> RECREATIE & TOERISME

 

 

 

>>> BEKIJK DE AGENDA OP ZEELANDFIETS.NL MET NOG MEER RECREATIEVE FIETS EVENEMENTEN IN ZEELAND : www.zeelandfiets.nl/?page_id=105474
>>> REACTIES – TIPS – ARTIKELEN & FOTO’S  ZIJN WELKOM : malus@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIP VOOR ZEEUWEN EN TOERISTEN : FIETSEN DOOR ZEELAND & VAREN MET 6 PONTJES

Foto : VVV Zeeland     Vanaf 1 juli gaan alle Zeeuwse pontjes weer in de vaart. Het varen met de pontjes is al jaren een begrip in Zeeland. Volop genieten van deze unieke belevenis op het water kan ook deze zomer weer bij 6 verschillende overtochten. Eilandhoppen in Zeeland alsof de dammen en bruggen tussen de verschillende eilanden er niet zijn!  Ooit waren er meer dan 100 verschillende veerdiensten in Zeeland. Dammen, bruggen en tunnels kwamen en komen er voor in de plaats. Maar in de zomer herleeft in Zeeland de tijd van weleer. Een aantal pontjes is dan weer in de vaart. Ze varen speciaal voor fietsers en voetgangers via historische trajecten en nieuwe verbindingen.

Ervaar zelf waarom Zeeland een populaire fiets- en wandelprovincie is. Een handig systeem van fiets- en wandelknooppunten leidt je langs een verscheidenheid aan landschappen en indrukwekkende historie. De verbindingen van de pontjes vormen een handige aanvulling hierop in onze waterrijke provincie. Door de duur van een vaartocht wordt het maken van een oversteek met een pontje een attractie op zich. Tijd om te genieten van het varen, het uitzicht, een consumptie aan boord en een bezoek aan een van de historische steden of dorpen die Zeeland rijk is.

VVV Zeeland geeft een handige gids uit met daarin alle informatie over de veerdiensten. Daarnaast zijn alle vaartijden ook te raadplegen via de website vvvzeeland.nl/pontjes. Met behulp van de handige knooppuntenplanner kan een fietstocht, met daarin een oversteek met een pontje, worden uitgezet. De gids “vaar mee met de Zeeuwse pontjes’’ is gratis verkrijgbaar bij alle Zeeuwse VVV-inspiratiepunten. Daarnaast is de gids te bestellen via www.vvvzeeland.nl/shop.       (12 april 2019)

 

 

 

 

 

RECREATIEVE FIETSTIPS VAN ZEEUWSE PROFRENNER ANTWAN TOLHOEK VOOR TOERISTEN EN ZEEUWEN
Bron : VVV Zeeland maart 2019

Foto : Zeelandfiets.nl      KLIK OP BIJGAANDE LINK EN PAK JE FIETS VOOR EEN RONDJE ZEELAND :
https://www.vvvzeeland.nl/nl/blogs/op-de-racefiets-met-antwan-tolhoek/?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=blog&fbclid=IwAR2W_F03Mp7-zck46hEOJSi0FQuldGDpkKmD3rfMiM0HgohUD0DvnhZJZtI

 

 

 

 

 

 

 

NIEUWE LANGEAFSTAND FIETSROUTE LANGS TRAJECT DODENDRAAD KOMT DOOR ZEEUWS VLAANDEREN RICHTING CADZAND

Deze zomer lanceert stichting Verhalis, in samenwerking met Grote Routepaden, ‘de Grensroute’. Deze tocht bestaat uit een langeafstand fietsroute van 546 kilometer langs het voormalige traject van de Dodendraad.

 

Deze elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog stond op de Belgisch-Nederlandse grens van het Drielandenpunt tot aan Cadzand. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de grensversperring werd afgebroken. Bij de dodendraad, waar 2000 volt op stond, zijn in die tijd ruim 1000 slachtoffers gevallen. De route, uitgestippeld via knooppunten, voert langs 23 reconstructies en monumenten van de Dodendraad en loopt zowel over Belgisch als over Nederlands grondgebied. Het traject slingert over de grens en voert door een afwisselend landschap van heuvels, rivieren, moerasgebieden, bossen en heidevelden tot in de duinen van de Noordzeekust.  Op de website  www.grensroute.eu  staat het  traject met lokale verhalen over de Dodendraad en fietslabels met knooppunten.     (augustus 2018)

 

 

 

 

 

 

CULINAIRE FIETSROUTE “LEKKER ZUIVEL” OVER WALCHEREN

 

Foto’s : VVV Zeeland        Tijdens deze gevarieerde tocht van 37 km. over Walcheren kunnen Zeeuwen en Toeristen volop genieten van culinaire tussenstops in boerderijwinkels, restaurants, bakkerijen en strandpaviljoens. Geniet, proef en beleef tijdens je vakantie in Zeeland Fietsland.       (juni 2018)         https://www.vvvzeeland.nl/nl/lekker-zuivel-oid390653/ 

 

 

 

 

 

 

 

BOERDERIJENROUTE MIDDEN ZEELAND VIA KNOOPPUNTEN ZUID BEVELAND EN WALCHEREN
Foto : VVV Zeeland       Fiets door het Zeeuwse platteland met haar typische boerderijen met schuren zo groot als schepen. De traditionele Zeeuwse boerderij bestaat uit een statig woonhuis, een grote, vrijstaande zwart-witte schuur en enkele bijgebouwen zoals het wagenhuis en een grote broodbakoven. Verder waren er diverse mest- en waterputten, een moestuin en soms ook een huisboomgaard. De schuur is het meest opvallende onderdeel van de Zeeuwse boerderij. Het zijn grote, zwart-witte gebouwen die soms wel 60 meter lang zijn. Het zijn letterlijk schuren zo groot als schepen. De typische Zeeuwse schuren zijn uniek in de wereld, nergens anders zijn ze te vinden. De boerderijen hebben bijna 400 jaar lang de Zeeuwse landschappen bijzonder mooi gemaakt maar de laatsten staan op het punt te verdwijnen.    (juli 2018)     

 

 

 

 

 

DE LEKKERSTE FIETSTOCHTEN VAN ZEELAND :   https://www.happenentrappen.nl/routes/zeeland/

 

 

 

 

 

BEZOEKTIP TIJDENS RONDJE ZEELAND : FIETSMUSEUM VIEUX VÉLO OP THOLEN

Op Tholen in buurtschap Strijenham bij Poortvliet presenteert toeristisch Zeeland het verrassende Fietsmuseum Vieux Vélo. Initiatiefnemer Cees van den Berg (foto onder) presenteert een ruime verzameling fietsen en tweewieler attributen in zijn museum dat is ondergebracht in een schuur naast zijn woning aan de Scheldestraat.

 

Gasten die het huismuseum bezoeken krijgen een rondleiding door het gezellige onderkomen aan de voet van de Oosterscheldedijk tussen de Oesterdam en de Schelphoek. Eigenaar van den Berg vertelt dan tot in detail over zijn collectie en geeft een toelichting op de ontwikkeling van de fiets in Nederland. De algemene fietshistorie komt helder en uitgebreid in beeld in het knusse museum. Vieux Vélo (Oude Fiets) werkt zonder openingstijden. Bezoekers zijn ook in de wintermaanden welkom op afspraak. Interesse om langs te komen in het Thoolse Fietsmuseum? Bel 0166-612648 voor meer informatie en reserveringen.   (juni 2018)   

 

 

 

 

 

 

GEMEENTE MIDDELBURG FIETSVRIENDELIJK VOOR TOERISTEN EN ZEEUWEN
De gemeente Middelburg wil in de toekomst één van de fietsvriendelijkste steden van Nederland blijven. Daarom is er veel aandacht voor goede verbindingen in de Walcherse stad. Realisatie en onderhoud staan hoog in het vaandel van het gemeentebestuur want er wordt dagelijks veel gebruik gemaakt van de fietsvoorzieningen door inwoners en toeristen.

 

De hoofdstad van Zeeland ligt midden in een prachtig fietsgebied met polders, weidse uitzichten en overal strand in de buurt. Op Walcheren is een knooppuntennetwerk waarmee je makkelijk zelf mooie routes uitzet en van A naar B navigeert. Kaarten zijn te koop bij de Tourist Shop in Boekhandel de drvkkerij op de Markt.     Fiets huren? Dat kan bij Delta Cycle op het Zusterplein in het centrum van de Zeeuwse hoofdstad en bij de Tweewielerzaken binnen de gemeente Middelburg.
Een bezoek aan Middelburg kan beginnen bij Cycle Hub Park & Ride aan de Oude Veerseweg. Het is het eerste fietstransferium van Nederland en ligt vlak bij de invalsweg van de N57. Er zijn bij het Cycle Hub ruim 100 fietsparkeerplekken beschikbaar. Vanuit deze locatie worden elk jaar verschillende fietsevenementen georganiseerd waaronder de populaire Oud Jaar Bike Ride op 31 december : www.zeelandfiets.nl/?page_id=84707      (juni 2018)   

 

 

 

 

 

WOUTER WEYLANDT FIETSROUTE VAN NEELTJE JANS NAAR MIDDELBURG

Elk jaar staan begin mei veel wielerliefhebbers stil bij het overlijden van profrenner Wouter Weylandt op 9 mei 2011 tijdens de Giro. Na een zware val met schedelbreuk   -in de afdaling van de Passo del Bocco-  stierf de 26 jarige coureur op het asfalt van de Italiaanse berg. Het sociale aspect bij dit wielerdrama ligt in Middelburg.  Foto : Ter hoogte van Dam 37 werd op 2 april 2012 een plaquette onthuld ter herinnering en eerbetoon. Daarbij aanwezig waren o.m. burgemeester Koos Schouwenaar van Middelburg, Weylandt’s vriendin An-Sophie De Graeve en Giro parcoursdirecteur Mauro Vegni.

 

De Belg Wouter Weylandt won op 10 mei 2010 in het shirt van Quick Step de derde Giro etappe Amsterdam – Middelburg. Bij een sprint op de Dam met 25 concurrenten versloeg Weylandt na 224 km Graeme Brown en Robert Förster.

De Wouter Weylandt Fietsroute door West Zeeland loopt vanaf Burgh Haamstede naar Neeltje Jans. Vervolgens over Walcheren naar de Dam in Middelburg.  (april 2018)  

 

 

 

 

 

 

ZEELAND IS 5 STERREN FIETSPROVINCIE MET PRACHTIGE ROUTES IN HEEL ZEELAND

Foto’s : Facebook          Zeeland is in 2017 uitgeroepen tot 5 sterren fietsprovincie en krijgt de hoogst mogelijke beoordeling van vijf sterren in de kwaliteitsmonitor.
Gedeputeerde Toerisme Carla Schönknecht: “Zeeland voldoet aan de hoogste eisen voor het recreatief fietsen. We zijn een fietsprovincie bij uitstek. Het 5 sterren predicaat is de kroon op het werk van de Zeeuwse overheden, de VVV en de vele betrokken vrijwilligers. Ik ben dan ook uitermate trots!”
Overal in Zeeland kun je fietsen in een uniek landschap op de grens van land en zee. Het fietsknooppuntensysteem in Zeeland is in 2015 herzien. Borden zijn vernieuwd en de voor Nederland unieke ‘in de wind, uit de wind’ buitendijkse fietspaden zijn geïntroduceerd. Ook zijn in 2015 meerdere onveilige situaties aangepakt. Het Routebureau VVV Zeeland is verantwoordelijk voor het knooppuntensysteem en zet zich al jaren in voor het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het Zeeuwse fietsknooppunten netwerk.
Directeur VVV, Patrick Polie: “Een mooi resultaat voor Zeeland en van belang voor de recreatieve sector. Fietsen is de belangrijkste recreatieve activiteit voor toeristen. Met deze vijf sterren beoordeling bevestigen we onze positie als hoogwaardige fietsbestemming in Nederland.”   

 

Sinds de realisatie van het fietsknooppuntensysteem in Zeeland in 2006 hebben de Provincie Zeeland, diverse Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en Routebureau VVV Zeeland fors geïnvesteerd in het fietsen in Zeeland. Zowel in recreatieve routenetwerken, infrastructuur, veiligheid, productontwikkeling en promotie is de afgelopen jaren veel inzet gepleegd. Het resultaat is op 16 mei 2017 door het landelijke fietsplatform beoordeeld met het maximaal haalbaar aantal sterren. De ambitie van Gedeputeerde Staten uit 2015 om het maximaal aantal van 5 sterren te bemachtigen is hiermee behaald.
In totaal hebben vijf provincies een 5-sterren score. Het fietsplatform maakt bij de beoordeling gebruik van zowel een vak-beoordeling, als van een publieksbeoordeling. Zeeland is van 83,3% naar 92,2% gestegen. De hogere score is onder meer te danken aan de wijze waarop het beheer en onderhoud van het routenetwerk plaatsvindt en de goede beoordeling van de recreatieve fietsers van de Zeeuwse fietsinfrastructuur.    (april 2018) 

 

 

 

 

 

 

DE BADKOERIER FIETSAPP MET GEVARIEERDE TOCHTEN DOOR ZEELAND

Tekst & Foto : Badkoerier.nl         De Badkoerier heeft in samenwerking met Fietsnetwerk.nl de eerste tweetalige fietsapp voor Zeeland gelanceerd. Met deze app wil de Badkoerier toeristen en inwoners iets extra’s bieden om heel Zeeland te beleven. De Badkoerier fietsapp is de ideale navigatie-app om tijdens je fietsroute Zeeland op een andere manier te beleven. De app bevat diverse fietsroutes die speciaal voor de toerist zijn samengesteld. Er zullen regelmatig nieuwe fietsroutes worden toegevoegd en de app wordt uitgebreid met nieuwe functies. In de app kun je routes zoeken per plaats of in je directe omgeving. Tijdens het fietsen ontdek je direct wat er langs de route te beleven is en krijg je bij elk fietsknooppunt het vervolgpunt op je route te zien, ook als je telefoon op stand-by staat. De Badkoerier fietsapp verzorgt de routebeschrijving naar Zeeuwse ‘afstapmomenten’ langs de route zoals horeca, musea en heel veel toeristische bezienswaardigheden in Zeeland Fietsland.  Download de fietsnetwerk.nl app         (april 2018)