>RECREATIE & TOERISME

 

 

 

BEKIJK DE AGENDA OP ZEELANDFIETS.NL MET NOG MEER RECREATIEVE FIETS EVENEMENTEN IN ZEELAND : www.zeelandfiets.nl/?page_id=105474

 

 

 

 

 

 

FIETSTIP VOOR TOERISTEN EN ZEEUWEN : STICKERTOUR ZEELAND MET 9 NIEUWE FIETSROUTES OVER SCHOUWEN DUIVELAND

Stickertour Zeeland, een onderneming van zes studenten van de HZ University of Applied Sciences, heeft een boekje ontwikkeld waarbij fietsroutes en stickers gecombineerd worden. Het boekje is gevuld met negen verschillende fietsroutes en 24 uitneembare stickers van de mooiste plaatsen op Schouwen-Duiveland. Deze stickers worden op een apart vel bij het boekje gedaan en deze kunnen dus overal voor gebruikt worden. Het boekje is met zijn handige A5 formaat en waterbestendige cover, ideaal voor fietsliefhebbers. Op deze manier is het mogelijk om zowel tijdens de fietstocht als daarna te genieten van het mooie Zeeland. In het boekje staan drie kaarten van Schouwen-Duiveland, met drie fietsroutes per kaart.

De in totaal negen fietsroutes zijn compleet zelf opgesteld en komen langs de mooiste bezienswaardigheden van Schouwen-Duiveland. Alle routes hebben verschillende lengtes: voor ieder wat wils. Daarnaast zijn alle bezienswaardigheden duidelijk aangegeven in de vorm van een foto. In totaal zijn er 24 bezienswaardigheden uitgelicht. Bij dit project van de HZ was er een samenwerking met Kopieer en Meer winkel CopyCopy in Bergen op Zoom. De werknemers van CopyCopy zijn verstandelijk gehandicapt en stoppen al hun creativiteit en plezier in het maken van deze boekjes. Stickertour Zeeland doet dus zeker aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De boekjes zijn door de materialen van papier en plastic recyclebaar en op het gebied van people hechten we veel waarde aan de samenwerking met de medewerkers van CopyCopy.     https://www.facebook.com/Stickertour-Zeeland-581627225502486/

Verkooppunten boekjes op Schouwen-Duiveland:       Brouwershaven:   – Dolphins      – De Spar      – Bijl Watersport             Burgh-Haamstede:  – Postkantoor de Kleine Stern        – Biketotaal Verton              Renesse:   – De Schouwse winkel        – ‘t Hoekje               Westenschouwen:  – Supermarkt Attent            Zierikzee: – Boekhandel de Vries            – De Zeeuwse Schatkamer        – Kado- en rookshop Viergever        (3 juni 2018)

 

 

 

 

 

DE LEKKERSTE FIETSTOCHTEN VAN ZEELAND :   https://www.happenentrappen.nl/routes/zeeland/

 

 

 

 

 

EERSTE FIETSOPSTAPPUNT IN ZEEUWS VLAAMSE CADZAND-BADFoto : VVV Zeeland       Het eerste FietsOpstappunt in Zeeland staat in Zeeuws Vlaanderen op de strandparking van Shortgolf Cadzand-Bad. Fietsers kunnen de voorziening gebruiken als startplaats voor een fietsroute en vinden hier informatie, beleving en comfort. Een FietsOpstappunt is een handige voorziening voor fietsers bij een parkeerplaats. Het is zowel een startpunt voor fietsers die net met de auto aankomen, als voor fietsers onderweg. Het punt bestaat uit een modern vormgegeven unit met oplaadpunten voor elektrische fietsen en smartphones en een digitaal informatiescherm. Op het scherm kan je eenvoudig de uitgestippelde route checken. Daarnaast vind je er informatie over activiteiten en accommodaties in de regio. Deze innovatieve en unieke voorziening voor de fietser is volledig zelfvoorzienend door middel van zonnepanelen en beschikt over een 4G-verbinding.

Zeeland mag zich sinds mei 2017 ‘5-Sterren fietsprovincie’ noemen. De provincie voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen die worden gesteld aan het recreatieve fietsroutenetwerk. Het FietsOpstappunt is een mooie aanvulling op het fietsproduct Zeeland. De gemeente Sluis is de eerste gemeente die heeft geïnvesteerd in een FietsOpstappunt en heeft hiermee in Cadzand-Bad de primeur. “Op de fiets beleef je het West Zeeuws-Vlaamse landschap het meest intens”, aldus wethouder Peter Ploegaert. “We investeren dan ook graag als eerste gemeente in Zeeland, samen met Provincie Zeeland, in de aanleg van innovatieve fietsvoorzieningen.”  Gedeputeerde Carla Schönknecht is blij met het initiatief van de gemeente Sluis; “Ik hoop dat andere gemeenten het voorbeeld van Sluis volgen en ook één of meer FietsOpstappunten plaatsen. Zodat we samen Zeeland de nummer 1-fietsprovincie van Nederland maken”.    (15 april 2018)

 

 

 

 

 

 

FIETSTIP VOOR ZEEUWEN EN TOERISTEN : IN SEPTEMBER DERDE FIETS VIERDAAGSE ROND WALCHERSE OOSTKAPELLE

 

 

 

 

 

 

 

BEZOEKTIP TIJDENS RONDJE ZEELAND : FIETSMUSEUM VIEUX VÉLO OP THOLEN

Op Tholen in buurtschap Strijenham bij Poortvliet presenteert toeristisch Zeeland het verrassende Fietsmuseum Vieux Vélo. Initiatiefnemer Cees van den Berg (foto onder) presenteert een ruime verzameling fietsen en tweewieler attributen in zijn museum dat is ondergebracht in een schuur naast zijn woning aan de Scheldestraat.

 

Gasten die het huismuseum bezoeken krijgen een rondleiding door het gezellige onderkomen aan de voet van de Oosterscheldedijk tussen de Oesterdam en de Schelphoek. Eigenaar van den Berg vertelt dan tot in detail over zijn collectie en geeft een toelichting op de ontwikkeling van de fiets in Nederland. De algemene fietshistorie komt helder en uitgebreid in beeld in het knusse museum. Vieux Vélo (Oude Fiets) werkt zonder openingstijden. Bezoekers zijn ook in de wintermaanden welkom op afspraak. Interesse om langs te komen in het Thoolse Fietsmuseum? Bel 0166-612648 voor meer informatie en reserveringen.   (17 januari 2018)

 

 

 

 

 

 

GEMEENTE MIDDELBURG OOK IN 2018 FIETSVRIENDELIJK VOOR TOERISTEN EN ZEEUWEN
De gemeente Middelburg wil in de toekomst één van de fietsvriendelijkste steden van Nederland blijven. Daarom is er veel aandacht voor goede verbindingen in de Walcherse stad. Realisatie en onderhoud staan hoog in het vaandel van het gemeentebestuur want er wordt dagelijks veel gebruik gemaakt van de fietsvoorzieningen door inwoners en toeristen.

 

De hoofdstad van Zeeland ligt midden in een prachtig fietsgebied met polders, weidse uitzichten en overal strand in de buurt. Op Walcheren is een knooppuntennetwerk waarmee je makkelijk zelf mooie routes uitzet en van A naar B navigeert. Kaarten zijn te koop bij de Tourist Shop in Boekhandel de drvkkerij op de Markt.     Fiets huren? Dat kan bij Delta Cycle op het Zusterplein in het centrum van de Zeeuwse hoofdstad en bij de Tweewielerzaken binnen de gemeente Middelburg.
Een bezoek aan Middelburg kan beginnen bij Cycle Hub Park & Ride aan de Oude Veerseweg. Het is het eerste fietstransferium van Nederland en ligt vlak bij de invalsweg van de N57. Er zijn bij het Cycle Hub ruim 100 fietsparkeerplekken beschikbaar. Vanuit deze locatie worden elk jaar verschillende fietsevenementen georganiseerd waaronder de populaire Oud Jaar Bike Ride op 31 december : www.zeelandfiets.nl/?page_id=84707      (5 januari 2018)

 

 

 

 

 

WOUTER WEYLANDT FIETSROUTE VAN NEELTJE JANS NAAR MIDDELBURG

Elk jaar staan begin mei veel wielerliefhebbers stil bij het overlijden van profrenner Wouter Weylandt op 9 mei 2011 tijdens de Giro. Na een zware val met schedelbreuk   -in de afdaling van de Passo del Bocco-  stierf de 26 jarige coureur op het asfalt van de Italiaanse berg. Het sociale aspect bij dit wielerdrama ligt in Middelburg.  Foto : Ter hoogte van Dam 37 werd op 2 april 2012 een plaquette onthuld ter herinnering en eerbetoon. Daarbij aanwezig waren o.m. burgemeester Koos Schouwenaar van Middelburg, Weylandt’s vriendin An-Sophie De Graeve en Giro parcoursdirecteur Mauro Vegni.

 

De Belg Wouter Weylandt won op 10 mei 2010 in het shirt van Quick Step de derde Giro etappe Amsterdam – Middelburg. Bij een sprint op de Dam met 25 concurrenten versloeg Weylandt na 224 km Graeme Brown en Robert Förster.

De Wouter Weylandt Fietsroute door West Zeeland loopt vanaf Burgh Haamstede naar Neeltje Jans. Vervolgens over Walcheren naar de Dam in Middelburg.  (5 januari 2018)

 

 

 

 

 

 

ZEELAND IS 5 STERREN FIETSPROVINCIE MET PRACHTIGE ROUTES IN HEEL ZEELAND

Foto’s : Facebook          Zeeland is in 2017 uitgeroepen tot 5 sterren fietsprovincie en krijgt de hoogst mogelijke beoordeling van vijf sterren in de kwaliteitsmonitor.
Gedeputeerde Toerisme Carla Schönknecht: “Zeeland voldoet aan de hoogste eisen voor het recreatief fietsen. We zijn een fietsprovincie bij uitstek. Het 5 sterren predicaat is de kroon op het werk van de Zeeuwse overheden, de VVV en de vele betrokken vrijwilligers. Ik ben dan ook uitermate trots!”
Overal in Zeeland kun je fietsen in een uniek landschap op de grens van land en zee. Het fietsknooppuntensysteem in Zeeland is in 2015 herzien. Borden zijn vernieuwd en de voor Nederland unieke ‘in de wind, uit de wind’ buitendijkse fietspaden zijn geïntroduceerd. Ook zijn in 2015 meerdere onveilige situaties aangepakt. Het Routebureau VVV Zeeland is verantwoordelijk voor het knooppuntensysteem en zet zich al jaren in voor het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het Zeeuwse fietsknooppunten netwerk.
Directeur VVV, Patrick Polie: “Een mooi resultaat voor Zeeland en van belang voor de recreatieve sector. Fietsen is de belangrijkste recreatieve activiteit voor toeristen. Met deze vijf sterren beoordeling bevestigen we onze positie als hoogwaardige fietsbestemming in Nederland.”   

 

Sinds de realisatie van het fietsknooppuntensysteem in Zeeland in 2006 hebben de Provincie Zeeland, diverse Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en Routebureau VVV Zeeland fors geïnvesteerd in het fietsen in Zeeland. Zowel in recreatieve routenetwerken, infrastructuur, veiligheid, productontwikkeling en promotie is de afgelopen jaren veel inzet gepleegd. Het resultaat is op 16 mei 2017 door het landelijke fietsplatform beoordeeld met het maximaal haalbaar aantal sterren. De ambitie van Gedeputeerde Staten uit 2015 om het maximaal aantal van 5 sterren te bemachtigen is hiermee behaald.
In totaal hebben vijf provincies een 5-sterren score. Het fietsplatform maakt bij de beoordeling gebruik van zowel een vak-beoordeling, als van een publieksbeoordeling. Zeeland is van 83,3% naar 92,2% gestegen. De hogere score is onder meer te danken aan de wijze waarop het beheer en onderhoud van het routenetwerk plaatsvindt en de goede beoordeling van de recreatieve fietsers van de Zeeuwse fietsinfrastructuur.    (2 april 2018)

 

 

 

 

 

 

DE BADKOERIER FIETSAPP MET GEVARIEERDE TOCHTEN DOOR ZEELAND

Tekst & Foto : Badkoerier.nl         De Badkoerier heeft in samenwerking met Fietsnetwerk.nl de eerste tweetalige fietsapp voor Zeeland gelanceerd. Met deze app wil de Badkoerier toeristen en inwoners iets extra’s bieden om heel Zeeland te beleven. De Badkoerier fietsapp is de ideale navigatie-app om tijdens je fietsroute Zeeland op een andere manier te beleven. De app bevat diverse fietsroutes die speciaal voor de toerist zijn samengesteld. Er zullen regelmatig nieuwe fietsroutes worden toegevoegd en de app wordt uitgebreid met nieuwe functies. In de app kun je routes zoeken per plaats of in je directe omgeving. Tijdens het fietsen ontdek je direct wat er langs de route te beleven is en krijg je bij elk fietsknooppunt het vervolgpunt op je route te zien, ook als je telefoon op stand-by staat. De Badkoerier fietsapp verzorgt de routebeschrijving naar Zeeuwse ‘afstapmomenten’ langs de route zoals horeca, musea en heel veel toeristische bezienswaardigheden in Zeeland Fietsland.  Download de fietsnetwerk.nl app         (1 april 2018)