*VARIA

 

 

 

> TIPS, ARTIKELEN EN FOTO’S VOOR DE PAGINA VARIA ZIJN WELKOM. 
STUUR JE INFORMATIE NAAR : malus@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

 

ZEEUWSE ZWIFT CHALLENGE ZATERDAG 1 DECEMBER IN ZIERIKZEE

Op zaterdag 1 december organiseert Jan de Jonge fietsen i.s.m. RTC Schouwen-Duiveland en oud wielrenner Leon van Bon DE ZEEUWSE ZWIFT CHALLENGE. Tijdens deze dag kun jij laten zien hoe snel jij kunt fietsen over een bepaald traject. Dit gebeurt op een CycleOps VR trainer die gekoppeld is aan Zwift. Er zal vanaf 10.00 uur gestreden worden voor een jeugd, dames en herenklassement. Leon van Bon zal om 15.30 uur de prijsuitreiking verzorgen op de Race & MTB show van Jan de Jonge Fietsen in de Nieuwe Kerk. Neem wel je eigen pedalen mee, een fiets is aanwezig. Verder zal Vélofysics Cycling Development Centre aanwezig zijn om de spieren na het fietsen te masseren.  (21 oktober 2018)

 

 

 

 

 

 

PIOTR HAVIK (BEAT CYCLING CLUB) NEDERLANDS KAMPIOEN WATTMEISTER OP WATERPARK NEELTJE JANS
ELOY RAAS (ZRTC THEO MIDDELKAMP) VIERDE IN NATIONALE TITELSTRIJD
Foto : Organisatie


UITSLAG 2018 :        1. Piotr Havik  (Beat Cycling Club)    28.04            2. Jos van Emden   (Lotto NL Jumbo)    27.55            3. Taco v.d. Hoorn    (Roompot – Nederlandse Loterij)    24.35             
4. Eloy Raas  (Middelburg / ZRTC Theo Middelkamp)  24.07               5. Kenny Nijssen    (UWTC De Volharding)    21.32          6. Moreno Hofland   (Lotto Soudal)   21.15                 7. Bram Tankink   (Lotto NL Jumbo)    19.20                      8. Elmar Reinders   (Roompot – Nederlandse Loterij    18.47                9. Jesper Asselman   (Roompot – Nederlandse Loterij)   18.10                10. Martijn Budding   (Roompot – Nederlandse Loterij)     18.10       11. Daniel Gebru   (Beat Cycling Club)   16.10           (14 oktober 2018)

 

 

 

 

 

GEZELLIGHEID IN WIELERSFEER : VRIJDAG 9 NOVEMBER EETFESTIJN ZRTC THEO MIDDELKAMP IN CLUB CASCO TE WEMELDINGE

 

 

 

 

 

 

NIKI TERPSTRA EN THOMAS BOUDAT VORMEN KOPPEL IN WOONING ZESDAAGSE ROTTERDAM VAN 3 T.M. 8 JANUARI

Viervoudig wereldkampioen en Ronde van Vlaanderen-winnaar Niki Terpstra start in de Wooning Zesdaagse van Rotterdam aan de zijde van de Franse wegrenner én pistier Thomas Boudat. De Noord-Hollander is vanaf komend seizoen ploegmaat van de voormalig wereldkampioen omnium bij Direct Énergie en wil met de snelle 24-jarige coureur al vroeg in het jaar zijn eerste zege voor de Franse formatie binnenhalen. De Wooning Zesdaagse van Rotterdam vindt plaats van 3 t/m 8 januari. Terpstra, die aan de zijde van de Belg Iljo Keisse al driemaal zegevierde in de Wooning Zesdaagse van Rotterdam ziet in de jonge Fransman een gedroomde partner :  “Thomas is een van de beste baanrenners ter wereld. Hij is rap en sterk en ik denk dat we zeker kans maken op de winst. Daarnaast is het tof om meteen mijn visitekaartje af te geven voor mijn nieuwe team Direct Énergie. Als dat – zoals nu – met een ploeggenoot kan, is dat natuurlijk helemaal mooi.”

Wedstrijdleider Peter Schep is zeer tevreden met de komst van het Frans-Nederlandse koppel naar Rotterdam Ahoy. ‘Niki wil zelf heel graag met Thomas rijden en wij zien als organisatie in hen ook een gouden combinatie voor onze Zesdaagse.’ Bij de Wooning Zesdaagse rijdt het team in de kleuren van sponsor Flanderijn. Het Nederlandse team Maikel Zijlaard-Nick Stöpler zal vanaf 3 januari ook aantreden in Ahoy.  

Onze nationale sprintelite behoort nu al enkele jaren tot de absolute top. Ook dit jaar zijn deze vaderlandse wereld- en Europees kampioenen weer te bewonderen tijdens de Wooning Zesdaagse van Rotterdam. Als Team Holland gaan de absolute snelheidsfenomenen Jeffrey Hoogland, Harry Lavreijssen, Nils van ’t Hoenderdaal en Matthijs Büchli het opnemen tegen een pittige internationale opponent.  Meer informatie over het programma en de ticketverkoop:   www.zesdaagserotterdam.nl       (19 oktober 2018)

 

 

 

 

 

MEER FIETSVEILIGHEID NA OPENING BEVELANDS FIETSPAD ZANDKREEKDAM

Foto : Provincie Zeeland.      Elke Zeeuw moet ’s avonds veilig kunnen thuiskomen. Daarom neemt Provincie Zeeland maatregelen om de wegen veiliger te maken. Het fietspad naast de Zandkreekdam zal daar zeker aan bijdragen.

Gedeputeerde Harry van der Maas en burgemeester Marcel Delhez van Noord-Beveland sprongen op hun fiets om het nieuwe fietspad in te wijden. Dankzij het nieuwe fietspad hoeven fietsers niet meer voor de slagbomen te wachten tussen landbouwverkeer. Dat voorkomt gevaarlijke confrontaties tussen kwetsbare verkeersdeelnemers en grote voertuigen. Een mooie mijlpaal voor provincie en gemeente Noord-Beveland. Dan Kersten woont vlak naast de sluis en is blij dat het fietspad er nu is. “We hebben er lang op gewacht. Dit is dan ook een mooi moment; zeker voor de veiligheid. Je hoeft als fietser niet meer door de slagbomen te kruipen of andere onveilige capriolen uit te halen. Dit is weer een schakel om Zeeland fietsprovincie nummer 1 te maken!”    (26 september 2018)

 

 

 

 

 

 

SENIOREN FIETSTOCHTEN 2018 OOSTKAPELLE DRUK BEZOCHT
Foto : Sportdorp Oostkapelle.        Bij de eerste toertocht op dinsdagmiddag 29 mei reden 20 fietsers een zonnig en warm rondje over Walcheren. De deelnemers waren enthousiast over de begeleiding,  route en verzorging. De laatste recreatieve fietsmiddag vond plaats op dinsdag 25 september. Het organisatieteam is voor 2019 nog steeds op zoek naar vrijwilligers die de tochten kunnen begeleiden.    (25 september 2018)

 

 

 

 

 

SUCCESVOLLE  30STE ZEEUWSE FIETSVIERDAAGSE MET 960 DEELNEMERS

Eind juli werd voor de dertigste keer de Zeeuwse Fietsvierdaagse gehouden. De start werd gegeven door de burgemeester van Goes en een vertegenwoordigster van de Rabobank, die het lint bij de startboog doorknipten. De fietsers konden vervolgens onder de muziek van een draaiorgel vertrekken. Het weer was telkens zonnig en er stond weinig wind, alleen de laatste twee dagen was het erg warm. Desondanks reden er elke dag toch tussen de 700 en 760 deelnemers mee. De toerders hebben kennelijk geen nadeel ondervonden van het extreme weer. De EHBO heeft geen enkele keer moeten optreden.

Men was vol lof over de uitgezette routes, die resp. richting Noord-Beveland, naar het oosten van Zuid-Beveland, het westen van Zuid-Beveland en de Zak van Zuid-Beveland gingen. Er was keuze uit een 25, 40 of 60 km route. Vanwege het 30 jarig jubileum waren er extra ”verrassingsposten” ingericht. De eerste dag kon men op vertoon van de stempelkaart de Tropische Tuin van het Omnium in Goes bezoeken. Tijdens de tweede omloop kreeg men op de verrassingspost een beker appelsap, de derde dag een banaan en bij de laatste etappe een minibolus. Verder was er dagelijks voor iedereen een surprise.De deelnemers die drie of vier dagen meereden kregen na afloop een speciaal ontworpen medaille. Ook het nieuwe logo van de Zeeuwse Fietsvierdaagse viel in de smaak. Cliënten van het Gors maakten hier op bestelling een button van. Al met al een geslaagd fietsevenement en reden genoeg om nu al uit te kijken naar de 31 ste Zeeuwse Fietsvierdaagse van 23 t.m. 26 juli 2019.     (7 augustus 2018)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOEK “DE TAAL VAN DE FIETS” VAN WIM DANIËLS IS EEN LIEFDESVERKLARING AAN HET STALEN ROS

Foto’s : Facebook      Bij Uitgeverij Brooklyn is het boek “De Taal van de Fiets” verschenen van auteur Wim Daniëls. Volgens de schrijver is het een boek dat voor iedereen die betrokken is bij de fiets en het fietsen de moeite waard is. Van alle vervoermiddelen die er ooit zijn uitgevonden is de fiets de meest heilzame, voor mens en milieu. Een frame, twee wielen, een stuur, trappers, een ketting en een zadel, dat is het wel zo ongeveer. Maar de samenvoeging daarvan kan mensen in vervoering brengen, zoals Stijn Streuvels, die in 1915 in Mijn rijwiel schreef: “Iets dat men zou willen liefkozen, strelen, meenemen naar bed, om er nooit van gescheiden te zijn en het altijd, zelfs ’s nachts te kunnen bekijken!’

Over de liefde voor de fiets en het genoegen van het fietsen vertelde Wim Daniëls regelmatig op radio en tv. Nu is er dan het boek “De taal van de fiets” met veel mooie verhalen en anekdotes. Bijvoorbeeld over hoezeer mensen hun fiets kunnen koesteren, zoals oud-wielrenner Koos Moerenhout die zes fietsen heeft waar hij nooit meer op fietst, maar die hij toch nooit weg zal doen en waarvan hij geregeld nog de banden oppompt om ze in ere te houden. En over Robert Penn, die de hele wereld over reisde om de beste onderdelen voor zijn droomfiets te laten maken, en zoals Wim Daniëls zelf, die maar geen afscheid kan nemen van de fiets waarop zijn zoon, inmiddels 30, ooit leerde fietsen. 

Inhoudsopgave “De Taal van de Fiets”  :   1 Mijn rijwiel            2 Rijwielwoede        3 De uitvinding van de fiets           4 Het begin van de fiets in Nederland       5 Het woord ‘fiets’          6 De fiets in Van Dale           7 De vrouw en de fiets     8 De doofstomme wielrijder      9 Fietsendiefstal          10 De fietsenmaker             11 Fietsonderdelen            12 Ketting en bocht: rechts of links?           13 Soorten fietsen           14 Fietsclubs, fietsbladen, fietspaden          15 Fiets in boek en beeld      16 De bezongen fiets            17 Lexicografiets          Auteur Wim Daniëls is schrijver van boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Hij schrijft voor kinderen en voor volwassenen.    

Het boek is in alle boekwinkels en ook online te koop :  https://www.bol.com/nl/p/de-taal-van-de-fiets/9200000086174639/?suggestionType=typedsearch&bltgh=t6H-6O6Uc8c4lhDb3vpJGQ.1.2.ProductImage      ( 1 mei 2018)      

  

 

 

 

 

 

ROOMPOT – NEDERLANDSE LOTERIJ PROMOOT DE ROOKVRIJE GENERATIE MET NICK VAN DER LIJKE EN BRIAN VAN GOETHEM
Foto : Facebook          Gedurende het wielerseizoen 2018 stelt Nederlandse Loterij haar logopositie op de voor- en achterzijde van het officiële tenue van Team Roompot – Nederlandse Loterij ter beschikking aan de Rookvrije Generatie.  Bij deze Nederlandse ploeg staan Nick van der Lijke (Middelburg > Rotterdam / foto) en Zeeuws Vlaming Brian van Goethem onder kontrakt.  Nederlandse Loterij heeft als ambitie Nederland gelukkiger en gezonder te maken en draagt daarin haar steentje bij door haar opbrengst te investeren in de Nederlandse sport en achttien goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Sinds vorig jaar ook door haar naam te verbinden aan de oer-Hollandse wielerploeg Roompot – Nederlandse Loterij.
Het verbinden van haar partners zorgt er voor dat de missie van Nederlandse Loterij nog krachtiger wordt neergezet. Dit jaar heeft Nederlandse Loterij daarom haar beneficianten; de achttien goede doelen opgeroepen mee te doen aan een pitch voor de logopositie op het shirt van de wielerploeg. De Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds heeft de pitch gewonnen en is hierdoor heel 2018 verbonden aan Team Roompot – Nederlandse Loterij. Zo geven zij Rookvrije Generatie de kans om meer aandacht te vragen voor het belang dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving.   (5 april 2018)    

 

 

 

FIETSEN TEGEN ARMOEDE : EEN FIETS MAAKT HET VERSCHIL IN AFRIKA
COOP AFRICA ZOEKT SUPPORT IN ZEELAND

Coop-Africa

CooP-Africa zet de fiets in als instrument tegen armoede. Door toegang tot een fiets te verschaffen (deels op krediet) kunnen gezondheidswerkers, leerlingen en ondernemers veel effectievere met hun tijd omgaan. Sinds jaren voert COOP drie succesvolle programma’s uit. Coop Africa wil in de toekomst ook in Zeeland meer donateurs werven.
Bike4Care : Een gezondheidswerker kan per fiets meer huis-aan-huisbezoeken af leggen dan te voet. De gezondheidswerkers behandelen patiënten en geven voorlichting. Ook voorzien ze bewoners van afgelegen gebieden van medicijnen, klamboes, waterzuiveringstabletten en waterfilters. Medisch personeel op de fiets kan meer patiënten bezoeken, patiënten sneller bereiken en grotere afstanden afleggen. Fietsambulances maken het mogelijk om zieken sneller naar een ziekenhuis te brengen.
Bike4School : Leerlingen en leraren kunnen een fiets krijgen die ze in termijnen afbetalen. Hierdoor hebben kinderen nog voldoende energie om goede cijfers te halen. Schuilverzuim is drastisch teruggedrongen. En met een schooldiploma op zak hebben ze kans op een betere toekomst.
Bike4Work : Ondernemers verdienen een inkomen per fiets. Boeren, handelaren, straatverkopers en afvalophalers zijn veel effectiever per fiets dan te voet of met het openbaar vervoer. Het programma geeft voorrang aan vrouwelijke ondernemers omdat zij een grote verantwoordelijkheid voelen voor het gezinsinkomen en de scholing van de kinderen.    (10 februari 2018)      

 

 

 

 

GEBRUIKTE FIETSEN KRIJGEN TWEEDE LEVEN BIJ LEGER DES HEILS
ZEELAND HEEFT NOG GEEN FIETSPROJECT 50/50
ldh-fiets
Foto : Leger des Heils           Binnen het project “50|50 bike” van het Leger des Heils worden gebruikte fietsen klaargemaakt voor een tweede leven. Waarom een nieuwe fiets kopen als je nog jaren kunt blijven fietsen op een 50|50 Bike? 50|50 is een uniek, commercieel bedrijf met een grote maatschappelijke rol. De vestigingen staan in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Zwolle.
In Zeeland heeft het Leger des Heils (nog) geen fietsproject 50/50.  De 5 vestigingen kunnen een ruime collectie aanbieden met kinderfietsen, stadsfietsen en buitensport fietsen. Verder de 50|50 Originals, unieke fietsen in soort en design. Het zijn allemaal goedkope fietsen van een prima kwaliteit. Bezoekers kunnen er ook terecht voor alle voorkomende reparaties aan de fiets. Een lekke band, spaken stellen, je versnelling of je remmen repareren. De doelstelling van het LDH binnen dit fietsproject richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers met aandacht voor herstel en stabiliteit: “ We willen er zijn voor mensen zonder helper en we zijn gewend om onze handen uit de mouwen te steken. We vinden dat werken goed voor ieder mens is. Daarom hebben we beschutte werkplekken voor mensen die in het gewone leven niet op eigen kracht aan de slag kunnen. Een vak leren, dat is ons uitgangspunt voor de deelnemers van 50|50. Of het nu gaat om het maken van fietsen, meubels of bereiden van een maaltijd”. Kijk eens verder op www.5050-workcenter.nl/labels/bike       (10 februari 2018)