> NICK VAN DER LIJKE/1

(oktober 2017  t.m. 22 april 2018)

 

 

 

 

NICK VAN DER LIJKE & PIETER WEENING KLIMMEN STERK IN RONDE VAN KROATIË
Nick van der Lijke (tweede van rechts) is op de 20ste plaats geëindigd in de zesdaagse Ronde van Kroatië. De fitte Roompot renner koerste lekker en werkte met succes aan zijn vorm in de zware meerdaagse met veel klimwerk. In het algemeen klassement was de achterstand op eindwinnaar Kanstantsin Siutsou (Bahrain Merida) 12.43. Pieter Weening kende ook een mooie wielerweek. Op de tweede plaats was het verschil met de triomfator slechts 11 seconden. Yevgeniy Gidich (Astana) werd derde op 1.01.

 

Bergklassement :  1. Peter Koning   35 pnt.         12. Nick v.d. Lijke   7 pnt.           Ploegen :   1. Bahrain Merida       5. Roompot – Nederlandse Loterij.
In de zesde / slotrit van Samobor naar Zagreb zegevierde Paolo Simion van Bardiani CSF. Hij reed de 151 km in 3.21.39. Pieter Weening had op de 14de plaats 35 seconden achterstand. van der Lijke meldde zich als 37ste op 55 seconden.

 

Ook op de vijfde koersdag toonde Nick van der Lijke (rugnummer 82) zijn stijgende vorm ambitie. Hij meldde zich met landgenoot Peter Koning in de koninginnerit  tussen Rabac en Poklon in een omvangrijke kopgroep. De slotklim op de Ucka vormde het grootste obstakel. Deze col kent een gemiddelde stijging van 6 procent en voert gedurende 15 km. naar een hoogte van 922 meter. Tijdens de finale bleef v.d. Lijke met 11 renners vooraan met twee minuten voorsprong op vijf jagers. De 31 jarige Manuele Boaro (Bahrain Merida) bleek over de langste adem te beschikken en won na een uitputtingsslag die ruim 4 uur duurde. Pieter Weening was de beste Hollander op 48 seconden. van der Lijke moest op de tiende plaats maar 52 seconden inleveren. In het klassement staat hij 22ste op 12.20 van leider Siutsou.
Vierde etappe:  Starigrad – Crikvenica          1. Alessandro Tonelli  (Bardiani CSF / 25 jaar – eerste profzege)           2. Enrico Bardin  (Bardiani CSF) op 12 sec.   3. Jan Tratnik  (CCC Sprandi))  z.t.         52. Nick v.d. Lijke  z.t.

 

In de derde etappe heeft Roompot – Nederlandse Loterij de hoofdrol ingevuld. Nick van der Lijke manifesteerde zich in een vijfmans kopgroep die een voorsprong noteerde van ruim vijf minuten. In de ontzettend lange slotklim liet v.d. Lijke zijn medevluchters ter plaatse en ging middels een solo op jacht daar dagsucces. Hij kon zijn inspanning echter niet doorzetten en werd ingelopen door een gedeelte van de achtervolgers. Na de hergroepering kwamen vier renners in de spits met daarbij o.m. Pieter Weening. De routinier van Roompot koos ook voor de aanval en op de ‘grote plaat’ reed de 37 jarige Fries weg bij zijn medevluchters. De 35 jarige Wit Rus Siutsou kon na een zware achtervolging nog aansluiten. In de laatste kilometers ontstond een enerverend wielergevecht.  Foto : Op de top van de 1723 meter hoge Biokovo ging de winst naar Kanstantsin Siutsou van Bahrain Merida die na 134 km. een marge had van 4 seconden op de uitgeputte Weening. v.d. Lijke kon zich nog aardig handhaven en kwam in de derde etappe als achttiende binnen op 7.43. In het klassement steeg hij 86 posities naar de 28ste plaats.
Tweede etappe:      Karlovac – Zadar        1. Eduard Michael Grosu  (Nippo Vini Fantini / 25 jaar – eerste seizoenzege)    234 km – 5.38.11         2. Giacomo Nizzolo   (Trek Segafredo)        3. Riccardo Minali  (Astana)          29. Nick v.d. Lijke op 12 sec.
Openingsrit Kroatië:      1.  Niccolo Bonifazio  (Bahrain Merida/ sprintoverwinning – 24 jaar)         2. Andrea Guardini   (Bardiani CSF)          3. Eduard Michael Grosu  (Nippo Vini Fantini)          125. Nick v.d. Lijke op 4.26        (22 april 2018)

 

 

 

 

AMSTEL GOLD RACE : KOERSRITME BIJ RENTREE NA LANGE ZIEKTEPERIODE
Foto : Twitter       Op de drukke Markt in het zonnige Maastricht hoorde het peloton het startschot voor de topklassieker door de Limburgse heuvels over een afstand van 263 km. In de snel geformeerde negenmans kopgroep zaten naast de Nederlanders Bram Tankink (Lotto NL Jumbo) en Oscar Riesebeek (Roompot – Nederlandse Loterij), Grmay, Smit, Bono, Craddock, Van Hecke, Dunbar en Tizza. De aanvallers kregen ruime vrijheid van het peloton. Bij de eerste passage van de Cauberg werd een voorsprong geklokt van ruim 15 minuten en later was de marge ruim 16 minuten. Na 2 uur meldde de wedstrijdleider een gemiddelde van 41 km per uur met nog steeds een grote marge voor de vluchters.
Toch werd de kloof vlot kleiner onder impuls van de topteams Movistar, Bora hans grohe, Astana, Sky en Quick Step Floors. Vooraan konden de meesten van de monstervlucht zich niet meer handhaven maar Oscar Riesebeek haakte nog wel aan toen de achtervolgers langszij kwamen. Het werd een spannende vernieuwde finale met de wereldtoppers in de hoofdrol.  Met nog twee kilometer te gaan gingen Michael Valgren en Roman Kreuziger naar de spits. Ze bleven vooruit en de Deen Valgren (26) van Astana sprintte na 6 uur en 40 minuten naar zijn tweede seizoenzege die door het team uitbundig werd gevierd. Kreuziger (Mitchelton Scott) melde zich als tweede en Enrico Gasparotto van Bahrain Merida scoorde ook een podiumplaats.   4. Peter Sagan  (Bora hans grohe) op 19 sec.   5. Alejandro Valverde  (Movistar) op 19 sec.   Beste Hollander :  21. Oscar Riesebeek op 56 sec.  96 renners reden zich in het klassement.  Nick van der Lijke maakte na zijn langdurige luchtweginfectie wedstrijdkilometers en pakte koersritme bij zijn rentree. Hij kon echter geen klassering bereiken (dnf) in de 53ste editie van de AGR.       (15 april 2018)

 

 

 

 

ROOMPOT VAKANTIES BLIJFT HOOFDSPONSOR WIELERPLOEG BRIAN VAN GOETHEM EN NICK VAN DER LIJKE
De Zeeuws profrenners Brian van Goethem en Nick van der Lijke hebben mooie informatie ontvangen aangaande de teamsponsoring. Roompot Vakanties zal ook de komende twee jaar optreden als hoofdsponsor van de pro-continentale wielerploeg. Beide partijen hebben onlangs de huidige overeenkomst verlengd tot 1 januari 2021 met een optie voor nog eens twee jaar.
Ook de afgelopen vier jaar trad Roompot Vakanties al op als hoofdsponsor. De 100% Nederlandse ploeg,  geleid door ploegleiders Michael Boogerd, Jean-Paul van Poppel en Erik Breukink, geeft aan verheugd te zijn met de verlenging van het sponsorcontract en beschrijft Roompot Vakanties, grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland,  als een “zeer betrokken sponsor”. Michael Zijlaard, in 2014 nog een van de initiatiefnemers en van de start de teammanager van de ploeg, geeft aan: “Wij zijn natuurlijk bijzonder verheugd met het vertrouwen dat Roompot Vakanties heeft gegeven in de toekomst van onze wielerploeg. We kunnen als organisatie nu de volgende stap zetten in onze groeiplannen en ambities.”  Jurgen van Cutsem (CEO) laat namens Roompot Vakanties weten blij te zijn de samenwerking met de wielerploeg voort te zetten.”Met deze verlenging willen wij het signaal afgeven dat wij erg blij zijn met deze samenwerking, die wij dan ook graag in ieder geval nog de komende 2,5 jaar voortzetten.”  We zijn een ambitieus bedrijf en zijn blij met deze verlenging van samenwerking de ambities van het Team verder uit te kunnen rollen.   (15 april 2018)

 

 

 

 

 

RUTA DEL SOL : NICK VAN DER LIJKE WERKT AAN CONDITIE
Foto : Facebook      In het algemeen klassement van de Ruta del Sol eindigde Nick van der Lijke op de 30ste plaats. Het verschil met winnaar Tim Wellens kwam op 5.54. De 26 jarige renner van Lotto Soudal noteerde 8 seconden voorsprong op Wout Poels (Team Sky). Marc Soler (Movistar) werd derde op  27 seconden. De jury zette 135 renners in de eindstand.      (18 februari 2018)

 

Foto : Twitter       Tijdrit 14,2 km       1. David de la Cruz  (Team Sky)   17.11   gemiddelde 49.58             2. Andrey Amador  (Movistar) op 6 sec.         3. Stef Clement (Lotto NL Jumbo) op 7 sec.            50. Nick van der Lijke op 1.33       (18 februari 2018)

 

Foto : Twitter      In de bergetappe vanuit Sevilla ontstond de beslissing op de slotklim Alcala Gazules. Op deze col met een lengte van 1,7 km en een gemiddelde stijging van 18 procent ging Mikel Landa (Movistar) in de aanval. De Belg Tim Wellens koos voor een achtervolging, kwam bij Landa en pakte een kleine voorsprong. Foto : De 26 jarige renner van Lotto Soudal  noteerde 5 seconden voorsprong op de top. Derde binnenkomer Jakob Fuglsang (Astana) moest 12 seconden tijdverlies incasseren.   4. Wout Poels  (Team Sky) op 13 sec.    5. Floris De Tier  (Lotto NL Jumbo)  op 13 sec.       29. Nick van der Lijke op 1.08.    In de vlucht van de dag met 13 koplopers zaten de Nederlanders Coen Vermeltfoort en Huub Duijn.       (17 februari 2018)

 

 
Foto : Facebook     Nick van der Lijke ging in de derde rit in het peloton met 116 renners over de streep. Marco Minnaard reed tussen Mancha Real en Herrera in een viermans kopgroep die naar een marge trapte van ruim vier minuten. De aanval hield geen stand toen de achtervolging op gang kwam. Na de hergroepering ging een grote groep richting massasprint en behaalde Sacha Modolo (EF Education First Drapac) de dagprijs. De 30 jarige coureur reed de 165 km in 3.48.17 en hield Carlos Barbero (Movistar) en Nelson Andres Soto (Caja Rural) achter zich.   Snelste Nederlander :  5. Moreno Hofland (Lotto Soudal)  70. Nick van der Lijke z.t. als Modolo.      (16 februari 2018)

 

Foto : Twitter      In de Koninginnenrit etaleerde Toine Poels zijn voorjaarsvorm tijdens de beklimmingen tussen Otura en La Guardiade Jaén. In de eindfase kon de renner van Team Sky nog versnellen en verraste de concurrentie op de slotklim. De 30 jarige Poels pakte middels een korte solo de dagzege. Luis Leon Sanchez  kwam na 140 km. als tweede binnen en de Belg Tim Wellens (Lotto Soudal) eindigde als derde. Negen renners vormden de vlucht van de dag. In deze kopgroep waren twee Nederlanders present: Jeroen Meijers (Roompot – Nederlandse Loterij / foto) en Pascal Eenkhoorn van Lotto NL Jumbo. De aanvallers kregen maximaal  7,5 minuut maar het peloton zorgde alsnog voor een hergroepering. Nick van der Lijke ging op de 46ste plaats over de finish op 3.29 van landgenoot Poels.  (15 februari 2018)

 

Foto : Organisatie         De Franse sprinter Thomas Boudat van Direct Energie triomfeerde nipt in de openingsrit van de Ruta del Sol (foto). In Granada eindigde Sacha Modolo (First Drapac) op de tweede plaats gevolgd door Clément Venturini (AG2R La Mondiale). West Brabander Moreno Hofland (Lotto Soudal) was de rapste Nederlander op de achtste plaats. Het was een pittige openingsetappe met vijf cols in de slotfase. Er waren talrijke aanvallers maar niemand kon uit de greep van het peloton blijven. De beklimmingen zorgden voor behoorlijke tijdverschillen. Ongeveer 100 renners hadden in de eerste groep een voorsprong van bijna zeven minuten op 52 concurrenten. Nick van der Lijke ging als 38ste over de streep.   (14 februari 2018)

 

 

 

 

 

7 SECONDEN ACHTER WINNAAR IN ALMERIA

Foto : Organisatie        In de 33ste editie van de Clasica de Almeria vormden zeven renners de vlucht van de dag. In de kopgroep was er Belgische presentie met Dries de Bondt van Verandas Willems Crelan. De aanvallers reden naar een riante voorsprong en konden ruim scoren voor de puntentrui en het bergtricot. Met nog 35 km. voor de boeg was de hergroepering een feit en ging een complete groep richting aankomst. In Roquetas de Mar won Caleb Ewan de massasprint. De 23 jarige 1.65 meter lange renner van Mitchelton-Scott kwam na 4.35.28 over de streep. Danny van Poppel (Lotto NL Jumbo)  moest zich tevreden stellen met de tweede plaats gevolgd door Timothy Dupont van Wanty Groupe Gobert. Nick van der Lijke meldde zich als 31ste op 7 seconden van de winnaar. In de eendagskoers stonden na 185 kilometer  129 coureurs in het klassement.    (11 februari 2018)

 

 

 

 

 

 

ZWARE RONDE VAN MURCIA

Foto : Organisatie         Nick van der Lijke kende wegens ziekte een moeizame voorbereiding op de eendaagse Ronde van Murcia. Op de wedstrijddag kreeg de Roompot renner op de slotklim ook nog te maken met een hongerklop. Ondanks deze tegenvallers eindigde hij in de verbrokkelde groep binnen de top 40. v.d. Lijke ging als 35ste over de finish op 15.55 van winnaar Sanchez.

De vroege vlucht telde 40 coureurs die een voorsprong pakten van ruim vier minuten. Bij het beklimmen van de Alto la Zarzadilla van de tweede categorie konden zes renners zich handhaven. Philippe Gilbert bleef actief en ging op 60 km van de streep in de aanval. Vanuit het peloton kwam de reactie van Valverde, Sanchez en Fuglsang. Na de hergroepering zaten nog zeven aanvallers in de eerste groep. Het topduo Valverde en Sanchez toonde strijdlust in de finale en hun mede koplopers konden niet meer volgen. In Murcia was er na een enerverende koers succes voor Luis Leon Sanchez van Astana. Op het podium kreeg de Spanjaard felicitaties van Alejandro Valverde (Movistar/ 2) en Philippe Gilbert van Quick Step Floors (3). Beste Nederlander was Roompot renner Etienne van Empel op de 19de plaats op 10.17 van Sanchez. De jury klasseerde zeventig renners.  (10 februari 2018)

 

 

 

 

 

GEEN KLASSERING IN TROFEO TRAMUNTANA

Foto : Twitter      In de Trofeo Serra Tramuntana van Soler naar Deia zat Nick van der Lijke bij de grote groep uitvallers. Tijdens de bergetappe over 140,1 km reed ploegmaat Elmar Reinders in de vlucht van de dag die echter geen stand hield. Tijdens de enerverende slotfase koersten vijf koplopers richting finish. De Belg Tim Wellens van Lotto Soudal pakte 3 uur en 45 minuten de dagzege. Gianni Moscon (Team Sky) werd tweede en routinier Alejandro Valverde (Movistar) kwam als derde binnen op 24 seconden. Beste Nederlander Bauke Mollema ging als achtste over de streep op 5.06. De jury kon na de vele afstappers maar 55 renners klasseren.  (26 januari 2018)

 

 

 

 

BESCHEIDEN KLASSERING NICK VAN DER LIJKE BIJ SEIZOENSTART

Foto : Organisatie       Nick van der Lijke opende zijn seizoen in de Challenge Mallorca. In de Trofeo Campos over 177,7 km  ontstond in de beginfase een achtmans kopgroep met o.m. de Belg Preben van Hecke. De aanvallers kregen in de heuveletappe een maximale voorsprong van 2 minuten maar op 15 km van de streep kwam alles bij elkaar. Met de finish in het vizier werden de sprinters in stelling gebracht. John Degenkolb (29) van Trek Segafredo toonde zijn snelle benen en kon zijn goede vorm in de eerste koers verzilveren met de hoofdprijs. De ervaren Duitser versloeg Sonder Holst Enger (Israel Cycling Academy) en Jasper de Buyst van Lotto Soudal. De 20 jarige Bram Welten van Fortuneo-Samsic was de rapste Nederlander. Nick van der Lijke (Roompot – Nederlandse Loterij) ging als 115de over de streep op 4.57 van Degenkolb.    (25 januari 2018)

 

 

 

 

 

 

ROOMPOT – NEDERLANDSE LOTERIJ 2018

 

 

 

 

 

 

 

NICK VAN DER LIJKE WINT DERNY WEDSTRIJD BIJ TEAMPRESENTATIE ROOMPOT – NEDERLANDSE LOTERIJ TIJDENS ZESDAAGSE ROTTERDAM
Foto : Jacob v.d. Wulp       (6 januari 2018)

 

 

 

 

 

 

 

 

MICHAEL BOOGERD WEER PLOEGLEIDER BIJ ROOMPOT – NEDERLANDSE LOTERIJ
De Zeeuwse profs Nick van der Lijke en Brian van Goethem kunnen in 2018 voor nuttige adviezen en waardevolle tips weer een beroep doen op  Michael Boogerd. De 45 jarige oud prof keert terug als ploegleider bij Team Roompot – Nederlandse Loterij. Hij stond vijf jaar geleden mede aan de basis van de totstandkoming van het team en was in 2015 ook als ploegleider actief. In die functie keert hij nu terug. “Ik heb ontzettend veel zin om weer aan de slag te gaan”, is hij enthousiast over zijn terugkeer. “De ervaringen van mijn eerste seizoen hebben mij gesterkt in de gedachte dat ik binnen Roompot – Nederlandse Loterij mijn passie voor de wielersport heel goed kwijt kan”.
Na een gedwongen afwezigheid van twee jaar gaat Boogerd opnieuw samenwerken met collega ploegleiders Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel. “Uiteraard heb ik het wielrennen ook in de afgelopen seizoenen op de voet gevolgd. Weliswaar op afstand, maar volgens mij staat de ploeg er prima voor. Ik kan niet wachten om weer een bijdrage te gaan leveren aan de ontwikkeling van de talentvolle mannen binnen Roompot – Nederlandse Loterij. Wij zullen hard moeten blijven werken en investeren in de toekomst. Vanaf het trainingskamp in Spanje gaan wij daar met zijn allen volle bak mee aan de slag”. Volgens Michael Zijlaard heeft het management van Roompot – Nederlandse Loterij er vol overtuiging voor gekozen om Boogerd in de organisatie terug te laten keren. “Iemand met de kennis van zaken en ervaring die Michael heeft, positief en negatief, gekoppeld aan zijn passie voor onze sport, is altijd van meerwaarde voor ons team. De renners die in zijn eerste seizoen als ploegleider met hem gewerkt hebben waren allemaal heel enthousiast over ‘Boogies’ aanpak. En ook onze partners staan volledig achter zijn terugkeer”.      (24 december 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

NATIONALE DERNYTITEL 2017 VOOR NICK VAN DER LIJKE

Foto’s : Twitter       Nick van der Lijke is Nederlands kampioen achter de derny. De coureur van Roompot – Nederlandse Loterij behaalde de titel tijdens een spannende finale in een mooi duel met oud ploegmaat Reinier Honig. Op de wielerbaan in Apeldoorn werd Maikel Zijlaard derde. Melvin van Zijl kwam als vierde binnen.

 

Foto : felicitatie teammanager Michael Zijlaard (Roompot – Nederlandse Loterij)         Van der Lijke reed naar de hoofdprijs achter gangmaker Michel Vaarten. De oud Middelburger over zijn triomf op Cyclingonline.nl :  “Het was mijn eerste NK Derny en ik heb eerlijk gezegd vooral het spatbord gezien van de derny voor me. We vertrokken hard en ik kon het goed volhouden. Maar ik heb hem (Vaarten) in de gaten laten houden of er gevaar dreigde. Voor mij mooi dat ik gewonnen heb, nu hoor ik er weer een beetje meer bij in mijn schoonfamilie Zijlaard. Ik was de enige zonder individuele baantitel, dat is nu mooi weg gegumd. Voor mij was dit het enige NK van deze winter, de rest past niet in mijn programma richting het wegseizoen.”    (2 december 2017)

 

 

 

 

 

 

KONTRAKTVERLENGING 2018
De 26 jarige Nick van der Lijke heeft overeenstemming bereikt met Roompot – Nederlandse Loterij. De geboren Zeeuw, nu woonachtig in Rotterdam, draagt ook in 2018 het sponsorshirt van de Hollandse formatie. Hij begint dan aan zijn derde jaar bij de formatie van de ploegleiders Erik Breukink, Michael Boogerd en Jean-Paul van Poppel.    (5 oktober 2017)