*VARIA

 

 

 

FIETSERSBOND NEDERLAND: ZEEUWSE FIETSERS KUNNEN GEVAARLIJKE OVERSTEKEN MELDEN
Tweederde van alle dodelijke ongevallen met fietsers gebeurt bij het oversteken van een kruispunt. Daarmee is oversteken voor fietsers een van de gevaarlijkste handelingen in het verkeer. De Fietsersbond roept alle Nederlandse fietsers op om gevaarlijke oversteken te melden. Uit een enquête onder Fietsersbond-afdelingen blijkt dat de aandacht voor gevaarlijke oversteken bij gemeenten beperkt is. Volgens Fietsersbond-directeur Saskia Kluit is dat niet wenselijk. “Als het te druk is, of de oversteek is niet goed ingericht, dan is de kans groot dat automobilisten of vrachtwagens fietsers over het hoofd zien, vaak met ernstige gevolgen. Het veilig maken van kruispunten zou juist prioriteit moeten krijgen.”

De Fietsersbond vraagt fietsers om gevaarlijke oversteken te melden bij een speciaal meldpunt. Kluit: “Er zijn natuurlijk cijfers over ongevallen op kruispunten, maar wij willen voor een compleet beeld graag van fietsers zelf horen welke oversteken zij onveilig vinden. Als het meestal net goed gaat, dan kan de fietser zich nog steeds onveilig voelen, en is het goed mogelijk dat het een keer mis gaat.”  De gegevens van de inventarisatie worden begin volgend jaar aangeboden aan de gemeenten en worden door de Fietsersbond gebruikt om rondom de gemeenteraadsverkiezingen aandacht te vragen voor verkeersveiligheid.  Meldingen doen kan op www.fietsersbond.nl/oversteken   De campagnevideo is te vinden op https://youtu.be/8jvWqKo0860       (2 november)

 

 

 

 

 

25 NOVEMBER IN ZIERIKZEE : RACE EN MTB SHOW MET VEEL ACTIVITEITEN ROND DE FIETS

Op zaterdag 25 november organiseert Jan de Jonge Fietsen (Zierikzee) voor de 5e keer een Race & MTB Show in de plaatselijke Nieuwe Kerk vanaf 10.00 uur. Het wordt een interessant indoorprogramma met volop variatie voor de wielerliefhebber. De wielerzaak zelf presenteert o.a. de nieuwe modellen 2018 van Trek Bicycle, Cannondale en Eddy Merckx Bikes. Daarnaast zijn verschillende leveranciers aanwezig zoals 3Action Sports Nutrition (sportvoeding), Lezyne (fietsverlichting en navigatie), Lazer Helmets (fietshelmen), fi’zi:k (fietsschoenen) en AGU (fietskleding). Jan de Jonge Fietsen heeft ook nog een mega opruiming gepland met kortingen tot 80%.

 

Verder geeft Vélofysics Cycling Development Centre (Jacob Wijnstra) informatie over fietsmetingen en trainingsprogramma’s. Het nieuwe Zeeuwse Strandteam TeKust.com is present en WPX about bikes komt ook naar Zierikzee.
Nieuw onderdeel is het Kwaremont Koerse Kaffee dat is geopend van 13.00 tot 16.00 uur in samenwerking met Café de Biet.
Om 14.30 uur zal er een veiling starten voor het goede doel: Leeuwentandem. Deze stichting zorgt ervoor dat visueel gehandicapten kunnen koersen op hoog niveau binnen de wereldtop. Er zullen diverse gesigneerde koerstruien van Bauke Mollema, Marianne Vos en Telenet Fidea worden geveild voor dit goede doel. Bezoekers kunnen een klein rondje meerijden als co-piloot op een racetandem.   (28 oktober)

 

 

 

 

 

 

FIETSVERLICHTINGSCAMPAGNE “IK VAL OP” IN ZEELAND
Op maandag 30 oktober startte de regionale campagne ‘Ik val op!’. In het weekend van 28/29 oktober ging de wintertijd in. Het blijft ’s ochtends weer langer donker. Goede verlichting op de fiets is dan extra belangrijk. Voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Meer dan honderd scholen in basis en voorgezet onderwijs doen mee met de actie. Het tekenteam van de provincie gaat in november langs de scholen om ervoor te zorgen dat overal op het schoolplein ‘Ik val op’ te zien is als de leerlingen het plein verlaten.
Een groot gedeelte van de Zeeuwse scholen besteedt aandacht aan de fietsverlichting in het najaar. Zo leent het ROVZ in de wintertijd een fiets met ‘Monkey Light Pro verlichting’ uit aan basisscholen die extra activiteiten organiseren rondom fietsverlichting en verkeersveiligheid. Daarnaast zet het ROVZ posters, internet, social media en bioscoopreclame in.

Foto : Provincie Zeeland             Ook hangen op veel middelbare scholen borden met de tekst ‘Licht aan, apps uit’. Uit onderzoek van studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen is gebleken dat 30 procent meer fietsers hun fietslicht voeren wanneer direct voordat zij in het donker op de fiets stappen herinnerd worden aan hun verlichting. Ook de politie levert haar bijdrage. Bij het niet voeren van fietsverlichting wordt een boete uitgedeeld, maar ook een set fietslampjes wordt op de fiets gemonteerd. Zodat de overtreder ten minste wel veilig zijn of haar tocht kan vervolgen.   (30 oktober)

 

 

 

 

 

 

START ZEEUWSE CAMPAGNE “ER GAAT MEER KAPOT DAN JE SCHERM”

Foto : provincie Zeeland      Harry van der Maas gaf de aftrap van de Zeeuwse campagne ‘Er gaat meer kapot dan je scherm’. De gedeputeerde reikte de ROVZ-pluim uit aan Finn (14 jaar) uit Vlissingen. Finn is één van de gezichten van de nieuwe campagne, die zich inzet voor het verbeteren van de verkeersveiligheid in Zeeland. In een filmpje vertelt Finn wat er gebeurde toen ze haar mobiel gebruikte op de fiets: “Er kan zoveel misgaan, alleen omdat je even je liedje wil veranderen. M’n fiets was kapot en m’n hand lag helemaal open.”
Aandacht voor verkeer is een speerpunt van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROVZ), omdat smartphonegebruik een belangrijke oorzaak is van ongelukken. Als je je telefoon gebruikt terwijl je op de fiets zit, verdubbelt dit de kans op een ongeluk. Fietsers worden afgeleid en moeten hun aandacht verdelen. En dat heeft weer invloed op het reactievermogen, de controle over je fiets en de aandacht voor andere weggebruikers. Zo kun je verkeerssituaties minder goed inschatten en mis je soms verkeersborden of aanwijzingen. “Ik keek even op mijn telefoon, drie seconden later lag ik op de grond”, aldus Wessel (18 jaar) uit Middelburg.
Harry van der Maas: “Samen kunnen we het een stuk veiliger maken op de Zeeuwse wegen. Vind jij het ook normaal om je aandacht bij het verkeer te houden? Ik kies voor veilig smartphonegebruik en lever hiermee een bijdrage aan de missie: Op weg naar nul vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers.”
De campagne ‘Er gaat meer kapot dan je scherm’ richt zich niet alleen op jongeren, maar is bedacht en gemaakt met Zeeuwse scholieren. Na een brainstormavond en creatieve sessie met de jongeren van JouwZeeland is bureau Square Fruit aan de slag gegaan met de input van de jongeren rondom het onderwerp aandacht voor verkeer. Jouw Zeeland is een netwerk van ongeveer 300 jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar dat de Provincie Zeeland adviseert over allerlei onderwerpen. Zo ook over verkeersveiligheid. De jongeren gaven aan dat de campagne over aandacht voor verkeer moet aanzetten tot nadenken. Jongeren moeten bewust worden van de risico’s van telefoongebruik in het verkeer. De campagne moet daarbij lokaal herkenbaar zijn en het belangrijkste onderdeel: het moeten persoonlijke échte verhalen zijn.    (6 oktober)

 

 

 

 

ZEEUWSE RIJWIEL EN TOERVIERDAAGSE 2017 MET 1144 DEELNEMERS UIT HEEL ZEELAND
DERTIGSTE EDITIE VAN 24 T.M. 27 JULI 2018

Foto’s : Organisatie     De Zeeuwse Rijwiel en Toer Vierdaagse (ZRTV), kortweg Zeeuwse Fietsvierdaagse, is in 1987 opgericht. In 1988 vond de eerste editie plaats. Elk jaar, in de laatste volle week van juli (week 30) van dinsdag t/m vrijdag, starten de deelnemers vanaf het Omnium in Goes. Elke dag worden er drie routes uitgezet van resp. 25, 40 en 60 km. Tijdens de vier dagen wordt er telkens in een andere windrichting gefietst. De 25 km is ook geschikt voor scootmobielen. Deelnemers kunnen voor vier dagen inschrijven, maar ook inschrijving per dag is mogelijk. Elke deelnemer die drie of vier dagen meerijdt, ontvangt een medaille. De start is mogelijk tussen 08.30 en 13.00 uur.

 

Alle routes zijn uitgepijld, maar iedere deelnemer ontvangt ook een gedrukte route. Ook ontvangen deelnemers een informatieboekje, waarin ook aanbiedingen van adverteerders staan. De stempelkaart, die iedereen krijgt, geldt als bewijs van deelname. Per afstand zijn er een, twee of drie controleposten, op plaatsen waar ook wat gebruikt kan worden. De deelnemers krijgen een flesje water mee en soms een appel of andere versnapering.

 

Foto : opening 2017 door wethouder Derk Alssema             Dit jaar 2017 was het de 29e editie. Het weer was over het algemeen redelijk, slechts een enkel buitje viel. In totaal waren er 1144 deelnemers uit alle windstreken. Men was vol lof over de uitgezette routes. Elk jaar kan de routecommissie toch weer onbekende weggetjes vinden. Op het start en finishpunt (Omnium in Goes) is het altijd gezellig, is een achtergrondmuziekje te horen en is een en ander versierd met vlaggetjes. Op een landkaart konden de deelnemers aangeven waar hun woonadres was. Hieruit bleek dat we een internationaal gezelschap als deelnemers hadden, o.a. Belgen, Duitsers en Engelsen.

Volgend jaar 2018 vindt de 30e editie plaats van de Zeeuwse Fietsvierdaagse van 24 t.m. 27 juli. Het bestuur is van plan om dan nog eens extra uit te pakken voor de deelnemers. Wat, dat is nog een verrassing. Het belooft weer een prachtige vierdaagse te worden met hopelijk een groot aantal deelnemers. Voor nadere en actuele informatie zie onze website www.fietsvierdaagsezeeland.nl . U kunt ons ook per facebook benaderen.    (18 augustus)

 

 

 

 

ZEELAND IS 5 STERREN FIETSPROVINCIE MET PRACHTIGE ROUTES IN ALLE WINDSTREKEN 

Foto’s : Facebook       Zeeland is in 2017 uitgeroepen tot 5 sterren fietsprovincie en krijgt de hoogst mogelijke beoordeling van vijf sterren in de kwaliteitsmonitor.
Gedeputeerde Toerisme Carla Schönknecht: “Zeeland voldoet aan de hoogste eisen voor het recreatief fietsen. We zijn een fietsprovincie bij uitstek. Het 5 sterren predicaat is de kroon op het werk van de Zeeuwse overheden, de VVV en de vele betrokken vrijwilligers. Ik ben dan ook uitermate trots!”
Overal in Zeeland kun je fietsen in een uniek landschap op de grens van land en zee. Het fietsknooppuntensysteem in Zeeland is in 2015 herzien. Borden zijn vernieuwd en de voor Nederland unieke ‘in de wind, uit de wind’ buitendijkse fietspaden zijn geïntroduceerd. Ook zijn in 2015 meerdere onveilige situaties aangepakt. Het Routebureau VVV Zeeland is verantwoordelijk voor het knooppuntensysteem en zet zich al jaren in voor het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het Zeeuwse fietsknooppunten netwerk.
Directeur VVV, Patrick Polie: “Een mooi resultaat voor Zeeland en van belang voor de recreatieve sector. Fietsen is de belangrijkste recreatieve activiteit voor toeristen. Met deze vijf sterren beoordeling bevestigen we onze positie als hoogwaardige fietsbestemming in Nederland.”   

 

Sinds de realisatie van het fietsknooppuntensysteem in Zeeland in 2006 hebben de Provincie Zeeland, diverse Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en Routebureau VVV Zeeland fors geïnvesteerd in het fietsen in Zeeland. Zowel in recreatieve routenetwerken, infrastructuur, veiligheid, productontwikkeling en promotie is de afgelopen jaren veel inzet gepleegd. Het resultaat is op 16 mei 2017 door het landelijke fietsplatform beoordeeld met het maximaal haalbaar aantal sterren. De ambitie van Gedeputeerde Staten uit 2015 om het maximaal aantal van 5 sterren te bemachtigen is hiermee behaald.
In totaal hebben vijf provincies een 5-sterren score. Het fietsplatform maakt bij de beoordeling gebruik van zowel een vak-beoordeling, als van een publieksbeoordeling. Zeeland is van 83,3% naar 92,2% gestegen. De hogere score is onder meer te danken aan de wijze waarop het beheer en onderhoud van het routenetwerk plaatsvindt en de goede beoordeling van de recreatieve fietsers van de Zeeuwse fietsinfrastructuur.   (1 juli)

 

 

 

 

 

 

 

TIP VOOR ZEEUWEN EN TOERISTEN : DE BADKOERIER FIETSAPP MET GEVARIEERDE TOCHTEN

Tekst & Foto : Badkoerier.nl         De Badkoerier heeft in samenwerking met Fietsnetwerk.nl de eerste tweetalige fietsapp voor Zeeland gelanceerd. Met deze app wil de Badkoerier toeristen en inwoners iets extra’s bieden om heel Zeeland te beleven. De Badkoerier fietsapp is de ideale navigatie-app om tijdens je fietsroute Zeeland op een andere manier te beleven. De app bevat diverse fietsroutes die speciaal voor de toerist zijn samengesteld. Er zullen regelmatig nieuwe fietsroutes worden toegevoegd en de app wordt uitgebreid met nieuwe functies. In de app kun je routes zoeken per plaats of in je directe omgeving. Tijdens het fietsen ontdek je direct wat er langs de route te beleven is en krijg je bij elk fietsknooppunt het vervolgpunt op je route te zien, ook als je telefoon op stand-by staat. De Badkoerier fietsapp verzorgt de routebeschrijving naar Zeeuwse ‘afstapmomenten’ langs de route zoals horeca, musea en heel veel toeristische bezienswaardigheden in Zeeland Fietsland.  www.badkoerier.nl/fietsapp.htm    (1 juli)

 

 

 

 

 

WOUTER WEYLANDT FIETSROUTE VAN NEELTJE JANS NAAR MIDDELBURG
giro 3
Foto’s : Organisatie     In 2010 was de Giro te gast in Zeeland. De Belg Wouter Weylandt won op 10 mei in het shirt van Quick Step de derde Giro etappe Amsterdam – Middelburg. In een sprint op de Dam met 25 concurrenten versloeg Weylandt na 224 km Graeme Brown en Robert Förster. Drie vluchters gaven de rit kleur. Olivier Kaisen, Jerome Pineau en Tom Stamsnijder tekenden voor de vlucht van de dag maar werden in de slotfase ingelopen. In de Giro etappe door Zuid West Nederland waren er toen opvallend veel valpartijen. Veel renners hadden geen ervaring met koersen op de wind en gingen tegen de vlakte. Twee keer eerder startte de Giro in Nederland: Groningen (2002) en Amsterdam (2010).

 

giro 4
Elk jaar staan begin mei veel wielerliefhebbers stil bij het overlijden van profrenner Wouter Weylandt op 9 mei 2011 tijdens de Giro. Na een zware val met schedelbreuk   -in de afdaling van de Passo del Bocco-  stierf de 26 jarige coureur op het asfalt van de Italiaanse berg. Het sociale aspect bij dit wielerdrama ligt in Middelburg. Ter hoogte van Dam 37 werd op 2 april 2012 een plaquette onthuld ter herinnering en eerbetoon. Daarbij aanwezig waren o.m. burgemeester Koos Schouwenaar van Middelburg, Weylandt’s vriendin An-Sophie De Graeve en Giro parcoursdirecteur Mauro Vegni.

 

giro 5>>> De Wouter Weylandt Fietsroute door West Zeeland loopt vanaf Burgh Haamstede naar Neeltje Jans. Vervolgens over Walcheren naar de Dam in Middelburg.   (1 juli)