*VARIA

 

 

 

> TIPS, ARTIKELEN EN FOTO’S VOOR DE PAGINA VARIA ZIJN WELKOM. 
STUUR JE INFORMATIE NAAR : malus@zeelandnet.nl

 

 

 

 

ZEEUWSE ZWIFT CHALLENGE IN ZIERIKZEE GESLAAGD

Foto : Jan de Jonge Fietsen

Heren :         1 Frits Baaijens   1:48         2 Dimitri Mulder    1:58           3 Menno de Jonge   2:02

Dames :        1 Dana   2:28                2 Tilly Boogerd de Vrieze    2:51               3 Janny Verspoor   3:08

Jeugd :    Hero Openneer    5:21             (2 december 2018)                                      

 

 

 

 

 

 

ZEEUWS WATTKAMPIOENSCHAP OP VRIJDAG 4 JANUARI IN KAPELLE.    INSCHRIJVEN : zwk@fytekpro.nl   

 

 

 

 

 

 

AANDACHT VOOR VEILGHEID EN ZICHTBAARHEID FIETSERS OP SLUIZENCOMPLEX TERNEUZEN 

 


Foto’s : Nieuwe Sluis.     Op het sluizencomplex in Terneuzen werd op donderdag (29 november) tussen 07.00 en 09.00 uur met ruim honderd fietsers gesproken over veiligheid en zichtbaarheid. Het sluizencomplex in de Zeeuws Vlaamse havenstad is de komende jaren deels bouwterrein, maar ook nog steeds een drukke doorgaande route. Alle partners zorgen voor een zo veilig mogelijke verkeerssituatie, maar fietsers kunnen zelf ook wat doen. Denk aan zorgen voor goede verlichting en rekening houden met de dode hoek van grote voertuigen. Elke fietser kreeg een zaklampje om te herinneren aan het belang van goede verlichting. Goede zichtbaarheid kan ongelukken voorkomen. Zorg daarom als fietser altijd in het donker en bij slecht weer voor goede verlichting en reflectie. Maar blijf ook overdag alert. Oftewel val goed op voor een veilige reis!

Naast belang van goede verlichting werd met jong en oud gesproken over de veiligheid op het sluizencomplex nu en in de toekomst aan de hand van een korte enquête. Als dank voor hun bijdrage ontvingen deze fietsers een veiligheidshesje. Met de uitkomsten van de enquete wordt in de toekomst gezorgd voor een veilige verkeerssituatie op het sluizencomplex. Veiligheid staat ook bij andere beheerders hoog in het vaandel. Daarom werd bij deze veiligheid en zichtbaarheidsactie van de Nieuwe Sluis Terneuzen samengewerkt met Rijkswaterstaat en gemeente Terneuzen. Naast projectdirecteur Eric Marteijn van project Nieuwe Sluis Terneuzen en projectdirecteur Fred Jansen van aannemerscombinatie Sassevaart waren ook districtshoofd Mardie Hack van Rijkswaterstaat en wethouder Ben van Assche van de gemeente Terneuzen aanwezig. Samen voor een veilig sluizencomplex.   (29 november 2018)

 

 

 

 

 

VANAF 14 JANUARI VERBREDEN FIETSPAD IN BUTTINGE TUSSEN MIDDELBURG EN GRIJPSKERKE

Foto : Facebook      De gemeente Veere, DNWG en waterschap Scheldestromen werken samen voor de herinrichting van de Middelburgseweg en Walcherseweg tussen Middelburg en Grijpskerke.  De werkzaamheden starten op 14 januari en omvatten de verbreding van het fietspad, nieuw asfalt op de weg en 60-kilometermarkering, de aanleg van verkeersplateaus, het snoeien en rooien van beplanting, de herinrichting van de kern Buttinge.  Waterschap en gemeente willen met deze maatregelen de omgeving veiliger maken voor alle weggebruikers. DNWG gaat op die locatie ook aan het werk. Zij verzwaren het elektriciteitsnet tussen Middelburg en Grijpskerke en maken het daardoor toekomstbestendig. Door alle werkzaamheden te combineren, wordt eventuele overlast zo veel mogelijk beperkt.  Aannemer KWS Infra uit Roosendaal begint dan met de kabels en leidingen en het verbreden van het fietspad en aan de rijbaan. Het is de bedoeling om de werkzaamheden eind april af te ronden.   (27 november 2018)

 

 

 

 

 

FIETSEN & GEZONDHEID.

PREVENTIEACOORD : “DAGELIJKS FIETSEN IS HET BESTE MEDICIJN”

Bron : Fietsersbond.        De gezondheid van alle Nederlanders vergroten, dat is het doel van het Preventieakkoord. De Fietsersbond is één van de partijen die het akkoord heeft ondertekend. ‘Fietsen is een krachtig geneesmiddel voor de samenleving’, zegt Ernest van den Bemd, expert van de Fietsersbond op het gebied van fiets en gezondheid.

Wat is het Preventieakkoord?

‘Nederlanders leven niet altijd even gezond. Paul Blokhuis staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft het initiatief genomen om daar samen met maatschappelijke organisaties wat aan te gaan doen. In het akkoord zijn maatregelen vastgelegd waarmee we gezondheidsproblemen aanpakken. Alle partijen die hun handtekening hebben gezet, kunnen elkaar aanspreken op deze afspraken. We willen ziektes voorkomen. Dat gebeurt door problematisch alcoholgebruik aan te pakken, minder te roken en overgewicht bestrijden. En bij dat laatste thema komt fietsen om de hoek kijken. Fietsen is niet alleen leuk en plezierig, maar het is ook een geneesmiddel.’

Waarom is dat Preventieakkoord zo belangrijk?

‘Tot nu toe werd bewegen vooral gezien als iets voor sportieve mensen. Sporten is prima en dat moet iedereen ook vooral blijven doen. Maar inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat het gewone alledaagse bewegen een van de beste preventieve maatregelen tegen welvaartsziekten is. Dat gewone bewegen kun je prima in je dagelijkse gewoonten inpassen. Ga niet met auto, maar op de fiets naar de supermarkt, naar de kapper of de bakker. En maak een fietsrondje op zondagmiddag. Al met weinig kilometers is de impact op de gezondheid groot. Het preventieakkoord is van belang omdat hiermee voor het eerst officieel erkend wordt dat het gewone dagelijkse fietsen en wandelen een serieuze bijdrage kan leveren aan een gezonde samenleving.’

 

Wat hebben we als Fietsersbond bereikt?

‘We hebben samen met andere partijen opgetrokken. Denk aan Wandelnet, Jongeren op Gezond gewicht en IVN. Schoolomgevingen zullen fiets- en wandelvriendelijk ingericht worden. De bedoeling is ook dat werkgevers veel meer aandacht geven aan wandelen en fietsen op het werk. Tijdens de pauzes bijvoorbeeld. En met onze cursussen voor senioren hebben we al bereikt dat zij langer en veilig op de fiets kunnen blijven. Dat is niet alleen goed voor hun gezondheid. Als senioren zelfstandig op pad gaan, kunnen ze mee blijven doen in de maatschappij en raken ze niet sociaal geïsoleerd. In de randen van het akkoord is afgesproken dat zorgverzekeraars veel meer mogelijkheden krijgen om zorgproducten die het dagelijks bewegen stimuleren vergoed worden. Denk aan bewegen op recept waar al mee geëxperimenteerd wordt. Fietsen kun je ook inzetten om mensen te laten bewegen tijdens behandelingen van kanker- en hart- en vaatziekten. Zo voorkom je achteruitgang en versnel je het herstel. Belangrijkste voor ons is dat het dagelijkse bewegen als medicijn wordt gezien. Fietsen is een geneesmiddel voor de samenleving.’

Wat betekent het Preventieakkoord voor fietsers?

‘Dankzij dit akkoord gaan er veel meer partijen aan het werk met fietsvriendelijke schoolomgevingen. Kinderen en ouders kunnen dus over een paar jaar veiliger naar school fietsen. En de kans is dan ook groter dat ze later blijven fietsen. Ook fietsende werknemers krijgen voordelen. Meer werkgevers zullen fietsende forensen financieel en met voorzieningen belonen voor hun dagelijkse tochtje naar het werk. We willen dat echt iedereen veilig en gezond kan doortrappen tot op late leeftijd met alle voordelen van dien voor de maatschappij en het individu.’    (23 november 2018)

 

 

 

 

ÓÓK IN DE WINTER IS FIETSEN GEZOND
(november 2018)

 

 

 

 

 

 

 

NK BAAN VANAF 27 DECEMBER IN APELDOORN
27  T.M. 30 DECEMBER                      APELDOORN                VOORWAARTS            OMNISPORT                 NK BAANWIELRENNEN MET NEDERLANDSE TOPPERS              www.nkbaanwielrennen.nl/programma/

 

 

 

 

 

 

 

 

BRON : MIDDELBURGSE EN VEERSE BODE NOVEMBER 2018   
THEMA : SPECIAL SENIOREN 2018

 

 

 

 

 

 

LUDIEKE FIETS TIJDENS NACHT VAN DE NACHT 2018 IN MIDDELBURG

Foto : Wij ZIjn De Stad Middelburg          Zaterdagavond 27 oktober vond de jaarlijkse Nacht van de Nacht (N8vdN8) plaats. Op deze dag ging ook de wintertijd in. Op honderden plaatsen in Nederland waren er activiteiten die de schoonheid van echte duisternis benadrukten. Zo wil de N8vdN8 mensen bewust maken van lichtvervuiling en de mogelijkheden om die terug te dringen.  Ook in Middelburg was van alles te beleven. Tijdens de Donkere Tocht was er een activiteit van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (RVOZ) bij het Abdijplein : Licht uit, Fietswiel aan!

 

Harry van der Maas, gedeputeerde verkeersveiligheid, vertelt over de verlichtingsacties in Zeeland : “Nu de donkere tijden van het jaar weer aanbreken, is het belangrijk dat u wordt gezien in het verkeer en dus uw vaste verlichting aanzet op de fiets. Veel mensen vergeten wel eens hun fietsverlichting aan te zetten. Goed licht is echter cruciaal voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen.”   Foto boven : Bezoekers konden tijdens de Middelburgse Nacht van de Nacht plaatsnemen op een ludieke fiets met lichtgevende wielen. Het advies was “Trap stevig door en laat de beelden spreken”.    (29 oktober 2018)

 

 

 

 

 

 

PIOTR HAVIK (BEAT CYCLING CLUB) NEDERLANDS KAMPIOEN WATTMEISTER OP WATERPARK NEELTJE JANS
MIDDELBURGER ELOY RAAS (ZRTC THEO MIDDELKAMP) VIERDE IN NATIONALE TITELSTRIJD
Foto : Organisatie


UITSLAG 2018 :        1. Piotr Havik  (Beat Cycling Club)    28.04            2. Jos van Emden   (Lotto NL Jumbo)    27.55            3. Taco v.d. Hoorn    (Roompot – Nederlandse Loterij)    24.35             
4. Eloy Raas  (Middelburg / ZRTC Theo Middelkamp)  24.07               5. Kenny Nijssen    (UWTC De Volharding)    21.32          6. Moreno Hofland   (Lotto Soudal)   21.15                 7. Bram Tankink   (Lotto NL Jumbo)    19.20                      8. Elmar Reinders   (Roompot – Nederlandse Loterij    18.47                9. Jesper Asselman   (Roompot – Nederlandse Loterij)   18.10                10. Martijn Budding   (Roompot – Nederlandse Loterij)     18.10       11. Daniel Gebru   (Beat Cycling Club)   16.10           (14 oktober 2018)

 

 

 

 

 

 

TOPKOPPELS IN WOONING ZESDAAGSE ROTTERDAM VAN 3 T.M. 8 JANUARI

Na hun zege in Londen komen Yoeri Havik en Wim Stroetinga ook naar Rotterdam. Het Nederlandse duo is dit baanseizoen bezig met een ware succesreeks en hoopt van 3 t/m 8 januari 2019 in Ahoy de kers op de taart te zetten met een gedroomde zege in de Wooning Zesdaagse van Rotterdam.

Viervoudig wereldkampioen en Ronde van Vlaanderen-winnaar Niki Terpstra start in de Wooning Zesdaagse van Rotterdam aan de zijde van de Franse wegrenner én pistier Thomas Boudat. De Noord-Hollander is vanaf komend seizoen ploegmaat van de voormalig wereldkampioen omnium bij Direct Énergie en wil met de snelle 24-jarige coureur al vroeg in het jaar zijn eerste zege voor de Franse formatie binnenhalen. De Wooning Zesdaagse van Rotterdam vindt plaats van 3 t/m 8 januari. Terpstra, die aan de zijde van de Belg Iljo Keisse al driemaal zegevierde in de Wooning Zesdaagse van Rotterdam ziet in de jonge Fransman een gedroomde partner :  “Thomas is een van de beste baanrenners ter wereld. Hij is rap en sterk en ik denk dat we zeker kans maken op de winst. Daarnaast is het tof om meteen mijn visitekaartje af te geven voor mijn nieuwe team Direct Énergie. Als dat – zoals nu – met een ploeggenoot kan, is dat natuurlijk helemaal mooi.”

Wedstrijdleider Peter Schep is zeer tevreden met de komst van het Frans-Nederlandse koppel naar Rotterdam Ahoy. ‘Niki wil zelf heel graag met Thomas rijden en wij zien als organisatie in hen ook een gouden combinatie voor onze Zesdaagse.’ Bij de Wooning Zesdaagse rijdt het team in de kleuren van sponsor Flanderijn. Het Nederlandse team Maikel Zijlaard-Nick Stöpler zal vanaf 3 januari ook aantreden in Ahoy.  

Onze nationale sprintelite behoort nu al enkele jaren tot de absolute top. Ook dit jaar zijn deze vaderlandse wereld- en Europees kampioenen weer te bewonderen tijdens de Wooning Zesdaagse van Rotterdam. Als Team Holland gaan de absolute snelheidsfenomenen Jeffrey Hoogland, Harry Lavreijssen, Nils van ’t Hoenderdaal en Matthijs Büchli het opnemen tegen een pittige internationale opponent. 

Bekijk het actuele rennersveld  :  https://www.wooningzesdaagse.nl/wedstrijdinfo/rennersveld/koppels-2019          (13 november 2018)

 

 

 

 

 

MEER FIETSVEILIGHEID NA OPENING BEVELANDS FIETSPAD ZANDKREEKDAM

Foto : Provincie Zeeland.      Elke Zeeuw moet ’s avonds veilig kunnen thuiskomen. Daarom neemt Provincie Zeeland maatregelen om de wegen veiliger te maken. Het fietspad naast de Zandkreekdam zal daar zeker aan bijdragen.

Gedeputeerde Harry van der Maas en burgemeester Marcel Delhez van Noord-Beveland sprongen op hun fiets om het nieuwe fietspad in te wijden. Dankzij het nieuwe fietspad hoeven fietsers niet meer voor de slagbomen te wachten tussen landbouwverkeer. Dat voorkomt gevaarlijke confrontaties tussen kwetsbare verkeersdeelnemers en grote voertuigen. Een mooie mijlpaal voor provincie en gemeente Noord-Beveland. Dan Kersten woont vlak naast de sluis en is blij dat het fietspad er nu is. “We hebben er lang op gewacht. Dit is dan ook een mooi moment; zeker voor de veiligheid. Je hoeft als fietser niet meer door de slagbomen te kruipen of andere onveilige capriolen uit te halen. Dit is weer een schakel om Zeeland fietsprovincie nummer 1 te maken!”    (26 september 2018)

 

 

 

 

 

 

SENIOREN FIETSTOCHTEN 2018 OOSTKAPELLE DRUK BEZOCHT
Foto : Sportdorp Oostkapelle.        Bij de eerste toertocht op dinsdagmiddag 29 mei reden 20 fietsers een zonnig en warm rondje over Walcheren. De deelnemers waren enthousiast over de begeleiding,  route en verzorging. De laatste recreatieve fietsmiddag vond plaats op dinsdag 25 september. Het organisatieteam is voor 2019 nog steeds op zoek naar vrijwilligers die de tochten kunnen begeleiden.    (25 september 2018)

 

 

 

 

 

SUCCESVOLLE  30STE ZEEUWSE FIETSVIERDAAGSE MET 960 DEELNEMERS

Eind juli werd voor de dertigste keer de Zeeuwse Fietsvierdaagse gehouden. De start werd gegeven door de burgemeester van Goes en een vertegenwoordigster van de Rabobank, die het lint bij de startboog doorknipten. De fietsers konden vervolgens onder de muziek van een draaiorgel vertrekken. Het weer was telkens zonnig en er stond weinig wind, alleen de laatste twee dagen was het erg warm. Desondanks reden er elke dag toch tussen de 700 en 760 deelnemers mee. De toerders hebben kennelijk geen nadeel ondervonden van het extreme weer. De EHBO heeft geen enkele keer moeten optreden.

Men was vol lof over de uitgezette routes, die resp. richting Noord-Beveland, naar het oosten van Zuid-Beveland, het westen van Zuid-Beveland en de Zak van Zuid-Beveland gingen. Er was keuze uit een 25, 40 of 60 km route. Vanwege het 30 jarig jubileum waren er extra ”verrassingsposten” ingericht. De eerste dag kon men op vertoon van de stempelkaart de Tropische Tuin van het Omnium in Goes bezoeken. Tijdens de tweede omloop kreeg men op de verrassingspost een beker appelsap, de derde dag een banaan en bij de laatste etappe een minibolus. Verder was er dagelijks voor iedereen een surprise.De deelnemers die drie of vier dagen meereden kregen na afloop een speciaal ontworpen medaille. Ook het nieuwe logo van de Zeeuwse Fietsvierdaagse viel in de smaak. Cliënten van het Gors maakten hier op bestelling een button van. Al met al een geslaagd fietsevenement en reden genoeg om nu al uit te kijken naar de 31 ste Zeeuwse Fietsvierdaagse van 23 t.m. 26 juli 2019.     (7 augustus 2018)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIETSEN TEGEN ARMOEDE : EEN FIETS MAAKT HET VERSCHIL IN AFRIKA
COOP AFRICA ZOEKT SUPPORT IN ZEELAND

Coop-Africa

CooP-Africa zet de fiets in als instrument tegen armoede. Door toegang tot een fiets te verschaffen (deels op krediet) kunnen gezondheidswerkers, leerlingen en ondernemers veel effectievere met hun tijd omgaan. Sinds jaren voert COOP drie succesvolle programma’s uit. Coop Africa wil in de toekomst ook in Zeeland meer donateurs werven.
Bike4Care : Een gezondheidswerker kan per fiets meer huis-aan-huisbezoeken af leggen dan te voet. De gezondheidswerkers behandelen patiënten en geven voorlichting. Ook voorzien ze bewoners van afgelegen gebieden van medicijnen, klamboes, waterzuiveringstabletten en waterfilters. Medisch personeel op de fiets kan meer patiënten bezoeken, patiënten sneller bereiken en grotere afstanden afleggen. Fietsambulances maken het mogelijk om zieken sneller naar een ziekenhuis te brengen.
Bike4School : Leerlingen en leraren kunnen een fiets krijgen die ze in termijnen afbetalen. Hierdoor hebben kinderen nog voldoende energie om goede cijfers te halen. Schuilverzuim is drastisch teruggedrongen. En met een schooldiploma op zak hebben ze kans op een betere toekomst.
Bike4Work : Ondernemers verdienen een inkomen per fiets. Boeren, handelaren, straatverkopers en afvalophalers zijn veel effectiever per fiets dan te voet of met het openbaar vervoer. Het programma geeft voorrang aan vrouwelijke ondernemers omdat zij een grote verantwoordelijkheid voelen voor het gezinsinkomen en de scholing van de kinderen.    (10 februari 2018)      

 

 

 

 

GEBRUIKTE FIETSEN KRIJGEN TWEEDE LEVEN BIJ LEGER DES HEILS
ZEELAND HEEFT NOG GEEN FIETSPROJECT 50/50
ldh-fiets
Foto : Leger des Heils           Binnen het project “50|50 bike” van het Leger des Heils worden gebruikte fietsen klaargemaakt voor een tweede leven. Waarom een nieuwe fiets kopen als je nog jaren kunt blijven fietsen op een 50|50 Bike? 50|50 is een uniek, commercieel bedrijf met een grote maatschappelijke rol. De vestigingen staan in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Zwolle.
In Zeeland heeft het Leger des Heils (nog) geen fietsproject 50/50.  De 5 vestigingen kunnen een ruime collectie aanbieden met kinderfietsen, stadsfietsen en buitensport fietsen. Verder de 50|50 Originals, unieke fietsen in soort en design. Het zijn allemaal goedkope fietsen van een prima kwaliteit. Bezoekers kunnen er ook terecht voor alle voorkomende reparaties aan de fiets. Een lekke band, spaken stellen, je versnelling of je remmen repareren. De doelstelling van het LDH binnen dit fietsproject richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers met aandacht voor herstel en stabiliteit: “ We willen er zijn voor mensen zonder helper en we zijn gewend om onze handen uit de mouwen te steken. We vinden dat werken goed voor ieder mens is. Daarom hebben we beschutte werkplekken voor mensen die in het gewone leven niet op eigen kracht aan de slag kunnen. Een vak leren, dat is ons uitgangspunt voor de deelnemers van 50|50. Of het nu gaat om het maken van fietsen, meubels of bereiden van een maaltijd”. Kijk eens verder op www.5050-workcenter.nl/labels/bike       (10 februari 2018)