> TACX PRO CLASSIC 2017

 

 

 

EERSTE TACX PRO CLASSIC 2017 STARTTE IN CENTRUM MDDELBURG 
FOTO : FACEBOOK.       START EERSTE EDITIE IN 2017.

 

 

 

 

 

TIMO ROOSEN, PLOEGGENOOT VAN ANTWAN TOHOEK, WINT EERSTE TACX PRO CLASSIC 2017
BRIAN VAN GOETHEM BESTE ZEEUWSE RENNER OP DE 47 STE PLAATS.
Foto : Facebook        In de eerste Tacx Pro Classic hebben de drie Zeeuwse deelnemers attent gereden. Ze kwamen regelmatig in beeld toen de wedstrijd in de beslissende fase zat.
Na de vertrek bij het herdenkingsmonument voor Wouter Weylandt op de Dam gaf wedstrijdleider Patrick Tolhoek op de Middelburgse Havenpoortweg het startsein. Al vrij snel vormden negen coureurs de vlucht van de dag. Op Walcheren reden Mathieu Burgaudeau (Direct Energie), Anthony Turgis (Cofidis), Dries de Bondt (Verandas Willems-Crelan), Joey van Rhee (Destil-Jo Piels), Jordi Meeuws en Ide Schelling (SEG Racing), Stef Krul (Metec TKH Continental), Luuc Bugter (Delta Cycling Rotterdam) en Patrick Van der Duin (Baby-Dump) naar de spits van de klassieker.  Foto onder: Bij de passage van de zonovergoten Vlissingse Boulevard rapporteerde de jury een marge van bijna vijf minuten.

 

Foto : Zeelandfiets.nl  –  Witte Andriesse           Ploegleider Erik Breukink (Roompot – Nederlandse Loterij) over de vlucht van de negen coureurs :   “Daar zaten wij dit keer min of meer bewust niet bij. In dit soort wedstrijden willen wij echt voor de zege rijden en dan heb je elke renner in de finale nodig. Ik denk wel dat onze mannen steeds goed controle hebben gehouden en zich op de juiste momenten goed hebben getoond in de wedstrijd.”
In de achtervolging bleef het onrustig en met nog 70 km te gaan ontstonden in de Zak van Zuid Beveland verschillende groepen op de Zeeuwse polderstroken en provinciale wegen. Ruim veertig renners kwamen bij elkaar richting finishlocatie Neeltje Jans. De vluchtgroep bleef niet op volle sterkte. Burgaudeau, Turgis, De Bondt en Bugter beschikten over reserves en konden zich vooraan handhaven. De overige aanvallers van het eerste uur lieten zich terugzakken. De jonge Fransman Turgis bleek de taaiste aanvaller. De Cofidis coureur hield lang stand maar op 8 km van de streep was ook zijn avontuur voorbij. Vervolgens kwam Roompot – Nederlandse Loterij aan bod met de 23 jarige Taco van der Hoorn in de aanval. Twee renners konden aansluiten: Timo Roosen (Lotto NL Jumbo) en de Belg Dimitry Claeys. Het aanvalstrio kreeg 15 seconden ruimte maar niemand geloofde in een succesvolle afronding.

 

Foto : Edwin van Immerseel            De geel-zwarte Nederlandse formatie gokte op een massasprint waarin kopman Dylan Groenewegen zou kunnen schitteren. De achtervolging op de drie koplopers kwam wel op gang maar was niet overtuigend genoeg. De aansluiting kwam verrassend genoeg net niet tot stand en het spitstrio handhaafde een minimale voorsprong op het aankomstcircuit over de Oosterscheldekering en Noord Beveland.
Voor de slimme Timo Roosen werd de Tacx Pro Classic één van de mooiste wielerdagen in zijn carrière. De 24 jarige Tilburger hield zich afzijdig in de vlucht maar sprintte wel naar zijn tweede overwinning in het profpeloton. In mei van dit jaar zegevierde Roosen in de tweede rit in de Tour des Fjords. Team Lotto NL Jumbo kan de 25ste seizoenzege het scorebord 2017 zetten.
Roosen over zijn triomf : “Het was geen geheim dat we alles op Dylan hadden gezet. Maar we wisten ook dat er op het eind nog een demarrage kon worden geplaatst. Daar waren we alert op en toen er twee jongens wegsprongen, zat ik mee. Omdat wij voor een sprint met Dylan gingen, heb ik niet meegereden. Dat is logisch, maar niet leuk om te doen. Daardoor kon ik er in de laatste meters wel een goede sprint uit persen. Het was duwen en trekken over smalle wegen. Een zware koers, met een mooi eindresultaat.”

 

 

Foto : Organisatie             Uitslag Tacx Pro Classic 2017 :              1 Timo Roosen     Lotto NL Jumbo       201 km – 4.26.53                    2 Taco van der Hoorn      Roompot – Nederlandse Loterij                3 Dylan Groenewegen        LottoNL Jumbo                4 Moreno Hofland      Lotto Soudal              5 Dimitri Claeys       Cofidis                 6 Coen Vermeltfoort    Roompot – Nederlandse Loterij                  7 Robin Stenuit        Wanty – Groupe Gobert                     8 Michael van Staeyen     Cofidis                 9 Christophe Noppe        Sport Vlaanderen – Baloise                10 Floris Gerts     BMC.

 

Foto : Zeelandfiets.nl – Witte Andriesse   : Brian van Goethem vóór de start bij Omroep Zeeland/Stefan Nijpjes op de Dam in Middelburg.        
Zeeuwse renners :     47. Brian van Goethem op 10 sec.             66. Antwan Tolhoek op 1.10          69. Thijs de Lange op 2.44             Binnenkomers : 74     Uitvallers : 42.

 

 

 

 

 

3 ZEEUWSE RENNERS RIJDEN THUISKOERS TACX PRO CLASSIC 2017
In de eerste Tacx Pro Classic 2017 stonden drie Zeeuwse renners op het presentatiepodium op het Abdijplein in Middelburg. De organisatie kon Antwan Tolhoek, Thijs de Lange en Brian van Goethem (foto) op de startlijst zetten. Marco Minnaard had sponsorverplichtingen in het buitenland.
De inbreng van de World Tour ploegen kwam van Team Lotto NL-Jumbo (Dylan Groenewegen), BMC (Ben Hermans) en Lotto Soudal (Kris Boeckmans). Verder reden o.m. Moreno Hofland, Tosh van der Sande, Stijn Devolder, Michael van Staeyen, Wesley Kreder, Floris Gerts, Joeri Stallaert en Dimitri Claeys de nieuwe klassieker door Zeeland.

 

 

 

 

FORMATIES 2017 IN TACX PRO CLASSIC
Foto : Edwin van Immerseel           WorldTour:        Team LottoNL-Jumbo     (Antwan Tolhoek, Dylan Groenwegen, Timo Roosen, Gijs van Hoecke, Adriaan Janssen, Twan Castelijns, Robert Wagner en Maarten Wynants)      BMC        Lotto Soudal.   

 

 

Pro Continentale ploegen:     Cofidis          Direct Energie            Roompot-Nederlandse Loterij (Brian van Goethem, selectie : zie bovenstaande afbeelding)     Sport Vlaanderen-Baloise             Veranda’s Willems-Crelan                  Wanty-Groupe Gobert             WB Veranclassics
Continentale teams:           Baby-Dump           Delta Cycling Rotterdam             Destil-Piels             Metec-TKH  (Thijs de Lange)            SEG Racing Academy
 

 

 

 

 

JEUGD ZRTC THEO MIDDELKAMP BIJ TACX PRO CLASSIC
Flavio Moretti Fotografie

 

 

 

 

DIKKE BANDEN WEDSTRIJD JEUGD OP ABDIJPLEIN MIDDELBURG
Voorafgaand aan de Tacx Pro Classic werd op het Abdijplein in de Zeeuwse hoofdstad een Dikke Banden wedstrijd voor de jeugd van Middelburg en omgeving gehouden. Bij dit fietsevenement waren drie organisaties betrokken : Stichting Welzijn Middelburg SWM, Middelburg in Beweging en Stichting Wielercomité Koudekerke.

 

 

 

 

50 CLIËNTEN GORS & ARDUIN BIJ TACX PRO CLASSIC
De organisatie van de eerste Tacx Pro Classic heeft cliënten van Arduin en het Gors bij het nieuwe wielerevenement betrokken. Fietsen is een feest! Voor de één wat meer dan voor de ander. Voor wie er wat meer moeite mee heeft, omdat ’ie beperkt is in zijn of haar mogelijkheden, mag dat toch zeker geen probleem zijn. Leden van Rotary Club Zierikzee hebben met praktische hulp en begeleiding de cliënten van het Gors en Arduin in staat gesteld aan de mooiste stukjes van deze Zeeuwse wielerklassieker deel te nemen.
Het speciale programma begon 14 oktober in hartje Middelburg bij de presentatie.  Drie Zeeuwse renners waren present in het peloton : Antwan Tolhoek, Thijs de Lange en Brian van Goethem reden een thuiswedstrijd. Verder genoten de deelnemers van Arduin en het Gors van de leuke attracties op Deltapark Neeltje Jans. Daarnaast konden ze zelf de speciaal uitgezette route van 8 kilometers fietsen waarna ze afsluitend als een held over de finishstreep op Neeltje Jans kwamen.

 

 

 

 

NIEUWE TACX PRO CLASSIC DOOR ZEELAND VAN MIDDELBURG NAAR NEELTJE JANS
De Zeeuwse wielerliefhebbers kregen op zaterdag 14 oktober “hun” Ronde van Zeeland terug na de laatste editie die in 2015 werd verreden met start en finish in Terneuzen.
De organisatoren waren blij dat ze de klassieker weer op de kalender konden zetten : “Wij als organisatie zijn bijzonder tevreden dat, na één jaar onderbreking, ons de mogelijkheid wordt geboden de traditie van 58 jaar Ronde van Zeeland voort te kunnen zetten. Hiermee is een Zeeuws sporterfgoed gered. Wij zijn de Zeeuwse overheden en het bedrijfsleven dankbaar dat zij zich achter ons initiatief scharen. En we mogen gerust stellen: We komen sterker terug”.  
Met dit topsportevenement wil de organisatie Zeeland op verschillende manieren belichten: “Als toeristische fietsprovincie, met unieke beelden van onze Deltawerken. De economische mogelijkheden van onze havens komen in beeld, maar ook de idyllische dorpjes waar het nog goed wonen is. Bovendien bieden we werkgelegenheid aan onze Zeeuwse wielerprofs. Want wat is er mooier dan Zeeuwse renners hier te zien strijden. Niet enkel voor hunzelf een uitdaging, maar ook een mooie gelegenheid voor de Zeeuwse wielerjeugd om hun voorbeeld hier te kunnen zien rijden”.
 
De Zeeuwse koers is door de UCI opgenomen in de Europe Tour onder classificatie 1.1 en krijgt de komende jaren het predicaat officiële sluitingskoers in Europa.
In de komende edities blijft Neeltje Jans centraal staan in de finale : “Met twee doortochten en aankomst op de Oosterscheldekering gaat de wind zeker een rol spelen in de finale van de koers. Een mooi onderdeel van de wielersport het waaierrijden zal hier volledig tot zijn recht kan komen. Het nu uitgezette parcours wordt de komende jaren gehandhaafd, waarmee het klassieke karakter van de Tacx Pro Classic wordt gewaarborgd. Een klassieker geregeerd door de wind. Oer Zeeuws”.

 

 

Foto : Zeelandfiets.nl  –  Witte Andriesse           Om 12.30 uur begon de teampresentatie op het Abdijplein. De renners vertrokken om 13.00 uur vanaf de Dam. Na de neutralisatie gaf koersdirecteur Patrick Tolhoek uit Yerseke het officiële startsein op de Havenpoortweg.
De coureurs van o.m. Roompot – Nederlandse Loterij, Lotto NL Jumbo en Metec TKH koersten over Walcheren, de Boulevard Vlissingen, Zuid en Noord Beveland, Kattendijksedijk en Schouwen Duiveland en gingen over de Zeelandbrug en de Oosterscheldekering. Zie bovenstaand de route tot Westkapelle De ravitaillering was ingericht op de Postweg tussen Yerseke en Wemeldinge. Bij de finish op Neeltje Jans was de hoofdprijs voor Timo Roosen van Team Lotto NL Jumbo.
 

 

In het organisatiecomité 2018 zaten vijf bestuursleden. Voorzitter Kees Bal (foto) krijgt assistentie van Erik Hageman (penningmeester), Mieke de Steur (secretariaat), Jelle Gernler (facilitair) en wedstrijdsecretaris Anton Bitter. Daarnaast zijn 12 werkgroepen gevormd.