*VARIA

 

 

 

 


>>>  ZEELANDFIETS.NL  :  IN 2019 AL 10 JAAR ACTUEEL & INFORMATIEF VOOR FIETSEND ZEELAND.      
>>>  TIPS VOOR PAGINA VARIA WELKOM : STUUR JE INFO NAAR : malus@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

 

 

DINSDAG 25 JUNI RECREATIEVE FIETSTOCHT “RONDJE WEST” VANUIT PHILIPPINE

 

 

 

 

 

 

SENIORENVERENIGING KANAALZONE : BEWEGWIJZERDE FIETSTOCHT VANUIT AXEL OP 3 JULI
Op woensdag 3 juli wordt door de Seniorenvereniging Kanaalzone een toeristische, geheel bewegwijzerde, fietstocht georganiseerd voor jong en oud. De afstand bedraagt ca. 42 km en de route voert voor een gedeelte langs de Nederlands/Belgische grens. Hierbij wordt gedurende een aantal kilometers het traject van een 546 km lange fietsroute, welke is uitgestippeld langs het tracé van de Dodendraad uit de Eerste Wereldoorlog, gevolgd. De inschrijving en start zijn van 9 tot 12 uur in de Halle aan te Rooseveltlaan te Axel, waar ruime (gratis) parkeergelegenheid in de buurt aanwezig is. De deelnamekosten bedragen € 2,50 per deelnemer. Kinderen onder begeleiding mogen gratis deelnemen. Deelname is geheel op eigen risico.
Foto : Jaap Overdulve.       Er is een controleplaats voorzien in gemeenschapscentrum “’t Heike” in Heikant, welke van 09.00 uur tot 14.30 uur geopend is. Vanaf hier kan ook gestart worden. Verder zijn er nog twee rustplaatsen onderweg. Er is een pechdienst aanwezig en de EHBO Koewacht verleent haar medewerking aan dit evenement. Na afloop van de fietstocht ontvangt elke deelnemer een gratis wafel en onder de aanwezige deelnemers wordt een aantal prijzen verloot. Voor info en overleg : gkaijser@zeelandnet.nl      (15 juni 2019)

 

 

 

 

 

ROUTE 55 : RECREATIEVE FIETSTOCHTEN DOOR ZEEUWS VLAANDEREN EN NOORD BELGIË VANAF DONDERDAG 11 JULIStichting Hulst voor Elkaar, Porthos Sluis en Aan-Z organiseren alweer de 21ste editie van Route 55. De fietsroutes voeren langs de mooiste plekken van de streek. Route 55 is voor alle leeftijden. De afstanden liggen tussen de 35 en 45 kilometer per keer. Er zijn stopplaatsen voorzien. Organisaties en bedrijven zetten de deuren open tussen 10.00 en 17.00 uur. Alle routes staan in het Route 55-boekje. Op de routedagen zijn de routes ook aangeduid met bordjes.
Route 1: donderdag 11 juli :    Oost Eeklo – Lembeke – Kaprijke                            
Route 2: donderdag 18 juli  :    Oostburg – Cadzand – Aardenburg
Route 3: donderdag 25 juli  :     Biervliet – Hoek – Sluiskil – Philippine
Route 4: donderdag 1 augustus :   Hulst – Lamswaarde – Graauw – Nieuw Namen
Route 5: donderdag 8 augustus :       Zuiddorpe – Wachtebeke – Moerbeke – Overslag
Route 55 is een sportieve, gezonde, gezellige activiteit voor iedereen! De fietstochten stimuleren meer bewegen in de zomer. De fietstochten zijn een gezellige, sociale activiteit voor iedereen. De deelnemers krijgen onderweg informatie over Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen en kunnen actief genieten van de prachtige natuur.  De kosten voor inschrijving bedragen € 3,50 per deelnemer in de voorverkoop (van 3 juni tot en met 9 juli) en daarna € 4,00. Er kunnen 1500 fietsers meedoen aan Route 55. Haal snel een boekje met alle routes en de button. In het routeboekje staat ook informatie over fietsverhuurbedrijven, reparatieposten voor de fiets en oplaadpunten voor elektrische fietsen. De button is het inschrijvingsbewijs en moet zichtbaar gedragen worden tijdens de fietstochten. Zonder button kunt u niet deelnemen aan de routes.     (14 juni 2019)

 

 

 

 

 

 

60 PLUSSERS GAAN 8 AUGUSTUS FIETSEN ROND ZOUTELANDE MET STICHTING WELZIJN VEERE
(10 juni 2019)

 

 

 

 

 

T.C. DE KROON WISSENKERKE
PETER VAN DIJKE & BRAM WITTE WINNEN PEELAND KOPPELTIJDRIT
Foto’s : Organisatie.      Er hadden 10 duo’s ingeschreven voor de koppeltijdrit in Wissenkerke voor renners en tourclubs op Noord-Beveland. Bij de inschrijving had elk koppel moeten opgeven welke tijd ze zouden gaan rijden. Er mocht geen gebruik gemaakt worden van een km-teller/snelheidsmeter of andere elektronica waarop te zien was hoe snel er gereden werd. Iedereen kreeg een transponder die aan de voorvork bevestigd werd om na afloop de uitslag te kunnen bepalen.

 

Het rondje was 16,25 km met hoofdzakelijk wind in de rug tot aan de Oesterput. Het stuk vanaf de Klaverweg terug naar Wissenkerke stond de wind tegen. Dat was waarschijnlijk de oorzaak dat alle koppels hun snelheid te laag hadden ingeschat en sneller hebben gefietst dan ze hadden opgegeven. De winnaars waren Peter van Dijke en Bram Witte die 35,2 hadden opgegeven en netto 36,008 reden.    (1 juni 2019)

 

 

 

 

 

 

DINSDAG 25 JUNI SENIOREN FIETSTOCHT VANUIT OOSTKAPELLE

 

 

 

 

 

ZEEUWSE WIELER WIND 6DAAGSE : ZONDAG 16 JUNI IN WESTKAPELLE

             

Etappe 3              Zondag 23 juni          Goes       Jo de Roo Toertocht                  
Etappe 4              Zondag 7 juli          ’s Heerenhoek        Jan Raas Toertocht                    
Etappe 5              Zaterdag 17 augustus       Sint-Maartensdijk      Keetie van Oosten Toertocht  
Etappe 6              Zondag 22 september      Hulst        Theo Middelkamp Toertocht.         
Meer info :   www.sportzeeland.nl/zww6d   

 

 

 

 

 

 

INLEVERPUNT ANWB KINDERFIETSENPLAN : CYCLEHUB IN MIDDELBURG
Een fiets is meer dan een vervoersmiddel. Voor kinderen van 8 tot 18 jaar oud is fietsen een manier om mee te doen, vrijheid te voelen en de wereld te ontdekken. Helaas is het aanschaffen van een fiets voor 1 op de 9 kinderen in Nederland veelal een te dure, onmogelijke uitgave. ANWB vindt dat ieder kind recht heeft op een fiets. Daarom kunnen mensen fietsen doneren. De gedoneerde fietsen worden gerepareerd in werkplaatsen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Vervolgens kunnen kinderen uit de doelgroep een opgeknapte fiets uitzoeken.
Nieuwe inleverlocatie in Middelburg op bedrijventerrein Ramsburg : Cycle Hub aan de Stadsambachtsweg 6.    Meer info :   www.anwb.nl/kinderfietsenplan (11 mei 2019)

 

 

 

 

 

 

 

ZEEUWSE STUDENTEN WELKOM : EDUCATIEVE FIETSTOCHT “TERUG NAAR WESTERBORK” IN VOORJAAR 2020 VANUIT AUSCHWITZ

In april/mei 2020 fietsen studenten uit Nederland en Duitsland 1250 km om 75 jaar Vrede en Vrijheid te herdenken. De tocht start met 75 deelnemers in Auschwitz, Polen en gaat via Bergen-Belsen, Duitsland (waar 2020 studenten aansluiten) naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Daar zullen zij op 4 mei 2020 arriveren. De deelnemers aan de 12-daagse educatieve fietsroute bezoeken onderweg verschillende historische locaties die passen bij het thema van de fietstocht. De educatieve tocht van Auschwitz naar Westerbork is bedoeld voor pabo-studenten, studenten die een lerarenopleiding doen of geschiedenis studeren. Op het traject van Bergen-Belsen naar Westerbork kunnen 2020 mbo-studenten (van alle studierichtingen) aansluiten voor de laatste 3 dagen van de tocht.  Op de website  www.terugnaarwesterbork.eu  staat alle informatie over deze bijzondere tocht en hoe studenten zich kunnen aanmelden / inschrijven.    (5 mei 2019)

 

 

 

 

 

 

KLEIN PELOTON DOORZETTERS BIJ START FIETSSEIZOEN ZEELAND

Bij de opening van het Zeeuwse fietsseizoen 2019 kreeg een kleine groep doorzetters storm en regen over zich heen. Vanuit Heinkenszand trotseerden 17 toerders weer en wind op hun racefiets of mountainbike met op hun dagmenu een pittige route door de Zak van Zuid Beveland. In De Stenge werd gezellig nagepraat en kwamen de sterke verhalen los over de zware fietsdag door Midden Zeeland. Het was een memorabel fietsevenement voor Cyclémotion dat zeker paste bij het motto : Zeeland Daagt Je Uit!.     (11 maart 2019)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIETSEN TEGEN ARMOEDE : EEN FIETS MAAKT HET VERSCHIL IN AFRIKA
COOP AFRICA ZOEKT SUPPORT IN ZEELAND

Coop-Africa

CooP-Africa zet de fiets in als instrument tegen armoede. Door toegang tot een fiets te verschaffen (deels op krediet) kunnen gezondheidswerkers, leerlingen en ondernemers veel effectievere met hun tijd omgaan. Sinds jaren voert COOP drie succesvolle programma’s uit. Coop Africa wil in de toekomst ook in Zeeland meer donateurs werven.
Bike4Care : Een gezondheidswerker kan per fiets meer huis-aan-huisbezoeken af leggen dan te voet. De gezondheidswerkers behandelen patiënten en geven voorlichting. Ook voorzien ze bewoners van afgelegen gebieden van medicijnen, klamboes, waterzuiveringstabletten en waterfilters. Medisch personeel op de fiets kan meer patiënten bezoeken, patiënten sneller bereiken en grotere afstanden afleggen. Fietsambulances maken het mogelijk om zieken sneller naar een ziekenhuis te brengen.
Bike4School : Leerlingen en leraren kunnen een fiets krijgen die ze in termijnen afbetalen. Hierdoor hebben kinderen nog voldoende energie om goede cijfers te halen. Schuilverzuim is drastisch teruggedrongen. En met een schooldiploma op zak hebben ze kans op een betere toekomst.
Bike4Work : Ondernemers verdienen een inkomen per fiets. Boeren, handelaren, straatverkopers en afvalophalers zijn veel effectiever per fiets dan te voet of met het openbaar vervoer. Het programma geeft voorrang aan vrouwelijke ondernemers omdat zij een grote verantwoordelijkheid voelen voor het gezinsinkomen en de scholing van de kinderen.    (1 maart 2019)      

 

 

 

 

GEBRUIKTE FIETSEN KRIJGEN TWEEDE LEVEN BIJ LEGER DES HEILS
ZEELAND HEEFT NOG GEEN FIETSPROJECT 50/50
ldh-fiets
Foto : Leger des Heils           Binnen het project “50|50 bike” van het Leger des Heils worden gebruikte fietsen klaargemaakt voor een tweede leven. Waarom een nieuwe fiets kopen als je nog jaren kunt blijven fietsen op een 50|50 Bike? 50|50 is een uniek, commercieel bedrijf met een grote maatschappelijke rol. De vestigingen staan in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Zwolle.
In Zeeland heeft het Leger des Heils (nog) geen fietsproject 50/50.  De 5 vestigingen kunnen een ruime collectie aanbieden met kinderfietsen, stadsfietsen en buitensport fietsen. Verder de 50|50 Originals, unieke fietsen in soort en design. Het zijn allemaal goedkope fietsen van een prima kwaliteit. Bezoekers kunnen er ook terecht voor alle voorkomende reparaties aan de fiets. Een lekke band, spaken stellen, je versnelling of je remmen repareren. De doelstelling van het LDH binnen dit fietsproject richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers met aandacht voor herstel en stabiliteit: “ We willen er zijn voor mensen zonder helper en we zijn gewend om onze handen uit de mouwen te steken. We vinden dat werken goed voor ieder mens is. Daarom hebben we beschutte werkplekken voor mensen die in het gewone leven niet op eigen kracht aan de slag kunnen. Een vak leren, dat is ons uitgangspunt voor de deelnemers van 50|50. Of het nu gaat om het maken van fietsen, meubels of bereiden van een maaltijd”. Kijk eens verder op www.5050-workcenter.nl/labels/bike       (1 maart 2019)