> TOUR DE FRANCE

 

 

GEDEPUTEERDE JO-ANNES DE BAT OVER DE TOUR DE FRANCE IN ZEELAND
https://www.zeeland.nl/actueel/de-vier-jaar-van-jo-annes-de-bat
(Bron : provincie Zeeland – 6 februari 2019)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOUR DE FRANCE 2015 EN 2010 : NA OPENINGSTIJDRIT TWEEDE ETAPPE DOOR ZEELAND

Foto’s : Zeelandfiets.nl / Provincie Zeeland / Organisatie Tourcomité            

In Utrecht werd op 4 juli 2015 door 198 renners een rit tegen de klok afgewerkt met een lengte van 14 km. Rohan Dennis van BMC zette in het centrum van de Domstad de snelste tijd op het scorebord met 14.56.        2. Tony Martin op 5 sec.    3. Fabian Cancellara op 6 sec.     Foto : 4. Tom Dumoulin op 8 sec.        5. Jos van Emden op 15 sec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de tweede etappe op zondag 5 juli beleefde wielrennend Zeeland een hoogtepunt onder impuls van o.m. gedeputeerde Ben de Reu (foto boven). Hij was de promotor en stimulator bij het binnenhalen van de Ronde en tijdens de adviezen richting Tour directie. Het peloton koerste vanuit de Domstad richting Zuid West Nederland.

Na een zware rit in regen en wind door het Deltagebied arriveerden de coureurs na 165 km. op Neeltje Jans.  André Greipel van Lotto Soudal werd op de natte en kille Stormvloedkering als sprintwinnaar gehuldigd. De Duitser versloeg Peter Sagan en Fabian Cancellara. Eerste Nederlander was Tom Dumoulin op de achtste plaats.

Na 3358 km. kon Christopher Froome van Team Sky in Parijs de laatste gele trui aantrekken. In 2015 stonden geen Zeeuwse renners op de deelnemerslijst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOUR 2010  :   ETAPPE ROTTERDAM  –  NEELTJE JANS  – MIDDEN ZEELAND  –  BRUSSEL

In de Tour de France van 2010 gingen in Rotterdam 22 ploegen van start. De 97ste editie werd op 3 juli geopend met een tijdrit door het centrum van de Maasstad. De organisatie presenteerde vanaf het Zuidplein een parcours van 8,9 km over de Erasmusbrug en de Wilhelminakade. Fabian Cancellara (Saxo Bank) flitste naar de snelste tijd en hield 197 renners achter zich op de juryklok.

 

 

Een dag (4 juli) later reed de karavaan met renners en volgers door Zuid West Nederland. Op het menu stond een etappe over 224 km.  Bij de start in Rotterdam stonden duizenden wielerliefhebbers langs het parcours. De rit voerde over de Haringvlietdam en de Brouwersdam.

Op Neeltje Jans won Lars Boom in de kopgroep een tussensprint. Langs het Zeeuwse traject rapporteerden de Franse organisatoren een massale drukte in steden en dorpen. Op Schouwen Duiveland en de Bevelanden / regio Goes stond het publiek rijen dik en zagen de supporters hun favoriete renner in een flits voorbij komen.

 

 

 

Via West Brabant reed het peloton naar België. In Brussel sprintte Alessandro Petacchi naar de dagzege nadat de kopgroep met Lars Boom was ingelopen. De Italiaan van de Lampre formatie versloeg Mark Renshaw en Thor Hushovd.

 

In Parijs werd Alberto Contador na 3596 km. als eindwinnaar gehuldigd.  De andere podiumklanten waren Andy Schleck en Denis Menchov.      Nederlanders:  4. Robert Gesink op 8.52       50. Koos Moerenhout op 1.40.06.

In het eindklassement 2010 ontbraken Zeeuwse renners. Op 6 februari 2012 werd Contador door het CAS voor twee jaar geschorst. Hierbij moest hij zijn Tourzege inleveren. Uiteindelijk is de Ronde van Frankrijk 2010 gewonnen door Luxemburger Andy Schleck.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOUR DE FRANCE IN 1958 DOOR ZEEUWS VLAANDEREN

Foto : Krantenbank Zeeland/PZC         In juni 1958 kwam de 45ste editie van de Tour met 8 Nederlanders naar Zeeland. Tijdens de tweede rit over 198 kilometer van Gent naar Duinkerken reden de 120 coureurs 10 km. door Zeeuws-Vlaanderen. 

De karavaan passeerde Eede en koerste voor de eerste keer over Zeeuwse wegen. Vervolgens  stonden Aardenburg, Draaibrug en Sluis (foto) en Sint Anna ter Muiden in het routeboek.  Na dit korte Nederlandse traject volgden de grensovergangen richting België en Noord Frankrijk.

 

De dagwinst in het Franse Duinkerken was voor de Hollander Gerrit Voorting van de combi landenploeg Nederland/Luxemburg. Dit team kon in de hoofdstad van Frankrijk zelfs met de Tourwinnaar pronken. Luxemburger Charly Gaul, alias de ‘Engel van het hooggebergte’, reed 4320 km. als klassementsleider het Parc des Princes in Parijs binnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Tour directie koos zes keer voor Nederland als startland. In 1954 begon de Ronde in Amsterdam, in 1973 in Scheveningen. In 1978 won Jan Raas (’s Heerenhoek) in Leiden de proloog rond de Groenoordhallen (foto organisatie). In 1996 kreeg ’s-Hertogenbosch het Grand Départ.