> ANTWAN / MARCO & TOUR

 

RUBRIEK MET ZEEUWSE WIELERLIEFHEBBERS
                                                       THEMA : ANTWAN & MARCO IN DE TOUR DE FRANCE 2018.
HEB JIJ EEN TOURVERHAAL?    MAIL JE BIJDRAGE NAAR ZEELANDFIETS.NL : malus@zeelandnet.nl   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HET ZEEUWSE TOURGEVOEL VAN PATRICK VADER  /  PROJECTLEIDER SPORT ZEELAND

2018 is waarschijnlijk al een bijzondere editie voor veel Zeeuwen, vooral omdat er 2 van “onze” jongens” aan meedoen. Dat gevoel van  “onze jongens” ontstond volgens mij in Zeeland toen Marco Minnaard vorig jaar zijn debuut in de TDF opluisterde met een mooie 40e plaats. Verdiend door o.a. het meezitten in lange ontsnappingen. Via social media werd toen erg meegeleefd, er werd flink op los getwitterd en ook de regionale media deed dagelijks verslag van zijn prestaties in de Tour de France, het grootste wielerspektakel van de wereld.

Op de slotdag reisde zelfs een bus vol Zeeuwen af naar Parijs om Marco  toe te juichen in de laatste meters over de Champs-Élysées. Want als je daar bent aangekomen, weet je zeker dat je de Tour zult uitrijden. En zeg nou eerlijk, dat staat wel aardig op je wieler CV. Daar zijn de kenners het ook  over eens. Als je in het wielrennen enige naam wil opbouwen, moet je de Tour De France tenminste één keer hebben uitgereden.  Met deze prestatie verdiende Marco veel respect onder de wielerliefhebbers, maar ook onder de “gewone” Zeeuw, die in grote getalen meeleefde met dit geweldige wielerevenement. Door deze mooie prestatie ontving Marco ook de Theo Middelkamp trofee, een trofee, die een aantal jaren geleden in het leven is geroepen voor de wielrenner-/ster met de beste jaarprestatie.  Met deze uitslag was daar bijna niet aan te ontkomen.

Toch had het comité, dat een weloverwogen keuze moet maken, het best wel even lastig. Omdat die andere ras Zeeuw Antwan Tolhoek, ook niet onverdienstelijk in de Ronde van Spanje had gereden. Hij liet in de bergetappes regelmatig zien met de beste klimmers van de wereld mee te kunnen. Zijn 28e plaats was ook niet onopgemerkt gebleven en maakte het voor het comité erg lastig om de juiste keuze te maken. Toch gaf de grootsheid van de Tour de France de doorslag. En Marco werd de wielrenner met de beste jaarprestatie 2017.  Dit jaar zal het anders worden. De twee paradepaardjes van het Zeeuwse wielrennen mochten beiden naar de Tour de France. Het wielerevenement waar we nu al ruim een week lang van kunnen genieten. Elke dag weer volg ik de verschillende media om op de hoogte te blijven van hun verrichtingen. Want het zijn “onze jongens”!  Een ik durf vast te stellen dat het  gevoel van “onze jongens” alleen maar zal toenemen in de komende 1,5 week. In de afgelopen dagen waren zowel, Marco als Antwan beiden al veel voorin te zien en spreken onze commentatoren regelmatig over de kwaliteiten van onze Zeeuwen.

Ook de  Zeeuwse media volgt hen weer nauwlettend. Ook veel Zeeuwen, die je tegenkomt op de fiets of bij het boodschappen doen hebben het over “onze jongens”. Hoe mooi Zeeuws is dat!!  Ik voel die Zeeuwse trots in elk geval en ik geloof velen met mij.  Ik kijk reikhalzend uit naar de bergetappes  en hoop dat “onze jongens” zich weer veer veel voorin laten zien. Naast dat Sport leuk is, is dit ook de kracht van sport. Sport verbindt, sport is mooi om te doen en minstens net zo leuk om het te beleven.  Vive le Tour de France!

 

 

 

 

 

 

JON HERSELMAN  –  WETHOUDER SPORT GEMEENTE KAPELLE

Over de Tour de France zou ik vele boeken kunnen schrijven. Vroeger als kind deed ik dat ook. In de tijd van Joop Zoetemelk, Jan Raas, Gerrie Knetemann, de TI_Raleigh ploeg van Peter Post, Hennie Kuiper etc. maakte ik vele plakboeken. Van dag tot dag hield ik de uitslagen bij en ik verwerkte die in mijn plakboek. Van het commentaar van de legendarische Theo Koomen kan ik nog wegdromen, mooie herinneringen zijn dat. Wat meer recent zijn de doortocht in Zeeland uit 2010, waarbij ook Kapelle werd aangedaan. De oude Rijksweg stond bomvol op een warme zondagmiddag, aan belangstelling geen gebrek. Ik was in 2015 ook aanwezig op Neeltje Jans. Een legendarische etappe met zon, wind, regen en onweer. De etappe waar naar later bleek Nairo Quintana de Tour verloor. Ieder jaar heeft zo zijn herinneringen. Vorig jaar was daar het verassende debuut met een 40e plaats in het eindklassement van onze eigen Marco Minnaard. Geboren en getogen in Wemeldinge, trots waren we gezien zijn prestatie in het algemeen en in het bijzonder in de loodzware etappe naar de Col d’Isoire. Daar legde hij de basis voor een verdienstelijke 40e plaats in het eindklassement en ook resulterend in de titel Zeeuws sportman van het jaar. Voor de komende Tour gaan we Marco weer op de voet volgen en ik hoop dat hij zich weer net zo in de kijker rijdt als vorig jaar. Namens de gemeente Kapelle wens ik hem ontzettend veel succes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MARK LOBBEZOO  –  MIDDELBURG  /  REDACTEUR – VERSLAGGEVER WEEKBLAD DE FAAM

Iedereen weet dat Zeeland DE fietsprovincie van Nederland is. Ons land heeft immers geen bergen, hoewel sommige Limburgers daar anders over denken. Maar Zeeland heeft wel wind, want zelfs als het niet waait, dan waait het nog. En wat de bergen zijn voor de meeste andere grote wielerlanden, is de wind voor ons. Het is niet voor niks dat Zeeland enkele van de grootste wielrenners van ons land heeft voortgebracht. Kijk de erelijsten van bijvoorbeeld Theo Middelkamp, Jo de Roo en Jan Raas er maar op na, je zult weinig Nederlandse renners kunnen vinden met een indrukwekkender palmares dan deze genoemde Zeeuwen. Maar hoewel we zulke grote namen niet meer hebben in het huidige peloton, zijn er wel vier Zeeuwse wielerprofs actief momenteel. Behalve Antwan Tolhoek en Marco Minnaard, die van start gaan in de Tour de France, zijn dat Nick van der Lijke en Brian van Goethem.

Wat opvalt is dat bijna alle Zeeuwse topwielrenners van het laatste decennium afkomstig zijn uit echte wielernesten. Ga maar na. Antwan Tolhoek zijn vader Patrick was profwielrenner en reed ook de Tour de France. Antwan’s Opa Ko Tolhoek was ook wielerprof. De Opa van Nick van der Lijke was ook prof, en de vader van Brian van Goethem, Karel was een zeer verdienstelijke amateur bij de Batavus ploeg. Ook voormalige Zeeuwse toppers zoals Johnny Hoogerland (vader was schaatser), Nick Nieuwdorp, wiens vader Heddie prof was en zelfs een Vuelta etappe won komt  uit een echt wielergeslacht. Davy Gunst, vorig jaar gestopt en Marco Minnaard zijn de uitzondering op de regel. Marco Minnaard’ s vader is eigenaar van het leidingen en kabels bedrijf Nutswerk dat ook wielersponsor is geweest en sponsor van voetbalclub de Patrijzen uit ’s Heerenhoek, de club waar Jan Raas nog wel eens in de kantine te vinden is. Zodoende kwam Jan Minnaard, in contact met Jan Raas, die wel iets voor Marco kon regelen bij zijn voormalige assistent ploegleider en vriend Hilaire Vanderschueren die een profcontract kreeg bij zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert.

 

En zo staan er voor het eerst sinds 1990 twee Zeeuwen aan de start van de Tour de France. Destijds waren het Maarten Ducrot en de vader van Antwan, Patrick Tolhoek (foto). Overigens is twee Zeeuwse deelnemers geen record, want in 1980 stonden er maar liefst drie Zeeuwen aan de start van de door Joop Zoetemelk gewonnen Tour de France, te weten Jos Schipper, Jan Raas en Cees Priem, toevallig drie Bevelanders, net als Antwan en Marco nu.

Voor Minnaard wordt het zijn tweede Tour de France, na de mooie 40e plaats in het eindklassement van vorig jaar. Antwan Tolhoek maakt zijn Tourdebuut, maar reed al eens een grote ronde. Vorig jaar eindigde hij op de 28e plaats in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Het lijkt er dus op dat het met de nabije toekomst van het Zeeuwse wielrennen wel goed zit, hoewel het aantal wedstrijden de laatste jaren is afgenomen. De ZLM Tour is op zoek naar een hoofdsponsor, de Ster Zeeuwsche Eilanden bij de dames bestaat al enkele jaren niet meer. De Tacx Pro Classic werd vorig jaar nieuw leven ingeblazen, de World Port Classic en Ster ZLM Toer zijn ook van de kalender verdwenen, hoewel die laatste 2 wedstrijden geen Zeeuwse koersen waren, maar wel door onze provincie trokken. En profcriteriums hebben we al jaren niet meer. Maar gelukkig is er talent in opkomst. Jarno Mobach bijvoorbeeld. Deze amateurrenner won al eens Parijs-Roubaix voor junioren en ook Timo de Jong en Thijs de Lange timmeren aan de weg als amateur. Toch is de wielersport in Zeeland altijd populair gebleven en heeft het een zeer trouwe en vaste schare fans. Vaak kom je dezelfde liefhebbers tegen bij welke koers je in de provincie ook bezoekt.

Maar waar zijn Marco Minnaard en Antwan Tolhoek toe in staat deze Ronde van Frankrijk? Beide renners kunnen aardig mee in de bergen, maar komen net tekort om een klassementsrenner te zijn in een grote ronde. Maar als je in grote rondes bij de 40 beste wielrenners kan rijden, dan is dat gewoon goed. Maar je moet altijd streven naar verbetering. En ik denk dat beiden ook nog wel progressie kunnen maken. Waarom zouden beide Bevelanders niet in de top 30 kunnen eindigen? Of een keer in een leiderstrui rijden, als opvolger van Johnny Hoogerland die de laatste Zeeuw in de bolletjestrui was. Het zou mooi zijn, maar het mooiste zou toch een ritzege zijn. De laatste Zeeuw die een Touretappe won was immers Maarten Ducrot in 1985 die toen de 9e etappe won in Epinal. Wat zou het mooi zijn als er een Zeeuw de etappe op 26 juli 2018 naar Pau wint, want daar won de Zeeuw Theo Middelkamp 80 jaar geleden een Touretappe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PETER VAN BELZEN  –  MIDDELBURG / TOERFIETSER  –  MEDEORGANISATOR TOURPOOL VAN BELZEN

Dit jaar hebben we met Marco Minnaard en Antwan Tolhoek 2 Zeeuwse deelnemers in de Tour de France en dat is op zich wel een vrij unieke gebeurtenis. De laatste keer dat dat voor kwam, is al weer enige tijd geleden. We moeten terug naar 1990, toen waren (net als in 1989) Patrick Tolhoek (de vader van Antwan) en Maarten Ducrot als Zeeuwen vertegenwoordigd in Le Grande Boucle. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw kwam dit wel vaker voor, 1974: Cees Bal en Cees Priem, 1977: Cees Bal en Jan Raas en in 1980: Cees Priem en Jan Raas. Jan Raas was uiteraard het succesvolst van deze renners en is nog steeds (mede) recordhouder met 10 etappezeges. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat Antwan en Marco ooit dit record zullen benaderen, maar daarvoor zijn beide ook totaal andere wielrenners dan dat Jan Raas was.

Zowel Antwan als Marco gaan mee naar de Tour om te knechten voor hun kopmannen, terwijl Jan Raas destijds zelf één van de kopstukken was. Antwan zal, in de LottoNL Jumbo ploeg, knechtenwerk moeten verrichten voor Steven Kruijswijk, terwijl bij Wanty-Groupe Gobert onze Marco zich in dienst zal moeten stellen van zijn kopman Guillaume Martin. Eén ding hebben beide gemeen dit seizoen, allebei hebben ze een moeizaam voorjaar achter de rug.

Antwan liep tijdens de voorbereiding op de Ronde van Catalonië een knieblessure op. Door deze blessure (een zg. runnersknee, een peesontsteking bij de aanhechting van de knie, vaak veroorzaakt door een verkeerde houding) moest hij de voorjaarsklassiekers en de Giro d’Italia aan zich voorbij laten gaan. Echter, hij keerde deze pech om in geluk, want hierdoor is hij nog fris en niet vermoeid door een zwaar voorjaar. Mede dankzij een goed optreden in de Ronde van California (13e in het eindklassement) en schitterend gereden Dauphine (11e in Eindklassement), wist hij vrij onverwachts (na de rugblessure van Stef Clement) een plekje te verwerven in de Tourploeg van LottoNL Jumbo.

In de Tour gaat Antwan voornamelijk mee om in het hooggebergte Steven Kruiswijk en Primoz Roglic bij te staan. Dit houdt in dat hij in het hooggebergte dicht bij Kruijswijk moet blijven om deze, in geval van een calamiteit direct terzijde kan staan, bv door het afstaan van zijn fiets (mocht Kruijswijk mechanische pech krijgen) of door tempo te maken in de kopgroep. Hopelijk krijgt hij in deze Tour nog een keer kans om voor eigen succes te gaan, door in een bergrit mee te zitten een de kopgroep en mocht deze dan een vrijgeleide krijgen van het peloton, dit zit er een goede klassering en wie weet misschien wel ritwinst in.

Ook een deel van het voorjaar van Marco is in het water gevallen. Tijdens een uitstekend gereden Ronde van Romandië, waar hij een aantal dagen in de bergtrui reed, maar in de voorlaatste rit sloeg het noodlot toe. Marco kwam in de slotfase (in de bergtrui) ten val, waarbij zijn schouder uit de kom schoot en hij een gekneusde heup en een gebroken pink opliep. Gevolg was dat hij enkele weken langs de kant moest toekijken en pas begin juni in de Dauphine zijn comeback kon maken. Zijn optreden in deze Dauphine was voor ploegleider Hilaire van der Schueren voldoende om Marco te selecteren voor de Tour. Vorig jaar reed hij een zeer verdienstelijke Tour, waarbij het in de laatste (zware) week steeds beter ging en hij als tweede Nederlander op de 40e plaats eindigde.

Ook voor Marco zal de opdracht zijn om zijn kopman Guillaume Martin bij te staan in het hooggebergte. Martin wil trachten een zo goed mogelijk klassement te rijden en als het een beetje mee zit een gooi naar de witte trui (van beste jongeling) te doen. Persoonlijk denk ik dat de kans dat Marco een keer mee zit in de goede kopgroep groter is dan die van Antwan.  Bij LottoNL Jumbo (de ploeg van Antwan) zal de Tour meer in het teken staan van een hoge klassering van kopman Steven Kruijswijk. Bij Wanty-Groupe Gobert van Marco zal dat, vermoed ik, toch minder het geval zijn. Vorig jaar was Wanty-Groupe Gobert bijna bij iedere ontsnapping betrokken.

 

Met het noemen van de naam Steven Kruijswijk (foto) hebben we gelijk, in mijn ogen, een potentiele kandidaat voor de eindwinst in de Tour genoemd. Steven maakt op mij een zeer geconcentreerde indruk, van iemand die weet waar hij mee bezig is en voelt wat er gedaan moet worden om in de juiste conditie aan de Tour te verschijnen. Het is namelijk niet de bedoeling dat men aan de start van de Tour al in topconditie is, al is een goede conditie natuurlijk wel vereist. Nee, pas in de derde en laatste week moet de absolute topvorm bereikt worden en als er iemand is die weet hoe je dat kan bewerkstelligen dan is het Steven Kruijswijk. Twee jaar geleden in de Giro d’Italia van 2016 lukte het hem perfect om in de laatste week op zijn sterkst te zijn. Helaas raakte hij, om het moment dat de eindoverwinning voor het grijpen lag, een bevroren sneeuwwand met als gevolg een valpartij. Die tuimeling kostte hem toen de eindzege. De Steven Kruijswijk van 2018 ziet er in mijn ogen even scherp uit als destijds in 2016.

Grote topfavoriet voor de eindwinst in de Tour is uiteraard de Brit Chris Froome, ondanks dat hij al de Giro (succesvol) heeft gereden, blijft hij de te kloppen man. Al zou hij eigenlijk, naar mijn mening, helemaal niet mogen starten, want als de ene renner (lees Petacchi of Ullissi) geschorst worden vanwege te hoge salbutamolwaarde in hun bloed dan moet ook Froome (voor hetzelfde vergrijp) geschorst worden. Gelijke monniken, gelijke kappen.

De grootste tegenstand voor Froome komt waarschijnlijk uit het Movistar kamp, dat met Nairo Quintana, Mickel Landa en Alessandro Valverde, drie potentiele Tourwinnaars in huis heeft.  Persoonlijk denk ik dat de Colombiaan Quintana de grootste concurrent van Froome zal worden, want hij maakte in de Ronde van Zwitserland op mij een uitstekende indruk. Ook Ritchie Porte reed een uitstekende (en winnende) Ronde van Zwitserland, maar de Australiër heeft vaak een probleem met het 3 weken top blijven. Meestal heeft hij er wel een slechte dag tussen zitten, waarop hij dan veel tijd verliest. Bovendien vraag ik me af of hij niet te vroeg (tijdens de Dauphine) in topvorm was. Ook de Italiaan Vincenzo Nibali (winnaar in 2014) heeft zich weer volledig op de Tour gericht en, al was hij in de Ronde van Zwitserland nog heel ver van zijn topconditie af, hij blijft toch altijd een gevaarlijke klant waar rekening mee gehouden moet worden.

Natuurlijk is er ook nog de Fransman Romain Bardet, maar (hoe graag de Fransen het ook willen) ik zie in hem nog geen eindwinnaar. Daarvoor is zijn tijdrijden nog te zwak. Dan blijft nog over ‘onze’ Tom (Dumoulin); ik hoop toch zo dat hij, na een uitstekende Giro, ook nog een fantastische Tour laat zien. Maar als hij mee zou strijden om de eindzege, dan zou mij dat zeer (aangenaam) verrassen. Hij is en blijft toch mijn favoriete renner. In iedere Tour heb je altijd verrassingen. De Australiër Adam Yates zou weleens een serieuze gooi naar de eindwinst kunnen doen, zijn broer Simon wist in mei bijna de Giro te winnen en ik zie Adam deze stunt weleens herhalen in juli. Nog zo’n outsider is de Sloveen Primoz Roglic , deze voormalige skischansspringer heeft zich in heel korte tijd ontpopt tot een topcoureur. Hoewel ze bij LottoNL Jumbo zeggen dat ze hem pas over 2 jaar uit willen spelen als Tourkanshebber, zou ik er niet verbaast van staan als hij dit jaar al mee gaat strijden om de eindzege.

 

Zo is het altijd leuk om alvast dromerig vooruit te kijken naar die geweldige drie mooie weken in Frankrijk, maar als ik echt droom dan zie ik Antwan en Marco zij aan zij strijden om de dagzege op Alpe d’Huez. Aangezien we zelf aanwezig hopen te zijn op de flanken van deze mythische berg, zullen wij, mocht dit gebeuren, er voor zorgen dat net als in de jaren zeventig, de kerkklokken van Alpe d’Huez opnieuw zullen luiden. 

 

 

 

 

 

 

 

EDWIN VAN IMMERSEEL  –  TERNEUZEN   /   WIELERFOTOGRAAF

 

Op 7 juli start in Noirmoutier-en-l’Ile in de Vendee de 105de Tour de France. Aan de start staan ook twee Zeeuwen, Antwan Tolhoek en Marco Minnaard. Voor Marco is het de tweede achtereenvolgende keer  en voor Antwan wordt het de vuurdoop.  Het is tevens voor het eerst sinds 1990 dat er twee Zeeuwen in 1 Tour aan de start staan. Toen waren het de vader van Antwan, Patrick Tolhoek en huidig journalist Maarten Ducrot. Tijd voor een vooruitblik met de twee Zeeuwse deelnemers van dit jaar. Ik sprak voor Zeelandfiets.nl met Marco en Antwan.

 

Twee Zeeuwen die de Tour gaan rijden die elkaar goed kennen. Hebben jullie de afgelopen week al veel contact gehad en er samen over gesproken? Kan Marco Antwan een goede tip geven? 

Antwan :  Ja, zoals de meesten wel weten trainen Marco en ik als we thuis zijn regelmatig samen. Al is het in de winter meer dan in de zomer omdat we dan vaak weinig thuis zijn om echt te trainen. De laatste weken zoals altijd wel regelmatig contact, eerst vooral over de Dauphiné en nu natuurlijk over de Tour.

Marco : De afgelopen weken hebben we via WhatsApp, zoals altijd, heel wat berichtjes over en weer gestuurd over de TDF en dan vooral over onze voorbereidingen en de etappes. De beste tip die ik Antwan kan geven, is dat hij vooral volop moet genieten van alles wat met de Tour te maken heeft. Verder is het heel belangrijk om zo veel mogelijk rust momenten te pakken en je niet gek te laten maken door alles wat om je heen gebeurt. Maar dat zijn dingen die ik Antwan eigenlijk niet hoef te vertellen omdat hij ook al de ervaring heeft van de Vuelta.

 

 

Wat is jullie programma/training de laatste twee weken voor de Tour?

Marco : Afgelopen week heb ik een zwaar trainingsblok gehad in de Pyreneeën, waarbij ik ook 3 bergritten uit de laatste week heb verkend. Tijdens dit trainingskamp verbleef ik met mijn ploeggenoten Martin, Degand en Offredo op de top van de Tourmalet op 1800 hm.

Antwan : Ik bereid me in de bergen voor op de Tour samen met kopman Steven Kruijswijk. Maar ik kom terug om mee te doen aan het NK in Hoogerheide! 

 

 

Hebben jullie persoonlijke ambities naast het werk dat jullie voor de kopman zullen moeten verrichten?

Antwan : Tuurlijk heb ik als persoonlijke ambitie dat ik graag Parijs wil halen!  Daarnaast hoop ik mezelf te laten zien in de bergetappes, in dienst van Steven. Dat zal lastig genoeg worden en daarnaast hoop ik van alle nieuwe ervaringen zoveel mogelijk te genieten en deze ervaring mee te nemen naar de toekomst.

Marco :  Mijn hoofddoel is inderdaad om mijn kopman Guillaume Martin zo goed mogelijk bij te staan, maar daarnaast hoop ik zelf een aantal goede bergritten te rijden. Daarbij denk ik dan aan een mooie ontsnapping of een goede uitslag in de laatste week, zoals afgelopen jaar.

 

 

Stel je zit samen in de ontsnapping van de dag. Wat gaan jullie doen/afspreken of mag je dit niet zeggen i.v.m. de tactiek van de ploeg die dag?

Marco :  Als we al adem over hebben om te praten, dan zal het vast zijn om elkaar aan te moedigen om zo goed mogelijk te presteren en zo hard mogelijk te rijden!

Antwan :  Ik denk zo hard mogelijk proberen te trappen! Dat is meestal het beste….. (knipoog)

 

 

 

Zien jullie als klimmers op tegen de ploegentijdrit en de kasseienrit?

Antwan :   Ja, zeker zie ik daar tegen op. Maar dat zal voor de andere renners niet anders zijn. 

Marco :   Er tegen op zien niet echt, maar het zijn wel twee hele spannende dagen. De ploegentijdrit is niet mijn specialiteit en zal vooral gruwelijk afzien worden. Omdat ik weinig ervaring heb met kasseien vind ik de etappe naar Roubaix wel een hele mooie uitdaging en ben ik heel benieuwd hoe het zal gaan.

 

 

Wat denken of hopen jullie met je Tourdeelname te kunnen betekenen voor de Zeeuwse wielersport?

Marco :  Ik hoop dat we Zeeland drie prachtige weken wielersport kunnen laten zien en alle Zeeuwen met ons kunnen meegenieten.

Antwan :  Dat vind ik lastig te zeggen. Ik denk dat het voor de jonge wielrenners mooi is om te zien dat het gewoon mogelijk is om deel te nemen aan de Tour de France.

 

 

De bergritten zijn altijd speciaal. Wat willen jullie dat de Zeeuwse fans die in de bergen aanwezig zullen zijn wel doen en wat vooral NIET?

Antwan :  Aanmoedigen in het Zeeuws natuurlijk! En wat moeten ze niet doen? Duwen in de verkeerde richting.

Marco : Heel hard aanmoedigen met een grote Zeeuwse vlag, maar vooral niet mee rennen waardoor die Zeeuwse vlag in ons voorwiel terecht kan komen!

 

 

Wanneer is jullie Tour geslaagd?

Marco : Als ik Guillaume Martin tot in de finales van de 3e week heb kunnen bijstaan, met een mooie ontsnapping en als ik de finish op de Champs Elysees passeer.

Antwan :  Als ik Parijs heb gehaald en Steven heb kunnen bijstaan in de bergen op de cruciale momenten.

 

 

 

Wat willen jullie nog zeggen tegen de (Zeeuwse) wielerfans van ZeelandFiets.nl?

Antwan :  Tot langs het parkoers!

Marco : Geniet samen met ons van de Tour!

 

 

 

 

 

 

 

 

KEES VERBURG  –  WETHOUDER GEMEENTE REIMERSWAAL

Over enkele weken maakt Antwan Tolhoek uit Reimerswaal zijn debuut in de Tour de France. Daar zijn we als gemeente Reimerswaal heel trots op. De jeugd wil natuurlijk net zo succesvol worden als hun idool. Internationale successen van Nederlanders als Tom Dumoulin en nu ook Antwan Tolhoek en Marco Minnaard uit Wemeldinge dragen zeker bij aan de belangstelling voor de wielersport.

Belangrijk zijn dus de lokale wedstrijden die een basis vormen voor het nationale wielersucces. Een paar weken geleden nog werd de populaire wielerronde van Kruiningen verreden. Vroeger al, toen je nog veel meer wielerrondes had in ieder dorp, ging ik graag kijken in mijn geboortedorp Hansweert.  Daar heb ik zelfs Jan Raas zijn laatste koers zien rijden voordat hij definitief stopte met wielrennen. 

Ik wens natuurlijk Antwan Tolhoek veel succes en alle liefhebbers die de wedstrijd volgen, een sportieve, spannende Tour de France!

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDWIN ARENS – YERSEKE / JEUGDTRAINER ZRTC THEO MIDDELKAMP

Het is voor de Zeeuwse (jeugd)wielersport prachtig dat er in juli twee Zeeuwse jongens onderdeel uitmaken van het Tourpeloton. Zowel Marco als Antwan zijn aansprekende renners voor de Zeeuwse jeugd. De jeugd kan met extra belangstelling naar de Tour kijken en dromen van een carrière zoals deze jongens nu hebben. Het zou  mooi zijn als Marco & Antwan in enkele wedstrijden voor hun eigen kansen mogen gaan en zich voorin laten zien. Het Middelkamp hart zal dan sneller kloppen en de Franse cols zullen nog meer aantrekkingskracht uitoefenen.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RINUS VERBOOM  – GOES  /  OUD RENNER – PLOEGLEIDER WILLEBRORD WIL VOORUIT


Ik ken beide coureurs omdat ik al bijna 50 jaar actief ben in de wielersport. Het mooie is dat Marco via het mountainbiken en Antwan via het schaatsen in het wielrennen zijn gekomen. Beide renners waren in deze disciplines subtoppers. Eenmaal met de wielersport begonnen hebben ze beiden het vak serieus opgepakt en zijn ze gekomen waar ze nu staan. Voor beiden is de Tour de France het hoogste platform.

Marco en Antwan waren beiden al ambassadeurs voor de Zeeuwse wielersport. Door hun deelname aan de Tour zullen nog meer Zeeuwse wielerliefhebbers met extra aandacht de Ronde van Frankrijk gaan volgen. En dat veel Zeeuwen de Tour een warm hart toedragen hebben we gezien in 2010 toen de Tour de France door Zuid West Nederland trok. Op het hele traject door Zeeland stonden de mensen rijen dik te kijken. Geweldig was dat.

Wat mogen we van de Zeeuwen verwachten in de etappes met klimwerk en de heuvelritten. Beide renners zullen in dienst van hun kopmannen hun werk moeten doen.

Ik denk dat Marco zeker in één van de heuvel etappes zal proberen een mooie uitslag te rijden.

Antwan zullen we zeker lang aan de zijde van zijn kopmannen in het hooggebergte zien en hij zal daar hopelijk ook een keer voor zijn eigen kansen mogen gaan.

Voor ons Zeeuwen zal het een extra mooie zomer worden met twee Bevelanders in de Tour de France :   Bedankt Antwan & Marco.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SJAAK DEN HERDER – MIDDELBURG  /  WIELERVERZAMELAAR

Marco Minnaard, nam voor het eerst deel in 2017 voor Wanty Group Gobert als debutant en als 12e Zeeuw. Eindigde op een fraaie 40e plaats in het eindklassement. Marco zal zich ongetwijfeld laten zien in een vroege ontsnapping.

Antwan Tolhoek (Lotto NL Jumbo) maakt in 2018 zijn debuut in de Tour en kan wellicht voor een stunt zorgen in de bergetappes.  Hij is de dertiende Zeeuw ooit op de startlijst van de Tour. Volgens de redactie van de P.Z.C. zou het om de veertiende renner uit Zeeland gaan, maar het dagblad rekende Jos Schipper als Zeeuw. De blonde renner werd in Baarn geboren en is dus geen Zeeuw. 

Kanshebbers dit jaar voor de eind overwinning zijn volgens Sjaak :  Froome, Dumoulin, Quintana, Porte en Bardet. Voor de etappe zeges zijn mijn voornaamste favorieten :  Sagan, Demare, Groenewegen en Kittel.