> RECREATIE & TOERISME

 

 

 

 

>>> AGENDA RECREATIEVE FIETS EVENEMENTEN IN ZEELAND  :  www.zeelandfiets.nl/?page_id=105474
>>> REACTIES – TIPS – ARTIKELEN & FOTO’S  ZIJN WELKOM : malus@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIETSTIP VOOR TOERISTEN EN ZEEUWEN : 22 JUNI FIETSPUZZELTOCHT VANUIT LEWEDORP
ZATERDAG 22 JUNI           LEWEDORP        ZANDKREEKSTRAAT      DORPSHUIS DE ZANDLOOPER           
FIETSPUZZELTOCHT  TER GELEGENHEID VAN 90 JARIG BESTAAN LEWEDORP              AFSTANDEN : 15 EN 21 KM.              STARTEN TUSSEN 12.00 EN 13.30 UUR                    
ROUTE LANGS RIJKSMONUMENT GEMAAL DE PIET                ORGANISATIE : WIELERCOMITÉ LEWEDORP                https://www.facebook.com/events/1568946953237620/

 

 

 

 

 

 

 

BENEFIETSROUTE WALCHEREN OP ZATERDAG 31 AUGUSTUS VOOR ZEEUWEN & TOERISTEN
GOEDE DOEL : TAAL EXPERTISE CENTRUM WALCHEREN
Op zaterdag 31 augustus van 10.00 tot 17.00 uur organiseert Lions Club Middelburg de achtste editie van De Benefietsroute. Bij dit recreatieve fietsevenement voor Toeristen en Zeeuwen staat jaarlijks een goed doel op Walcheren centraal.
De route voert langs vele bedrijven die Zeeuwse streekproducten produceren en verkopen. Op ieder bedrijf, zoals kaasboerderij, chocolademaker of groentenkweker, staat een culinaire verrassing klaar. Tussen de verschillende culinaire stops kan iedereen zelfgekozen kortere en langere toertochten maken. Met de fiets natuurlijk, of met een motor, bromfiets, scooter of auto. De kaarten zijn te koop bij alle deelnemende streekproduct bedrijven en bij Piet Voskamp Tweewielers in Middelburg. Dat kan ook nog op zaterdag 31 augustus. Een kaart kost € 15 en is onderweg goed voor 8 culinaire verrassingen. De deelnemers kunnen op elk punt aan de route beginnen en zelf hun route bepalen. De kaart die wordt gekocht is tegelijkertijd een papieren kaart met alle fietsknooppunten op Walcheren.
Het goede doel in 2019 is het Taal Expertise Centrum (TEC) Walcheren. Het TEC heeft als doel om jonge anderstalige nieuwkomers (vluchtelingen uit het AZC of statushouders) voor te bereiden op het instromen in het reguliere onderwijs of de Internationale Schakelklas (ISK Walcheren). De bijdrage van de benefietsroute zal ingezet worden voor het realiseren van een aantal speelhuisjes op het schoolplein van de Uilenburch in Middelburg.     (14 juni 2019)

 

 

 

 

 

TENTOONSTELLING “NOOIT MEER WERKEN” EN FIETSROUTE DOOR ZEELAND VANUIT MIDDELBURG, VLISSINGEN EN BRESKENS
Naast een bezoek aan de tentoonstelling “Nooit meer werken” in het Zeeuws Museum te Middelburg kunnen Zeeuwen & Toeristen een fietstocht maken die het museum heeft samengesteld langs bijzondere ‘werkplekken’.
Zowel het Scheldekwartier in Vlissingen als de haven van Breskens waren ooit van grote betekenis voor de werkgelegenheid in de regio. De gebouwen zijn hun functie kwijtgeraakt en wachten op een nieuwe bestemming. Op deze locaties realiseert het museum prikkelende tijdelijke interventies.
Daarnaast gaat de fietsroute langs het Zeeuws Museum, over de veerboot en langs andere markante plekken. Hiermee biedt het museum een uniek dagje Zeeland. Deze route kan in Middelburg, Vlissingen of Breskens worden gestart van 25 mei tot en met 1 september.    (29 mei 2019)
Meer details over de combi fietsen & tentoonstelling in Zeeland:
https://www.zeeuwsmuseum.nl/nl/plan-je-bezoek/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/actueel-en-verwacht/nooitmeerwerken/fietsroute-nmw-a4.pdf?fbclid=IwAR1qBKn2Cc8nWkHDJqfYVFbg_5L06gsSonI9YUsVwhPbVn0-iSyiNZwfBfY

 

 

 

 

 

 

 

FIETSTIPS VAN VVV ZEELAND VOOR TOERISTEN EN ZEEUWEN
(20 april 2019)
Bekijk de 9 routes door Zeeland :       https://www.vvvzeeland.nl/nl/zien-en-doen/fietsen/top-9-fietsroutes/

 

 

 

 

 

 

 

NIEUW : FIETSVERHUUR ZEELAND.            Meer info :  www.zeeuwsfietsverhuur.nl
(18 april 2019)

 

 

 

 

 

 

TIP VOOR ZEEUWEN EN TOERISTEN : FIETSEN DOOR ZEELAND & VAREN MET 6 PONTJES

Foto : VVV Zeeland     Vanaf 1 juli zijn alle Zeeuwse pontjes weer in de vaart. Het varen met de pontjes is al jaren een begrip in Zeeland. Volop genieten van deze unieke belevenis op het water kan ook deze zomer weer bij 6 verschillende overtochten. Eilandhoppen in Zeeland alsof de dammen en bruggen tussen de verschillende eilanden er niet zijn!  Ooit waren er meer dan 100 verschillende veerdiensten in Zeeland. Dammen, bruggen en tunnels kwamen en komen er voor in de plaats. Maar in de zomer herleeft in Zeeland de tijd van weleer. Een aantal pontjes is dan weer in de vaart. Ze varen speciaal voor fietsers en voetgangers via historische trajecten en nieuwe verbindingen.

Ervaar zelf waarom Zeeland een populaire fiets- en wandelprovincie is. Een handig systeem van fiets- en wandelknooppunten leidt je langs een verscheidenheid aan landschappen en indrukwekkende historie. De verbindingen van de pontjes vormen een handige aanvulling hierop in onze waterrijke provincie. Door de duur van een vaartocht wordt het maken van een oversteek met een pontje een attractie op zich. Tijd om te genieten van het varen, het uitzicht, een consumptie aan boord en een bezoek aan een van de historische steden of dorpen die Zeeland rijk is.

VVV Zeeland geeft een handige gids uit met daarin alle informatie over de veerdiensten. Daarnaast zijn alle vaartijden ook te raadplegen via de website vvvzeeland.nl/pontjes. Met behulp van de handige knooppuntenplanner kan een fietstocht, met daarin een oversteek met een pontje, worden uitgezet. De gids “vaar mee met de Zeeuwse pontjes’’ is gratis verkrijgbaar bij alle Zeeuwse VVV-inspiratiepunten.   Daarnaast is de gids te bestellen via www.vvvzeeland.nl/shop.       (12 april 2019)

 

 

 

 

 

RECREATIEVE FIETSTIPS VAN ZEEUWSE PROFRENNER ANTWAN TOLHOEK VOOR TOERISTEN EN ZEEUWEN
(Bron : VVV Zeeland april 2019)

Foto : Zeelandfiets.nl      KLIK OP BIJGAANDE LINK EN PAK JE FIETS VOOR EEN RONDJE ZEELAND :
https://www.vvvzeeland.nl/nl/blogs/op-de-racefiets-met-antwan-tolhoek/?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=blog&fbclid=IwAR2W_F03Mp7-zck46hEOJSi0FQuldGDpkKmD3rfMiM0HgohUD0DvnhZJZtI

 

 

 

 

 

 

LANGEAFSTAND FIETSROUTE LANGS TRAJECT DODENDRAAD KOMT DOOR ZEEUWS VLAANDEREN RICHTING CADZAND

De Dodendraad was een elektrische grensversperring in de Eerste Wereldoorlog en stond op de Belgisch-Nederlandse grens van het Drielandenpunt tot aan Cadzand. Bij de dodendraad, waar 2000 volt op stond, zijn in die tijd ruim 1000 slachtoffers gevallen. De route, uitgestippeld via knooppunten, voert langs 23 reconstructies en monumenten en loopt zowel over Belgisch als over Nederlands grondgebied. Het traject slingert over de grens en voert door een afwisselend landschap van heuvels, rivieren, moerasgebieden, bossen en heidevelden tot in de duinen van de Noordzeekust.  Op de website  www.grensroute.eu  staat het  traject met lokale verhalen over de Dodendraad en fietslabels met knooppunten.     (5 april 2019)

 

 

 

 

 

 

CULINAIRE FIETSROUTE “LEKKER ZUIVEL” OVER WALCHEREN

 

Foto’s : VVV Zeeland        Tijdens deze gevarieerde tocht van 37 km. over Walcheren kunnen Zeeuwen en Toeristen volop genieten van culinaire tussenstops in boerderijwinkels, restaurants, bakkerijen en strandpaviljoens. Geniet, proef en beleef tijdens je vakantie in Zeeland Fietsland.       (2 april 2019)         https://www.vvvzeeland.nl/nl/lekker-zuivel-oid390653/ 

 

 

 

 

 

 

 

BOERDERIJENROUTE MIDDEN ZEELAND VIA KNOOPPUNTEN ZUID BEVELAND EN WALCHEREN
Foto : VVV Zeeland       Fiets door het Zeeuwse platteland met haar typische boerderijen met schuren zo groot als schepen. De traditionele Zeeuwse boerderij bestaat uit een statig woonhuis, een grote, vrijstaande zwart-witte schuur en enkele bijgebouwen zoals het wagenhuis en een grote broodbakoven. Verder waren er diverse mest- en waterputten, een moestuin en soms ook een huisboomgaard. De schuur is het meest opvallende onderdeel van de Zeeuwse boerderij. Het zijn grote, zwart-witte gebouwen die soms wel 60 meter lang zijn. Het zijn letterlijk schuren zo groot als schepen. De typische Zeeuwse schuren zijn uniek in de wereld, nergens anders zijn ze te vinden. De boerderijen hebben bijna 400 jaar lang de Zeeuwse landschappen bijzonder mooi gemaakt maar de laatsten staan op het punt te verdwijnen.    (2 april 2019)     

 

 

 

 

 

 

“SMAKELIJKE” TIP VOOR ZEEUWEN EN TOERISTEN :
DE LEKKERSTE FIETSTOCHTEN VAN ZEELAND :   https://www.happenentrappen.nl/routes/zeeland/

 

 

 

 

 

 

BEZOEKTIP TIJDENS RONDJE ZEELAND : FIETSMUSEUM VIEUX VÉLO OP THOLEN

Op Tholen in buurtschap Strijenham bij Poortvliet presenteert toeristisch Tholen het verrassende Fietsmuseum Vieux Vélo. Initiatiefnemer Cees van den Berg (foto onder) presenteert een ruime verzameling fietsen en tweewieler attributen in zijn museum dat is ondergebracht in een schuur naast zijn woning aan de Scheldestraat.

 

Gasten die het huismuseum bezoeken krijgen een rondleiding door het gezellige onderkomen aan de voet van de Oosterscheldedijk tussen de Oesterdam en de Schelphoek. Eigenaar van den Berg vertelt dan tot in detail over zijn collectie en geeft een toelichting op de ontwikkeling van de fiets in Nederland. De algemene fietshistorie komt helder en uitgebreid in beeld in het knusse museum. Vieux Vélo (Oude Fiets) werkt zonder openingstijden. Bezoekers zijn ook in de wintermaanden welkom op afspraak. Interesse om langs te komen in het Thoolse Fietsmuseum? Bel 0166-612648 voor meer informatie en reserveringen.   (2 april 2019)   

 

 

 

 

 

 

 

GEMEENTE MIDDELBURG FIETSVRIENDELIJK VOOR TOERISTEN EN ZEEUWEN
De gemeente Middelburg wil in de toekomst één van de fietsvriendelijkste steden van Nederland blijven. Daarom is er veel aandacht voor goede verbindingen in de Walcherse stad. Realisatie en onderhoud staan hoog in het vaandel van het gemeentebestuur want er wordt dagelijks veel gebruik gemaakt van de fietsvoorzieningen door inwoners en toeristen.

 

De hoofdstad van Zeeland ligt midden in een prachtig fietsgebied met polders, weidse uitzichten en overal strand in de buurt. Op Walcheren is een knooppuntennetwerk waarmee je makkelijk zelf mooie routes uitzet en van A naar B navigeert. Kaarten zijn te koop bij de Tourist Shop in Boekhandel de drvkkerij op de Markt.     Fiets huren? Dat kan bij de Tweewielerzaken binnen de gemeente Middelburg.
Een bezoek aan Middelburg kan beginnen bij Cycle Hub Park & Ride aan de Oude Veerseweg. Het is het eerste fietstransferium van Nederland en ligt vlak bij de invalsweg van de N57. Er zijn bij het Cycle Hub ruim 100 fietsparkeerplekken beschikbaar. Vanuit deze locatie worden elk jaar verschillende fietsevenementen georganiseerd waaronder de populaire Oud Jaar Bike Ride op 31 december : www.zeelandfiets.nl/?page_id=84707      (2 april 2019)   

 

 

 

 

WOUTER WEYLANDT FIETSROUTE VAN NEELTJE JANS NAAR MIDDELBURG

Elk jaar staan begin mei veel wielerliefhebbers stil bij het overlijden van profrenner Wouter Weylandt op 9 mei 2011 tijdens de Giro. Na een zware val met schedelbreuk   -in de afdaling van de Passo del Bocco-  stierf de 26 jarige coureur op het asfalt van de Italiaanse berg. Het sociale aspect bij dit wielerdrama ligt in Middelburg. 

Foto : Ter hoogte van Dam 37 werd op 2 april 2012 een plaquette onthuld ter herinnering en eerbetoon. Daarbij aanwezig waren o.m. burgemeester Koos Schouwenaar van Middelburg, Weylandt’s vriendin An-Sophie De Graeve en Giro parcoursdirecteur Mauro Vegni.

 

De Belg Wouter Weylandt won op 10 mei 2010 in het shirt van Quick Step de derde Giro etappe Amsterdam – Middelburg. Bij een sprint op de Dam met 25 concurrenten versloeg Weylandt na 224 km Graeme Brown en Robert Förster.

De Wouter Weylandt Fietsroute door West Zeeland loopt vanaf Burgh Haamstede naar Neeltje Jans. Vervolgens over Walcheren naar de Dam in Middelburg.  (1 april 2019)  

 

 

 

 

 

 

ZEELAND IS 5 STERREN FIETSPROVINCIE MET PRACHTIGE ROUTES IN HEEL ZEELAND

Foto’s : Facebook          Zeeland is een 5 sterren fietsprovincie met de hoogst mogelijke beoordeling van vijf sterren in de kwaliteitsmonitor.
Overal in Zeeland kun je fietsen in een uniek landschap op de grens van land en zee. Het fietsknooppuntensysteem in Zeeland is in 2015 herzien. Borden zijn vernieuwd en de voor Nederland unieke ‘in de wind, uit de wind’ buitendijkse fietspaden zijn geïntroduceerd. Ook zijn in 2015 meerdere onveilige situaties aangepakt. Het Routebureau VVV Zeeland is verantwoordelijk voor het knooppuntensysteem en zet zich al jaren in voor het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het Zeeuwse fietsknooppunten netwerk.

 

Sinds de realisatie van het fietsknooppuntensysteem in Zeeland hebben de Provincie Zeeland, diverse Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en Routebureau VVV Zeeland fors geïnvesteerd in het fietsen in Zeeland. Zowel in recreatieve routenetwerken, infrastructuur, veiligheid, productontwikkeling en promotie is de afgelopen jaren veel inzet gepleegd. Het resultaat is door het landelijke fietsplatform beoordeeld met het maximaal haalbaar aantal sterren. De ambitie van Gedeputeerde Staten om het maximaal aantal van 5 sterren te bemachtigen is hiermee behaald.
In totaal hebben vijf provincies een 5-sterren score. Het fietsplatform maakt bij de beoordeling gebruik van zowel een vak-beoordeling, als van een publieksbeoordeling. Zeeland is van 83,3% naar 92,2% gestegen. De hogere score is onder meer te danken aan de wijze waarop het beheer en onderhoud van het routenetwerk plaatsvindt en de goede beoordeling van de recreatieve fietsers van de Zeeuwse fietsinfrastructuur.    (1 april 2019) 

 

 

 

 

 

 

DE BADKOERIER FIETSAPP MET GEVARIEERDE TOCHTEN DOOR ZEELAND

Tekst & Foto : Badkoerier.nl        
De Badkoerier lanceerde in samenwerking met Fietsnetwerk.nl de eerste tweetalige fietsapp voor Zeeland. Met deze app wil de Badkoerier toeristen en Zeeuwen iets extra’s bieden om heel Zeeland te beleven. De Badkoerier fietsapp is de ideale navigatie-app om tijdens je fietsroute op een andere manier te beleven. De app bevat diverse fietsroutes die speciaal voor de toerist zijn samengesteld. Er zullen regelmatig nieuwe fietsroutes worden toegevoegd en de app wordt uitgebreid met nieuwe functies.
In de app kun je routes zoeken per plaats of in je directe omgeving. Tijdens het fietsen ontdek je direct wat er langs de route te beleven is en krijg je bij elk fietsknooppunt het vervolgpunt op je route te zien, ook als je telefoon op stand-by staat. De Badkoerier fietsapp verzorgt de routebeschrijving naar Zeeuwse ‘afstapmomenten’ langs de route zoals horeca, musea en heel veel toeristische bezienswaardigheden in Zeeland Fietsland.  Download de Fietsnetwerk.nl app.      (1 april 2019)