben ik redelijk tevreden over mijn resultaten bij de eerste jaars elite zonder kontrakt. Op mijn scorelijst staan o.a.  twee podiumplaatsen (2e in Ursel en Boezinge). Verder kon ik ook mijn studie archeologie aan de UGent afronden en ben ik sinds enkele weken werkzaam bij het archeologische bedrijf Artefact uit Zaamslag. Volgend jaar zal ik als 23 jarige voor het vierde jaar uitkomen voor het Belgische Vetrapo Cycling Team. Om de nodige rust te nemen en de motivatie voor de winterperiode te behouden heb ik in oktober en november slechts een vijftal keer een kort ritje gemaakt met de fiets. Als afwisseling heb ik wel enkele keren per week een hardlooptraining ingelast en doe ik mee aan twee loopwedstrijden op het strand o.a. op 10 december in Breskens.

Omdat ik in 2018 vanaf het begin van het seizoen weer in conditie wil zijn zal ik normaal gezien vanaf begin december de fietstrainingen weer hervatten. Het is de bedoeling dat ik gedurende de weekends langere duurtrainingen zal afwerken en tijdens de week ‘s avonds kortere intensievere trainingen. Tijdens de donkere winterdagen zullen die kortere trainingen veel op de rollen plaatsvinden en wegens de beperkte tijd misschien ook nog wat afgewisseld worden met tijdsefficiëntere looptrainingen. In januari en februari vinden in de weekends ploegtrainingen plaats in de Vlaamse Ardennen.

Aangezien ik gemerkt heb dat ik mijn beste resultaten behaal in criteriums en hier ook het meeste plezier aan beleef, wil ik me volgend seizoen vooral hierop richten. Hierbij vormen de criteriums in Zeeland belangrijke doelen. Daarnaast is het ook de bedoeling dat ik aan talrijke kermiskoersen en enkele interclubwedstrijden in België zal deelnemen. Ik hoop dat ik in één van deze wedstrijden een overwinning kan boeken, maar het belangrijkste blijft het plezier dat ik aan wielrennen beleef.    (24 november 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

QUINTY VAN DE GUCHTE  (DRIEWEGEN) : LANGER EN INTENSIEVER TRAINEN

In het najaar heb ik mijn seizoen als junior afgesloten. Ik had een succesvol jaar met 16 podiumplekken (7x derde, 5x tweede en 4x eerste) van de 30 junioren wedstrijden die ik reed. Daarbij zaten dus 4 overwinningen (zie foto Veluveld (B). Ook heb ik 10 wedstrijden bij de elite dames gereden waarin ik twee keer 16e werd. In 2018 zal ik voor het vierde jaar uitkomen voor het Isorex Noaqua Ladies Cycling Team. Hier krijg ik de kans om mooie wedstrijden te rijden in België.

Na een korte rustperiode is mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen rond 15 oktober gestart. Mijn trainingen zullen langer en intensiever zijn dan voorgaande jaren gezien de vroegere start van het seizoen. Als alles goed verloopt zal ik op 24 februari in de Vlaamse Omloop het Nieuwsblad mijn seizoen starten.  (14 november 2017)

 

 

 

  

 

 

 

 

 

EZRA TOLHOEK (18 / ZIERIKZEE) HEEFT ZIN IN NIEUWE UITDAGING BIJ THEO MIDDELKAMP

Foto : winst in Woensdrecht 2017               Deze winter ben ik bezig met mijn voorbereidingen voor mijn eerste seizoen bij de beloften. Ik heb er voor gekozen om komend wielerjaar weer bij m’n vertrouwde Zeeuwse clubje te gaan rijden. Dus in 2018 geen Belgische ploeg of Willebrord Wil Vooruit.

Mijn voorkeur gaat uit naar ZRTC Theo Middelkamp omdat ik vorig jaar voor mijn gevoel toch wat miste bij WWV. Bij Middelkamp kijk ik uit naar de goede begeleiding binnen de elite/belofte ploeg. Verder is de gezellige sfeer in de groep een sterke troef. Daarnaast zijn de winter(core) trainingen onder leiding van Nathan Traas nuttig en leerzaam. Hier zitten mijn wintertrainingen omheen. In november ligt mijn training op een lager niveau. In de loop van de winter zal ik wat langer en intensiever gaan trainen.

 

De clubtrainingen zijn uiteraard de basis. Hiernaast rij ik natuurlijk ook op de weg en in het veld en het bos. Ook ben ik in het naseizoen weer begonnen met hardlooptrainingen. En bij slecht weer heb ik gelukkig nog een rollerbank en virtuele Tacx in de garage staan. Tijdens vrieskou kan ik dan indoor toch gericht trainen.

Na een koersloze periode van drie maanden kijk ik heel erg uit naar het seizoen 2018. Ik heb zin in deze nieuwe uitdaging onder de vleugels van Theo Middelkamp.    (12 november 2017)