*VARIA

 

 

 

 

DINSDAG 26 JUNI RECREATIEVE FIETSTOCHT DOOR ZEEUWS VLAANDEREN VANAF PHILIPPINE

 

 

 

 

ZATERDAG 23 JUNI GROENEKERKENROUTE VANUIT MIDDELBURG : GENIET VAN DE NATUUR EN BEZOEK WALCHERSE KERKEN

GroeneKerkenactie organiseert de ‘GroeneKerkenroute’. Landelijk zijn er vijf regionale fietsroutes langs diverse Groene Kerken op zaterdag 23 juni. Samen fietsen we de zomer in! Doet u mee? Voor de eerste keer stellen de Groene Kerken hun kerken een dag lang open om u als bezoeker met het thema duurzaamheid kennis te laten maken en te inspireren. De 5 routes, waaronder Walcheren, die GroeneKerkenactie heeft uitgezet lopen door prachtige dorpjes. Na de nodige inspanning van het fietsen worden de deelnemers bij de Groene kerken op de route hartelijk ontvangen door een gastheer of gastvrouw. Bij elke kerk wordt een duurzame actie getoond en men ontvangt een heerlijke biologische versnapering. Geef u nu op voor deze interessante en leerzame fietsroute die in  groepsverband en individueel afgewerkt kan worden : www.groenekerken.nl/groenekerkenroute  

 

De route over Walcheren start bij het Station in Middelburg. In de Middeleeuwen kwam de Zeeuwse bevolking voornamelijk rond van de ambachtelijke zoutproductie. Nog steeds kunt u genieten van de zilte zeelucht tijdens de GroeneKerkenroute van 32 kilometer.  De deelnemers kunnen kennis maken met Evangelische Gemeente De Wijngaard in Oost-Souburg. Vervolg gaan de toerders naar de pittoreske dorpskerk in Koudekerke en bezoeken de protestantse gemeente in Oostkapelle.    (7 juni 2018)

 

 

 

RECREATIEVE FIETSTOCHTEN VANUIT MELISKERKE – ZOUTELANDE & VEERE
Vanuit verschillende plekken in de Gemeente Veere worden er gezellige fietstochten georganiseerd waaraan iedereen kan deelnemen. De fietstochten brengen je langs vele mooie (verborgen) plekken op Walcheren. Het gaat niet alleen om fietsen, ook gezelligheid is een belangrijk onderdeel van de tochten. Er wordt altijd ergens gestopt voor een kopje koffie of thee.
Meliskerke:    De fietstochten worden georganiseerd door de Commissie Welzijn Meliskerke. Wanneer: Derde dinsdag van de maanden mei t/m oktober, om 13.30 uur.      Vertrekpunt: Dorpshuis ‘Ons Huis’, Burg. Adelaarstraat 26 te Meliskerke.      Contactpersonen: Dhr. L. Melse (0118-561315), Dhr. A. van Sluijs (0118-562090)
 
Zoutelande:     De fietstochten worden georganiseerd door de Commissie Welzijn Zoutelande, voor vitale 60-plussers uit Zoutelande en omgeving.      Wanneer: Op donderdag 28 juni en 13 september, om 13.30 uur.     Vertrekpunt: Dorpshuis ‘de Soute Schakel’, naast supermarkt Emté.    Contactpersonen: Mw. Caroline Geelhoed (06-43848377, na 18.30u.), Mw. Ineke Kusse  (0118-562494)
 
Veere:   De fietstochten worden georganiseerd door de Commissie Welzijn Veere.  Wanneer: Op donderdag 19 juli, 16 augustus, 20 september en 18 oktober.  Vertrekpunt: Nieuw Sandenburgh, Sandenburghlaan 2 te Veere, om 13.30 uur. Contactpersonen: Dhr. A. Matthijsse (0118-501522) en Dhr. A. Ridderbos (0118-501328).     (6 april 2018)

 

 

 

 

 

 

TWEEDE SENIOREN FIETSTOCHT VANUIT OOSTKAPELLE OP DINSDAG 26 JUNI
Foto : Sportdorp Oostkapelle.        Bij de eerste toertocht op dinsdagmiddag 29 mei reden 20 fietsers een zonnig en warm rondje over Walcheren. De deelnemers waren enthousiast over de begeleiding,  route en verzorging. De eerstvolgende recreatieve fietsmiddag staat gepland op dinsdag 26 juni om 13.30 uur vanaf ’t Wachtertje bij de Dorpskerk in Oostkapelle.    (30 mei 2018)

 

 

 

 

 

 

FIETSCLUB GREGORIUS AXEL BEGROET BIJNA 180 DEELNEMERS BIJ EERSTE LENTETOCHT

Foto : Organisatie       Het was een zonnige en sfeervolle dag bij de recreatieve tocht van fietsclub Gregorius van KBO Axel. Ondanks het warme weer  kwamen toch nog  177 deelnemers naar de start. De organisatoren ontvingen veel positieve reacties onderweg en bij de aankomst.  De fietsers genoten van een mooie voorjaarstocht door het Zeeuws Vlaamse land.  Het traject was perfect uitgezet met duidelijke pijlen en een routekaart als service. Bij de stopplaatsen was het gezellig omdat het sociale aspect ruime aandacht kreeg tijdens de eerste editie van de voorjaarsrit.   (27 mei 2018)

 

 

 

 

 

NIEUWE DIRECTIE KNWU MET THORWALD VENEBERG & MARGO DE VRIES

Foto’s : KNWU       Thorwald Veneberg en Margo de Vries vormen met ingang van 1 juli de nieuwe directie van de KNWU. Daarmee volgen zij Vincent Luyendijk op, die op hetzelfde moment de KNWU na twee jaar gaat verlaten.

Thorwald Veneberg (40) zal de rol van algemeen directeur op zich nemen met als specifiek aandachtsgebied Algemene Zaken en Sport. Thorwald werkt sinds 2008 bij de KNWU en is momenteel bondscoach op de weg. Eerder was hij Technisch Directeur. Margo de Vries (31) wordt adjunct directeur met als specifiek aandachtsgebied Innovatie en Organisatieontwikkeling. Margo werkt sinds 2012 bij de KNWU op het gebied van Strategie & Organisatieontwikkeling.

 

Veneberg :  “Na mijn werk als technisch directeur en bondscoach is dit een hele mooie stap. Samen met Margo en het team werken aan het verder brengen van de wielersport, vanuit een bond die bij deze tijd past.” 

 

De Vries :  “Het is een prachtige kans om deze rol te mogen vervullen. We gaan de ingezette koers ‘Kansen, van hier tot Tokio’, doorzetten. En alle nieuwe ontwikkelingen in de wielersport benutten om onze toppositie verder uit te bouwen én – samen met onze partners – wekelijks honderdduizenden fietsers plezier aan hun sport te laten beleven.”    (23 mei 2018)

 

 

 

 

 

MOOIE FIETSMEERDAAGSE AXEL MET RUIM 80 DEELNEMERS

Foto : Organisatie     De vierde editie van de avond fietsvierdaagse in Axel begon met koud weer maar er waren toch nog 55 deelnemers. De dagen erna werd de inschrijflijst uitgebreid naar 83 enthousiaste fietsers. Voor de organisatoren van Fietsclub Gregorius en KBO Axel was het een geslaagd evenement : “Een mooi aantal voor een fietsvierdaagse, die uniek is in Zeeuws-Vlaanderen. De saamhorigheid was weer fantastisch, de deelnemers hebben weer genoten van het fietsparadijs in de regio”. In 2019 wordt de vijfde editie op de Zeeuws Vlaamse fietskalender gezet.  (6 mei 2018)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIEUW BOEK “DE TAAL VAN DE FIETS” VAN WIM DANIËLS IS EEN LIEFDESVERKLARING AAN HET STALEN ROS

Foto’s : Facebook      Bij Uitgeverij Brooklyn is het boek “De Taal van de Fiets” verschenen van auteur Wim Daniëls. Volgens de schrijver is het een boek dat voor iedereen die betrokken is bij de fiets en het fietsen de moeite waard is. Van alle vervoermiddelen die er ooit zijn uitgevonden is de fiets de meest heilzame, voor mens en milieu. Een frame, twee wielen, een stuur, trappers, een ketting en een zadel, dat is het wel zo ongeveer. Maar de samenvoeging daarvan kan mensen in vervoering brengen, zoals Stijn Streuvels, die in 1915 in Mijn rijwiel schreef: “Iets dat men zou willen liefkozen, strelen, meenemen naar bed, om er nooit van gescheiden te zijn en het altijd, zelfs ’s nachts te kunnen bekijken!’

Over de liefde voor de fiets en het genoegen van het fietsen vertelde Wim Daniëls regelmatig op radio en tv. Nu is er dan het boek “De taal van de fiets” met veel mooie verhalen en anekdotes. Bijvoorbeeld over hoezeer mensen hun fiets kunnen koesteren, zoals oud-wielrenner Koos Moerenhout die zes fietsen heeft waar hij nooit meer op fietst, maar die hij toch nooit weg zal doen en waarvan hij geregeld nog de banden oppompt om ze in ere te houden. En over Robert Penn, die de hele wereld over reisde om de beste onderdelen voor zijn droomfiets te laten maken, en zoals Wim Daniëls zelf, die maar geen afscheid kan nemen van de fiets waarop zijn zoon, inmiddels 30, ooit leerde fietsen. 

Inhoudsopgave “De Taal van de Fiets”  :   1 Mijn rijwiel            2 Rijwielwoede        3 De uitvinding van de fiets           4 Het begin van de fiets in Nederland       5 Het woord ‘fiets’          6 De fiets in Van Dale           7 De vrouw en de fiets     8 De doofstomme wielrijder      9 Fietsendiefstal          10 De fietsenmaker             11 Fietsonderdelen            12 Ketting en bocht: rechts of links?           13 Soorten fietsen           14 Fietsclubs, fietsbladen, fietspaden          15 Fiets in boek en beeld      16 De bezongen fiets            17 Lexicografiets          Auteur Wim Daniëls is schrijver van boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Hij schrijft voor kinderen en voor volwassenen.    

Het boek is in alle boekwinkels en ook online te koop :  https://www.bol.com/nl/p/de-taal-van-de-fiets/9200000086174639/?suggestionType=typedsearch&bltgh=t6H-6O6Uc8c4lhDb3vpJGQ.1.2.ProductImage      ( 1 mei 2018)

  

 

 

 

 

 

HET FIETSSEIZOEN IS WEER BEGONNEN : GUN ELKAAR DE RUIMTE OP HET FIETSPAD

Foto : Veilig Verkeer Nederland       De fiets is voor Nederlanders een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. De fietspaden zijn overvol. Groepen wielrenners die hard over het fietspad rijden kunnen ervoor zorgen dat andere fietsers daar last van hebben. Daar gaan Veilig Verkeer Nederland en Team Roompot – Nederlandse Loterij wat aan doen. De druk op de fietspaden neemt toe. De evolutie van de fiets is in volle gang. Elektrisch fietsen neemt een vlucht waardoor mensen meer en ook verder gaan fietsen. Om lekker te bewegen stappen ook steeds meer mensen op de racefiets. Fietsen hoort bij onze cultuur. Bewegen is gezond en fietsen geeft die beweging. Je kunt over mooi aangelegde fietspaden dwars door Nederland fietsen: van Zeeland tot Groningen.

 

Er zijn verschillende groepen fietsers: van beroepsfietsers tot amateurs en alles wat daartussen in zit. In het voorjaar zwermen grote groepen amateurwielrenners weer uit en begeven zich met hoge snelheid over de fietspaden. Wij merken jaarlijks dat de gewone fietser daar hinder van ondervindt, en mogelijk ook wel andersom, en ons vraagt welke regels er in dat geval gelden op het fietspad. Het komt erop neer dat het fietspad voor iedereen is en dat het dus gaat om een stukje samenspel. Juist dat samenspel willen wij bevorderen in nauwe samenwerking met onze kersverse partner Team Roompot – Nederlandse Loterij. We willen er samen voor zorgen dat alle fietsers op de Nederlandse fietspaden rekening houden met elkaar en elkaar de ruimte gunnen. Of je nou jong of oud bent, fietsen is samenwerken! Meedoen is makkelijk!     (15 april 2018)

 

 

 

 

ROOMPOT – NEDERLANDSE LOTERIJ PROMOOT DE ROOKVRIJE GENERATIE MET NICK VAN DER LIJKE EN BRIAN VAN GOETHEM
Foto : Facebook          Gedurende het wielerseizoen 2018 stelt Nederlandse Loterij haar logopositie op de voor- en achterzijde van het officiële tenue van Team Roompot – Nederlandse Loterij ter beschikking aan de Rookvrije Generatie.  Bij deze Nederlandse ploeg staan Nick van der Lijke (Middelburg > Rotterdam / foto) en Zeeuws Vlaming Brian van Goethem onder kontrakt.  Nederlandse Loterij heeft als ambitie Nederland gelukkiger en gezonder te maken en draagt daarin haar steentje bij door haar opbrengst te investeren in de Nederlandse sport en achttien goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Sinds vorig jaar ook door haar naam te verbinden aan de oer-Hollandse wielerploeg Roompot – Nederlandse Loterij.
Het verbinden van haar partners zorgt er voor dat de missie van Nederlandse Loterij nog krachtiger wordt neergezet. Dit jaar heeft Nederlandse Loterij daarom haar beneficianten; de achttien goede doelen opgeroepen mee te doen aan een pitch voor de logopositie op het shirt van de wielerploeg. De Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds heeft de pitch gewonnen en is hierdoor heel 2018 verbonden aan Team Roompot – Nederlandse Loterij. Zo geven zij Rookvrije Generatie de kans om meer aandacht te vragen voor het belang dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving.   (5 april 2018)

 

 

 

 

NIEUW BOEK “KOERSEN OVER KASSEIEN & KIEZELSTENEN IN NEDERLAND” MET 12 VERHALEN OVER ZEEUWS VLAANDEREN

Over kasseien en kiezelstenen wordt al meer dan honderd jaar gefietst. Wielerwedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en meer recent de Strade Bianche, danken hun internationale bekendheid en karakter aan de stoffige paden vol grind en keien. Op die stroken staan de helden op.

Ook in Nederland liggen wegen die zijn geplaveid met wielerhistorie, verscholen in de Drentse bossen, achter Brabantse boerenerven, in het Limburgse Maasdal. Of in het uitgestrekte Zeeuwse landschap. Er worden zelfs diverse wedstrijden op verreden. Toch zijn veel van deze wegen en wedstrijden onbekend bij het grote publiek.

Bij uitgeverij Spectrum verscheen in februari  ‘Koersen over kasseien & kiezelstenen in Nederland’. Het boek graaft de wielergeschiedenis uit de Nederlandse bodem, gaat op zoek naar de aantrekkingskracht van de voorjaarsklassiekers en zet de verborgen wegen per regio op de kaart. Bekende (oud-) coureurs als Niki Terpstra, Lars Boom, Chantal Blaak en Hennie Kuiper vertellen over de kunst van het rijden over deze ruwe parcoursen en over hoe ze zich voorbereiden op de voorjaarskoersen, en waar ze dat doen. Het is een boek om te lezen, te bewaren en mee op pad te gaan.

 

AUTEUR:   MARTIJN SARGENTINI              AANTAL PAGINA’S:  216             UITVOERING: PAPERBACK          ISBN:  9789000356195          PRIJS:  € 24,99 

 

 

 

 

 
FIETSEN TEGEN ARMOEDE : EEN FIETS MAAKT HET VERSCHIL IN AFRIKA
COOP AFRICA ZOEKT SUPPORT IN ZEELAND

Coop-Africa

CooP-Africa zet de fiets in als instrument tegen armoede. Door toegang tot een fiets te verschaffen (deels op krediet) kunnen gezondheidswerkers, leerlingen en ondernemers veel effectievere met hun tijd omgaan. Sinds jaren voert COOP drie succesvolle programma’s uit. Coop Africa wil in de toekomst ook in Zeeland meer donateurs werven.
Bike4Care : Een gezondheidswerker kan per fiets meer huis-aan-huisbezoeken af leggen dan te voet. De gezondheidswerkers behandelen patiënten en geven voorlichting. Ook voorzien ze bewoners van afgelegen gebieden van medicijnen, klamboes, waterzuiveringstabletten en waterfilters. Medisch personeel op de fiets kan meer patiënten bezoeken, patiënten sneller bereiken en grotere afstanden afleggen. Fietsambulances maken het mogelijk om zieken sneller naar een ziekenhuis te brengen.
Bike4School : Leerlingen en leraren kunnen een fiets krijgen die ze in termijnen afbetalen. Hierdoor hebben kinderen nog voldoende energie om goede cijfers te halen. Schuilverzuim is drastisch teruggedrongen. En met een schooldiploma op zak hebben ze kans op een betere toekomst.
Bike4Work : Ondernemers verdienen een inkomen per fiets. Boeren, handelaren, straatverkopers en afvalophalers zijn veel effectiever per fiets dan te voet of met het openbaar vervoer. Het programma geeft voorrang aan vrouwelijke ondernemers omdat zij een grote verantwoordelijkheid voelen voor het gezinsinkomen en de scholing van de kinderen.    (10 februari 2018)

 

 

 

 

GEBRUIKTE FIETSEN KRIJGEN TWEEDE LEVEN BIJ LEGER DES HEILS
ZEELAND HEEFT NOG GEEN FIETSPROJECT 50/50
ldh-fiets
Foto : Leger des Heils           Binnen het project “50|50 bike” van het Leger des Heils worden gebruikte fietsen klaargemaakt voor een tweede leven. Waarom een nieuwe fiets kopen als je nog jaren kunt blijven fietsen op een 50|50 Bike? 50|50 is een uniek, commercieel bedrijf met een grote maatschappelijke rol. De vestigingen staan in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Zwolle.
In Zeeland heeft het Leger des Heils (nog) geen fietsproject 50/50.  De 5 vestigingen kunnen een ruime collectie aanbieden met kinderfietsen, stadsfietsen en buitensport fietsen. Verder de 50|50 Originals, unieke fietsen in soort en design. Het zijn allemaal goedkope fietsen van een prima kwaliteit. Bezoekers kunnen er ook terecht voor alle voorkomende reparaties aan de fiets. Een lekke band, spaken stellen, je versnelling of je remmen repareren. De doelstelling van het LDH binnen dit fietsproject richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers met aandacht voor herstel en stabiliteit: “ We willen er zijn voor mensen zonder helper en we zijn gewend om onze handen uit de mouwen te steken. We vinden dat werken goed voor ieder mens is. Daarom hebben we beschutte werkplekken voor mensen die in het gewone leven niet op eigen kracht aan de slag kunnen. Een vak leren, dat is ons uitgangspunt voor de deelnemers van 50|50. Of het nu gaat om het maken van fietsen, meubels of bereiden van een maaltijd”. Kijk eens verder op www.5050-workcenter.nl/labels/bike       (10 februari 2018)

 

 

 

 

 

MIDDELBURG OOK IN 2018 FIETSVRIENDELIJK VOOR TOERISTEN EN ZEEUWEN

Middelburg werkt er ook in 2018 weer hard aan om één van de fietsvriendelijkste steden van Nederland te blijven. Daarom is er veel aandacht voor goede verbindingen in de Walcherse stad. Realisatie en onderhoud staan hoog in het vaandel van het gemeentebestuur want er wordt dagelijks veel gebruik gemaakt van de fietsvoorzieningen door inwoners en toeristen.

De hoofdstad van Zeeland ligt midden in een prachtig fietsgebied met polders, weidse uitzichten en overal strand in de buurt. Op Walcheren is een knooppuntennetwerk waarmee je makkelijk zelf mooie routes uitzet en van A naar B navigeert. Kaarten zijn te koop bij de Tourist Shop in Boekhandel de drvkkerij op de Markt.     Fiets huren? Dat kan bij Delta Cycle op het Zusterplein in het centrum van de Zeeuwse hoofdstad en bij de Tweewielerzaken binnen de gemeente Middelburg.

Een bezoek aan Middelburg begint ideaal vanaf de Cycle Hub Park & Ride aan de Oude Veerseweg. Het is het eerste fietstransferium van Nederland en ligt vlak bij de invalsweg van de N57. Er zijn bij het Cycle Hub ruim 100 fietsparkeerplekken beschikbaar. Vanuit deze locatie worden elk jaar verschillende fietsevenementen georganiseerd waaronder de populaire Oud Jaar Bike Ride op 31 december : www.zeelandfiets.nl/?page_id=84707      (5 januari 2018)