*VARIA

 

 

 

 


>>> ZEELANDFIETS.NL  :  IN 2019 AL 10 JAAR ACTUEEL & INFORMATIEF VOOR FIETSEND ZEELAND.

 

 

 

 

 

 

> TIPS, ARTIKELEN EN FOTO’S VOOR DE PAGINA VARIA ZIJN WELKOM. 
STUUR JE INFORMATIE NAAR : malus@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

 

 

Bron : Fietsersbond Nederland       (5 februari 2019)
GOESENAAR FALCO BENTVELSEN ZET ZICH IN VOOR PROMOTIE VAN DE FIETS IN DELFT. HIJ WIL HET FIETSEN STIMULEREN IN DE ZUID HOLLANDSE STAD EN HOOPT DAT STEEDS MEER MENSEN VOOR DE TWEEWIELER KIEZEN TER BESCHERMING VAN HET MILIEU.
DE 24 JARIGE STUDENT LUCHTVAART EN RUIMTEVAARTTECHNIEK IS BETROKKEN BIJ DE PLAATSELIJKE POLITIEKE PARTIJ STIP.  Lees zijn verhaal  :  https://www.fietsersbond.nl/nieuws/jonge-fietsactivisten-1/

 

 

 

 

 

 

FIETSVERLICHTINGSCAMPAGNE ROVZ  STARTTE IN ARNEMUIDEN

Foto : provincie Zeeland       Het ROVZ houdt in januari een fietsverlichtingscampagne in Zeeland. Doel is om het voeren van fietsverlichting te bevorderen onder leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs én hun ouders. Op donderdag 10 januari gaven gedeputeerde Harry van der Maas en wethouder Chris Simons het startsein voor de campagne ‘Licht aan, goed bezig!’. Dat gebeurde bij basisschool ’t Vierschip in Arnemuiden. Samen met leerlingen spoten de bestuurders een krijttekening op het schoolplein.

Om extra aandacht te vragen voor fietsverlichting op scholen, heeft het ROVZ een stickeractie opgezet. Scholen konden reflecterende stickers bestellen, zowel voor leerlingen als voor hun ouders. Meer dan 65 basisscholen en 7 scholen voor voortgezet onderwijs doen mee met de actie. Aanvullend aan de stickers brengen de scholen krijttekeningen aan op het schoolplein. Namens het ROVZ hebben verschillende wethouders in de week van 10 tot 14 januari een fietsverlichtingspakket uitgedeeld bij de deelnemende scholen. Leerlingen en ouders kregen de reflecterende stickers met de tekst ‘Licht aan, goed bezig!’ en ‘Licht aan, goed voorbeeld!’. In samenwerking met de ANWB kregen de scholen ook kartonnen mallen en krijtspuitbussen om krijtuitingen aan te brengen op de schoolpleinen.     (10 januari 2019)

 

 

 

 

 

VEEL INTERESSE BIJ ZEEUWS WATT KAMPIOENSCHAP IN KAPELLE

Verslag : Mieke Maartense  –  Foto’s  : Facebook       In de spinning-hal van het Racketcentrum Kapelle vond het Zeeuws Watt kampioenschap plaats. De deelnemers werden gesteund door de grote opkomst van toeschouwers. Op schermen werd het wattage getoond, inclusief het FTP. Het FTP kan als omslagpunt worden gezien. Heeft iemand een FTP van 189 watt dan kan hij een uur lang volhouden.

Eerst was de jeugd aan de beurt. Zij fietsten 1 minuut zo hard mogelijk. De zestienjarige Niels van Houwelingen kwam als winnaar uit de strijd. Bas van Zuidam nam de tweede plaats in en tenslotte werd Casper Vos knap derde.

Hierna het onderdeel 1 km sprint. Een bekende deelnemer hier was semi profrenner Lars Oreel, die dit als opwarmer kon gebruiken voor het Watt kampioenschap zelf later op de avond. Bij de dames won Amy Kole. Tweede en derde werden respectievelijk Marielle Dorrepaal en Marjolein Harthoorn. Bij de heren had Maurits Vermeulen het hoogste aantal watts bereikt voor Gilian de Visser en Lars Oreel.

De temperatuur en de gezonde spanning liepen op in de spinningsruimte. Het was tijd voor de dames en de 40+-categorie.  Bij de heren was de top 3 :    1. Richard Marinissen     2.        René de Leeuw      3. Johnny Tolhoek. 

 

De dames waren met zes deelneemsters vertegenwoordigd. Hierbij kan de 48-jarige Coby de Bruine zich Zeeuws Watt kampioene noemen. Anne van de Swaluw – ook geen onbekende in de wielerwereld – werd tweede en Amy Kole bezette de derde plaats.

 

Het sluitstuk van de avond was het Watt kampioenschap voor de heren. Hierbij was ZRTC Theo Middelkamp goed vertegenwoordigd met Timo de Jong, Ramon Vleugel, Ezra Tolhoek, Tim van Dijke, Pieter Vette Justin Boone en regerend kampioen Eloy Raas. Twintig minuten werkten zij zich in het zweet. Shirtjes werden uitgetrokken. De een begon langzaam, de ander reed  explosief. Ieder had zijn eigen tactiek. In deze categorie werd het wattage gedeeld door het gewicht van de renner. Het hoogste resultaat daaruit was van de winnaar. Met een gemiddeld wattage van 430 Watt en 5,9 watt per kilogram won Lars Oreel dit kampioenschap. Frits Baaijens bezette de tweede plaats en Eloy Raas was tevreden met de derde plaats.    (5 januari 2019)

 

 

 

 

 

VERBREDING FIETSPAD IN BUTTINGE TUSSEN MIDDELBURG EN GRIJPSKERKE DUURT TOT EIND APRIL 2019
Foto : Facebook      De gemeente Veere, DNWG en waterschap Scheldestromen werken samen voor de herinrichting van de Middelburgseweg en Walcherseweg tussen Middelburg en Grijpskerke.  De werkzaamheden zijn gestart op 14 januari en omvatten de verbreding van het fietspad, nieuw asfalt op de weg en 60-kilometermarkering, de aanleg van verkeersplateaus, het snoeien en rooien van beplanting, de herinrichting van de kern Buttinge. 
Waterschap en gemeente willen met deze maatregelen de omgeving veiliger maken voor alle weggebruikers. DNWG gaat op die locatie ook aan het werk. Zij verzwaren het elektriciteitsnet tussen Middelburg en Grijpskerke en maken het daardoor toekomstbestendig. Door alle werkzaamheden te combineren, wordt eventuele overlast zo veel mogelijk beperkt.  Aannemer KWS Infra uit Roosendaal begint dan met de kabels en leidingen en het verbreden van het fietspad en aan de rijbaan. Het is de bedoeling om de werkzaamheden eind april af te ronden.      (30 december 2018)

 

 

 

 

ZEEUWSE WIELERPRIJZEN 2018 VOOR LEO BAKKER (VRIJWILLIGER) – TIM VAN DIJKE (MOUNTAINBIKER) – ANTWAN TOLHOEK (WIELRENNER)

Tijdens een drukke en gezellige eindejaars bijeenkomst voor de wielersector Zeeland in Heinkenszand/De Stenge werden de jaarprijzen 2018 uitgereikt. Vanuit het organisatiecomité Cyclemotion was er weer ruimhartige waardering voor de Zeeuwse vrijwilligers, organisatoren, supporters en wielrenners die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor hun geliefde sport.

 

Vrijwilliger van het jaar / Patrick Tolhoek Bokaal  : 

Leo Bakker uit Heinkenszand.  De 64 jarige Bakker is voorzitter, organisator en promotor van wielerorganisatie Trimbelangen Midden Zeeland. TMZ presenteert jaarlijks een omvangrijke Zeeuwse kalender met criteriums, klassiekers en tijdritten.

 

Mountainbiker van het jaar / Bart Brentjens Trofee  : 

Tim van Dijke (Colijnsplaat). Deze 18 jarige Bevelandse belofte renner boekt goede resultaten in  wegkoersen en in veldwedstrijden.

               

Wielrenner van het jaar:

Antwan Tolhoek (Yerseke). De jonge en talentvolle prof van Jumbo – Visma reed een ijzersterk seizoen en schitterde in o.m. de Tour de France, het WK, Klassiekers en Etappekoersen. Het was een prachtig jaar voor de Bevelander met ook mooie vooruitzichten richting 2019 met presentie in de Giro.       (29 december 2018)

 

 

 

ZEEUWSE ZWIFT CHALLENGE IN ZIERIKZEE GESLAAGD

Foto : Jan de Jonge Fietsen

Heren :         1 Frits Baaijens   1:48         2 Dimitri Mulder    1:58           3 Menno de Jonge   2:02

Dames :        1 Dana   2:28                2 Tilly Boogerd de Vrieze    2:51               3 Janny Verspoor   3:08

Jeugd :    Hero Openneer    5:21             (2 december 2018)                                      

 

 

 

 

 

FIETSEN & GEZONDHEID.

PREVENTIEACOORD : “DAGELIJKS FIETSEN IS HET BESTE MEDICIJN”

Bron : Fietsersbond.        De gezondheid van alle Nederlanders vergroten, dat is het doel van het Preventieakkoord. De Fietsersbond is één van de partijen die het akkoord heeft ondertekend. ‘Fietsen is een krachtig geneesmiddel voor de samenleving’, zegt Ernest van den Bemd, expert van de Fietsersbond op het gebied van fiets en gezondheid.

Wat is het Preventieakkoord?

‘Nederlanders leven niet altijd even gezond. Paul Blokhuis staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft het initiatief genomen om daar samen met maatschappelijke organisaties wat aan te gaan doen. In het akkoord zijn maatregelen vastgelegd waarmee we gezondheidsproblemen aanpakken. Alle partijen die hun handtekening hebben gezet, kunnen elkaar aanspreken op deze afspraken. We willen ziektes voorkomen. Dat gebeurt door problematisch alcoholgebruik aan te pakken, minder te roken en overgewicht bestrijden. En bij dat laatste thema komt fietsen om de hoek kijken. Fietsen is niet alleen leuk en plezierig, maar het is ook een geneesmiddel.’

Waarom is dat Preventieakkoord zo belangrijk?

‘Tot nu toe werd bewegen vooral gezien als iets voor sportieve mensen. Sporten is prima en dat moet iedereen ook vooral blijven doen. Maar inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat het gewone alledaagse bewegen een van de beste preventieve maatregelen tegen welvaartsziekten is. Dat gewone bewegen kun je prima in je dagelijkse gewoonten inpassen. Ga niet met auto, maar op de fiets naar de supermarkt, naar de kapper of de bakker. En maak een fietsrondje op zondagmiddag. Al met weinig kilometers is de impact op de gezondheid groot. Het preventieakkoord is van belang omdat hiermee voor het eerst officieel erkend wordt dat het gewone dagelijkse fietsen en wandelen een serieuze bijdrage kan leveren aan een gezonde samenleving.’

 

Wat hebben we als Fietsersbond bereikt?

‘We hebben samen met andere partijen opgetrokken. Denk aan Wandelnet, Jongeren op Gezond gewicht en IVN. Schoolomgevingen zullen fiets- en wandelvriendelijk ingericht worden. De bedoeling is ook dat werkgevers veel meer aandacht geven aan wandelen en fietsen op het werk. Tijdens de pauzes bijvoorbeeld. En met onze cursussen voor senioren hebben we al bereikt dat zij langer en veilig op de fiets kunnen blijven. Dat is niet alleen goed voor hun gezondheid. Als senioren zelfstandig op pad gaan, kunnen ze mee blijven doen in de maatschappij en raken ze niet sociaal geïsoleerd. In de randen van het akkoord is afgesproken dat zorgverzekeraars veel meer mogelijkheden krijgen om zorgproducten die het dagelijks bewegen stimuleren vergoed worden. Denk aan bewegen op recept waar al mee geëxperimenteerd wordt. Fietsen kun je ook inzetten om mensen te laten bewegen tijdens behandelingen van kanker- en hart- en vaatziekten. Zo voorkom je achteruitgang en versnel je het herstel. Belangrijkste voor ons is dat het dagelijkse bewegen als medicijn wordt gezien. Fietsen is een geneesmiddel voor de samenleving.’

Wat betekent het Preventieakkoord voor fietsers?

‘Dankzij dit akkoord gaan er veel meer partijen aan het werk met fietsvriendelijke schoolomgevingen. Kinderen en ouders kunnen dus over een paar jaar veiliger naar school fietsen. En de kans is dan ook groter dat ze later blijven fietsen. Ook fietsende werknemers krijgen voordelen. Meer werkgevers zullen fietsende forensen financieel en met voorzieningen belonen voor hun dagelijkse tochtje naar het werk. We willen dat echt iedereen veilig en gezond kan doortrappen tot op late leeftijd met alle voordelen van dien voor de maatschappij en het individu.’    (23 november 2018)

 

 

 

 

PIOTR HAVIK (BEAT CYCLING CLUB) NEDERLANDS KAMPIOEN WATTMEISTER OP WATERPARK NEELTJE JANS
MIDDELBURGER ELOY RAAS (ZRTC THEO MIDDELKAMP) VIERDE IN NATIONALE TITELSTRIJD
Foto : Organisatie


UITSLAG 2018 :        1. Piotr Havik  (Beat Cycling Club)    28.04            2. Jos van Emden   (Lotto NL Jumbo)    27.55            3. Taco v.d. Hoorn    (Roompot – Nederlandse Loterij)    24.35             
4. Eloy Raas  (Middelburg / ZRTC Theo Middelkamp)  24.07               5. Kenny Nijssen    (UWTC De Volharding)    21.32          6. Moreno Hofland   (Lotto Soudal)   21.15                 7. Bram Tankink   (Lotto NL Jumbo)    19.20                      8. Elmar Reinders   (Roompot – Nederlandse Loterij    18.47                9. Jesper Asselman   (Roompot – Nederlandse Loterij)   18.10                10. Martijn Budding   (Roompot – Nederlandse Loterij)     18.10       11. Daniel Gebru   (Beat Cycling Club)   16.10           (14 oktober 2018)

 

 

 

 

 

 

SUCCESVOLLE  30STE ZEEUWSE FIETSVIERDAAGSE MET 960 DEELNEMERS

Foto’s : Organisatie       Eind juli werd voor de dertigste keer de Zeeuwse Fietsvierdaagse gehouden. De start werd gegeven door de burgemeester van Goes en een vertegenwoordigster van de Rabobank, die het lint bij de startboog doorknipten. De fietsers konden vervolgens onder de muziek van een draaiorgel vertrekken. Het weer was telkens zonnig en er stond weinig wind, alleen de laatste twee dagen was het erg warm. Desondanks reden er elke dag toch tussen de 700 en 760 deelnemers mee. De toerders hebben kennelijk geen nadeel ondervonden van het extreme weer. De EHBO heeft geen enkele keer moeten optreden.

Men was vol lof over de uitgezette routes, die resp. richting Noord-Beveland, naar het oosten van Zuid-Beveland, het westen van Zuid-Beveland en de Zak van Zuid-Beveland gingen. Er was keuze uit een 25, 40 of 60 km route. Vanwege het 30 jarig jubileum waren er extra ”verrassingsposten” ingericht. De eerste dag kon men op vertoon van de stempelkaart de Tropische Tuin van het Omnium in Goes bezoeken. Tijdens de tweede omloop kreeg men op de verrassingspost een beker appelsap, de derde dag een banaan en bij de laatste etappe een minibolus. Verder was er dagelijks voor iedereen een surprise.De deelnemers die drie of vier dagen meereden kregen na afloop een speciaal ontworpen medaille. Ook het nieuwe logo van de Zeeuwse Fietsvierdaagse viel in de smaak. Cliënten van het Gors maakten hier op bestelling een button van. Al met al een geslaagd fietsevenement en reden genoeg om nu al uit te kijken naar de 31 ste Zeeuwse Fietsvierdaagse van 23 t.m. 26 juli 2019.     (7 augustus 2018)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIETSEN TEGEN ARMOEDE : EEN FIETS MAAKT HET VERSCHIL IN AFRIKA
COOP AFRICA ZOEKT SUPPORT IN ZEELAND

Coop-Africa

CooP-Africa zet de fiets in als instrument tegen armoede. Door toegang tot een fiets te verschaffen (deels op krediet) kunnen gezondheidswerkers, leerlingen en ondernemers veel effectievere met hun tijd omgaan. Sinds jaren voert COOP drie succesvolle programma’s uit. Coop Africa wil in de toekomst ook in Zeeland meer donateurs werven.
Bike4Care : Een gezondheidswerker kan per fiets meer huis-aan-huisbezoeken af leggen dan te voet. De gezondheidswerkers behandelen patiënten en geven voorlichting. Ook voorzien ze bewoners van afgelegen gebieden van medicijnen, klamboes, waterzuiveringstabletten en waterfilters. Medisch personeel op de fiets kan meer patiënten bezoeken, patiënten sneller bereiken en grotere afstanden afleggen. Fietsambulances maken het mogelijk om zieken sneller naar een ziekenhuis te brengen.
Bike4School : Leerlingen en leraren kunnen een fiets krijgen die ze in termijnen afbetalen. Hierdoor hebben kinderen nog voldoende energie om goede cijfers te halen. Schuilverzuim is drastisch teruggedrongen. En met een schooldiploma op zak hebben ze kans op een betere toekomst.
Bike4Work : Ondernemers verdienen een inkomen per fiets. Boeren, handelaren, straatverkopers en afvalophalers zijn veel effectiever per fiets dan te voet of met het openbaar vervoer. Het programma geeft voorrang aan vrouwelijke ondernemers omdat zij een grote verantwoordelijkheid voelen voor het gezinsinkomen en de scholing van de kinderen.    (10 februari 2018)      

 

 

 

 

GEBRUIKTE FIETSEN KRIJGEN TWEEDE LEVEN BIJ LEGER DES HEILS
ZEELAND HEEFT NOG GEEN FIETSPROJECT 50/50
ldh-fiets
Foto : Leger des Heils           Binnen het project “50|50 bike” van het Leger des Heils worden gebruikte fietsen klaargemaakt voor een tweede leven. Waarom een nieuwe fiets kopen als je nog jaren kunt blijven fietsen op een 50|50 Bike? 50|50 is een uniek, commercieel bedrijf met een grote maatschappelijke rol. De vestigingen staan in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Zwolle.
In Zeeland heeft het Leger des Heils (nog) geen fietsproject 50/50.  De 5 vestigingen kunnen een ruime collectie aanbieden met kinderfietsen, stadsfietsen en buitensport fietsen. Verder de 50|50 Originals, unieke fietsen in soort en design. Het zijn allemaal goedkope fietsen van een prima kwaliteit. Bezoekers kunnen er ook terecht voor alle voorkomende reparaties aan de fiets. Een lekke band, spaken stellen, je versnelling of je remmen repareren. De doelstelling van het LDH binnen dit fietsproject richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers met aandacht voor herstel en stabiliteit: “ We willen er zijn voor mensen zonder helper en we zijn gewend om onze handen uit de mouwen te steken. We vinden dat werken goed voor ieder mens is. Daarom hebben we beschutte werkplekken voor mensen die in het gewone leven niet op eigen kracht aan de slag kunnen. Een vak leren, dat is ons uitgangspunt voor de deelnemers van 50|50. Of het nu gaat om het maken van fietsen, meubels of bereiden van een maaltijd”. Kijk eens verder op www.5050-workcenter.nl/labels/bike       (10 februari 2018)