>PODIUM

 

 

podium 1

 

 

 

 

 

 

                    STEEDS MEER FIETSEVENEMENTEN VOOR JEUGDSPORTFONDS ZEELAND

De Mortiere toertocht Middelburg zorgt al jaren dat kinderen kunnen sporten via het Jeugdsportfonds. De Mortiere Toertocht is inmiddels niet meer weg te denken en richt zich op de recreatieve en de sportieve toerfietser. Bijzonder aan deze toertocht is dat verschillende partijen zich inzetten voor het goede doel, namelijk Jeugdsportfonds Zeeland. Het Jeugdsportfonds zorgt ervoor dat kinderen waarvan de ouders dat niet of moeilijk kunnen betalen deel kunnen nemen aan sport. In 2017 hebben vanuit het Zeeuwse fonds maar liefst 2405 kinderen een sportkans gekregen!   Foto onder : In 2018 ontving ambassadeur Jo-Annes de Bat na de Mortiere Toertocht een cheque t.w.v. 5.500 euro.

Het goede doel staat dus centraal, maar de toertocht staat inmiddels ook bekend om de mooie routes. Toerclub Walcheren is al jaren betrokken bij het ontwikkelen van de routes. Vaak in een actueel thema, zoals in het verleden de Tour de France, Middelburg 800 en in 2018 ‘ Hart voor het Jeugdsportfonds’. Dit jaar zijn de routes dan ook in de vorm van een hart en komen soms over weggetjes die nog totaal onbekend zijn. De gehele route is nauwkeurig uitgezet en uitgepijld door de Toerclub.  Belangrijk is ook de steun die de Mortiere toertocht ontvangt van de bedrijven op de Mortiere Boulevard. Hier start en eindigt ieder jaar de tocht en vele bedrijven stellen ook prijzen beschikbaar die verloot worden onder de deelnemers.   (10 mei 2018)     Verslag Mortiere Toertocht staat op  www.zeelandfiets.nl/?page_id=65077

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            JAN-JAAP CORRÉ           MIDDELBURG         Sportredacteur Omroep Zeeland 

“ IK ZIE DE TOEKOMST VAN DE ZEEUWSE WIELERSPORT ROOSKLEURIG IN “

 

Functie:  
Bij Omroep Zeeland ben ik coördinator van de sportredactie. Daarnaast werk ik als redacteur, verslaggever en heb ik een eigen voetbalprogramma ‘ Onze Club’ waarin de alle Zeeuwse voetbalclubs bezoek en portreteer. Op onze sportredactie werken naast mijzelf Stefan Nijpjes, Yorben Weststrate en Job de Feijter.
Waarom sportredacteur:
Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik sportverslaggever wilde worden. Al op zeer jonge leeftijd hield ik alles bij en ook in mijn rapporten van de basisschool staat steevast dat ik sportjournalist wil worden. De liefde voor de sport had ik al vroeg en is nooit meer weggegaan. Nadelen van het vak (zoals elke weekend twee dagen werken) worden naar de achtergrond gedrukt, omdat ik kan doen wat ik het liefst doe: het volgen van sport en sporters en er mooie radio, tv en internet verhalen over maken.
Meeste voldoening:
De meeste voldoening geeft dan ook het vertellen van mooie beeldverhalen. Dat is wat mijn vak het leukst maakt. Ook de grote afwisseling tussen de verschillende sporten is fijn. Iedereen die in Zeeland serieus met zijn sport bezig is en er passie voor heeft kan bij Omroep Zeeland aandacht krijgen. Wij zijn altijd op zoek naar die mooie, bijzondere verhalen.

 

Welke wielerwedstrijden bezocht:
Ik heb voor Omroep Zeeland al heel wat wielerwedstrijden bezocht. Van de Tour de France in Utrecht tot prachtige regionale wedstrijden als de Wim Hendiks Trofee, de Omloop van de Braakman, de EPZ Omloop van Borsele en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarbij heb ik verschillende functies vervuld. Van verslaggever in een persauto gekluisterd aan de koersradio, tot zelf achterop de motor met een camera in de hand.Het bezoeken van wielerkoersen op welke manier dan ook is altijd een belevenis, omdat er ontzettend veel gebeurt.

 

Fiets je zelf ook:
Dat beperkt zich tot de weg van werk naar huis en weer terug ;-). Ik ben geen lid van een fietsclub of iets dergelijks. Wie weet in de toekomst.
Hobby’s:
Mijn grootste hobby is sport in het algemeen. Daarnaast doe ik nog actief aan zaalvoetbal in de Walcherse competitie en ben ik trainer van het F-pupillen team van mijn zoontje. Twee keer in de week en op zaterdagmorgen sta ik op het veld met FC Dauwendaele JO9-1.
Toekomst Zeeuwse wielersport:
Ik zie de toekomst van de Zeeuwse wielersport rooskleurig in. We hebben een aantal renners op een zeer behoorlijk niveau. Ik heb genoten van Marco MInnaard in zijn eerste Tour in 2017. Antwan Tolhoek reed met de besten naar boven in de Ronde van Polen. En ook renners als Nick van der Lijke, Brian van Goethem, Jarno Mobach en Thijs de Lange timmeren flink aan de weg.   

 

Daarnaast brengt Tacx de Zeeuwse profronde weer terug in Zeeland. 
Profcriterium:
Of het ook van een nieuw profcriterium komt in Zeeland vraag ik me af. Het zou natuurlijk prachtig zijn, maar wat verdwenen is krijg je niet snel meer terug. Het valt of staat met een goede sponsor die het graag wil. Laten we hopen dat die nog eens opstaat.
Mooiste wedstrijd in Zeeland:
Bij het noemen van de mooiste wedstrijd in Zeeland doe je anderen natuurlijk snel tekort. Laten we trots zijn op alle wedstrijden die we nog hebben en waar vrijwilligers keihard voor werken. Ik ben wel dol op kasseistroken! Om naar te kijken dan 😉

 

 

 

Zeeland Vijf Sterren provincie:
Ik denk dat het mooi is voor Zeeland dat het een 5-sterren provincie is en ook terecht. Er wordt (vooral door de Provincie Zeeland) veel tijd en geld ingestoken om Zeeland op de kaart te zetten. De fietsroutes, vernoemd naar helden, zijn daar een voorbeeld van. Ik heb ook het idee dat Zeeland steeds meer wordt ontdekt als provincie waar je prachtig kunt fietsen. Beter laat dan nooit!
Voldoende fietsvoorzieningen in Zeeland:
Voor zover ik er zicht op heb heeft Zeeland voldoende fietsvoorzieningen.

 

 

Middelburg Fietsstad:
Ik denk dat Middelburg zich, zeker een aantal jaar geleden, flink heeft geprofileerd als fietsstad. Met als hoogtepunt natuurlijk de finish van de Giro en de schitterende zege van Wouter Weylandt. Ik hoop dat we dat nog eens kunnen herhalen!
Fietswensen gericht op Zeeland:
Bij mijn fietswensen kijk ik puur naar de topsport. Een Zeeuw op het Tour podium in Parijs. Dat zou toch fantastisch zijn! Zet ‘m op Zeeuwse talenten! Wij zullen jullie op de voet volgen.       (6 augustus 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

GERRIE SIJNESAEL             PLOEGLEIDER JOS FERON LADY FORCE

 

Leeftijd : 55 jaar
Woonplaats : Terneuzen
Werk : Business Unit Manager Mourik Vlissingen, Transportmanager Mourik Groot Ammers en Mourik Vlissingen.
Overige hobby’s : Vakantie (indien ik tijd heb), wijntje, lekker uit eten, Spanje.
Hoe lang ben je al werkzaam voor de ploeg Jos Feron Lady Force : Sinds 8 jaar.

 

 

Kan je iets vertellen over je werkzaamheden bij deze formatie:
Ik ben bij de ploeg gekomen na een oproepje in de PZC van de toenmalige ploegleiding. Ze zochten mensen om het team te versterken. Onze zoons waren toen net gestopt met het wedstrijdwielrennen en ik miste het wel. Je kan tenslotte niet ieder weekend op de bank zitten. Dat handje helpen is wel drastisch veranderd toen de oprichters van het team aangaven te stoppen. Met de mecanicien en verzorger van destijds hebben we een doorstart gemaakt, mede dankzij een behulpzame Zeeuwse sponsor. Momenteel hebben we een fantastisch team, leuke fanatieke rensters en ook qua materieel is alles top geregeld nu. Ik probeer 365 dagen per jaar sponsoren te motiveren iets te doen voor ons. Daarnaast volg ik met Erik, de tweede ploegleider, dames gedurende het jaar omdat we constant bezig zijn met de opbouw. In overleg met organisatoren probeer ik vanaf december weer overal startrechten te krijgen, dan volgen de inschrijvingen per UCI formulier, agenda’s van dames en begeleiding op 1 lijn zien te krijgen. Tussendoor trainingen en ploegvoorstelling organiseren om dan meestal vanaf de Omloop Het Nieuwsblad weer achter het stuur in de auto te zitten.
Wat vind je leuk aan het werk wat je voor de ploeg doet:
Naast het feit dat ik koers prachtig vindt, het feit dat we zoveel fanatieke mensen als vrijwilliger bij elkaar krijgen. Niemand krijgt iets betaald, sterker nog het kost ons allemaal naast tijd soms ook letterlijk een beetje geld. Met 3 ploegleiders, 3 mecaniciens, 4 verzorgers, een vertrouwenspersoon, een sportpsycholoog, een PR medewerkster en een multi inzetbare vrijwilliger is dat prachtig om te doen. We doen het allemaal uit liefde voor de koers en proberen rensters in de tijd dat ze bij ons zijn zaken te leren en bij te brengen. Het feit dat er dan af en toe eentje doorschuift naar een UCI team geeft dan een goed gevoel ondanks het feit dat je diep in je hart zo’n renster graag nog een jaartje had willen houden. Het wordt wel lastiger een plaatsje te veroveren in de grote wedstrijden. Dameswielrennen wordt steeds populairder en UCI teams krijgen altijd voorrang t.o.v. clubteams. Omdat we al jaren een bekende zijn van de meeste organisaties lukt het ons toch steeds een startplek te bemachtigen

Rensters uit Zeeland bij Jos Feron Lady Force:
Zeeuwse dames hebben eigenlijk altijd een streepje voor bij aanmelding voor de ploeg. Echter ze moeten wel iets toevoegen. We hebben slechts 16 dure plekjes te vergeven. Wat we zien is dat met name in Zeeland dames in de leeftijd vanaf 18 jaar juist de provincie verlaten en dan aansluiting zoeken bij een club in de stad waar ze studeren. Verder hebben we een fantastische groep met sponsoren die ons jaarlijks wil ondersteunen.   (9 april 2017)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     ADRI VAN  NOORDEN             BESTUURSLID ZRTC THEO MIDDELKAMP

 

 

* WOONPLAATS                Kruiningen
* LEEFTIJD                         62 jaar
* WAT DOE JE BIJ THEO MIDDELKAMP
Bij ZRTC Theo Middelkamp ben ik bestuurslid en vervul de functie van secretaris. De secretaris opereert vooral achter de schermen van de club. Naast het organiseren van bestuursvergaderingen, het opstellen van vergaderstukken en verslaglegging verzorg ik de ledenadministratie, communicatie met de KNWU en facturering. Samen met onze voorzitter Fester Aarts probeer ik mijn steentje bij te dragen aan het op peil houden van de sponsorinkomsten voor de Renafdeling en Jeugdafdeling van onze club. Verder verricht ik zoals tal van vrijwilligers binnen de club nog allerlei hand en spandiensten die nodig zijn bij het organiseren van evenementen en het draaiende houden van een wielervereniging.
* WAAROM GEKOZEN VOOR WIELERSPORT
De wielersport had me al vroeg te pakken. Dat kan ook bijna niet anders wanneer je als 6 jarige hoort van de heroïsche verhalen over prestaties van renners uit Kruiningen en omstreken als Jo de Roo en Piet Rentmeester. Tijdens de aspiranten- en nieuwelingentijd van Ko Blok en Theo Schouwenaar zorgde mijn vader bijna wekelijks voor het vervoer van deze dorpsgenoten naar hun koersen in Zeeland, Brabant en Vlaanderen. Ik mocht dan mee en raakte steeds meer geboeid door het wielrennen. Veel later kozen mijn zoon en dochter ook voor de wielersport en werden lid van ZRTC Theo Middelkamp. Het sprak me aan hoe een klein aantal enthousiaste en gedreven kaderleden met hulp van tal van vrijwilligers met een gezonde en nuchtere kijk op de wielersport die club met succes draaiend houden. Maar je ziet ook hoe veel energie het soms kost om daaraan continuïteit te geven. Toen Fester Aarts me tijdens een fietsritje vroeg bij te willen springen omdat er een bestuursfunctie vacant was heb ik geen moment geaarzeld.
* WANNEER BEGONNEN – WELKE FUNCTIES
In maart 2009 heb ik de secretarisfunctie overgenomen van Leo Luteijn. Leo vervulde op dat moment een dubbelfunctie van penningmeester en secretaris. Inmiddels dus 8 jaar. Tijdens de eerste bestuursvergadering in april dat jaar werd me ook duidelijk dat ik automatisch was toegetreden tot de sponsorcommissie. Ik noem het maar een onverwachte bijkomstigheid.

 

 

* HOEVEEL UREN BEN JE ERMEE BEZIG
Dat houdt ik niet echt bij. Het zijn meestal avond- en weekenduurtjes tussendoor. Het wisselt ook nog al. In de winterperiode vraagt de voorbereiding van het nieuwe seizoen en een aantal evenementen wat extra tijd. Wanneer het seizoen draait valt het voor de secretaris wel mee. Verder is het een beetje afhankelijk van hoe de zaken in de club verlopen. Soms spring je even bij wanneer andere kaderleden dat vragen.
 
* WAT GEEFT JE DE MEESTE VOLDOENING BIJ DIT WIELERWERK
De meeste voldoening haal ik uit het plezier en de gedrevenheid waarmee de renners vanaf de jeugd tot en met de elites met hun sport bezig zie. En de waardering die je krijgt van renners en ouders die beseffen dat er heel wat voor nodig is om onze club te laten draaien zo als ze draait.
* FIETS JE ZELF OOK b.v. TOERTOCHTEN
Ondanks mijn voorliefde voor de wielersport ben ik in het water gedoken. Vooral gezwommen en waterpolo gespeeld maar en nooit actief geweest als coureur. Op mijn 27e kocht ik mijn eerste koersfiets nadat een collega me had overgehaald mee te doen aan een triathlon. Na ruim een half jaar trainen lukte het me wel enigszins om een strakke tijdrit te rijden door de polders. Maar bij na mijn eerste deelname aan een trimkoers wist ik het wel, koersen is heel wat anders is dan een tijdrit door de polders. Na 4 jaar maakten knieblessures een einde aan mijn triathlonavontuur en heb ik daarna vooral veel toertochten en cyclosportieves gereden. Een crash tijdens een tochtje in de Ardennen in 2002, leverde me aanhoudende rugproblemen op waardoor ik de intensiteit van het fietsen terug heb moeten brengen tot wekelijkse rondjes met fietskameraden van zo’n 80 – 90 km met af en toe een meerdaagse tocht, zoals Kruiningen – Bilbao afgelopen zomer.
   
* GA JE WEL EENS BIJ GROTE WEDSTRIJDEN KIJKEN
Grote wedstrijden bezoek ik zelden. Wel eens berg etappes in de Tour de France en Giro bezocht tijdens vakanties en doorkomsten en aankomsten van Ronde van Midden Zeeland of de ZLM Tour, maar het liefst volg ik koersen op televisie. Je mist wel de ambiance, maar je ziet het verloop van de koers nergens beter. Criteriums in de regio bezoek ik wel met enige regelmaat, dan proef je toch nog een beetje van de sfeer.
* ANDERE HOBBY’S NAAST MIDDELKAMP WERK
Met smikkelen en smullen hou ik me ook heel graag bezig. Verder kan ik enorm genieten van af en toe een verre reis.
* HOE ZIE JE DE TOEKOMST VAN THEO MIDDELKAMP EN HET ZEEUWSE WIELRENNEN
Wielrennen hoort bij Zeeland evenals water en wind. Ik zie dat niet zomaar veranderen. Ondanks het geringe aantal inwoners heeft Zeeland al decennia lang met regelmaat grote renners voortgebracht. ZRTC Theo Middelkamp heeft aan de basis gestaan van een fors aantal succesvolle beroepsrenners en kampioenen. Momenteel rijden er ook 6 jonge Zeeuwse beroepsrenners in het internationale profpeleton waarvan 4 hun roots bij ZRTC Theo Middelkamp hebben. Wanneer je ziet dat er zowel bij de dames en de heren in verschillende leeftijdscategorieën weer flink wat getalenteerde jonge Zeeuwse renners rondrijden ben ik van mening dat er voldoende potentie aanwezig is voor de nabije toekomst.
Af en toe een aankomst of passage van de Tour, Giro of Vuelta helpt natuurlijk om de aanwas van jonge renners te stimuleren. En zolang de Zeeuwse verenigingen er daarnaast in slagen voldoende sponsorgeld en menskracht bijeen te brengen om goeie faciliteiten voor opleiding en verdere ontwikkeling van jonge renners aan te kunnen bieden heb ik heb vertrouwen in de toekomst van ZRTC Theo Middelkamp en het Zeeuwse wielrennen.
* HOEVEEL LEDEN / LICENTIEHOUDERS HEEFT DE CLUB IN 2017
ZRTC Theo Middelkamp ongeveer 310 leden. Daarvan zijn 110 leden aangesloten bij onze bloeiende tourafdeling. Er zijn ruim 100 renners lid in verschillende leeftijdscategorieën waarvan 90 leden KNWU-licentiehouder zijn. Verder nog en zo’n 100 trouwe leden, vaak oud renners en anderen die de club een warm hart toedragen.
* ZIJN ER NOG WISSELINGEN BINNEN HET BESTUUR
Het bestuur heeft over het algemeen een stabiele bezetting. Op afzienbare termijn verwacht ik daarin geen wisselingen.
* MOOISTE WEDSTRIJD IN ZEELAND
Zeeland kent een aantal mooie koersen voor verschillende categorieën. Ik denk aan de Ronde van Midden Zeeland, De Omloop van de Braakman, de Wim Hendriks Trofee, de Junioren driedaagse van Axel, de Omloop van Borsele, de BeNeLadies Tour en ZLM Tour en niet te vergeten mooie criteriums als de Ronde van Kruiningen. Jammer dat de World Port Classic dit jaar niet op de kalender staat. Allemaal mooie koersen met hun eigen charme. Er één aanwijzen zou de anderen te kort doen.

* BESTE ZEEUWSE WIELRENNER EN WAAROM
Lastige vraag. Je kunt de verschillende generaties moeilijk vergelijken. De omstandigheden zijn vaak erg verschillend geweest. En het maakt ook veel uit naar welke discipline je kijkt. Maar laat ik een gooi doen. Als beste Zeeuwse wegrenner aller tijden wint Jo de Roo (foto) het bij de mannen met een banddikte van Jan Raas. Ik ben van mening dat Jo zich een completere renner heeft getoond ondanks dat hij nooit wereldkampioen is geworden. Bij de dames wint Keetie van Oosten-Hage met voorsprong. Dat hoeft geen uitleg veronderstel ik.
Van de huidige generatie kies ik nu als klimmer nu nog voor Marco Minnaard. Hij heeft de afgelopen jaren met regelmaat steeds mooie resultaten neergezet, maar ik zeg erbij dat het intussen millimeterwerk is geworden met Antwan Tolhoek. Antwan is duidelijk de ‘coming man’. Met zijn optreden in de Alpen vorig jaar heeft hij me enorm weten te bekoren.
Op een heel ander terrein, dat van de vlakke winderige wegen, al dan niet bezaaid met keien steekt ‘Mr. Breakaway’ Brian van Goetem er met kop en schouders boven uit. Volgens mij heeft nooit een Zeeuwse renner in één seizoen zoveel kilometers in de aanval gereden.
Bij de dames verdient alleskunner Lindy van Anrooy naar mijn mening de eer van beste wegrenster.
* HEB JE NOG WIELERWENSEN VOOR DE TOEKOMST
Een wens is dat ZRTC Theo Middelkamp kan terugkeren in de Top-competitie.  En dat een van de jonge Zeeuwse talenten zich ontwikkelt tot een nieuwe wielerkampioen van internationale allure.   (3 maart 2017)