*TOERFIETSEN


>>> TOERCLUBS IN ZEELAND KUNNEN NIEUWS DOORGEVEN 
STUUR JE INFORMATIE & FOTO’S NAAR  malus@zeelandnet.nl VOOR (GRATIS) PLAATSING OP ZEELANDFIETS.NL
>>> MEER TOERFIETS EVENEMENTEN STAAN IN DE AGENDA : www.zeelandfiets.nl/?page_id=105474

 

 

 

 

 

 

ZATERDAG 6 APRIL FIETS EN WANDELDAG OP ZUID BEVELAND : TRAP EN STAP ES DEUR REIMERSWAAL VAN TOERCLUB DE TRAPPERS. STARTPLAATSEN : YERSEKE – KRABBENDIJKE – KRUININGEN.

 

 

 

 

 

TOERFIETSEN OP THOLEN


Bij toerclub De Bidon in Sint-Maartensdijk heeft Melanie Alders de clubtitel binnen gehaald. In het wegseizoen 2018 startte de kampioene in 48 ritten en verzamelde met deze presentie 3437 km. Jan Opree eindigde op de tweede positie met 3400 km. Op de derde plaats noteerde Saskia v.d. Graaf 3001 km. Bekijk bovenstaand de top 20 van De Bidon 2018.     (1 november 2018)

 

 

 

 

JO DE ROO TOERTOCHT OP 23 JUNI 2019 VANUIT GOES

 

 

 

 

 

 

 

TACX CLASSIC ZEELAND MET 1000 TOERDERS LANGS DELTAWERKENFoto’s : Organisatie          Ruim 1000 enthousiaste toerfietsers reisden af naar Neeltje Jans voor de tweede editie van de Tacx Classic Zeeland. Het evenement dat is verbonden aan de Tacx Pro Classic is alweer het laatste evenement van de We Are Cycling serie in 2018 en geldt voor veel toerfietsers als dé ultieme afsluiter van het wielerseizoen. Partner Tacx zorgde ervoor dat de deelnemers goed op pad konden en bood iedereen voor de start een bidon en setje bandenlichters aan. Onder een stralend Zeeuws zonnetje en met een stevig windje vertrokken de deelnemers voor hun tocht van 75 of 130 kilometer door het prachtige Zeeuwse landschap met indrukwekkende bruggen, dijken, deltawerken, eilanden en Zeeuwse polders.

Onderweg was het genieten en er heerste een ontspannen en gezellige sfeer onder de deelnemers. Door de zomerse temperaturen verbruikten de fietsers veel energie. Gelukkig konden ze hun energiepeil weer volledig aanvullen met vers fruit, koeken, winegums en sportvoeding. Bij de finish stond een welverdiend bakje mosselen klaar, een Zeker Zeeuws streekproduct. Na afloop kon men onder een heerlijk nazomers zonnetje nog lang nagenieten en de profs vanaf de eerste rij aanschouwen. De organisatie bedankt alle deelnemers voor hun sportiviteit en enthousiasme en hoopt een ieder volgend jaar terug te zien bij de 3e editie van de Tacx Classic Zeeland op zaterdag 12 oktober.     (14 oktober 2018)

 

 

 

 

 

 

40 JAAR FIETSHISTORIE BIJ JUBILEUM RTC SCHOUWEN DUIVELAND

Op 22 september 2018 is het 40 jaar geleden dat RTC Schouwen Duiveland werd opgericht. De jubilerende vereniging heeft een rijke historie met veel sportieve hoogtepunten. In het clubarchief worden de belevenissen nauwgezet omschreven en komen alle fietsactiviteiten voorbij die werden georganiseerd voor de toerfietsers in Noord Zeeland.

RTC Schouwen-Duiveland werd opgericht op 22 september 1978. Daaraan voorafgaand was er door de initiatiefnemers Dey en Huneman een vergadering belegd voor de liefhebbers van de fietssport  op Schouwen-Duiveland.  Tijdens deze bijeenkomst in Hotel  Zeerust in Renesse werd besloten om een toerclub op te richten. Die oprichting vond zijn beslag ten kantore van Drukkerij Lakenman en Ochtman op 22 september 1978. Leen Dey werd de eerste voorzitter van de RTC, Roelof Huneman werd secretaris en Kees Braal de penningmeester. De overige bestuursleden waren  Jo Witte, Han Steenland , Joop de Wit en Maarten Dijkman. Van dit illustere zevental is Maarten Dijkman nog steeds clublid en benoemd tot erelid.

De vereniging startte met 35 leden die uit alle delen van het eiland afkomstig waren. Dat aantal liep al snel op tot ca 80. Bij het eerste jubileum , het vijfjarig bestaan in 1983, waren daar nog  55 “harde kern” leden van overgebleven. In die eerste jaren werden jaarlijks een beperkt aantal  toerritten georganiseerd. Eén daarvan de 3 Provinciën Tocht trok ooit het grootste aantal deelnemers tot nu toe in een dergelijke eigen rit.  Bij de start stonden 135 fietsers gereed. In de jaren daarna schommelde het aantal leden tussen de 60 en de 100. Om het saamhorigheids- gevoel en de eigen identiteit  te bevorderen werd ook het clubtenue geïntroduceerd. Een tenue dat in de loop der tijd al enige malen is aangepast en gemoderniseerd. Na de eerste jaren van de 21ste eeuw was er sprake van verminderde activiteit binnen de RTC. Niet eens zo zeer in de teruggang van het aantal leden naar circa 90, maar wel in de deelnames aan de georganiseerde ritten en in de zondag trainingen. Op woensdagavond werd zelfs niet langer in clubverband gefietst met uitzondering van startlocatie Haamstede.


Vanaf 2007 echter werden er meer activiteiten ontplooid en werden de zondag- en woensdagavond trainingen weer nieuw leven ingeblazen. In het 40ste jubileumjaar is er brede variatie op de toerkalender. De Alpenweek en de tijdritten zijn toch wel de hoogtepunten maar er wordt steeds nagedacht over nieuwe varianten.  Alles komt tot stand dankzij een aantal leden die zich vrijwillig opwerpen om tijd en energie te steken in het reilen en zeilen van de club en er een actieve vereniging van maken.  Vooral dat staat als een paal boven water: een betrokken ledeninbreng bepaalt het succes van de vereniging. Mede dankzij dit actieve beleid zijn er nu ongeveer 130 leden. Binnen de normen van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) is RTC een grote vereniging.

Op 11 april 2016 startte RTC Schouwen Duiveland met een groep enthousiaste dames. Ze fietsen elke maandag avond een toertochtje op de racefiets. Recreatief fietsen en gezelligheid staan op hun actielijst bovenaan. De ritten worden begeleid door Linda Jumelet .

Het bestuur van RTC Schouwen Duiveland is hoopvol gestemd aangaande de toekomst : “Het fietsen blijft maatschappelijk in de belangstelling staan. Wij wonen in een fantastisch fietsgebied en onze toekomst lijkt daarmee gegarandeerd. Dit laatste zal echter alleen gewaarborgd zijn wanneer onze leden actief bij de vereniging betrokken blijven”.    (15 september 2018)

Bekijk de historie van Rijwiel Toerclub Schouwen Duiveland :       https://www.rtc-schouwen-duiveland.nl/vereniging-presentatie/  

 

 

 

 

 

 

 

 

TIENDE GIRO DI SCHOUWEN DUIVELAND IN AUGUSTUS 2019

Foto : Organisatie     De organisatie van de Giro di Schouwen-Duiveland heeft een cheque ter waarde van € 2.750,00 overhandigd aan KiKa. Tevens waren er cheques van € 750,- voor de Stichting DELTA Ride for the Roses en € 500,00 voor een particulier initiatief. Op zondag 5 augustus  hebben 830 fietsers meegereden met negende Giro di Schouwen-Duiveland. De deelnemers kwamen uit heel Nederland, België en Duitsland. Het evenement was mede dankzij het geweldige weer bijzonder geslaagd. Ook bij de tussenstops en bij start-finishlocatie De Biet in Zierikzee was het gezellig druk met een aangename fietssfeer.

De organisatoren vieren op zondag 4 augustus 2019 het 10 jarig bestaan. Bij deze jubileumeditie hopen ze dan 1.000 deelnemers te mogen verwelkomen. Mensen die een  idee hebben voor een goed doel in 2019 kunnen een mailtje sturen naar:  info@GirodiSchouwen-Duiveland.nl     (14 september 2018)  

 

 

 

 

 

RIDE FOR THE ROSES NEDERLAND OP ZONDAG 15 SEPTEMBER 2019 IN ZEELANDDe landelijke Ride for the Roses komt in 2019 weer naar Zeeland. Op zondag  15 september zullen duizenden toerfietsers voor het KWF als goede doel door Zuid West Nederland rijden. De toerders kunnen bij startlocatie Zeelandhallen in Goes kiezen uit de afstanden 25, 50, 80 of 100 kilometer. KWF Kankerbestrijding-directeur Johan van de Gronden kijkt uit naar het weerzien met het Zeeuwse land: “Zeeland heeft de afgelopen jaren bewezen een uitstekende gastheer van dit evenement te zijn en ik ben heel blij dat Goes de Ride verwelkomt.”  Meer info op  www.zeelandfiets.nl/?page_id=121618   (9 september 2018)

 

 

 

 

 

 

150 TOERFIETSERS RIJDEN KEETIE VAN OOSTEN-HAGE ROUTE OVER THOLEN

Op zaterdag 18 augustus werd op Tholen  de Keetie van Oosten – Hage route verreden als onderdeel van de Zeeuwse Wieler Wind Zesdaagse. Meer dan 150 toerders vertrokken voor een tocht van 86 km. Vanuit Sint Maartensdijk voerde de rit naar de punt van Sint Philipsland en op de terugweg door de polders genoot iedereen van de prachtige Zeeuwse natuur en de aangename fietssfeer. Organisator Sport Zeeland was bij de finish zeer tevreden met het aantal deelnemers en de activiteiten die werden georganiseerd in het centrum van de Smalstad.  Van Oosten-Hage fietste zelf mee en was enthousiast over de tocht : “Vroeger deed ik na schooltijd altijd een rondje Tholen. Hier liggen toch m’n roots. Het is een mooie ronde, met veel natuur. Niet om te trainen, want er zitten best veel bochten en buitendijkse paden in, maar het is prachtig om hier te fietsen.”  Patrick Vader (Sport Zeeland) : ”Je ziet dat ZWW6D steeds meer gaat leven en meer mensen gaan fietsen in de regio. Tholen laat zien dat door middel van samenwerken met lokale wielercomité’s  en organisatoren de ZWW6D volop toekomst heeft.”   (5 september 2018)

 

 

 

 

 

 

 

 

ZEEUWSE WIELER WIND ZESDAAGSE 2018 : WARME JAN RAAS TOERTOCHTEN VANUIT ‘S HEERENHOEK MET 150 TOERDERS

Foto : Organisatie      Stichting Wielercomité ’s-Heerenhoek organiseerde samen met Tourclub ZRTC Theo Middelkamp de derde Jan Raas toertocht. Op zondag 1 juli werd voor de derde keer de toertocht georganiseerd over de Jan Raas Route. De organisatie lag in handen van Stichting Wielercomité ’s-Heerenhoek en Tourclub ZRTC Theo Middelkamp. De Jan Raas toertocht is onderdeel van de Zeeuwse Wieler Wind Zesdaagse. Er waren in ’s Heerenhoek netjes uitgepijlde toertochten van 55 en 101 kilometer beschikbaar. De medewerkers van het startbureau konden 120 aanmeldingen noteren.

Na een succesvolle eerste CERA Retro toertocht in 2017 vond ook dit jaar een dergelijke rit over 55 kilometer plaats. Hier stonden 35 fietsers op de vertreklijst. Foto : Op de inschrijflocatie Korenbeurs Culinair werd een CERA Retro Museum ingericht met relikwieën van Jan Raas. Door het ontzettend mooie weer waren er helaas niet veel deelnemers voor het BMX parcours en de Dikke Bandenrace. Maar het mocht de pret voor de deelnemende kinderen absoluut niet drukken.  (3 juli 2018)

 

 

 

 

 

 

 

MORTIERE TOERTOCHT MIDDELBURG 2018 : 5.500 EURO VOOR JEUGDSPORTFONDS ZEELAND  
Foto : Organisatie        Op zaterdag 26 mei stond bij de Mortiere Toertocht Middelburg het Jeugdsportfonds Zeeland centraal als het goede doel. De fietsers gingen van start op de gezellige Mortiere Boulevard in de Zeeuwse hoofdstad.  Op het programma stonden gevarieerde tochten van 30, 60, 90 en 120 km. Het routeteam van Toerclub Walcheren presenteerde omlopen onder het thema “Hart voor het Jeugdsportfonds”. De eerste fietsers begonnen rond 9.00 uur aan hun tocht voor het goede doel over Walcheren en Zuid Beveland. De stemming was prima onderweg en ook bij de haltelocaties genoot iedereen van de sociale sfeer en het aangename weer.
 Ambassadeur Jo-Annes de Bat van het Jeugdsportfonds ontving na afloop een cheque twv. 5500 euro. Hiermee ontstaan er meer sportkansen voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar onvoldoende geld is om lid te worden van een sportvereniging. Voor die kinderen betaalt het Jeugdsportfonds de contributie en in bepaalde gevallen de sportattributen. Alle kinderen moeten kunnen sporten!
Op de ambassadeurslijst van het Jeugdsportfonds Zeeland staat ook wielrenner Antwan Tolhoek (Yerseke) van de Lotto NL Jumbo formatie : https://www.jeugdsportfonds.nl/fonds/zeeland/#ambassadeurs       (26 mei 2018)      

 

 

 

 

 

 

 

 

BEWOLKTE EN NATTE TOER CLUB MIDDELBURG CLASSIC OVER WALCHEREN

Foto : Organisatie            Toerclub Middelburg presenteerde op zondag 29 april de TCM Classic in lentesfeer. Wielerliefhebbers en toerfietsers konden kiezen uit mooie en gevarieerde routes over Walcheren van 40, 60, 85 of 110 kilometer. De startlocatie was Cycle Hub aan de Stadsambachtsweg/Ramsburg in Middelburg. Verder was er een gezellige tussenstop in het Polderhuis in Westkapelle.     (15 mei 2018)    
 

 

 

 

 

 

 

 

ZESDE EDITIE TRAP ES DEUR REIMERSWAAL 2018 : RECORD DEELNAME, GEZELLIGE SFEER EN TOPWEER

EDITIE 2019 OP ZATERDAG 6 APRIL

Foto : Organisatie       Heel de week waren de weersvoorspellingen gunstig wat betreft zaterdag 7 april en de verwachtingen kwamen helemaal uit. Het Bevelandse fietsevenement “Trap es deur Reimerswaal” werd na een maandenlange voorbereiding een fantastische sportdag onder een aangename voorjaarszon.  De eerste deelnemer die zich al vroeg bij recreatiecentrum “den Inkel” in Kruiningen meldde was een inwoner uit de provincie Groningen.  “Beter te vroeg, dan te laat” was zijn commentaar. Hij had nog nooit in de provincie Zeeland gefietst maar toen de Groninger op z’n Sensa terugkeerde na 100 km. reageerde hij enthousiast. Hij had erg genoten van de tocht maar beweerde dat het landschap wel erg op dat van Groningen lijkt. Alleen het fietsen langs de Ooster- en Westerschelde vond hij afwijkend van z’n eigen provincie. Waarop een andere deelnemer er lacherig aan toevoegde dat hij hier ook niet bang hoefde te zijn voor aardbevingen!!! Een hele geruststelling

Bij de inschrijving waren er tevreden gezichten. De organisatie kon zelfs een nieuw record in de boeken noteren: 446 deelnemers. Een verbetering van het hoogste aantal van vorig jaar. Toen noteerde de toerclub 415 fietsers. Natuurlijk was er ook weer een oudste deelneemster. Zoals vorige jaren was dat de 88 jarige mevrouw R. Dek uit Kruiningen, de moeder van clublid André.  Still going strong dus. De meest in het oog springende prestatie werd neergezet door Leo Goeree. Hij was vroeg vertrokken voor de tocht over 100 km. samen met Marco Flipse. Maar omdat Goeree binnenkort gaat deelnemen aan een monstertocht van 300 km. in België moest er extra getraind worden. Daarom reed hij de omloop twee keer met een gemiddelde snelheid van ruim 30 km per uur. De gezinsfietstochten met starts in Krabbendijke en Kruiningen trokken 120 toerders.

Er was brede interesse voor de fietsdag. Wethouder Hans de Kunder van de gemeente  Reimerswaal kwam langs en kreeg uitleg over het fietsevenement. Verder was er een adviseur van de NTFU aanwezig om het keurmerk “extra goed georganiseerde toertocht” te toetsen. Deze medewerker was erg enthousiast over het totale plaatje van de organisatie. Hij kon geen zwakke plekken ontdekken en zal een lovend rapport opmaken richting toerunie.  Voorzitter Paul van Koeveringe van het organisatiecomité “Trap es deur Reimerswaal” wil alle leden, vrijwilligers, deelnemers en sponsors bedanken voor hun inzet en bijdrage.  De 7e editie zal plaatsvinden op zaterdag 6 april 2019.     (9 april 2018)