> WORLD PORTS CLASSIC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WORLD PORTS CLASSIC VANAF 2012 DOOR ZEELAND MET ETAPPEPLAATSEN ROTTERDAM EN ANTWERPEN

 

De tweedaagse klassieker World Ports Classic kwam vanaf de eerste editie in 2012 door Zeeland via de kuststrook, Middelburg, Goes en Reimerswaal.

 

In het routeschema stonden de havensteden Rotterdam en Antwerpen centraal. Het ene jaar begon de openingsrit  in Rotterdam met Antwerpen als finishlocatie. Het jaar daarop startte de eerste etappe in Antwerpen. De tweede wedstrijddag reden de renners dan weer andersom.

 

Foto : Zeelandfiets.nl : Passage editie 2015 door Middelburg op de Laan der Verenigde Naties met rechts zicht op de Lange Jan.

 

De meerdaagse die was opgenomen in de UCI Europe Tour kwam tot stand na de massale belangstelling tijdens de openingsetappe van de Ronde van Frankrijk 2010 van Rotterdam via Zeeland naar Antwerpen. Lees meer hierover op de speciale pagina Tour in Zeeland :  www.zeelandfiets.nl/?page_id=111946

 

 

Foto : Facebook : Nick van der Lijke, vierde van links in Belkin shirt, tijdens de WPC 2014, door Middelburg.

 

 

De eerste rit van de World Ports Classic volgde dan ook grotendeels het parcours van die openingsetappe in de Tour 2010.  De tweede dag werd omgereden langs de provincie Zeeland om dan via de Hoeksche Waard Rotterdam te bereiken.

 

Rotterdam en Antwerpen wisselden per jaar om als eerste start- of finishplaats. De route vanuit Rotterdam ging altijd door Zeeland met als belangrijkste obstakels de wind en de kasseistrook Hogerwaardpolder tussen Rilland en Woensdrecht.  Ook de route vanuit Antwerpen door Brabant kende de wind en enkele kasseistroken als zware obstakels.

 

 

 

 

Foto : Zeelandfiets.nl : Johnny Hoogerland in tweede positie op de kasseien in de grensstreek Zeeland – Noord Brabant tijdens de editie 2012.

 

 

De eerste editie in 2012 was meteen een legendarische uitgave. Tijdens de openingsrit van Rotterdam via Zeeland naar Antwerpen werd mede door de stevige wind in het Deltagebied een gemiddelde snelheid behaald van ruim 50 km per uur. De dagzege ging naar Tom Boonen. Bij de tweede etappe van Antwerpen naar Rotterdam was de hoofdprijs voor de Nederlander Theo Bos.

 

 

Foto : Organisatie World Ports Classic         Tom Boonen werd in 2012 gehuldigd als eindwinnaar. De Belg had 1 seconde voorsprong op de Duitse sprinter André Greipel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ERELIJST WORLD PORTS CLASSIC    

 

2012     1. Tom Boonen    (Omega Pharma Quick Step)          19. Johnny Hoogerland     (Vacansoleil DCM) op 20 seconden.

 

2013      1.  Nikolas Maes   (Omega Pharma Quick Step)

 

2014          1.  Theo Bos   (Belkin Pro Cycling)              32. Nick van der Lijke   (Belkin Pro Cycling)  op 18 seconden            83. Brian van Goethem   (Metec TKH)  op 38 seconden

 

2015          1. Kris Boeckmans    (Lotto Soudal)            63. Brian van Goethem   (Roompot Oranje Peloton)  op 2.33.

 

 

 

 

 

FOTO : JACCO QUIST  :  WPC 2013  OP DE KASSEIEN TUSSEN RILLAND EN WOENSDRECHT.