> MARCO MINNAARD/2

(vanaf 15 april 2018)

 

MARCO MINNAARD VERLAAT RONDE VAN ROMANDIË NA ZWARE VAL
Foto’s : Twitter en Facebook      Marco Minnaard heeft zondagochtend de Ronde van Romandië verlaten wegens verwondingen aan hand, schouder en heup. In de bergetappe van zaterdag ging de Bevelander hard onderuit in een afdaling : “Helaas ben ik niet in staat om de laatste etappe te starten vanwege een mogelijke breuk van de linkerhand en problemen met mijn pink. Verder heb ik last van een ontwrichte schouder en een gekneusde rechter heup”.
Door de blessures aan pink en schouder moet Minnaard rusten en mist daardoor de etappewedstrijd Rhône Alpes Isère Tour. In 2017 pakte hij de eindzege in deze Franse meerdaagse.    (30 april 2018)

 

De koninginnen etappe met 4000 hoogtemeters werd voor Marco Minnaard een pechdag. Omdat de Wanty renner zijn bergtrui wilde verdedigen ging hij in de openingsfase met Thomas De Gendt in de aanval maar dit avontuur werd geen succes. Vervolgens kreeg de Bevelander te maken met tegenslag toen hij in de afdaling van de Vex klim ten val kwam. Met een ontwrichtte schouder reed Minnaard de etappe wel uit maar verspeelde 25 minuten en kwam als 90ste binnen in Sion. In het algemeen klassement zakte hij naar de 71ste positie op 28.47 van leider Roglic. De bolletjestrui moest Minnaard (30 pnt) afgeven aan de nieuwe Belgische bergkoning Thomas De Gendt van Lotto Soudal die op 43 punten staat. De dagwinst was na 149 km en 4,5 uur koers voor de 33 jarige Deen Jakob Fuglsang van Astana. Steven Kruijswijk was de beste Hollander op de 21ste plaats met een verschil van 2.12 op de winnaar.   (28 april)

 

 Foto’s : Twitter          3de Etappe   Klimtijdrit  Ollon – Villars          1. Egan Arley Bernal  (21 jaar / Team Sky)    9,9 km – 25.10        2. Primoz Roglic  4 sec.    3. Richie Porte  op 18 sec.       4. Steven Kruijswijk op 48 sec.     5. Rui Costa op 1.06         57. Marco Minnaard op 3.53.   In het algemeen klassement staat Minnaard 48ste op 4.30 van leider Roglic. De Bevelander bezet met nog twee dagen te gaan de eerste positie in de bergstand.    (27 april 2018)

 

Minnaard blijft in Romandië  leider in het bergklassement. Tijdens de etappe van Delémont naar Yverdon-les-Bains kon hij achter de kopgroep nog 1 punt binnen halen op de top van de Col des Etroits.  De rit over 174 km werd gekleurd door een vijfmans kopgroep met de Belgen Thomas De Gendt en Victor Campenaerts van Lotto Soudal. De voorsprong van ruim zeven minuten leek voldoende om vooruit te blijven  maar dat plan was voor de meesten te hoog gegrepen. Foto : De 31 jarige De Gendt had de langste adem en ging middels een solo van 25 km. richting dagwinst. Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) werd tweede en Samuel Dumoulin van AG2R La Mondiale kwam als derde over de streep. Minnaard meldde zich als achttiende. In het klassement heeft hij 41 seconden achterstand op leider Roglic.    (26 april 2018)

 

 
Minnaard (uiterst rechts op foto) heeft in de eerste etappe met 2480 hoogtemeters zijn klimtalent laten zien. De Wanty renner kwam op alle beklimmingen als eerste boven en verzamelde met deze tactiek 29 punten. Bij de podium ceremonie mocht Minnaard de bergtrui aantrekken. Naaste belager Antoine Duchesne (Groupama-FDJ) heeft 17 bergpunten. In de etappe van Fribourg naar Delémont toonde de Bevelander zijn puike vorm. Hij nestelde zich in een vijfmans kogroep met William Clarke, Antoine Duchesne, Alexis Gougeaard en Remy Metz als medestrijders. Richting aankomst kwam de voorsprong van de vluchters fors onder druk te staan. Minnaard kon nog lang voorin blijven maar werd in de laatste afdaling ingelopen door de jagende meute.
Minnaard woensdagavond op de website van zijn ploeg : “Wat een mooie dag! Alles viel vandaag op zijn plek. Ik had nooit gedacht om deze prestatie neer te zetten. Ik had van deze bergtrui wel een doel gemaakt, maar dit durfde ik niet te dromen. De eerste bergsprint was felbetwist, maar ik kon ze vrij makkelijk naar me toe trekken. Op de volgende bergjes was de strijd iets minder fel en kon ik alle punten relatief makkelijk binnenhalen. Op het einde kwam de ritzege zelfs even in het vizier. Ik wist dat ik Gougeard, dé specialist in dit soort ontsnappingen, in het oog moest houden. Ik had de benen om hem bij te houden op de laatste klim en kon nog mijn steentje bijdragen. Op de top dacht ik even dat we het zouden redden, maar op het eind was het peloton er toch nog snel bij.” 
Omar Fraile (27) van Astana sprintte naar de dagzege na 4 uur wedstrijd door de Zwitserse heuvels en bergen. Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) werd tweede gevolgd door Rui Coasta van UAE Team Emirates. Steven Kruijswijk was op de 24ste plaats weer de beste Nederlander. Marco Minnaard zat nog in de eerste groep op de 31ste plaats.    (25 april 2018)

 

Foto : Marco Minnaard opende de proloog in de Ronde van Romandië. De Zeeuw van het Belgische Wanty Groupe Gobert startte als eerste in de korte tijdrit door de straten van Fribourg. De zegebloemen waren voor Michael Matthews (27) van Team Sunweb die met een gemiddelde van 43.46 door de Zwitserse stad flitste en 5.33 op de klok zette. Drie renners kwamen 1 seconde tekort voor de overwinning : Tom Bohli (BMC), Primoz Roglic (Lotto NL Jumbo) en Rohan Dennis (BMC).     Beste Nederlander : 30. Steven Kruijswijk op 19 sec.       116. Marco Minnaard op 42 sec.     Deelnemers : 132.   (24 april 2018)

 

 

 

 

 

 

LUIK-BASTENAKEN-LUIK : KWARTIER ACHTERSTAND OP WINNAAR BOB JUNGELS
Foto : Facebook      In Luik – Bastenaken – Luik zat een ploegmaat van Marco Minnaard in de vlucht van de dag. Jérôme Baugnies (Wanty Groupe Gobert), Loïc Vliegen (BMC), Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise), Anthony Perez (Cofidis), Paul Ourselin (Direct Energie), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue) reden naar een riante voorsprong van zes minuten in de zonnige Ardennen. De dappere aanvallers konden niet vooraan blijven toen de pittige beklimmingen opdoemden. De kopgroep werd alsmaar kleiner maar Baugnies hield toch lang stand nadat hij op de Redoute een demarrage had ingezet. Op 22 km van de streep werd de coureur van Wanty Groupe Gobert alsnog opgeslokt door de gretige achtervolgers.
Hierna greep Bob Jungels de macht. Na enkele tempoversnellingen kwam de Luxemburger in de spits en trapte naar een mooie marge. Ondanks langdurig achtervolgingswerk van Tim Wellens, Jelle Vanendert en Daniel Martin kon de renner van de topformatie Quick Step Floors zich vooraan handhaven. Op de Saint-Nicholas had Jungels gewonnen spel en de topfavorieten moesten capituleren.  Solist Bob Jungels (25) werd als winnaar gehuldigd in Ans na een zware klassieker over 258 km. Michael Woods (EF Education First-Drapac) ging 37 seconden later als tweede over de streep en de Fransman Romain Bardet (AG2R La Mondiale) werd derde. Beste Hollander in de Ardennen was Sam Oomen (Team Sunweb) op de twaalfde plaats op 48 seconden. Marco Minnaard had op de 112de plaats een achterstand van 15.48 op Jungels.   (22 april 2018)

 

 

 

 

 

 

TWEEDE GROEP IN AMSTEL GOLD RACE
Foto : Organisatie          Op de drukke Markt in het zonnige Maastricht hoorde het peloton het startschot voor de topklassieker door de Limburgse heuvels over een afstand van 263 km. In de snel geformeerde negenmans kopgroep zaten naast de Nederlanders Bram Tankink (Lotto NL Jumbo) en Oscar Riesebeek (Roompot – Nederlandse Loterij), Grmay, Smit, Bono, Craddock, Van Hecke, Dunbar en Tizza. De aanvallers kregen ruime vrijheid van het peloton. Bij de eerste passage van de Cauberg werd een voorsprong geklokt van ruim 15 minuten en later was de marge ruim 16 minuten. Na 2 uur meldde de wedstrijdleider een gemiddelde van 41 km per uur met nog steeds een grote marge voor de vluchters.
Toch werd de kloof vlot kleiner onder impuls van de topteams Movistar, Bora hans grohe, Astana, Sky en Quick Step Floors. Vooraan konden de meesten van de monstervlucht zich niet meer handhaven maar Oscar Riesebeek haakte nog wel aan toen de achtervolgers langszij kwamen. Het werd een spannende vernieuwde finale met de wereldtoppers in de hoofdrol.  Met nog twee kilometer te gaan gingen Michael Valgren en Roman Kreuziger naar de spits. Ze bleven vooruit en de Deen Valgren (26) van Astana sprintte na 6 uur en 40 minuten naar zijn tweede seizoenzege die door het team uitbundig werd gevierd. Kreuziger (Mitchelton Scott) melde zich als tweede en Enrico Gasparotto van Bahrain Merida scoorde ook een podiumplaats.   4. Peter Sagan  (Bora hans grohe) op 19 sec.   5. Alejandro Valverde  (Movistar) op 19 sec.   Beste Hollander :  21. Oscar Riesebeek op 56 sec.  96 renners reden zich in het klassement.  Marco Minnaard ging in de tweede achtervolgende groep als 71ste over de finish op 3.26 van Valgren.    (15 april 2018)