> NK 2019 EDE

 

 

 

NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP WIELRENNEN 2019 IN EDE
Foto : KNWU    Het NK Wegwielrennen 2019 wordt verreden in het Gelderse Ede. De KNWU, organisator Golazo en de Nederlandse wielerploegen slaan de handen ineen om op 26, 29 en 30 juni een mooi wielerfeest te creëren in het Gelderse Ede. In 2018 wonnen Chantal Blaak en Mathieu van der Poel de wegwedstrijden. Ede staat in 2019 in het teken van het herdenken van 75 jaar Airborne op de Ginkelse Hei in Ede. Organisator Golazo zal samen met de gemeente Ede in nauw overleg met de KNWU en de Nederlandse wielerploegeneen parcours samenstellen rondom Ede.
In 2018 werd de nationale titelstrijd verreden op de Brabantse Wal rond Hoogerheide, Woensdrecht en Ossendrecht. Allrounder Mathieu van der Poel vloerde na een tropische koers alle concurrenten in de sprint en kon de driekleur aantrekken in de geboorteplaats van zijn vader Adrie. Brian van Goethem was de beste Zeeuw op de 26ste plaats.  Zie NK 2018 artikel elders op deze pagina.

 

Foto : Gemeente Ede        Burgemeester René Verhulst, tot september 2017 eerste burger van de gemeente Goes, is in zijn nopjes met de toewijzing richting Ede  :  “Het heuvelachtige landschap in en rond Ede is dé reden waarom het NK Wielrennen in Ede thuishoort. Door de hoogteverschillen en de mooie omgeving met paarse heide, uitgestrekte bossen en zandverstuivingen is er een uitdagend en prachtig parcours mogelijk.”
Het NK Wegwielrennen wordt op drie dagen verreden. Op woensdag 26 juni vindt het NK Tijdrijden plaats voor beloften, vrouwen en mannen. Zaterdag 29 juni zijn de wegwedstrijden van de elite vrouwen en beloften. Op zondag 30 juni strijden de elite mannen om de rood-wit-blauwe trui in de wegwedstrijd.

 

Algemeen directeur Thorwald Veneberg van de KNWU : “Dit wordt het tweede jaar waarin we het NK samen met Golazo organiseren. Ook dit jaar gaan we er samen met de ploegen een mooi wielerfeest van maken voor alle wielerfans. Het moment in het jaar waarin al onze Nederlandse toppers in eigen land te bewonderen zijn! Met Ede als mooie centrale locatie zijn we dan ook heel blij. Naast een attractief parcours voor spannende wedstrijden is het verhogen van de fanbeleving een belangrijk speerpunt.”      (5 januari 2019)

 

 

 

 

 

 

NK WEG 2018 IN WEST BRABANT:
BRIAN VAN GOETHEM IN VLUCHT VAN DE DAG EN BESTE ZEEUWSE RENNER. 
MATHIEU VAN DER POEL NEDERLANDS KAMPIOEN IN HOOGERHEIDE.
Alleskunner – Toptalent Mathieu van der Poel  (Corendon – Circus) is op de Brabantse Wal Nederlands kampioen op de weg geworden. De Brabander bleef Danny van Poppel (tweede) en uittredend kampioen Ramon Sinkeldam (derde) voor in Hoogerheide, waar hij in januari ook de wereldbekerfinale veldrijden op zijn naam schreef. Het was de tweede nationale titel van het kalenderjaar voor de 23 jarige Van der Poel. Eerder dit jaar werd hij Nederlands kampioen in het veld in Surhuisterveen.
Foto : Organisatie NK.      
Na het verlaten van startplaats Nispen, in de buurt van Roosendaal, werd de wedstrijd op gang gebracht door vijf aanvallers : Oscar Riesebeek, Brian van Goethem (Roompot), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), René Hooghiemster (Alecto Cycling) en Joey van Rhee (MonkeyTown). In de laatste twee uur van der wedstrijd was het met hun poging gedaan. Het was de uiteindelijke winnaar die vervolgens ten aanval trok. Eerst alleen en vervolgens viel Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) aan in het gezelschap van Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo), Jan Willem van Schip (Team Roompot) en Dennis van Winden (Israel Cycling Academy). Van Poppel probeerde het vervolgens alleen, maar zag zijn drie medevluchters, maar ook een selecte groep achtervolgers aansluiten. Nadat Koen de Kort een vergeefse poging waagde om de anderen te verrassen met een ultieme aanval, werd er door een eerste groep gesprint voor de medailles. Van der Poel liet in het dorp zien, waar vader Adrie opgroeide, van uitzonderlijke klasse te zijn. Van der Poel sr. pakte in 1987 de nationale wegtitel in het Limburgse Geulle.
v.d. Poel na de huldiging : “Het klopt dat ik al vroeg ten aanval trok. Ik had vooraf gezegd dat ik er een harde koers van wilde maken. Dan ben ik immers in het voordeel. Dat is gelukt. Ik had alleen niet gedacht dat er uiteindelijk nog zo’n grote groep ging samen komen. Ik kon me opnieuw positioneren voor de sprint. Ik wist dat ik niet te vroeg moest aangaan, maar kon een perfecte sprint rijden op een aankomst die ik ken. Het zijn zeker niet de traagste mannen die ik hier klop, maar ik wist ook dat deze oplopende finishstraat me op het lijf geschreven was. Op dergelijke aankomsten won ik al meer dit jaar. Maar uiteraard moet je het dan ook kunnen afmaken en dat kon ik gelukkig vandaag.”     (1 juli 2018) 
 
Foto’s : Twitter         Brian van Goethem meldde zich op het tropische NK rond Hoogerheide in de kopgroep. De Zeeuws Vlaming was in gezelschap van ploegmaat Oscar Riesebeek, Bert Jan Lindeman (Lotto NL Jumbo), René Hooghiemster (Alecto) en Joey van Rhee van Monkey Town. Het vijftal reed naar een maximale voorsprong van ruim 10 minuten maar werd op 50 km van de streep teruggepakt.
Marco Minnaard en Nick v.d. Lijke waren ook regelmatig vooraan te zien maar een beslissing forceren was onhaalbaar. In de enerverende finale moesten ze afhaken op de zware omloop met o.m. een kasseienstrook en de Rijzende Weg.  Antwan Tolhoek (foto Jacco Quist) en Thijs de Lange koersten vrij anoniem in de grote groep.
In het Brabantse wielerland stonden veel supporters uit Zeeland langs het parcours. Ze zagen een open wedstrijd met volop strijdlust en een hoge amusementswaarde. Het NK was op sportief gebied een voltreffer en de coureurs maakten met hun koersstijl promotie voor de wielersport.
 
Foto : Organisatie NK               Uitslag NK 2018 :         1. Mathieu van der Poel  (Corendon Circus)    221 km – 5.21.42           2. Danny van Poppel   (Lotto NL Jumbo)   z.t.               3. Ramon Sinkeldam  (Groupama FDJ)   z.t.             4. Timo Roosen   (Lotto NL Jumbo)  z.t.           5. Mike Teunissen   (Team Sunweb)   z.t.
Zeeuwen :     26. Brian van Goethem   5.22.22          30. Antwan Tolhoek   5.22.46          42. Nick van der Lijke    5.26.36         Thijs de Lange en Marco Minnaard DNF.  De jury zette 62 renners in de uitslag.     (1 juli 2018)