> RONDE MIDDEN ZEELAND

 

 

 

 

 

Foto : Beeldbank Zeeland.

 

 

 

 

 

 

HISTORIE RONDE VAN MIDDEN ZEELAND  >  TACX PRO CLASSIC ZEELAND

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLASSIEKER TACX PRO CLASSIC HEEFT RIJKE HISTORIE.

Tekst : Organisatie Tacx Pro Classic.

Foto : Beeldbank Zeeland : Boulevard Vlissingen.          

Op 18 juli 1959 werd de eerste Ronde van Midden-Zeeland verreden. Tussen de start en finish, beiden in Goes, legden de renners 200 km af over Zuid-Beveland en Walcheren. Eén van de scherprechters in dat eerste jaar was de Kattendijksedijk die nog steeds onderdeel uitmaakt van het parcours. De 21-jarige Miel Verstraeten uit Eede werd de Zeeuwse winnaar van deze eerste editie. Hij was de hele dag druk in ontsnappingen, o.a. met Cees Raas uit ’s-Heerenhoek die als 15e wist te finishen.

Het was een zware koers, van de 92 gestarte renners finishten er slechts 41. Voor het talrijke publiek was het een waar spektakel. B & W Goes en de VVV Zeeland waren ook zeer in hun nopjes met de komst van deze wedstrijd. De organisatie was in handen van de ZRTC Middelkamp, zij gaf de burgemeester van Goes, als aandenken aan deze allereerste Ronde van Midden-Zeeland een asbak (!).

 

Met de voltooiing van de Deltawerken kreeg de Ronde van Midden-Zeeland haar huidige vorm. Noord-Beveland werd bereikbaar in 1961, Schouwen-Duiveland volgde in 1965. De laatste toevoeging aan het parcours vormt de Oosterscheldekering (1986), nu de iconische finishplaats.

 

Was de wedstrijd in de eerste jaren een amateurkoers, sinds 1974 staan de profs aan de start. Een prachtige timing want dat was ook het begin van de gouden jaren van het Nederlandse profwielrennen. Op de erelijst prijken dan ook beroemde namen als Gerrie Knetemann (2x), Gerrit Solleveld (2x), Jan Raas, Henk Lubberding, Jean-Paul van Poppel en Jelle Nijdam.

 

 

Tussen 1998 en 2015 waren er enkele naam- en parcourswisselingen maar sinds 2017 is de Ronde van Midden-Zeeland weer terug bij haar roots onder de naam van de nieuwe hoofdsponsor : TACX PRO CLASSIC ZEELAND.        

 

 

 

 

 

 

RONDE VAN MIDDEN ZEELAND IN 1967 OVER DE VEERSE DAM
Beeldbank Zeeland.

 

 

 

 

 

 

RONDE VAN MIDDEN ZEELAND 1965 : PLOEGENTIJDRIT OVER WALCHEREN VANUIT MIDDELBURG     
Tekst & Foto’s : wielerverzamelaar Sjaak den Herder (Middelburg)
De Ronde van Midden-Zeeland in 1965 bestond uit 2 delen. 
Op vrijdagavond 25 juni werd een ploegentijdrit over Walcheren verreden met start en finish op de Markt in Middelburg (foto).
De route ging vanaf de Zeeuwse hoofdstad richting Sint Laurens en vervolgens langs en door Serooskerke, Oostkapelle, Domburg, Aagtekerke, Grijpskerke naar de finish in Middelburg. Dit traject moest twee keer worden afgelegd met een totale lengte van 56 kilometer.
Er streden 17 ploegen waarvan het team van Trio Bubbelgum met o.a. Eef Dolman, Rien van de Klooster en André van Middelkoop de zege pakte. Groot-Brittannie werd tweede op 6 seconden en Stadsblad Breda derde op 7 seconden.
Het team van Middelkamp flitste naar de 14de tijd met de Zeeuwen Jan Moerdijk uit Lewedorp, Jan Mesu (Arnemuiden) en Willy de Feber uit Sluiskil. Andere Zeeuwse deelnemers waren Richard Bukacki uit Axel, C. de Wolff (Souburg) en Dies Kosten uit Kapelle.

 

Op zaterdag 26 juni was Goes de start- en finishplaats. Dies Kosten (foto) was de rapste na 170 kilometer en zorgde hiermee voor de tweede Zeeuwse zege. De eerste winnaar uit Zeeland was in 1959 Miel Verstraete uit Eede. 
Nog meer verhalen zijn na te lezen in het boek : “Het moet wel waaien ……” als eerbetoon aan de Ronde van Midden-Zeeland en is nog steeds te bestellen voor € 5 exclusief verzendkosten bij Sjaak den Herder in Middelburg : jwdnherder@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

RONDE VAN MIDDEN ZEELAND 1962 :
WINST VOOR CEES SNEPVANGERS (ZUNDERT),  213 KM – 5.19.26          2. CEES HAEST   (RIJSBERGEN)          3. FERDINAND BOONMAN  (‘S HEERENHOEK).     START/FINISHPLAATS GOES.
Foto : Beeldbank Zeeland / Jacqueline Midavaine.