> TOUR 2018

 

 

 

 

64STE IN TWEEDE TOUR DE FRANCE 2018   –  GERAINT THOMAS PAKT EINDZEGE IN PARIJS.
Foto’s : Wanty Groupe Gobert          Marco Minnaard heeft in 2018 tijdens zijn tweede Tour goed kunnen werken voor de kopmannen van Wanty Groupe Gobert. Tijdens de bergetappes voelde de Bevelander zich sterk en kon in het peloton het tempo prima volgen. Ook in de vlakke ritten kon Minnaard meekomen in de grote groep en was enkele keren in de spits van de koers te zien met als hoogtepunt presentie in de vlucht van de dag op 14 juli.  Foto : Alle renners van Wanty Groupe Gobert bereikten de eindstreep in Parijs.
Op Wielerflits.nl gaf Minnaard een toelichting op zijn resultaten : “Als ik het vergelijk met vorig jaar is mijn conditie veel verbeterd. Dit jaar heb ik ook minder slechte dagen gekend. Mijn rol deze Tour was echter heel anders dan de vorige keer. Ik heb me volledig weggecijferd voor Guillaume Martin. Op veel momenten ben ik er voor hem geweest. Hij wordt uiteindelijk 21e terwijl ons doel top-20 was. We zijn daar dus heel dichtbij geweest.”
“Ik denk dat we kunnen terugkijken op een heel geslaagde Tour. Mijn persoonlijke hoogtepunt was de ontsnapping op 14 juli. Dat was fantastisch met al dat Franse volk langs de kant op de nationale feestdag. Hoewel ik het niet moet hebben van vlakke ritten heb ik die dag mijn kans gegrepen om in de aanval te trekken. Persoonlijke prestaties heb ik deze Tour nauwelijks kunnen leveren, maar wel goed werk gedaan voor onze kopman. Ik geef mezelf een 7,5. Die 2,5 punt laat ik liggen op een mooie uitslag.”      
In 2017 beleefde Marco Minnaard een prachtig Tour debuut. Hij was toen regelmatig vooraan te zien en kon zich handhaven in de zware bergetappes. De Bevelander eindigde als tweede Nederlander op de 40ste plaats op 1.48.11 van Froome.  Zijn ploeg Wanty Groupe Gobert kwam met negen renners aan in Parijs.   
Eindklassementen Tour de France 2018 :        Gele Trui :       1. Geraint Thomas    83.17.13               2. Tom Dumoulin op 1.51            3. Christopher Froome op 2.24            4. Primoz Roglic op 3.22          5. Steven Kruijswijk op 6.08            64. Marco Minnaard op 2.20.31                Ploegen :       1. Movistar        19. Wanty Groupe Gobert         (29 juli 2018)
 

 

 

 

 

BEGROETING IN PARIJS OP 29 JULI 2018
Foto : Facebook fam. Minnaard

 

 

 

 

 

 

MARCO MINNAARD & SUPPORTER LIEVEN VAN BELZEN (MIDDELBURG) IN BOURG D’OISANS
(Foto : Facebook)

 

 

 

 

 

 

ZEEUWEN IN DE TOUR OP ZATERDAG 14 JULI 2018.  NABESPREKING ETAPPE IN AMIENS MET v.l.n.r. MARCO MINNAARD (vlucht van de dag), PATRICK TOLHOEK, ANJA TOLHOEK EN ANTWAN TOLHOEK (kopwerk in peloton).             Foto : Facebook


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WIELERFOTOGRAAF EDWIN VAN IMMERSEEL (TERNEUZEN) SPRAK VOOR ZEELANDFIETS.NL MET MARCO & ANTWAN OVER HUN TOUR 2018

 

Twee Zeeuwen die de Tour gaan rijden die elkaar goed kennen. Hebben jullie veel contact gehad en er samen over gesproken? Kan Marco Antwan een goede tip geven? 
Antwan :  Ja, zoals de meesten wel weten trainen Marco en ik als we thuis zijn regelmatig samen. Al is het in de winter meer dan in de zomer omdat we dan vaak weinig thuis zijn om echt te trainen. De laatste weken zoals altijd wel regelmatig contact, eerst vooral over de Dauphiné en nu natuurlijk over de Tour.
Marco : De afgelopen weken hebben we via WhatsApp, zoals altijd, heel wat berichtjes over en weer gestuurd over de TDF en dan vooral over onze voorbereidingen en de etappes. De beste tip die ik Antwan kan geven, is dat hij vooral volop moet genieten van alles wat met de Tour te maken heeft. Verder is het heel belangrijk om zo veel mogelijk rust momenten te pakken en je niet gek te laten maken door alles wat om je heen gebeurt. Maar dat zijn dingen die ik Antwan eigenlijk niet hoef te vertellen omdat hij ook al de ervaring heeft van de Vuelta.
 
Wat was jullie programma de laatste periode voor de Tour?
Marco : Tijdens een zwaar trainingsblok in de Pyreneeën heb ik ook 3 bergritten uit de laatste week verkend. Tijdens dit trainingskamp verbleef ik met mijn ploeggenoten Martin, Degand en Offredo op de top van de Tourmalet op 1800 hm.
Antwan : Ik heb me in de bergen voorbereid op de Tour samen met kopman Steven Kruijswijk. Maar ik ben wel teruggekomen voor het NK.  
 
Hebben jullie persoonlijke ambities naast het werk dat jullie voor de kopman zullen moeten verrichten?
Antwan : Tuurlijk heb ik als persoonlijke ambitie dat ik graag Parijs wil halen!  Daarnaast hoop ik mezelf te laten zien in de bergetappes, in dienst van Steven. Dat zal lastig genoeg worden en daarnaast hoop ik van alle nieuwe ervaringen zoveel mogelijk te genieten en deze ervaring mee te nemen naar de toekomst.
Marco :  Mijn hoofddoel is inderdaad om mijn kopman Guillaume Martin zo goed mogelijk bij te staan, maar daarnaast hoop ik zelf een aantal goede bergritten te rijden. Daarbij denk ik dan aan een mooie ontsnapping of een goede uitslag in de laatste week, zoals afgelopen jaar.
 
 
Stel je zit samen in de ontsnapping van de dag. Wat gaan jullie doen/afspreken of mag je dit niet zeggen i.v.m. de tactiek van de ploeg die dag?
Marco :  Als we al adem over hebben om te praten, dan zal het vast zijn om elkaar aan te moedigen om zo goed mogelijk te presteren en zo hard mogelijk te rijden!
Antwan :  Ik denk zo hard mogelijk proberen te trappen! Dat is meestal het beste….. (knipoog)
 
 
Zien jullie als klimmers op tegen de ploegentijdrit en de kasseienrit?
Antwan :   Ja, zeker zie ik daar tegen op. Maar dat zal voor de andere renners niet anders zijn. 
Marco :   Er tegen op zien niet echt, maar het zijn wel twee hele spannende dagen. De ploegentijdrit is niet mijn specialiteit en zal vooral gruwelijk afzien worden. Omdat ik weinig ervaring heb met kasseien vind ik de etappe naar Roubaix wel een hele mooie uitdaging en ben ik heel benieuwd hoe het zal gaan.
 
 
Wat denken of hopen jullie met je Tourdeelname te kunnen betekenen voor de Zeeuwse wielersport?
Marco :  Ik hoop dat we Zeeland drie prachtige weken wielersport kunnen laten zien en alle Zeeuwen met ons kunnen meegenieten.
Antwan :  Dat vind ik lastig te zeggen. Ik denk dat het voor de jonge wielrenners mooi is om te zien dat het gewoon mogelijk is om deel te nemen aan de Tour de France.
 
 
De bergritten zijn altijd speciaal. Wat willen jullie dat de Zeeuwse fans die in de bergen aanwezig zullen zijn wel doen en wat vooral NIET?
Antwan :  Aanmoedigen in het Zeeuws natuurlijk! En wat moeten ze niet doen? Duwen in de verkeerde richting.
Marco :      Heel hard aanmoedigen met een grote Zeeuwse vlag, maar vooral niet mee rennen waardoor die Zeeuwse vlag in ons voorwiel terecht kan komen!
 
 
Wanneer is jullie Tour geslaagd?
Marco : Als ik Guillaume Martin tot in de finales van de 3e week heb kunnen bijstaan, met een mooie ontsnapping en als ik de finish op de Champs Elysees passeer.
Antwan :  Als ik Parijs heb gehaald en Steven heb kunnen bijstaan in de bergen op de cruciale momenten.     (6 juli 2018)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOUR DE FRANCE : TEAMVOORSTELLING WANTY GROUPE GOBERT
RUGNUMMER : 214

 


 

 

 

 

 

 

MARCO MINNAARD IN DE PZC AAN DE VOORAVOND VAN DE TOUR 2018

Foto : Twitter : Minnaard met zijn ouders in Tour 2017.         

Marco Minnaard vertelde in de PZC over zijn trainingen door Zeeland en de broodnodige rustmomenten tijdens de Tour :  “We (Antwan & Marco) rijden elkaar altijd tegemoet. Dan zeggen we bijvoorbeeld dat we elkaar om negen uur tegemoet rijden en treffen we elkaar bij de Postbrug of zo. Vervolgens rijden we de hele dijk af tot aan De Piet en dan maken we altijd een stop bij Vliegveld Midden Zeeland. Daarna gaan we langs de dijk weer terug. Dat is een rondje van zo’n vijftig kilometer. Dit is vooral een fijn rondje om na een trainingskamp of wedstrijdperiode te doen, wanneer we weer een paar dagen thuis zijn. Dan kunnen we even bijpraten en herstellen. Door die hoogtestages hadden we elkaar nu ook iets van drie weken niet gezien.”

Onze ploegleider zei vorig jaar altijd dat we zoveel mogelijk rust moesten pakken. Soms eens een interview afslaan bijvoorbeeld. Dat heb ik toen maar weinig gedaan, maar daar ga ik dit jaar wel op proberen te letten. Want ieder extra rustmoment dat je kan pakken, is meegenomen. Dat kan net het verschil zijn tussen wel of geen mooie uitslag.”   (5 juli 2018)

 

 

 

 

 

 

 

STERKE WANTY GROUPE GOBERT FORMATIE IN DE TOUR DE FRANCE 2018

Marco Minnaard startte op 7 juli met veel zelfvertrouwen in de Tour die begon in Noirmoutiers (Vendée). De Belgische formatie wilde zich tonen op alle terreinen: in de sprint, in heuvelachtige etappes en in het hooggebergte.

 

Algemeen manager Jean-François Bourlart en sportdirecteurs Hilaire Van der Schueren en Steven De Neef waren met een sterke selectie in Frankrijk. Daarin drie Belgen waaronder Tourdebutant Timothy Dupont. Daarnaast tekenden ook Thomas Degand, Guillaume Martin, Marco Minnaard, Yoann Offredo, Andrea Pasqualon, Dion Smith en Guillaume Van Keirsbulck dagelijks het startblad. 

 

 

Jean-François Bourlart gaf bij de presentatie een toelichting op de selectie en het strijdplan:

De selectie van de drie laatste renners was niet makkelijk. Maar in de acht vlakke etappes willen we een pure sprinter opstellen. Daarvoor heeft Timothy Dupont het ideale profiel. We hopen dat hij kan wedijveren met de snelle mannen. Vorig jaar haalden we in drie etappes het dagklassement van de ploegen binnen, en ook daarin zal Dupont in de eerste week een belangrijke rol spelen.

Dion Smith beschikt over een stijgend vormpeil, zo toont zijn tweede plek in Paris-Chauny afgelopen weekend aan. Hij heeft al een Tour in de benen, en toonde zich het afgelopen jaar in de Ronde van België en de Dauphiné. Onze Nieuw-Zeelander is een allrounder: hij heeft zijn plaats in de eerste week en kan Guillaume Martin bijstaan in het vervolg.

Guillaume Van Keirsbulck zal in de openingsweek dan weer een belangrijke rol spelen in het collectief rond Guillaume Martin. Hij zal Martin moeten bijstaan tot in Roubaix, en de ervaring van Van Keirsbulck in waaiers en op kasseien is een pluspunt voor onze Franse klimmer. We hopen hem ook een keer of twee in de ontsnapping te sturen, zoals vorig jaar.

In het algemeen wil Wanty-Groupe Gobert zich gedurende drie weken laten zijn zoals vorig jaar: aanvallend en strijdlustig. De ploeg heeft de Tour nauwkeurig voorbereid en verschijnt in haar beste conditie aan de start. Onze prioriteit bestaat eruit Guillaume Martin te beschermen en hem in de best mogelijke positie naar de Alpen te leiden. Daarna is het aan Guillaume op zijn geliefkoosde terrein, het hooggebergte. Guillaume is net als ons ambitieus en dus zullen we er alles aan doen om zijn 23de plek bij zijn debuut te overtreffen.

 

Hilaire Van der Schueren : De keuze was zeer moeilijk, en ik hoop dat we ons niet vergist hebben. We moesten een evenwicht zoeken in onze selectie, rekening houdend met de bergetappes, maar ook met de vlakke etappes in de eerste week en de ploegentijdrit. Ik geloof dat Timothy Dupont capabel is om top 5 te sprinten. Van Van Keirsbulck verwacht ik sterk werk in dienst van Martin, zowel in de ploegentijdrit als op de kasseien. De vorm van Smith is in stijgende lijn. Hij is in staat om mooie dingen te laten zien.      (26 juni 2018)

 

 

 

 

 

MARCO MINNAARD NAAR TOUR DE FRANCE 2018 VANAF ZATERDAG 7 JULI
Marco Minnaard startte op zaterdag 7 juli in zijn tweede Tour de France.  De ploeg Wanty Groupe Gobert maakte zijn selectie bekend op maandagochtend 18 juni. De openingsrit van La Grande Bouclé werd verreden in West Frankrijk.  Het complete etappeschema staat elders op deze pagina.    (18 juni 2018)

 

 

 

 

 

 

MARCO MINNAARD ENTHOUSIAST OVER TOUR PARCOURS 2018

Minnaard over de Tour 2018 na de presentatie in Parijs in oktober 2017 :
“Het is denk ik een heel gevarieerd parcours met veel kansen voor verschillende type renners. Er zit veel klim werk in, niet alleen in het hooggebergte maar ook veel heuveletappes. Dat spreekt mij natuurlijk erg aan, zoals Mur de Bretagne, de rit naar Mende, de aankomst op Alpe d’Huez en de ultra korte 17de rit op 25 juli…

 

 

… Wat me wel opvalt is dat het aantal kilometers aanzienlijk minder is dan in 2017.  Er zijn weinig ritten van 200 km. Al met al een heel uitdagend parcours waar voor Wanty Groupe Gobert veel kansen liggen”.        (17 oktober 2017)