> VELD-STRANDTOCHTEN

 

 

 

> TIPS, AANKONDIGINGEN, VERSLAGEN EN FOTO’S OVER VELD – STRANDTOERTOCHTEN IN ZEELAND ?      STUUR JE INFORMATIE NAAR  malus@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

ZATERDAG 3 NOVEMBER 2018                    OOSTKAPELLE                    JAN MINDERHOUD VELDTOERTOCHT               www.sportdorpoostkapelle.nl

 

 

 

 

 

ZONDAG 20 JANUARI 2019            CLINGE             MALPERTUUSLAAN             SPORTCOMPLEX MALPERTUUS / TERREIN VV CLINGE        DERDE SLOEBER MTB TOCHT            30 – 40 – 50 KM.             8.00 – 10.30 UUR               https://www.facebook.com/events/295421991212296

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIJNA 40 BIKERS BIJ TWEEDE ZEEUWSE MTB STRANDTOCHT LANGS WALCHERSE KUST

De organisatie van de Zeeuwse MTB Strandtocht was na afloop overwegend tevreden over de tweede editie. De tocht werd op zaterdag 19 mei verreden. Het vertrek was om 22.00 uur bij Van der Eijk Tweewielerspecialist in Serooskerke. De zonsondergang was een factor maar even belangrijk is het getij op een tocht als deze. Met het verschuiven van de starttijd naar 22.00 uur kwam het fietsplezier op deze MTB tocht helemaal op niveau.   (20 mei 2018)

 

 

 

                                                                                                                                                                              

 

EERSTE X-TREME FITLAND MTB CHALLENGE KRIJGT VERVOLG NA EERSTE EDITIE MET 65 DEELNEMERS

Foto’s : Organisatie        De eerste X-Treme Fitland MTB Challenge was een modderige uitgave maar de zon scheen uitbundig. Zaterdag 10 februari reden 65 liefhebbers de eerste editie van deze tocht door de zak van Zuid Beveland. De deelnemers gingen vanaf  9.00 uur op pad vanaf Fitland in Goes voor de afstanden  van 30 en  45 km. In kleine groepjes vertrokken de bikers om de dijkjes van Beveland te gaan verkennen.  De route voerde over Sportpark het Schenge richting Wilhelminadorp om vervolgens af te buigen naar Eindewege. Tussendoor de landerijen en over zuigende dijkjes werden de openings kilometers afgelegd richting eerste tussenstop in Heinkenszand.

Net hiervoor moesten de bikers op Hof van Zeeland/Stelleplas een schitterend en zeer technisch parcours afleggen met volop draaien en keren en veel pumptracks. Dit circuit is op verzoek van Hof van Zeeland uitgetekend en aangelegd door Martijn & Niels Steenblok uit Heinkenszand.  Er waren dan ook veel complimenten voor de Bevelandse Steenblokjes. Binnenkort wordt dit parcours met officiële Bloso bordjes bewegwijzerd en is het voor een iedere biker toegankelijk. Beslist een aanwinst voor de bikesport in Zeeland. Na de tussenstop, die gesponsord werd door Hof van Zeeland, reden de deelnemers nog een lus van 30 km of ze keerden via het Poelbos terug naar Goes waar de erwten- of pompoensoep gereed stond. De organisatie was tevreden met de ruime opkomst. Het was een leuke en uitdagende eerste  editie en de verschillende partijen hebben aangegeven deze  X-Treme Fitland MTB Challenge op de Zeeuwse fietskalender te houden.    (12 februari 2018)

 

 

 

 

 

 

TWEEDE SLOEBER MTB TOCHT CLINGE IN ALLE OPZICHTEN GESLAAGD MET 430 DEELNEMERS

Verslag & Foto’s : Organisatie     Bij de 2e editie van de Sloeber MTB-tocht, vanaf het voetbalveld te Clinge, was de organisatie weer in handen van voetbalvereniging Clinge en de Bonte Bikers uit Clinge. Een unieke samenwerking van twee lokale verenigingen die voor een dergelijk evenement elkaar prima aanvullen: de Bonte Bikers nemen de routes, de inschrijving, de bevoorrading en de gratis loterij na afloop voor hun rekening. De voetbalvereniging stelt de accommodatie ter beschikking. Dit sportcomplex voorziet in gescheiden kleedruimten voor mannen en vrouwen met douches, een bewaakte fietsenparking, een afspuitplaats, parkeergelegenheid en, niet geheel onbelangrijk, een gezellig kantine waar onder het genot van een drankje en eventueel een hapje nagepraat kan worden. Naar aanleiding van enkele aanbevelingen na de eerste Sloeber MTB-tocht had de organisatie getracht wat verbeteringen door te voeren. Zo waren de routes voor en na de bevoorrading meer in evenwicht en was de capaciteit van de afspuitplaats verdubbeld: 8 slangen in plaats van 4. De weervoorspellingen waren in principe gunstig: bewolkt maar wel droog.

 

Ondanks de hele dag regen op de zaterdag voorafgaande aan de tocht én de onverwachte vorst op zondagmorgen, waardoor sommige wegen spekglad geworden waren en in België geadviseerd werd vooral niet de weg op te gaan, waren er toch zo’n 430 deelnemers.  De deelnemers konden kiezen uit 3 verschillende afstanden: 30, 40 en 50 km. Op alle routes werd de deelnemers een grote diversiteit in het parcours aangeboden. Zo liepen de routes door diverse bossen in en om Clinge en kregen de deelnemers naast deze bospaden ook dijkjes, veldwegen en landbouwpaden voor de wielen. De organisatie streeft er naar zo weinig mogelijk asfalt in de routes op te nemen. Op drukke c.q. gevaarlijke oversteekplaatsen stonden officiële verkeersregelaars om zowel de fietsers als het overige verkeer in goede banen te leiden en een vlotte doorstroming te bewerkstelligen. Halverwege de routes werd alle deelnemers een uitgebreide bevoorrading met fruit, (sport-)drank, warme soep en koekjes aangeboden. Tegen alle verwachtingen in brak in de loop van de ochtend zelfs het zonnetje nog door waardoor het heerlijk was om lekker buiten met de mountainbike in de natuur op pad te zijn. Wel moesten de deelnemers blijven opletten voor bevroren wegen die tot laat in de ochtend erg glad bleven. De organisatie had op de inmiddels bekende plaatsen vrijwilligers neergezet die de deelnemers waarschuwden voor de gladheid. Een tijdelijke extra service die erg gewaardeerd werd.

 

Als gevolg van de overvloedige regen in de week voorafgaande aan de tocht, en afgelopen zaterdag, was het parcours toch weer flink zwaarder dan dat de organisatie in eerste instantie voor ogen had. Sommige deelnemers geven de voorkeur aan een dergelijk parcours, voor andere deelnemers mag het wel wat minder zwaar zijn. Eenzelfde situatie deed zich ook al bij de eerste editie in 2017 voor waardoor de Sloeber MTB-tocht inmiddels bekendheid begint te krijgen als een van de zwaarste MTB-tochten in Zeeland en Vlaanderen. Dit is echter wat de organisatie betreft niet een uitgesproken wens. De doelstelling is om een mountainbiketocht voor te schotelen die zowel voor de getrainde als voor de minder getrainde mountainbiker voldoende uitdaging biedt maar verder wel goed te doen is. Elke deelnemer moet bij de Sloeber MTB-tocht in principe ontspannen en met plezier van zijn hobby kunnen genieten. Na afloop van de tocht konden de deelnemers terecht bij de afspuitplaats om de fiets van alle modder en gras te ontdoen om vervolgens in de kantine nog even na te genieten van de tocht. Tevens was de uitslag van de gratis loterij inmiddels bekend zodat deelnemers meteen konden controleren of zij tot de gelukkige prijswinnaars, van de toch wel mooie prijzen, behoorden.  Naast de MTB-tochten was er ook een MTB-clinic waarbij de jeugd tot en met 15 jaar onder begeleiding kennis kon maken met het mountainbiken. Deze deelnemertjes werden bij de bevoorrading getrakteerd op een heerlijke warme chocomel al dan niet met slagroom. Naar afloop van de clinic ontvingen zij tevens allemaal een mooi aandenken.      Graag tot ziens bij de volgend editie in 2019!      (25 januari 2018)

 

 

400 DEELNEMERS BIJ 12DE ATB-TOER EN WANDELTOCHT OVER NOORD BEVELAND

Op zondagmorgen 7 januari stonden 200 mountainbikers en 200 wandelaars aan de start van de 12e ATB-Toer en Wandeltocht vanaf HCR de Kroon in Wissenkerke. De deelnemers trotseerden de harde en koude Oost-Noordoostenwind. Er zijn weer veel leden van Tourclub de Kroon en andere vrijwilligers in actie geweest met o.a. het inschrijven, uitzetten en controleren van de routes, bevoorraden en verzorgen van de verzorgingsposten en niet te vergeten de mensen van de EHBO die gelukkig niet in actie hoefden te komen maar onmisbaar zijn bij zo’n evenement.

De organisatie was dan ook blij met de vele positieve reacties na afloop van de goed verlopen ATB en Wandeltocht. De 4 dames van Team Peeland 4 Leon die op 7 juni de Alpe d’Huez op gaan wandelen hebben deze dag meegeholpen en waren aanwezig bij de 2 verzorgingsposten om te assisteren bij het uitdelen van de erwtensoep na afloop bij HCR de Kroon.  De organisatie had van het inschrijfgeld 1euro per deelnemer beschikbaar gesteld voor Team Peeland 4 Leon. Na afloop kon Peter de Looff  400 Euro overhandigen aan de dames als bijdrage aan hun sponsorbedrag voor Alpe d’Huzes. Het streven is om bij de volgende editie in 2019 nieuwe routes te kunnen presenteren. Deze voeren dan voor een groot deel over het MTB Netwerk Noord-Beveland dat nu nog volop in ontwikkeling is.  Zie website: https://www.mtbnetwerknoordbeveland.nl      (9 januari 2018)

 

 

 

 

 

 

KOUDE STRANDRIDE FOR THE ROSES OVER SCHOUWEN DUIVELAND : 5000 EURO VOOR KWF
DERDE EDITIE OP ZATERDAG 29 DECEMBER 2018
Foto : Jo-Annes de Bat           Op donderdag 28 december werd de tweede editie van de StrandRide for the Roses verreden. De organisatie was weer in handen van de Stichting DELTA Ride for the Roses. Liefhebbers konden kiezen uit twee afstanden langs de vloedlijn en door de koude polders en bossen : 20 kilometer en 40 kilometer. De start werd een half uur uitgesteld wegens de hard wind en het hoge water maar uiteindelijk mocht gedeputeerde Jo-Annes de Bat 221 bikers op pad sturen voor een fietsavontuur door Zeeland Fietsland. Op de deelnemerslijst stonden o.m. Marco Minnaard, Johnny Hoogerland en Koos Moerenhout.
Foto : Koos Moerenhout          Beide routes gingen langs de Noordzee en voerden de deelnemers vanaf de Brouwersdam via het strand, de duinen en de bossen van Westerschouwen terug naar de Brouwersdam. De start en finish lagen bij Strandpaviljoen Brouw op de Brouwersdam. Onderweg werd voorzien in warme en koude ravitaillering. De organisatie heeft de ambitie om in heel Zeeland fietsevenementen te organiseren met het doel zoveel mogelijk Zeeuwen en fietsliefhebbers uit binnen- en buitenland bij het evenement DELTA Ride for the Roses te betrekken en ze mee te laten genieten van goed georganiseerde prachtige routes door het gevarieerde typisch Zeeuwse landschap.   Agendatip : 3de StrandRide for the Roses op zaterdag 29 december 2018.      (28 december 2017)

 

 

 

 

 

WINTERSE VELDTOERTOCHT ROND ZEEUWS VLAAMSE HOEK

Foto : Organisatie          De 2017 editie van de WTC Hoek Veldtoertocht gaat de boeken in als “De Hel van Denoek”. Regen, sneeuw en veel wind teisterden de 88 helden die de tocht uitgereden hebben. Zij waren erbij op 10 december 2017 en kunnen hun belevenissen opnemen in het persoonlijke jaaroverzicht. De organisatoren toonden veel waardering voor alle deelnemers en hoopt iedereen weer te zien bij de volgende veldtoertocht in 2018. WTC Hoek had verder een dankwoord richting de Molenhoek, Tweewieler de Boer en Emté voor hun ruime sponsoring.     (12 december 2017)

 

 

 

 

 

 

442 INSCHRIJVINGEN BIJ MTB TOCHT WIM HENDRIKS DOOR ZEEUWS VLAANDEREN EN BELGIË 

Foto’s : Patrick Langenhuizen          De organisatie van de MTB-tocht Wim Hendriks was enigszins opgelucht dat de weergoden goed mee werkten op zondagochtend 26 november. Het was wel fris weer maar in ieder geval droog.  Met een waterig zonnetje en zo’n 6 a 7 graden vertrokken er in  totaal 442 MTB-ers vanuit het sportcomplex van voetbalvereniging RKVV Koewacht voor een rit naar keuze van 30, 40 of 55 km. Hoewel de regen van de afgelopen dagen de route hier en daar behoorlijk drassig had gemaakt was er toch goed te rijden. Met een beetje stuurmanskunst waren de meeste plassen goed te ontwijken. De rit ging richting Wachtebeke waar het Kloosterbos en de MTB-route van het Domein Puijenbroek voor een gedeelte werd meegepakt.

De pechdienst hoefde slechts 1 maal uit te rukken en na afloop was iedereen tevreden over de geleverde prestaties. In de kantine van de voetbal werden de nodige verbrandde calorieën met een trappist weer aangevuld. Een mooi aantal vertrekkers en geen ongelukken. Dat geeft weer voldoening en energie voor de organisatie van de volgende MTB-tocht in 2018. De organisatie wil de deelnemers en vrijwilligers bedanken voor hun aanwezigheid en werkzaamheden.   (26 november 2017)   

 

 

 

 

 

VERNIEUWDE VELDTOERTOCHT TC HULST GROOT SUCCES MET BIJNA 1100 DEELNEMERS

Verslag : Benny van Goethem.       Foto’s : Organisatie       Op zondag 19 november werd door TC Hulst voor de 21ste keer een veldtoertocht georganiseerd binnen het kader van de Ronde van het Waasland. De Zeeuws Vlaamse toerclub is in deze opzet de enige Nederlandse vereniging. Voor de eerste keer lagen start en aankomst in Reynaertland. Deze locatie is sinds een paar jaar ons clublokaal. Vorige jaren kwam de Linie, bij iedere veldrijder in de omgeving van Hulst bekend als een niet gemakkelijk stukje aan het eind van de tocht. Dit jaar zat deze strook in het eerste deel van de tocht. Aansluitend kwamen de Hulster Stadswallen in beeld waar in 2017 de eerste Vestingscross werd verreden met Mathieu van der Poel als winnaar.

Behalve het bovenste pad reden we dit jaar ook een stuk onder langs de wallen, door het gras en dat was voor de meesten flink stoempen. Daarna werd er koers gezet richting de grens. De Clingse bossen en de Steense bossen.  De bikers van de 50 km volgden ook de bospaadjes in de gemeente Stekene.  Naast de 50 km waren er ook trajecten van 25 en een 35 km. Alle routes voerden naar de Belgische bevoorradingspost Reintje Vos. Hier konden sommigen herstellen van een hongerklop (echt waar) en er was fruit, peperkoek, soep en sportdrank beschikbaar voor de enthousiaste bikers.

Op verschillende plaatsen waren verkeersregelaars ingezet om de deelnemers een veilige oversteek te bieden. Het weer was redelijk aangenaam voor de 1068 sportievelingen. Het succes  was mede te danken aan de inzet van een flink aantal vrijwilligers zowel in de dagen vooraf als op de dag zelf. Voor zover bekend hebben zich geen ongelukken of zware valpartijen voorgedaan. De verhuizing naar Reynaertland is dus een goede zet gebleken. Het leverde beslist veel tevreden gezichten op.     (21 november 2017)

 

 

 

 

 

DERDE JAN MINDERHOUD VELDTOERTOCHT WEDEROM GROOT SUCCES

Foto : Joram Bassie        Zaterdag 4 november reden ca. 400 mountainbikers de derde Jan Minderhoud Tocht. De organisatiegroep van sportdorp Oostkapelle was enorm tevreden over de toeloop en de sfeer. Het weer was prima op Walcheren en er was weer een mooie route uitgezet vanuit Oostkapelle naar Veere en terug. De route was prima uitgepijld en daarbij mochten alle deelnemers over paden rijden waar normaal niet gefietst mag worden. Daarnaast waren er op verschillende plaatsen op de route diverse uitdagingen. Op het terrein van Arco de Visser, dwars over zijn erf en door de schuur had Arco nog een verassing ingebouwd. Een hoopje zand vormde echt een mooie uitdaging. Bij manage de Eendracht een technisch parcours waar de deelnemers hun stuurtechniek konden testen. Langs het Veerse Meer moesten de bikers vol aan de bak en dwars door de boomgaard van de familie Duvekot. Na afloop waren de deelnemers zeer tevreden over de route en top verzorging. Sportdorp Oostkapelle wil alle deelnemers en vrijwilligers bedanken voor hun inzet want zonder deze bijdrage geen tocht!!!      (6 november 2017)

 

 

 

 

 

 

23ste CARGILL VELDTOERTOCHT IN SAS VAN GENT MET 345 BIKERS

Verslag : Danny Soethaert   –  Foto : Organisatie
Zondagochtend 29 oktober rond de klok van half acht is de organisatie van de 23e Cargill ATB veldtoertocht al druk in de weer met de laatste voorbereidingen. Enkele leden stappen op de fiets voor een laatste check om de route aanduidingen na te lopen. Ook toert tijdens de tocht in het bos iemand rond om er op toe te zien dat er geen pijlen verwijderd of omgedraaid worden. De tocht is twee dagen voordien uitgezet door verschillende clubleden. Begin oktober wordt al begonnen met iedere zaterdag een verkenning en om mogelijk nieuwe mooie stukjes natuur in de route op te nemen.
En wat denk je van onze locatie. Voetbalvereniging Corn-Boys stelt haar complete complex beschikbaar. Deelnemers kunnen dan gebruik maken van alle faciliteiten, zoals parking, kleedkamers, douches, fietsen evt. schoonspuiten en natuurlijk de kantine waar de dames en heren vanaf acht uur al druk doende zijn om te eerste deelnemers in te schrijven. Uiteindelijk hebben zich 345 deelnemers ingeschreven.
De weersvoorspellingen waren redelijk goed te noemen al zat er wel een behoorlijke wind. Na de inschrijving en het nuttigen van een kopje koffie gaan de eerste deelnemers al vóór half negen van start voor een afstand van 35 of 53 km. ATB rijders zijn gewend om in verschillende omstandigheden deze sport te bedrijven, ”Baggeren ” door de modder in de winter, en ”stofhappen ” in de zomer, maar vandaag gelukkig geen van beiden. Het parkoers lag er prima bij zoals dit eigenlijk ieder jaar wel het geval is. De snelle vertrekkers komen inmiddels bij het rustpunt (een pittoresk boerderijtje in Overslag ) aan voor de eerste bevoorrading. Deze post is ook bemand door twee dames van de E.H.B.O. vereniging uit Sas van Gent die ons ook ter zijde stonden in de bevoorrading. Onze huisfotograaf was drukdoende met het maken van foto’s voor op de website.

Voor de 35 km was er voor de tweede maal een extra post ingericht in Wachtebeke waar ook de deelnemers van de 53 km. nog een drankje en een koffiekoek konden verorberen en mede door de milde temperatuur werd hier gretig gebruik van gemaakt. Langzamerhand komen de snelle rijders weer terug op het sportpark van de voetbalvereniging. Het parkoers mag dan wel vlak zijn, de harde wind, bosweggetjes en de paden hebben toch de nodige kracht gekost. Een trappist ging er bij de meesten dan ook goed in.
De rijders waren uitermate te spreken over de mooie tocht : Schitterend, super, wat een prachtige tocht, wat heb ik op vele onbekende paden gefietst, we komen zeker volgend jaar terug. Dit waren een aantal veelgehoorde opmerkingen. Er wordt nu al uitgekeken naar de 24e editie in 2018 en organisator TC Sas van Gent mikt op evenveel succes als dit jaar. Nog meer foto’s zijn te zien op www.tcsasvangent.nl       (30 oktober 2017)

 

 

 

 

500 BIKERS BIJ VELDTOERTOCHT ROND AXEL
Foto : Organisatie         TC Avanti (Axel) organiseerde op 15 oktober zijn jaarlijkse mountainbike rit. Er werd gestart vanaf de voetbalkantine van FC Axel. Met temperaturen van boven de 20 graden was het aangenaam vertoeven in de bossen van Axel, Heikant, Sint Jansteen en Clinge. Ruim 500 rijders kwamen naar de inschrijftafel.    (15 oktober 2017)