*VARIA

 

 

 

 

 

 

 

AANLEG FIETSPAD MOLENDIJK OUD-VOSSEMEER

Foto : Provincie Zeeland      Provincie Zeeland heeft verkeersveiligheid hoog in het vaandel staan: we maken wegen veiliger en investeren in gedrag. Dat doen we ook op Tholen. Hier is aannemer Dura Vermeer begonnen met de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Molendijk. De werkzaamheden duren nog tot medio december 2018. De Molendijk is een belangrijke verkeersader tussen Oud-Vossemeer en Sint-Annaland. De weg is eigenlijk te bochtig en te smal voor de hoeveelheid verkeer die op de weg rijdt. Echt verrassend is dat niet, als je je realiseert dat de dijk al meer dan 500 jaar oud is. Omdat er teveel ongevallen gebeuren op de Molendijk, neemt de Provincie maatregelen. Gedeputeerde Harry van der Maas gaf het startsein voor de aanleg van het fietspad. Dat deed hij samen met wethouder Jan Harmsen van de gemeente Tholen. Wilt u ook op de hoogte blijven van het project? Download dan de BouwApp in de Google Play Store of de App Store. Op de BouwApp is het project te vinden onder de naam Fietspad Molendijk te Oud-Vossemeer.    (15 april 2018)

 

 

 

 

 

 

RECREATIEVE FIETSTOCHT ROND AXEL OP 16 JUNI

Foto : archief organisatie.             De Seniorenvereniging Kanaalzone organiseert op 16 juni wederom een fietstocht. Het bestuur en de vrijwilligers hopen op een grote opkomst. De start zal plaatsvinden in de Halle, Rooseveltlaan 1a, 4571 HT Axel. Er is ruime (gratis) parkeergelegenheid in de buurt. Het inschrijfgeld bedraagt € 1,00 p.p. voor leden en € 2,50 p.p. voor niet-leden. Starten kan tussen 9.00 uur – 12.00 uur. De lengte van de route ± 43 km.     https://seniorenverenigingkanaalzone.nl/activiteiten.shtml#F     (15 april 2018)

 

 

 

 

 

 

HET FIETSSEIZOEN IS WEER BEGONNEN : GUN ELKAAR DE RUIMTE OP HET FIETSPAD

Foto : Veilig Verkeer Nederland       De fiets is voor Nederlanders een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. De fietspaden zijn overvol. Groepen wielrenners die hard over het fietspad rijden kunnen ervoor zorgen dat andere fietsers daar last van hebben. Daar gaan Veilig Verkeer Nederland en Team Roompot – Nederlandse Loterij wat aan doen. De druk op de fietspaden neemt toe. De evolutie van de fiets is in volle gang. Elektrisch fietsen neemt een vlucht waardoor mensen meer en ook verder gaan fietsen. Om lekker te bewegen stappen ook steeds meer mensen op de racefiets. Fietsen hoort bij onze cultuur. Bewegen is gezond en fietsen geeft die beweging. Je kunt over mooi aangelegde fietspaden dwars door Nederland fietsen: van Zeeland tot Groningen.

 

Er zijn verschillende groepen fietsers: van beroepsfietsers tot amateurs en alles wat daartussen in zit. In het voorjaar zwermen grote groepen amateurwielrenners weer uit en begeven zich met hoge snelheid over de fietspaden. Wij merken jaarlijks dat de gewone fietser daar hinder van ondervindt, en mogelijk ook wel andersom, en ons vraagt welke regels er in dat geval gelden op het fietspad. Het komt erop neer dat het fietspad voor iedereen is en dat het dus gaat om een stukje samenspel. Juist dat samenspel willen wij bevorderen in nauwe samenwerking met onze kersverse partner Team Roompot – Nederlandse Loterij. We willen er samen voor zorgen dat alle fietsers op de Nederlandse fietspaden rekening houden met elkaar en elkaar de ruimte gunnen. Of je nou jong of oud bent, fietsen is samenwerken! Meedoen is makkelijk!     (15 april 2018)

 

 

 

 

 

GEMEENTE VEERE : RECREATIEVE FIETSTOCHTEN OP WALCHEREN

Vanuit verschillende plekken in de Gemeente Veere worden er gezellige fietstochten georganiseerd waaraan iedereen kan deelnemen. De fietstochten brengen je langs vele mooie (verborgen) plekken op Walcheren. Het gaat niet alleen om fietsen, ook gezelligheid is een belangrijk onderdeel van de tochten. Er wordt altijd ergens gestopt voor een kopje koffie of thee.

 

Meliskerke:    De fietstochten worden georganiseerd door de Commissie Welzijn Meliskerke. Wanneer: Derde dinsdag van de maanden mei t/m oktober, om 13.30 uur.      Vertrekpunt: Dorpshuis ‘Ons Huis’, Burg. Adelaarstraat 26 te Meliskerke.      Contactpersonen: Dhr. L. Melse (0118-561315), Dhr. A. van Sluijs (0118-562090)

 

Zoutelande:     De fietstochten worden georganiseerd door de Commissie Welzijn Zoutelande, voor vitale 60-plussers uit Zoutelande en omgeving.      Wanneer: Op donderdag 24 mei, 28 juni en 13 september, om 13.30 uur.     Vertrekpunt: Dorpshuis ‘de Soute Schakel’, naast supermarkt Emté.    Contactpersonen: Mw. Caroline Geelhoed (06-43848377, na 18.30u.), Mw. Ineke Kusse  (0118-562494)

 

Veere:   De fietstochten worden georganiseerd door de Commissie Welzijn Veere.  Wanneer: Op donderdag 17 mei, 21 juni, 19 juli, 16 augustus, 20 september en 18 oktober.  Vertrekpunt: Nieuw Sandenburgh, Sandenburghlaan 2 te Veere, om 13.30 uur. Contactpersonen: Dhr. A. Matthijsse (0118-501522) en Dhr. A. Ridderbos (0118-501328).     (6 april 2018)

 

 

 

 

 

 

VANAF 30 APRIL AVOND FIETSVIERDAAGSE FC GREGORIUS AXEL VOOR JONG EN OUD

Fietsclub Gregorius uit Axel organiseert voor de 4e maal een avond fiets4daagse van maandag 30 april t/m donderdag 3 mei. Er wordt gestart vanaf het Gregoriuscentrum aan de Walstraat 33 te Axel. Het inschrijfgeld bedraagt € 5,00 voor vier avonden. Dit is inclusief iedere avond een kopje koffie/thee met een versnapering. Meedoen ook mogelijk vanaf de tweede of nog latere dag.  Op de laatste avond wordt op het startnummer een verloting gehouden met mooie prijzen. De laatste avond zijn er ook wafels voor de fietsers. Inschrijven en starten van 17.30 uur – 19.00 uur. Kinderen tot 13 jaar kunnen onder begeleiding gratis meefietsen. De lengte van de bewegwijzerde routes ligt tussen de 20 en 25 km. Er wordt gefietst in de omgeving van Axel met elke avond een andere route. Voor info en overleg : mejmscholter@gmail.com  of  T 06-26749113.   (29 maart 2018)

 

 

 

 

 

AGENTEN OP WALCHEREN PAKKEN SNELLER DE FIETS

Foto : Facebook     Agenten in de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen zijn op straat zichtbaarder nu ze de politieauto regelmatig inruilen voor de bike. Harrie van der Heiden, teamchef in Walcheren legt uit waarom de politie voortaan meer op de politiebike te vinden is in de Walcherse dorpen en steden: “Voortaan nemen mijn collega’s regelmatig een of twee bikes mee in de politieauto, om daarna in een deel van ons gebied toezicht te houden. De agenten zijn op de bike veel beter benaderbaar voor het publiek. Extra voordeel in het stedelijke gebied is, dat we ook wendbaarder zijn. De agenten zijn gewoon breed inzetbaar. Als er ergens anders een belangrijke melding is, zetten ze de bikes in de politiebus en rijden er dan snel naar toe. Ook de wijkagenten zullen regelmatig op de politiebike stappen.”

Recent hielden twee bikers toezicht in het centrum van Vlissingen: “Naast het toezicht en de contacten met de Vlissingers, controleerden wij op het illegaal fietsen in het voetgangersgebied. Ook letten wij op andere verkeersovertredingen. In totaal moesten we ruim twintig bekeuringen uitdelen. Deze manier van toezicht was heel effectief. Ook waren wij voor de mensen beter aanspreekbaar, dan toezicht houden met een politieauto.” Ruim twintig bestuurders kregen processen-verbaal voor: (snor-)fietsen in voetgangersgebied (10x); negeren van een rood verkeerslicht; rijden zonder rijbewijs; rijden zonder helm; fietsen zonder verlichting (5x); niet dragen autogordel; geen richting aangeven; drank op straat; parkeer in verbod zone en dealen/bemiddelen verkoop drugs. Tot slot kreeg een bromfietser een bekeuring voor het overschrijding van de constructiesnelheid van bijna honderd kilometer per uur.    (27 maart 2018)

 

 

 

 

 

 

ROOMPOT – NEDERLANDSE LOTERIJ PROMOOT DE ROOKVRIJE GENERATIE MET NICK VAN DER LIJKE & BRIAN VAN GOETHEM
Foto : Facebook          Gedurende het wielerseizoen 2018 stelt Nederlandse Loterij haar logopositie op de voor- en achterzijde van het officiële tenue van Team Roompot – Nederlandse Loterij ter beschikking aan de Rookvrije Generatie.  Bij deze Nederlandse ploeg staan Nick van der Lijke (Middelburg > Rotterdam / foto) en Zeeuws Vlaming Brian van Goethem onder kontrakt.  Nederlandse Loterij heeft als ambitie Nederland gelukkiger en gezonder te maken en draagt daarin haar steentje bij door haar opbrengst te investeren in de Nederlandse sport en achttien goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Sinds vorig jaar ook door haar naam te verbinden aan de oer-Hollandse wielerploeg Roompot – Nederlandse Loterij.
Het verbinden van haar partners zorgt er voor dat de missie van Nederlandse Loterij nog krachtiger wordt neergezet. Dit jaar heeft Nederlandse Loterij daarom haar beneficianten; de achttien goede doelen opgeroepen mee te doen aan een pitch voor de logopositie op het shirt van de wielerploeg. De Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds heeft de pitch gewonnen en is hierdoor heel 2018 verbonden aan Team Roompot – Nederlandse Loterij. Zo geven zij Rookvrije Generatie de kans om meer aandacht te vragen voor het belang dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving.   (5 april 2018)

 

 

 

 

NIEUW BOEK “KOERSEN OVER KASSEIEN & KIEZELSTENEN IN NEDERLAND” MET 12 VERHALEN OVER ZEEUWS VLAANDEREN

Over kasseien en kiezelstenen wordt al meer dan honderd jaar gefietst. Wielerwedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en meer recent de Strade Bianche, danken hun internationale bekendheid en karakter aan de stoffige paden vol grind en keien. Op die stroken staan de helden op.

Ook in Nederland liggen wegen die zijn geplaveid met wielerhistorie, verscholen in de Drentse bossen, achter Brabantse boerenerven, in het Limburgse Maasdal. Of in het uitgestrekte Zeeuwse landschap. Er worden zelfs diverse wedstrijden op verreden. Toch zijn veel van deze wegen en wedstrijden onbekend bij het grote publiek.

Bij uitgeverij Spectrum verscheen in februari  ‘Koersen over kasseien & kiezelstenen in Nederland’. Het boek graaft de wielergeschiedenis uit de Nederlandse bodem, gaat op zoek naar de aantrekkingskracht van de voorjaarsklassiekers en zet de verborgen wegen per regio op de kaart. Bekende (oud-) coureurs als Niki Terpstra, Lars Boom, Chantal Blaak en Hennie Kuiper vertellen over de kunst van het rijden over deze ruwe parcoursen en over hoe ze zich voorbereiden op de voorjaarskoersen, en waar ze dat doen. Het is een boek om te lezen, te bewaren en mee op pad te gaan.

 

AUTEUR:   MARTIJN SARGENTINI              AANTAL PAGINA’S:  216             UITVOERING: PAPERBACK          ISBN:  9789000356195          PRIJS:  € 24,99 

 

 

 

 

 

 

NIEUWE ENTREE NS FIETSENSTALLING MIDDELBURG EN GOES

Foto : Facebook        NS en ProRail investeren 8 miljoen euro in een nieuwe entree voor 44 fietsenstallingen volgens bovenstaand model. In Zeeland krijgen de stallingen in Middelburg en Goes een modernere uitstraling. Het gaat om zelfservice-fietsenstallingen die nu veelal voorzien zijn van een stalen draaihek. De nieuwe entree heeft transparante toegangsdeurtjes, gebruik van de stalling wordt elke eerste 24 uur gratis en reizigers kunnen eenvoudig in- en uitchecken met hun OV-chipkaart. Ook voor het huren van een OV-fiets kunnen reizigers terecht. Alle 44 fietsenstallingen zijn nog voor het eind van dit jaar voorzien van de nieuwe toegang.

De opgeknapte stallingen krijgen cameratoezicht en via een intercom kunnen reizigers met een vraag persoonlijk contact opnemen met een medewerker. De nieuwe entree is al getest op de stations Bilthoven en Heerenveen. De klanten daar zijn erg tevreden: het grootste deel van de klanten geeft een dikke 8 (77%, tegenover 46% in de oude situatie). Reizigers voelen zich prettig en veilig in de stalling. De bezetting van deze beide fietsenstallingen is met zo’n 40% gestegen.

Momenteel springt op zo’n 20 stations nog een medewerker bij op de drukke momenten. Een deel van deze medewerkers voert ook reparaties aan fietsen uit. Hulp bij het in- en uitgaan van de stalling is bij de vernieuwde zelfservice-fietsenstalling niet meer nodig. De fietsenstalling is makkelijker en sneller toegankelijk voor klanten. Met de betrokken ondernemers is NS in persoonlijk overleg, waarbij het streven is om de reparatieservice te behouden. Met de vernieuwde entree willen ProRail en NS aantrekkelijke, veilige en beter benutte fietsenstallingen bieden. Het is één van de aangekondigde innovaties uit het Bestuursakkoord Fietsparkeren.     (10 februari 2018)

 

 

 

 
FIETSEN TEGEN ARMOEDE : EEN FIETS MAAKT HET VERSCHIL IN AFRIKA
COOP AFRICA ZOEKT SUPPORT IN ZEELAND

Coop-Africa

CooP-Africa zet de fiets in als instrument tegen armoede. Door toegang tot een fiets te verschaffen (deels op krediet) kunnen gezondheidswerkers, leerlingen en ondernemers veel effectievere met hun tijd omgaan. Sinds jaren voert COOP drie succesvolle programma’s uit. Coop Africa wil in de toekomst ook in Zeeland meer donateurs werven.
Bike4Care : Een gezondheidswerker kan per fiets meer huis-aan-huisbezoeken af leggen dan te voet. De gezondheidswerkers behandelen patiënten en geven voorlichting. Ook voorzien ze bewoners van afgelegen gebieden van medicijnen, klamboes, waterzuiveringstabletten en waterfilters. Medisch personeel op de fiets kan meer patiënten bezoeken, patiënten sneller bereiken en grotere afstanden afleggen. Fietsambulances maken het mogelijk om zieken sneller naar een ziekenhuis te brengen.
Bike4School : Leerlingen en leraren kunnen een fiets krijgen die ze in termijnen afbetalen. Hierdoor hebben kinderen nog voldoende energie om goede cijfers te halen. Schuilverzuim is drastisch teruggedrongen. En met een schooldiploma op zak hebben ze kans op een betere toekomst.
Bike4Work : Ondernemers verdienen een inkomen per fiets. Boeren, handelaren, straatverkopers en afvalophalers zijn veel effectiever per fiets dan te voet of met het openbaar vervoer. Het programma geeft voorrang aan vrouwelijke ondernemers omdat zij een grote verantwoordelijkheid voelen voor het gezinsinkomen en de scholing van de kinderen.    (10 februari 2018)

 

 

 

 

GEBRUIKTE FIETSEN KRIJGEN TWEEDE LEVEN BIJ LEGER DES HEILS
ZEELAND HEEFT NOG GEEN FIETSPROJECT 50/50
ldh-fiets
Foto : Leger des Heils           Binnen het project “50|50 bike” van het Leger des Heils worden gebruikte fietsen klaargemaakt voor een tweede leven. Waarom een nieuwe fiets kopen als je nog jaren kunt blijven fietsen op een 50|50 Bike? 50|50 is een uniek, commercieel bedrijf met een grote maatschappelijke rol. De vestigingen staan in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Zwolle.
In Zeeland heeft het Leger des Heils (nog) geen fietsproject 50/50.  De 5 vestigingen kunnen een ruime collectie aanbieden met kinderfietsen, stadsfietsen en buitensport fietsen. Verder de 50|50 Originals, unieke fietsen in soort en design. Het zijn allemaal goedkope fietsen van een prima kwaliteit. Bezoekers kunnen er ook terecht voor alle voorkomende reparaties aan de fiets. Een lekke band, spaken stellen, je versnelling of je remmen repareren. De doelstelling van het LDH binnen dit fietsproject richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers met aandacht voor herstel en stabiliteit: “ We willen er zijn voor mensen zonder helper en we zijn gewend om onze handen uit de mouwen te steken. We vinden dat werken goed voor ieder mens is. Daarom hebben we beschutte werkplekken voor mensen die in het gewone leven niet op eigen kracht aan de slag kunnen. Een vak leren, dat is ons uitgangspunt voor de deelnemers van 50|50. Of het nu gaat om het maken van fietsen, meubels of bereiden van een maaltijd”. Kijk eens verder op www.5050-workcenter.nl/labels/bike       (10 februari 2018)

 

 

 

 

 

 

FIETSERSBOND : IN HEEL NEDERLAND 30 BINNEN DE BEBOUWDE KOM

De Fietsersbond wil dat in heel Nederland 30 de norm wordt binnen de bebouwde kom. ‘Door de steeds grotere verkeersdrukte staat de veiligheid en het fietsplezier voor fietsers onder druk. Het is tijd voor een volgende stap: 30 is het nieuwe 50’, zegt Saskia Kluit van de Fietsersbond. In de meeste woonwijken geldt al een maximum snelheid van 30, maar toch is binnen de bebouwde kom 50 nog steeds de norm. Als je de woonwijk verlaat, kom je auto’s tegen die 50 rijden. Dat is veel te hard. Als auto’s niet harder dan 30 gaan, kunnen ze goed de weg delen met fietsers. En mocht het toch tot een aanrijding komen, dan heb je met 30 als fietser een goede kans om het ongeluk na te vertellen.

 

De kans op een ernstig ongeval bij een maximumsnelheid van 30 km/u is maar liefst 3,5 maal lager dan bij 50 km/u. Bij een volledig ‘Duurzaam Veilige’ fietsinfrastructuur zou het aantal verkeersdoden onder fietsers met 100 tot 130 omlaag gebracht kunnen worden, terwijl het aantal ernstig verkeersgewonden met minimaal 3.500 verlaagd zou worden. ‘Duurzaam Veilig’ houdt in dat de verkeersruimte zó wordt ingericht dat ernstige ongevallen worden voorkomen en als tóch een ongeval plaatsvindt de ernst van de afloop beperkt blijft. De Fietsersbond wil ook dat de meeste gemeenten in de huidige 30 km. gebieden die principes van Duurzaam Veilig consequenter gaan toepassen. Een lagere maximum snelheid geeft ook meer ruimte op het fietspad. Brede en snelle fietsen kunnen namelijk veilig de rijbaan op als auto’s niet harder dan 30 gaan. Denk aan speed-pedelecs, cargobikes, racefietsen en e-bikes. Op die manier blijft er op de fietspaden en fietsstroken meer ruimte over voor de ‘gewone fietser’. Bijkomend voordeel van een lagere autosnelheid is dat het kinderen meer mogelijkheden geeft om op jongere leeftijd deel te nemen en te wennen aan het verkeer.    (25 januari 2018)

 

 

 

 

MIDDELBURG OOK IN 2018 FIETSVRIENDELIJK VOOR TOERISTEN EN ZEEUWEN

Middelburg werkt er ook in 2018 weer hard aan om één van de fietsvriendelijkste steden van Nederland te blijven. Daarom is er veel aandacht voor goede verbindingen in de Walcherse stad. Realisatie en onderhoud staan hoog in het vaandel van het gemeentebestuur want er wordt dagelijks veel gebruik gemaakt van de fietsvoorzieningen door inwoners en toeristen.

De hoofdstad van Zeeland ligt midden in een prachtig fietsgebied met polders, weidse uitzichten en overal strand in de buurt. Op Walcheren is een knooppuntennetwerk waarmee je makkelijk zelf mooie routes uitzet en van A naar B navigeert. Kaarten zijn te koop bij de Tourist Shop in Boekhandel de drvkkerij op de Markt.     Fiets huren? Dat kan bij Delta Cycle op het Zusterplein in het centrum van de Zeeuwse hoofdstad en bij de Tweewielerzaken binnen de gemeente Middelburg.

Een bezoek aan Middelburg begint ideaal vanaf de Cycle Hub Park & Ride aan de Oude Veerseweg. Het is het eerste fietstransferium van Nederland en ligt vlak bij de invalsweg van de N57. Er zijn bij het Cycle Hub ruim 100 fietsparkeerplekken beschikbaar. Vanuit deze locatie worden elk jaar verschillende fietsevenementen georganiseerd waaronder de populaire Oud Jaar Bike Ride op 31 december : www.zeelandfiets.nl/?page_id=84707      (5 januari 2018)