> OUD-VOSSEMEER

 

 

 

70 STE KNWU RONDE VAN OUD-VOSSEMEER IN 2018

In Oud-Vossemeer werd op donderdag 14 juni 2018 een avondcriterium georganiseerd voor 2 categorieën : junioren en de groep B-amateurs/sportklasse.
De zegebloemen in de afgeslankte jubileumronde (70) werden uitgereikt aan Hidde van Veenendaal (junioren) en Robbert Schaap uit Voorburg.
Op zaterdag 17 maart 2018 moest de 70 ste Ronde van Oud-Vossemeer afgelast worden wegens sneeuwval en gladheid op het parcours.

 

 

 

JUNIOR ARJAN POLEIJ DERDE IN KERMIS – JUBILEUMRONDE OUD-VOSSEMEER 2018
Foto : Jacco Quist
In de bewolkte kermisronde van Oud-Vossemeer reed Arjan Poleij (Kruiningen) naar het podium bij de junioren. De Bevelandse renner van de Belgische formatie Acrog Balen BC eindigde op de derde plaats in het Thoolse avondcriterium met 19 inschrijvingen. De zegebloemen waren voor Hidde van Veenendaal uit Dongen. Roel van Sintmaartensdijk ging als tweede over de streep.

 

Foto : Jacco Quist      
In de combinatie categorie amateurs b / sportklasse werden 32 renners op pad gestuurd voor een zware koers over de Hiksedijk en door de Dorpsweg. De jurygroep van de KNWU rapporteerde 9 uitvallers. Bij de huldiging mochten Robbert Schaap /Voorburg (1), Joren Bronkhorst (2) en Erwin Meijer (3) naar het podium.  

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE VAN OUD-VOSSEMEER : HISTORIE VANAF 1948
Tekst & Foto’s : Frank Hommel (secretaris R.v.Oud Vossemeer)  
In de zomer van 1948 wordt tijdens de viering van Koninginnedag op dinsdag 31 augustus de allereerste ronde van Oud-Vossemeer verreden.  Op zaterdag  17 maart 2018 wordt de 70e ronde van Oud-Vossemeer georganiseerd.  Alleen in 1953 stond i.v.m. de watersnoodramp deze wedstrijd niet op de kalender.  In de beginjaren werd er alleen door de amateurs gestreden om de bokaal. In later jaren werden hier de junioren- en later de dameswedstrijden aan toegevoegd.

 

Tot op heden (2018) is dit het enige criterium dat nog op het eiland Tholen georganiseerd wordt.  Vele jaren stond onze wedstrijddag op het programma aan het eind van de zomer. Tegenwoordig zijn wij de opening van het seizoen, waardoor de renners graag in Oud-Vossemeer aan het vertrek verschijnen. Eenieder is benieuwd naar zijn vorm en de concurrentie. Kortom, elke renner staat in Oud-Vossemeer gretig aan de start.
De allereerste winnaar van deze wedstrijd is ene Wim van Est uit Sint-Willebrord. van Est zou later uitgroeien tot een van de meest aansprekende renners van de jaren ’50. Natuurlijk mede door zijn beroemde val, in het even beroemde ravijn.
Enkele andere grote namen op onze erelijst zijn: Wout Wagtmans, René Pijnen en natuurlijk onze plaatselijke favorieten: Thijs Fase in 1981 (foto) en Ruud Havermans in 1998.

 

De dameswedstrijd staat vanaf 1998 op het programma met als winnaressen o.a. Leontien van Moorsel in de eerste edities en de laatste jaren Thalita de Jong, Amy Pieters en Marianne Vos. Nadat we vorig jaar besloten hadden om de Dames-Elite met contract niet meer toe te laten tot onze dames-wedstrijd, constateerden we een groter startveld met de talenten van de toekomst. We zagen  minder kwaliteitsverschil tussen de rensters onderling. Deze ontwikkeling heeft ons doen besluiten om de dames-wedstrijd dit jaar tot het hoofdnummer te bombarderen.
De laatste jaren hebben ook wij te maken met teruglopende toeschouwersaantallen. Tot in de jaren ‘80 was het niet ongewoon om 2000-2500 betalende bezoekers te mogen verwelkomen. Tegenwoordig is de publieke belangstelling  op criteriums een stuk minder geworden. Hier hebben wij op ingespeeld door in Oud-Vossemeer een wedstrijd voor junioren en dames op het programma te zetten. Naast de nodige strijd brengen deze twee categorieën veel begeleiders mee, wat de sfeer zeker ten goede komt.
Om exposure voor onze trouwe sponsoren te bereiken, geven wij bovendien een wielerkrant uit die binnen de gehele gemeente Tholen huis-aan-huis in een oplage van 10.500 stuks verspreid wordt. Bovendien hebben wij dit jaar een kleinzoon van onze allereerste winaar Wim van Est bereid gevonden om tijdens onze wedstrijddag in dorpshuis de Vossenkuil een expositie in te richten over zijn beroemde opa.

 

In vroeger tijden was het een gewoonte om een gedeelte van de recette te schenken aan “het Groene Kruis”.  Tegenwoordig zijn wij zeer tevreden met mooie wedstrijden en sterke winnaars . Als dan ook de penningmeester na afloop van de koers met een glimlach rondloopt ten teken dat we quitte gespeeld hebben, gaan wij weer met veel energie op naar de volgende editie.