*VARIA

 

 

> TIPS VOOR DE PAGINA VARIA ZIJN WELKOM : malus@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

RECREATIEVE FIETSTOCHT  OP 13 SEPTEMBER VANUIT ZOUTELANDE
Vanuit verschillende plekken in de Gemeente Veere worden er gezellige fietstochten georganiseerd waaraan iedereen kan deelnemen. De fietstochten brengen je langs vele mooie (verborgen) plekken op Walcheren. Het gaat niet alleen om fietsen, ook gezelligheid is een belangrijk onderdeel van de tochten. Er wordt altijd ergens gestopt voor een kopje koffie of thee.
Meliskerke:    De fietstochten worden georganiseerd door de Commissie Welzijn Meliskerke. Wanneer: Derde dinsdag van de maanden mei t/m oktober, om 13.30 uur.      Vertrekpunt: Dorpshuis ‘Ons Huis’, Burg. Adelaarstraat 26 te Meliskerke.  Contactpersonen: Dhr. L. Melse (0118-561315), Dhr. A. van Sluijs (0118-562090)
 
Zoutelande:     De fietstochten worden georganiseerd door de Commissie Welzijn Zoutelande, voor vitale 60-plussers uit Zoutelande en omgeving.      Wanneer: Op donderdag 13 september, om 13.30 uur.     Vertrekpunt: Dorpshuis ‘de Soute Schakel’, naast supermarkt Emté.  Contactpersonen: Mw. Caroline Geelhoed (06-43848377, na 18.30u.), Mw. Ineke Kusse  (0118-562494)
 
Veere:   De fietstochten worden georganiseerd door de Commissie Welzijn Veere.  Wanneer: Op donderdag 20 september en 18 oktober.  Vertrekpunt: Nieuw Sandenburgh, Sandenburghlaan 2 te Veere, om 13.30 uur. Contactpersonen: Dhr. A. Matthijsse (0118-501522) en Dhr. A. Ridderbos (0118-501328).   (15 augustus 2018)     

 

 

 

 

 

 

UITNODIGING : FIETSDAG ONTMOETINGSKERK MIDDELBURG OP 1 SEPTEMBER


 

 

 

 

 

 

SUCCESVOLLE  30STE ZEEUWSE FIETSVIERDAAGSE MET 960 DEELNEMERS

Eind juli werd voor de dertigste keer de Zeeuwse Fietsvierdaagse gehouden. De start werd gegeven door de burgemeester van Goes en een vertegenwoordigster van de Rabobank, die het lint bij de startboog doorknipten. De fietsers konden vervolgens onder de muziek van een draaiorgel vertrekken. Het weer was telkens zonnig en er stond weinig wind, alleen de laatste twee dagen was het erg warm. Desondanks reden er elke dag toch tussen de 700 en 760 deelnemers mee. De toerders hebben kennelijk geen nadeel ondervonden van het extreme weer. De EHBO heeft geen enkele keer moeten optreden.

Men was vol lof over de uitgezette routes, die resp. richting Noord-Beveland, naar het oosten van Zuid-Beveland, het westen van Zuid-Beveland en de Zak van Zuid-Beveland gingen. Er was keuze uit een 25, 40 of 60 km route. Vanwege het 30 jarig jubileum waren er extra ”verrassingsposten” ingericht. De eerste dag kon men op vertoon van de stempelkaart de Tropische Tuin van het Omnium in Goes bezoeken. Tijdens de tweede omloop kreeg men op de verrassingspost een beker appelsap, de derde dag een banaan en bij de laatste etappe een minibolus. Verder was er dagelijks voor iedereen een surprise.De deelnemers die drie of vier dagen meereden kregen na afloop een speciaal ontworpen medaille. Ook het nieuwe logo van de Zeeuwse Fietsvierdaagse viel in de smaak. Cliënten van het Gors maakten hier op bestelling een button van. Al met al een geslaagd fietsevenement en reden genoeg om nu al uit te kijken naar de 31 ste Zeeuwse Fietsvierdaagse van 23 t.m. 26 juli 2019.     (7 augustus 2018)

 

 

 

 

 

 

ZATERDAG 1 SEPTEMBER ZEEUWSE WIELER WIND 6DAAGSE VANUIT OOSTKAPELLE : WOUTER WEYLANDT TOERTOCHT – E-BIKE TOCHT – BMX CLINICS – DIKKE BANDEN WEDSTRIJDEN – SPINNING

 

 

 

 

 

ZEEUWSE WINDROUTE WIELERFESTIJN OP 8 SEPTEMBER IN WESTKAPELLE

 

 

 

 

 

 

 

THEO MIDDELKAMP WIELERFESTIJN OP 15 SEPTEMBER IN HULST

 

 

 

 

 

 

 

KUNST FIETSROUTE MIDDELBURG OP 15 EN 16 SEPTEMBER MET DOOR MIDDELBURG EN ARNEMUIDEN
Bekijk meer informatie over de deelnemers en plan je fietsroute :       https://www.kunstroutemiddelburg.nl/index.php/overkcrm/evenementen/20-fietskunstroute

 

 

 

 

 

 

 

ZEEUWSE E-BIKE DAG OP 10 SEPTEMBER IN GOES
MAANDAG 10 SEPTEMBER            GOES              ZEELANDHALLEN               ZEEUWSE E-BIKE EVENT             
PROGRAMMA   :      WORKSHOPS – FIETSTOCHT ROND GOES – FIETSCLINICS MET OUD PROFRENNER HENK LUBBERDING            ORGANISATIE : ROVZ EN PROVINCIE ZEELAND          10.00 – 17.00 UUR              https://www.rovz.nl/programmas/speerpunt-fiets/zeeuws-e-bike-event

 

 

 

 

 

 

 

CYCLING CONNECTS PEOPLE IN OKTOBER OVER DE ZEEUWS VLAAMSE KASSEIEN
ZATERDAG 6 OKTOBER             TERNEUZEN              CYCLING CONNECTS PEOPLE                TOERFIETSEN             GEZAMENLIJKE KASSEIENRIT DOOR ZEEUWS VLAANDEREN        9.00 UUR           INFO & AANMELDING :    www.facebook.com/CyclingCPTeam
NIEUW BOEK “KOERSEN OVER KASSEIEN & KIEZELSTENEN IN NEDERLAND” MET 12 VERHALEN OVER ZEEUWS VLAANDEREN
Over kasseien en kiezelstenen wordt al meer dan honderd jaar gefietst. Wielerwedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en meer recent de Strade Bianche, danken hun internationale bekendheid en karakter aan de stoffige paden vol grind en keien. Op die stroken staan de helden op.  Ook in Nederland liggen wegen die zijn geplaveid met wielerhistorie, verscholen in de Drentse bossen, achter Brabantse boerenerven, in het Limburgse Maasdal. Of in het uitgestrekte Zeeuwse landschap. Er worden zelfs diverse wedstrijden op verreden. Toch zijn veel van deze wegen en wedstrijden onbekend bij het grote publiek.
Bij uitgeverij Spectrum verscheen in 2018  ‘Koersen over kasseien & kiezelstenen in Nederland’. Het boek graaft de wielergeschiedenis uit de Nederlandse bodem, gaat op zoek naar de aantrekkingskracht van de voorjaarsklassiekers en zet de verborgen wegen per regio op de kaart. Bekende (oud-) coureurs als Niki Terpstra, Lars Boom, Chantal Blaak en Hennie Kuiper vertellen over de kunst van het rijden over deze ruwe parcoursen en over hoe ze zich voorbereiden op de voorjaarskoersen, en waar ze dat doen. Het is een boek om te lezen, te bewaren en mee op pad te gaan.     (1 juli 2018)     
 
AUTEUR:   MARTIJN SARGENTINI        AANTAL PAGINA’S:  216        UITVOERING: PAPERBACK       ISBN:  9789000356195       PRIJS:  € 24,99 

 

 

 

 

SAMENWERKING NEDERLANDSE TOER FIETS UNIE & MAAG LEVER DARM STICHTING
De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de wielersportbond NTFU zijn een samenwerking aangegaan. De MLDS organiseert op 29 september voor de 8e keer de Zuiderzee Klassieker, een wielerevent waar meer dan 1.000 fietsers geld inzamelen voor onderzoek naar spijsverteringsziekten. Het omarmen van de fietssport sluit naadloos aan op de ambities van de MLDS. Het beklonken partnership met de NTFU is hierin een geweldige stap vooruit.  “Je buik is het middelpunt van je gezondheid, maar daar staat niet iedereen bij stil”, vertelt Joris Backer, voorzitter van de Raad van Toezicht van de MLDS. Het partnership met de NTFU kan goed helpen bij het op de kaart zetten van het belang van een gezonde spijsvertering. Backer: “De MLDS zal met de NTFU vooral verbinding en samenwerking zoeken. Samen kunnen we veel informatie bieden over de werking van darmen in combinatie met duursport en over de essentiële rol van beweging voor je gezondheid. Het spijsverteringsstel is altijd actief en werkt het beste als alle radartjes op elkaar zijn afgesteld. Net als een goed afgestelde fiets tijdens een lange toertocht.”
Samenwerkingen aangaan met goede doelen doet de NTFU vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. NTFU-Directeur Arjan de Vries: “Wij hebben de afgelopen drie jaar prettig en succesvol samengewerkt met het Ronald Mc Donald Kinderfonds en hun Homeride. Elke drie jaar kiezen wij de samenwerking met een ander goed doel. Voorwaarde is dat de samenwerking een link heeft met fietsen. In de Zuiderzee Klassieker vinden sportieve fietsers een flinke uitdaging:  60, 120 of 180 km rondom de voormalige Zuiderzee (tegenwoordig het Markermeer), flink wat kilometers over wegen waar de elementen je een zetje in de rug kunnen geven of de uitdaging nog wat groter maken.”  In Zeeland staan veel fietsclubs op de ledenlijst van de NTFU.   (15 juli 2018)       

 

 

 

 

FIETSERSBOND : LAAT KINDEREN  – ÓÓK IN ZEELAND – NAAR SCHOOL FIETSEN

Foto : Fietsersbond     Kinderen die met de auto naar school worden gebracht, hebben een verminderd waarnemingsvermogen, hun fysieke conditie is slecht, hun motoriek is niet goed ontwikkeld en ze kunnen minder goed risico’s inschatten in het verkeer. De fietsvaardigheden van kinderen ontwikkelen zich sneller wanneer ze zo snel mogelijk zelf verkeerservaring opdoen. Zij kunnen dit het beste leren door zelfstandig naar school te fietsen. De Fietsersbond wil ouders stimuleren hun kinderen regelmatig met de fiets naar school te brengen. Zo doen kinderen verkeerservaring op en blijven ze gezond door veel te bewegen.

Daarom start de Fietsersbond de campagne “Het Fietsende Schoolkind.” De speerpunten binnen dit initiatief :  

* 50.000 ouders van kinderen bereiken en hen vragen om hun kinderen vaker met de fiets naar school te brengen.

* Samenwerken met 30 basisscholen voor het creëren van een veilige schoolomgeving en de veiligste fietsroutes rond deze scholen in kaart brengen. Deze fietsroutes neemt de Fietsersbond op in de Routeplanner.

* Ouders en kinderen vragen om onveilige situaties die zij onderweg in het verkeer naar school tegenkomen aan de Fietsersbond door te geven via het meldpunt op website van de Fietsersbond.   (26 juni 2018)       

 

 

 

 

 

 

DERDE SENIOREN FIETSTOCHT VANUIT OOSTKAPELLE OP DINSDAG 28 AUGUSTUS
Foto : Sportdorp Oostkapelle.        Bij de eerste toertocht op dinsdagmiddag 29 mei reden 20 fietsers een zonnig en warm rondje over Walcheren. De deelnemers waren enthousiast over de begeleiding,  route en verzorging. De eerstvolgende recreatieve fietsmiddag staat gepland op dinsdag 28 augustus om 13.30 uur vanaf ’t Wachtertje bij de Dorpskerk in Oostkapelle.  Het organisatieteam is nog op zoek naar vrijwilligers die de tochten kunnen begeleiden.  (1 juli 2018)     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIEUW BOEK “DE TAAL VAN DE FIETS” VAN WIM DANIËLS IS EEN LIEFDESVERKLARING AAN HET STALEN ROS

Foto’s : Facebook      Bij Uitgeverij Brooklyn is het boek “De Taal van de Fiets” verschenen van auteur Wim Daniëls. Volgens de schrijver is het een boek dat voor iedereen die betrokken is bij de fiets en het fietsen de moeite waard is. Van alle vervoermiddelen die er ooit zijn uitgevonden is de fiets de meest heilzame, voor mens en milieu. Een frame, twee wielen, een stuur, trappers, een ketting en een zadel, dat is het wel zo ongeveer. Maar de samenvoeging daarvan kan mensen in vervoering brengen, zoals Stijn Streuvels, die in 1915 in Mijn rijwiel schreef: “Iets dat men zou willen liefkozen, strelen, meenemen naar bed, om er nooit van gescheiden te zijn en het altijd, zelfs ’s nachts te kunnen bekijken!’

Over de liefde voor de fiets en het genoegen van het fietsen vertelde Wim Daniëls regelmatig op radio en tv. Nu is er dan het boek “De taal van de fiets” met veel mooie verhalen en anekdotes. Bijvoorbeeld over hoezeer mensen hun fiets kunnen koesteren, zoals oud-wielrenner Koos Moerenhout die zes fietsen heeft waar hij nooit meer op fietst, maar die hij toch nooit weg zal doen en waarvan hij geregeld nog de banden oppompt om ze in ere te houden. En over Robert Penn, die de hele wereld over reisde om de beste onderdelen voor zijn droomfiets te laten maken, en zoals Wim Daniëls zelf, die maar geen afscheid kan nemen van de fiets waarop zijn zoon, inmiddels 30, ooit leerde fietsen. 

Inhoudsopgave “De Taal van de Fiets”  :   1 Mijn rijwiel            2 Rijwielwoede        3 De uitvinding van de fiets           4 Het begin van de fiets in Nederland       5 Het woord ‘fiets’          6 De fiets in Van Dale           7 De vrouw en de fiets     8 De doofstomme wielrijder      9 Fietsendiefstal          10 De fietsenmaker             11 Fietsonderdelen            12 Ketting en bocht: rechts of links?           13 Soorten fietsen           14 Fietsclubs, fietsbladen, fietspaden          15 Fiets in boek en beeld      16 De bezongen fiets            17 Lexicografiets          Auteur Wim Daniëls is schrijver van boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Hij schrijft voor kinderen en voor volwassenen.    

Het boek is in alle boekwinkels en ook online te koop :  https://www.bol.com/nl/p/de-taal-van-de-fiets/9200000086174639/?suggestionType=typedsearch&bltgh=t6H-6O6Uc8c4lhDb3vpJGQ.1.2.ProductImage      ( 1 mei 2018)      

  

 

 

 

 

 

 

HET FIETSSEIZOEN IS WEER BEGONNEN : GUN ELKAAR DE RUIMTE OP HET FIETSPAD

Foto : Veilig Verkeer Nederland       De fiets is voor Nederlanders een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. De fietspaden zijn overvol. Groepen wielrenners die hard over het fietspad rijden kunnen ervoor zorgen dat andere fietsers daar last van hebben. Daar gaan Veilig Verkeer Nederland en Team Roompot – Nederlandse Loterij wat aan doen. De druk op de fietspaden neemt toe. De evolutie van de fiets is in volle gang. Elektrisch fietsen neemt een vlucht waardoor mensen meer en ook verder gaan fietsen. Om lekker te bewegen stappen ook steeds meer mensen op de racefiets. Fietsen hoort bij onze cultuur. Bewegen is gezond en fietsen geeft die beweging. Je kunt over mooi aangelegde fietspaden dwars door Nederland fietsen: van Zeeland tot Groningen.

 

Er zijn verschillende groepen fietsers: van beroepsfietsers tot amateurs en alles wat daartussen in zit. In het voorjaar zwermen grote groepen amateurwielrenners weer uit en begeven zich met hoge snelheid over de fietspaden. Wij merken jaarlijks dat de gewone fietser daar hinder van ondervindt, en mogelijk ook wel andersom, en ons vraagt welke regels er in dat geval gelden op het fietspad. Het komt erop neer dat het fietspad voor iedereen is en dat het dus gaat om een stukje samenspel. Juist dat samenspel willen wij bevorderen in nauwe samenwerking met onze kersverse partner Team Roompot – Nederlandse Loterij. We willen er samen voor zorgen dat alle fietsers op de Nederlandse fietspaden rekening houden met elkaar en elkaar de ruimte gunnen. Of je nou jong of oud bent, fietsen is samenwerken! Meedoen is makkelijk!     (15 april 2018)    

 

 

 

 

 

ROOMPOT – NEDERLANDSE LOTERIJ PROMOOT DE ROOKVRIJE GENERATIE MET NICK VAN DER LIJKE EN BRIAN VAN GOETHEM
Foto : Facebook          Gedurende het wielerseizoen 2018 stelt Nederlandse Loterij haar logopositie op de voor- en achterzijde van het officiële tenue van Team Roompot – Nederlandse Loterij ter beschikking aan de Rookvrije Generatie.  Bij deze Nederlandse ploeg staan Nick van der Lijke (Middelburg > Rotterdam / foto) en Zeeuws Vlaming Brian van Goethem onder kontrakt.  Nederlandse Loterij heeft als ambitie Nederland gelukkiger en gezonder te maken en draagt daarin haar steentje bij door haar opbrengst te investeren in de Nederlandse sport en achttien goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Sinds vorig jaar ook door haar naam te verbinden aan de oer-Hollandse wielerploeg Roompot – Nederlandse Loterij.
Het verbinden van haar partners zorgt er voor dat de missie van Nederlandse Loterij nog krachtiger wordt neergezet. Dit jaar heeft Nederlandse Loterij daarom haar beneficianten; de achttien goede doelen opgeroepen mee te doen aan een pitch voor de logopositie op het shirt van de wielerploeg. De Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds heeft de pitch gewonnen en is hierdoor heel 2018 verbonden aan Team Roompot – Nederlandse Loterij. Zo geven zij Rookvrije Generatie de kans om meer aandacht te vragen voor het belang dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving.   (5 april 2018)    

 

 

 

FIETSEN TEGEN ARMOEDE : EEN FIETS MAAKT HET VERSCHIL IN AFRIKA
COOP AFRICA ZOEKT SUPPORT IN ZEELAND

Coop-Africa

CooP-Africa zet de fiets in als instrument tegen armoede. Door toegang tot een fiets te verschaffen (deels op krediet) kunnen gezondheidswerkers, leerlingen en ondernemers veel effectievere met hun tijd omgaan. Sinds jaren voert COOP drie succesvolle programma’s uit. Coop Africa wil in de toekomst ook in Zeeland meer donateurs werven.
Bike4Care : Een gezondheidswerker kan per fiets meer huis-aan-huisbezoeken af leggen dan te voet. De gezondheidswerkers behandelen patiënten en geven voorlichting. Ook voorzien ze bewoners van afgelegen gebieden van medicijnen, klamboes, waterzuiveringstabletten en waterfilters. Medisch personeel op de fiets kan meer patiënten bezoeken, patiënten sneller bereiken en grotere afstanden afleggen. Fietsambulances maken het mogelijk om zieken sneller naar een ziekenhuis te brengen.
Bike4School : Leerlingen en leraren kunnen een fiets krijgen die ze in termijnen afbetalen. Hierdoor hebben kinderen nog voldoende energie om goede cijfers te halen. Schuilverzuim is drastisch teruggedrongen. En met een schooldiploma op zak hebben ze kans op een betere toekomst.
Bike4Work : Ondernemers verdienen een inkomen per fiets. Boeren, handelaren, straatverkopers en afvalophalers zijn veel effectiever per fiets dan te voet of met het openbaar vervoer. Het programma geeft voorrang aan vrouwelijke ondernemers omdat zij een grote verantwoordelijkheid voelen voor het gezinsinkomen en de scholing van de kinderen.    (10 februari 2018)      

 

 

 

 

GEBRUIKTE FIETSEN KRIJGEN TWEEDE LEVEN BIJ LEGER DES HEILS
ZEELAND HEEFT NOG GEEN FIETSPROJECT 50/50
ldh-fiets
Foto : Leger des Heils           Binnen het project “50|50 bike” van het Leger des Heils worden gebruikte fietsen klaargemaakt voor een tweede leven. Waarom een nieuwe fiets kopen als je nog jaren kunt blijven fietsen op een 50|50 Bike? 50|50 is een uniek, commercieel bedrijf met een grote maatschappelijke rol. De vestigingen staan in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Zwolle.
In Zeeland heeft het Leger des Heils (nog) geen fietsproject 50/50.  De 5 vestigingen kunnen een ruime collectie aanbieden met kinderfietsen, stadsfietsen en buitensport fietsen. Verder de 50|50 Originals, unieke fietsen in soort en design. Het zijn allemaal goedkope fietsen van een prima kwaliteit. Bezoekers kunnen er ook terecht voor alle voorkomende reparaties aan de fiets. Een lekke band, spaken stellen, je versnelling of je remmen repareren. De doelstelling van het LDH binnen dit fietsproject richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers met aandacht voor herstel en stabiliteit: “ We willen er zijn voor mensen zonder helper en we zijn gewend om onze handen uit de mouwen te steken. We vinden dat werken goed voor ieder mens is. Daarom hebben we beschutte werkplekken voor mensen die in het gewone leven niet op eigen kracht aan de slag kunnen. Een vak leren, dat is ons uitgangspunt voor de deelnemers van 50|50. Of het nu gaat om het maken van fietsen, meubels of bereiden van een maaltijd”. Kijk eens verder op www.5050-workcenter.nl/labels/bike       (10 februari 2018)