> TOUR 2018 VERSLAG (2)

 

 

 

 

MARCO MINNAARD OP 14 JULI IN VLUCHT VAN DE DAG TOUR 2018

 

 

 

 

 

 

64STE IN TWEEDE RONDE VAN FRANKRIJK   –  GERAINT THOMAS PAKT EINDZEGE

Foto’s : Organisatie      Marco Minnaard heeft in zijn tweede Tour goed kunnen werken voor de kopmannen van Wanty Groupe Gobert. Tijdens de bergetappes voelde de Bevelander zich sterk en kon in het peloton het tempo prima volgen. Ook in de vlakke ritten kon Minnaard meekomen in de grote groep en was enkele keren in de spits van de koers te zien met als hoogtepunt presentie in de vlucht van de dag op 14 juli. Alle renners van Wanty Groupe Gobert bereikten de eindstreep in Parijs.

Op Wielerflits.nl gaf Minnaard een toelichting op zijn resultaten : “Als ik het vergelijk met vorig jaar is mijn conditie veel verbeterd. Dit jaar heb ik ook minder slechte dagen gekend. Mijn rol deze Tour was echter heel anders dan de vorige keer. Ik heb me volledig weggecijferd voor Guillaume Martin. Op veel momenten ben ik er voor hem geweest. Hij wordt uiteindelijk 21e terwijl ons doel top-20 was. We zijn daar dus heel dichtbij geweest.”

“Ik denk dat we kunnen terugkijken op een heel geslaagde Tour. Mijn persoonlijke hoogtepunt was de ontsnapping op 14 juli. Dat was fantastisch met al dat Franse volk langs de kant op de nationale feestdag. Hoewel ik het niet moet hebben van vlakke ritten heb ik die dag mijn kans gegrepen om in de aanval te trekken. Persoonlijke prestaties heb ik deze Tour nauwelijks kunnen leveren, maar wel goed werk gedaan voor onze kopman. Ik geef mezelf een 7,5. Die 2,5 punt laat ik liggen op een mooie uitslag.” (29 juli 2018)

 

 

 

Eindklassementen Tour de France 2018 :  

Gele Trui :       1. Geraint Thomas    83.17.13            2. Tom Dumoulin op 1.51            3. Christopher Froome op 2.24            4. Primoz Roglic op 3.22          5. Steven Kruijswijk op 6.08          64. Marco Minnaard op 2.20.31          145 en laatste  Lawson Craddock op 4.34.19

Groene Trui :      Peter Sagan

Jongeren :          Pierre Latour                                                                   

Ploegen :       1. Movistar        19. Wanty Groupe Gobert

KOM/Bergen :      Julian Alaphilippe

 

 

 

 

 

 

Foto : Twitter     In de wandeletappe van Houilles naar Parijs genoot het peloton van een ontspannen sfeer met een champage toast op de fiets,  maar eenmaal op de Champs-Élysées werd de snelheid enorm opgevoerd. Verschillende renners en groepjes probeerden te ontsnappen,  maar de ploegen met sprinters haalden alles terug. De onvermijdelijke massasprint leverde na 2 uur en 46 minuten winst op voor Alexander Kristoff. De renner van UAE Team Emirates versloeg John Degenkolb en Arnaud Demare nipt.  Op de erelijst van de Champs is de Noor de opvolger van Dylan Groenewegen.  Marco Minnaard ging op de 32ste plaats over de finish.  (29 juli 2018)

 

 

 

Foto : Twitter     In de tijdrit op de voorlaatste dag stond het eindklassement centraal. Geraint Thomas verdedigde met succes zijn leiderspositie. Tom Dumoulin en Christopher Froome kunnen na een sterke race tegen de klok eveneens naar de slotceremonie in Parijs. Primoz Roglic reed minder sterk dan verwacht en zakte naar de vierde plaats in de rangschikking. Tussen Saint-Pée-sur-Nivelle en Espelette moesten de renners 31 km. afraffelen. Foto : Dumoulin zegevierde met een gemiddelde van 45.51 km per uur. De 27 jarige Limburger was 1 seconde sneller dan Christopher Froome. Geraint Thomas moest  14 seconden toegeven,  Michal Kwiatkowski kwam 50 seconden tekort en Soren Kragh Andersen strandde op 51 seconden. Marco Minnaard moest 4.56 toegeven op Dumoulin.  (28 juli 2018)

 

 

Bij Wanty Groupe Gobert, de formatie van Marco Minnaard, was Guillaume Martin teleurgesteld na de zware 19de etappe met zes beklimmingen waaronder de Aspin, Tourmalet en Aubisque. Martin moest de concurrentie laten gaan op de Tourmalet en kwam in Laruns als 31ste binnen. Hij zakt naar de 20ste plek in het algemene klassement. Team Lotto NL Jumbo beleefde een topdag tijdens de koninginnenrit. Primoz Roglic reed met een korte solo naar de etappezege in een spectaculaire bergrit door de Pyreneeën. De 28 jarige Sloveen staat derde op 2.24 van leider Thomas.  Marco Minnaard incasseerde een achterstand van 32 minuten op Roglic en bezet de 62ste positie in het algemeen klassement.   (27 juli 2018)  

 

 

Foto : Organisatie     In een vlakke overgangsetappe vanaf  Trie-sur-Baïse probeerden vijf vluchters aan massasprint te voorkomen maar de dappere aanvallers kregen onvoldoende ruimte in de tropische hitte. Na een maximale voorsprong van 2,5 minuut werden o.m. Niki Terpstra en Guillaume Van Keirsbulck (foto rechts), ploegmaat van Minnaard,  teruggehaald door de sprintersploegen. In de straten van finishplaats Pau pakte Arnaud Démare (26) de hoofdrol. De getergde Fransman van Groupama-FDJ drukte zijn wiel als eerste over de streep na een koers over 171 km. die 3 uur en 46 minuten duurde. Christophe Laporte (Cofidis) en Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) bleven hangen in de troostprijzen. Marco Minnaard eindigde op de 80ste plaats in dezelfde tijd als Démare.  (26 juli 2018)

 

 

Foto : Photo News : Voorbereiding Minnaard, 2de van links.      Veel wielerkenners en volgers hadden er naar uitgekeken. Een nieuwe startprocedure met de beste renners in de voorste vakken. Na het vertreksein hield de top 10 zich opvallend rustig en binnen 200 meter was alles in elkaar geschoven. De Sky pionnen pakten het commando op kop van het peloton en de demarrages kwamen van de middenmoters. De favorieten hielden zich afzijdig op de eerste col en gaven alle ruimte aan de jagers op dagwinst. De etappe telde slechts vijfenzestig kilometer maar voerde wel over drie loodzware Pyreneeëncols met in totaal 38 klimkilometers. Op de Col de Portet kon de Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) het verschil met de achtervolgers vasthouden en zegevierde met 28 seconden voorsprong op de concurrentie.  Marco Minnaard kwam op de 52ste plaats binnen met een achterstand van 16 minuten. In het algemeen klassement staat hij 62ste.      (25 juli 2018)   

 

 

Foto : Twitter    In de eerste Pyreneeën rit reed Marco Minnaard in de voorste groep die bestond uit ongeveer 40 renners. De befaamde cols Portet d’Aspet, Menté en Portillon zorgden wel voor een schifting. Richting finale moest  Minnaard steeds meer terrein prijsgeven en kon zich niet handhaven in de voorste gelederen.  Hij eindigde op de 60ste positie op 14.05 van de winnaar. De beste prestatie bij Wanty Groupe Gobert werd ingevuld door Guillaume Martin. Op de 12de plaats was zijn achterstand maar 1.20.  De etappezege was voor Julian Alaphilippe van Quick Step Floors (foto). Na een val van koploper Adam Yates in de afdaling van de laatste col kon de achtervolgende Fransman de leiding overnemen en flitste met een hoge snelheid naar zijn tweede overwinning. De rit vanaf Carcassonne kende een vreemde wending in de openingsfase omdat de wedstrijd 30 minuten werd geneutraliseerd. Bij een boerenprotest op een smalle binnenweg kregen veel renners last van hun ogen omdat de politie pepperspray had gebruikt om de demonstraten in toom te kunnen houden. Na de herstart tussen de graanvelden ging het tempo enorm de hoogte in en pas na 100 km ontstond een grote kopgroep die richting finale helemaal uit elkaar viel.   (24 juli 2018)

 

               

 

Foto : Organisatie       In de 15de rit reden na een enerverende openingsfase 29 renners in de kopgroep. De Hollandse presentie stond op naam van Bauke Mollema en Niki Terpstra. Op het zware parcours met enkele verrassende bergjes bleven de aanvallers niet bij elkaar en in de finale kwamen drie renners in de spits richting Carcassonne. De Deense Tour debutant  Magnus Cort Nielsen van Astana versloeg na 181 km. zijn medevluchters Jon Izaquirre en Bauke Mollema in de eindsprint.  Marco Minnaard ging als 49ste over de streep op 13.11. De Sky ploeg zette zich de hele etappe op kop van het peloton en de gele trui bleef dan ook om de schouders van de Brit Geraint Thomas.  In het klassement staat Minnaard  65ste op 1.23.23.    Ploegen : 1. Movistar       20. Wanty Groupe Gobert.    (22 juli 2018)

 

 

Foto : Organisatie     Op de nationale feestdag in zijn thuisland greep de Belg Jasper Stuijven net naast de dagzege. De solist van Trek Segafredo werd in de finale op de Muur van Mende teruggepakt door Omar Fraile van Astana. Julian Alaphilippe ging als tweede over de streep gevolgd door Stuijven. In de veertiende etappe zat de meeste opwinding in de openingsfase toen vier waaiers ontstonden. Nadat alles tot rust was gekomen reden 32 renners in de spits. Deze vluchtgroep met Minnaard’s ploegmaat Thomas Degand,  viel uit elkaar met een offensieve hoofdrol voor Stuijven, Fraile, Gilbert en Alaphilippe. Marco Minnaard (51ste) had evenals Tolhoek een achterstand van 19.52 op Fraile.      (21 juli 2018)

 

 

 

Wanty Groupe Gobert, de formatie van Marco Minnaard, won in Valence voor de vierde keer het dagploegenklassement met deze keer Andrea Pasqualon (8), Smith (12de) en Dupont (14de) in de voorste gelederen. Een viermans kopgroep bepaalde het koersbeeld in de dertiende etappe met o.m. de Belgische tempobeul Thomas De Gendt. In eerste instantie kregen ze een behoorlijke voorsprong maar het aanvalskwartet kon geen definitieve beslissing forceren. Na de hergroepering waren er talrijke demarrages. Niemand kon wegkomen in de snelle finale en de sprinters roken hun kans in de slotkilometers. Wereldkampioen en groene trui drager Peter Sagan (28) toonde zijn klasse en jumpte naar zijn derde ritzege. Na 169,5 km werd de tweede plaats ingevuld door Alexander Kristoff gevolgd door Arnaud Démare, John Degenkolb en Greg Van Avermaet. Marco Minnaard meldde zich op de 48ste plaats.   (20 juli 2018)

 

Foto : Team Sky       Tijdens de etappe naar Alpe d’Huez reed Marco Minnaard in de spits. In het begin van de Alpenrit zat hij in een ontsnapping van twintig renners op de Col de la Madeleine. Op de Lacets de Montvernier kreeg Minnaard het moeilijk en kwam in de tweede groep terecht. De hoofdrol werd ingevuld door Steven Kruijswijk van Lotto NL Jumbo. De Brabander  verliet op de Croix de Fer een grote kopgroep. Na een lange solo door de Alpen strandde de Wanty coureur op de Nederlandse berg Alpe d’Huez en ging 53 seconden na winnaar Geraint Thomas over de finish. De beloning voor zijn aanvalsdrift was karig. De renner uit het Brabantse Nuenen werd als strijdlustigste renner aangewezen.       2. Tom Dumoulin op 2 sec.        3. Romain Bardet op 3 sec.       4. Christopher Froome op 4 sec.       5. Mikel Landa op 7 sec.     Marco Minnaard werd na 175 km. en bijna 5,5 uur koers  in de middenmoot als 64ste geklasseerd op 27.52.    (19 juli 2018)

 

 

 


Foto : Twitter    In de elfde etappe zaten Thomas Degand en Guillaume Martin van Wanty Groupe Gobert in een grote kopgroep. De sterksten dicteerden in de beginfase een hoog tempo en steeds meer renners kregen problemen op de Alpencols. De Fransman Martin eindigde als 19de. Marco Minnaard werd 56ste in La Rosière op 17.25 en heeft op de 60ste positie 53 minuten achterstand op gele trui drager Geraint Thomas. Minnaard’s trainingsmaat en provinciegenoot Antwan Tolhoek staat 61ste op 53.50. De 32 jarige Brit maakte een dubbelslag. De Sky coureur won de enerverende rit met 20 seconden voorsprong op Tom Dumoulin en ploeggenoot Christopher Froome.   (18 juli 2018)

 

 

 

Foto : Twitter    Na de rustdag kreeg het Tour peloton de eerste bergen te zien richting Le Grand-Bornand. In de openingsfase reden 21 renners in de spits met daarbij de Hollanders Robert Gesink en Tom-Jelte Slagter. Verder zaten o.m. Minnaard’s ploeggenoten Guillaume Martin (foto) en Thomas Degand, leider Greg Van Avermaet, Julian Alaphilippe en Philippe Gilbert in de spits. Naarmate de etappe vorderde moesten steeds meer renners afhaken vooraan. In de zware finale met de Colombière als laatste beklimming trok Alaphilippe de hoofdrol naar zich toe. De 26 jarige Fransman van Quick Step Floors reed weg bij de zeven medevluchters en kon zijn uitval bekronen met de dagzege. Na 158 km was zijn voorsprong op Ion Izagirre (Bahrain Merida) 1.34. Rein Taaramäe van Direct Energie noteerde een verschil van 1.40. Gele trui drager Van Avermaet handhaafde zich opvallend sterk met een vierde plaats op 1.44. Marco Minnaard moest op de 63ste plaats een achterstand incasseren van 18.52. In het algemeen klassement staat hij 66ste op 38.25.    (17 juli 2018)

 

 

 

Foto : Facebook     Na de overwinning van John Degenkolb in de negende rit was er veel vreugde en emotie binnen zijn team Trek Segafredo. De 29 jarige Duitser versloeg in het warme Roubaix zijn mede koplopers Greg Van Avermaet (2) en Yves Lampaert (3). De driemans vlucht ontstond op één van de laatste kasseistroken in de Hel van het Noorden. Na 3,5 uur harde koers over kasseien, binnenwegen en polderstroken kon Degenkolb na 156 km. het zegegebaar maken en een Touretappe op zijn erelijst zetten. Marco Minnaard kwam op positie 103 over de streep op 11.03 van Degenkolb. In het algemeen klassement heeft leider Greg Van Avermaet ruim 21 minuten voorsprong op de Bevelander van Wanty Groupe Gobert.    (15 juli 2018)