> DAVY GUNST

 

 

 

EINDE WIELERCARRIÈRE DAVY GUNST WEGENS HARTPROBLEMEN

Foto : Twitter       Davy Gunst (22) moet wegens medische redenen stoppen met wielrennen. Op zijn Facebook pagina geeft de Bevelander een heldere toelichting op zijn gezondheidsproblemen en zijn toekomst binnen het wielrennen.
“… Je zult de laatste tijd waarschijnlijk wel gedacht hebben dat het een beetje stil was rond mijn persoon. De reden hiervoor heeft te doen met het feit dat ik sinds vorig jaar hinder ondervind van hartritme stoornissen vooral tijdens het fietsen. Hartritme stoornissen die nadat ik een perfecte winter gedraaid had erger zijn geworden.
Na mijn eerste optredens dit seizoen, eerst in Frankrijk en daarna in Portugal, zijn deze stoornissen zodanig erger geworden en zo riskant dat direct stoppen noodzakelijk was om een dieper onderzoek te doen. Dit resulteerde uiteindelijk in 3 hartablaties die het probleem dat vanuit 4 kanten van het hart wordt veroorzaakt spijtig genoeg niet kan wegnemen. Eén en ander betekent, en dit tot mijn intens grote teleurstelling, dat ik moet mededelen dat ik mijn wieler carrière door deze medische redenen per direct moet beëindigen. Sinds kort ben ik begonnen als student International Business and Management op het Avans in Breda.
Graag wil ik iedereen bedanken voor zijn/ haar interesse en bijdrage tijdens mijn carrière als actief wielrenner. Volgend jaar zal ik aan de slag gaan als ploegleider bij Willebrord Wil Vooruit en mij door de jaren heen opgedane ervaring bij An Post, EFC Omega Pharma – Quick-Step, Rabobank en SEG Racing gaan doorgeven aan de jonge talenten. Ik heb dan ook de ambitie op termijn als ploegleider/manager van een professionele ploeg aan de slag te gaan. We komen elkaar snel weer tegen in en buiten de koers. De herinneringen zal ik altijd met me meenemen…       (3 november 2017)    
Davy Gunst in de PZC over zijn hartproblemen : “Gelukkig zijn de doktoren erachter gekomen. Anders was het misschien wel heel anders afgelopen. Als het met mij was mis gegaan, had ik heel veel mensen achtergelaten. Dat had ik natuurlijk niet gewild en is veel belangrijker dan het sportieve aspect. Wat ik anderen zou willen adviseren: als je ergens iets voelt, twijfel niet en laat het onderzoeken. Ik reed in de Volta ao Alentejo (zie artikel elders op deze pagina) al in mijn achterhoofd met de gedachte: dit is niet hoe het hoort. Ik kon niet super diep gaan. Bergop moest ik gelijktijdig lossen met renners van wie ik normaal de betere ben.”     (8 november 2017)

 

 

 

 

 

 

PLOEG DAVY GUNST NIET VERDER IN 2018
An Post Chain Reaction, de ploeg van Davy Gunst, is in 2018 niet te zien in het wielerpeloton. De maandenlange zoektocht naar een nieuwe (hoofd)sponsor bleef zonder resultaat. De teammanagers Kurt Bogaerts en Sean Kelly mikken nu op een herstart in 2019 na het vertrek van hoofdsponsor An Post. De redenen voor het afhaken liggen in de financiële sfeer volgens het Ierse postbedrijf An Post. De onderneming heeft ook commerciële betrokkenheid bij de Ierse UCI 2.2 etappewedstrijd An Post Rás. De Nederlandse inbreng bij de continentale formatie kwam van Davy Gunst (Yerseke) en Bas Tietema uit Zwolle.

 

De 22 jarige Davy Gunst, die eind februari 2017 zijn laatste koers reed in het shirt van An Post Chain Reaction, is inmiddels opgenomen in het begeleidingsteam van Willebrord Wil Vooruit (WWV). Deze West Brabantse wielervereniging zal volgend seizoen een omvangrijke juniorenploeg op touw zetten. Op het programma 2018 van WWV staan veel wedstrijden in binnen- en buitenland. De ploegleiders, assistenten en adviseurs zijn Henk Keller, Marcel en Davy Gunst, Leroy Jansen, Jesper Keller en Kees Kuijlen.    (30 oktober 2017)

 

 

 

 

 

MIDDENMOOT IN EINDKLASSEMENT VOLTA ALENTEJO

Foto : Twitter        Na de eerste rit van de Volta ao Alentejo werd de 39 jarige Rinaldo Nocentini als winnaar gehuldigd. De wielerveteraan van Sporting Clube de Portugal hield alle concurrenten achter zich op de zware slotklim en kwam na ruim vier uur koers over de streep. De tweede plaats werd ingevuld door Eduard Prades (Caja Rural) en Carlos Barbero van Movistar meldde zich al derde. De 23 jarige Nederlander Jasper de Laat (Metec TKH Continental) reed verrassend sterk. In de bergrit met vier beklimmingen reed hij naar de zevende plaats. Davy Gunst kon in de slotfase meekomen in de grote groep die bestond uit ongeveer 60 coureurs. Op de 96 ste plaats was de achterstand op Nocentini bijna 20 minuten. De jury klasseerde 148 renners. In de vroege vlucht zat een ploegmaat van Gunst. Het kopduo Sean Mckenna (An Post Chain Reaction) en Matteo Dal-Cin (Rally Cycling) pakte een voorsprong van 10 minuten maar op 60 km van de finish werden de aanvallers ingelopen.   (22 februari 2017)   

 

 

Foto : Organisatie       In de tweede etappe zat Davy Gunst in een vroege vlucht. Het werd een kortstondig avontuur op de Portugese wegen omdat het peloton meteen de achtervolging inzette. Vervolgens vormden vier renners een nieuwe kopgroep. Dit kwartet kon langer wegblijven maar onder impuls van de sprinterstreintjes kwam op 7 km van de streep alles bij elkaar. De snelle mannen openden de jacht op dagsucces. In aankomstplaats Portel sprintte de Nederlander Johim Ariesen (Rhenen) naar de overwinning. De 28 jarige renner van Metec TKH Continental versloeg Carlos Barbero (Movistar) en Colin Joyce van Rally Cycling.  Gunst eindigde in de grote groep met 85 renners op de 33 ste plaats. Met deze uitkomst was hij de vierde Nederlander in het etappe klassement. De jurygroep klasseerde 136 renners.   (23 februari)

 

 

Foto : Organisatie      Davy Gunst gaat steeds beter koersen in Portugal. Met zijn stijgende vorm reed de 22 jarige Bevelander in Mértola naar een fraaie zeventiende plaats in een verbrokkelde eerste groep. Hij had na 208 snelle kilometers 6 seconden achterstand op etappewinnaar Juan Molano (22) van Manzana Postobon. Christopher Lawless (Axeon Hagens Berman) vulde de tweede plaats in en Carlos Barbero van Movistar werd derde. Johim Ariesen, winnaar van de tweede rit, kwam nu als vierde over de streep.  Vijf renners tekenden voor de vlucht van de dag. Diego Rubio, Domingos Goncalves, Evan Huffman, Anton Vorobyen en Daniel Turek kregen ruim 3 minuten. Toen de achtervolging op gang kwam werd het verschil snel kleiner en in de finale moesten de aanvallers capituleren.   (24 februari)

 

Foto : Organisatie         In de vierde etappe zorgde Logan Owen voor Amerikaans succes. Het 21 jarige talent van Axeon Hagens Berman won in Alcácer do Sal de massasprint na een snelle rit van 175 km. Carlos Barbero (Movistar) moest genoegen nemen met de tweede prijs en Nederlander Jasper de Laat (Metec) kwam als derde binnen. Davy Gunst werd als 60 ste geklasseerd op 54 seconden van Owen.   (25 februari)

 

 

Foto : Organisatie       In de slotrit tekenden vijf koplopers voor de hoofdrol. Bij deze vlucht van de dag zorgde Bas Tietema, ploegmaat van Davy Gunst, voor de Hollandse inbreng. De aanvallers kregen een voorsprong van drie minuten maar ze konden geen weerstand meer bieden toen de toppers het tempo opschroefden. In aankomstplaats Evora hanteerde de Colombiaan Juan Sebastian Molano (Manzano Postobon) zijn sterkste wapen en boekte na 168,9 km. een sprintzege. Zijn tweede overwinning in de 35 ste editie van de Volta Alentejo. Christopher Lawless (Axeon Hagens Berman) kwam als tweede binnen gevolgd door Dylan Page van Caja Rural Seguros RGA. Drie seconden later meldde Davy Gunst zich op de 20 ste plaats.   (26 februari)

 

 

Foto : Organisatie      Bij de eindhuldiging was de gele leiderstrui voor algemeen winnaar Carlos Barbero (25) van Movistar. 2. Rinaldo Nocentini (Sporting Clube de Portugal) op 16 sec.     3. Jasper de Laat (Metec TKH) op 25 sec.   4. Krister Hagen   (Team Coop) op 28 sec.     5. Eduard Dunbar (Axeon Hagens Berman) op 29 sec.  
Davy Gunst   (An Post Chain Reaction) kon veel ervaring opsnuiven en werd steeds sterker in Portugal. Op de 76 ste positie was het verschil met Barbero 21.18. Zijn Nederlandse ploeggenoot Bas Tietema had op plaats 103 een marge van 25.34 met de eindwinnaar. De wedstrijdleiding klasseerde na vijf koersdagen 133 renners.         Jongeren : 1. Jasper de Laat (Metec TKH)     26. Davy Gunst       Ploegen : 1. Axeon Hagens Berman     19. An Post Chain Reaction/Davy Gunst.   (27 februari 2017)
 

 

 

 

 

STER VAN BESSÈGES : WEGENS ZIEKTE NA EERSTE ETAPPE UIT KOERS

Foto : Twitter        In de eerste etappe van de Ster van Bessèges sprintte Arnaud Dèmare naar zijn eerste seizoenzege. De 25 jarige Fransman van FDJ versloeg in aankomstplaats Beaucaire Alexander Kristoff (Katusha) en Roy Jans van WB Veranclassic Aqua Protect. 4. Florian Sénéchal (Cofidis)   5. Rudy Barbier (Ag2R La Mondiale). Tijdens de rit door Zuid Frankrijk werd de vroege vlucht ingevuld door Kévin Lebreton (Armée de Terre), Jérémy Bescond (HP BTP Auber 93), Frederik Backaert (Wanty Gobert) en Nico Denz van AG2R La Mondiale). In de laatste plaatselijke omloop van 8,6 km. kwam alles bij elkaar en namen de sprintersploegen het commando over. Démare was de rapste in de massasprint na een etappe van 158 km. Davy Gunst ging als 128ste over de finish op 2.10 van de winnaar. Achter de Bevelander eindigden o.m. Jelle Wallays, Stijn Devolder, Maxime Montfort en Frederik Veuchelen. De jury klasseerde 150 renners.  Een zwaar teleurgestelde Davy Gunst ging wegens ziekte niet van start in de tweede etappe.  (2 februari 2017) 

 

 

 

 

 

GEKLASSEERD IN DEBUUTKOERS NA STERKE OPENING

Foto : Organisatie        Rond Marseille werd met de GP La Marseillaise het Franse profseizoen geopend. In deze UCI 1.1 koers stond een sterk deelnemersveld aan de start voor een omloop van 146 km door Zuid Frankrijk.
De vlucht van de dag werd ingevuld door de Fransen Thomas Rostouan (Armée de Terre) en Romain Combaud van Delko Marseille Provence KTM. De thuisrijders pakten een riante voorsprong maar op 55 km van de streep werden ze alsnog ingerekend. In de slotfase kwam een vrij grote groep vooraan. Omdat niemand nog kon wegkomen moest een sprint de beslissing brengen. Na 146 km en 3.45 uur koers was de hoofdprijs voor Arthur Vichot (28) van FDJ. Op het podium was er ook plaats voor Maxime Bouet (Fortuneo Vital Concept) en Lilian Calmejane van Direct Energie.     4. Julien El Fares (Delko Marseille Provence KTM)     5. Tony Gallopin (Lotto Soudal). De jury klasseerde 108 coureurs en noteerde 9 uitvallers. Davy Gunst debuteerde in het sponsorshirt van An Post Chain Reaction. De Bevelander kon ervaring opsnuiven in het profpeloton. Na een sterke opening tot de 30ste kilometer ging hij op 13.34 als 100 ste over de finish in Marseille.  (29 januari 2017)

 

 

 

 

 

DAVY GUNST BIJ CONTINENTALE PLOEG AN POST – CHAIN REACTION
In 2017 koerst de 21 jarige Davy Gunst in het sponsorshirt van An Post-Chain Reaction. De Ierse continentale formatie, met de oud profs Nico Eeckhout en Sean Kelly in de begeleidingsgroep, wil in een gevarieerd programma rijden met klassiekers en etappewedstrijden.
Gunst heeft met Bas Tietema één Nederlandse ploeggenoot. Hun teamgenoten zijn Matthew Teggart (IRL)     Sean McKenna (IRL)     Jacob Scott (GBR)           Massimo Vanderaerden (BEL)       Conor Hennebry (IRL)         Jonas Bokeloh (GER)         Mark Stewart (GBR)         Adam Jamieson (CAN)       Damien Shaw (IRL)     Regan Gough (NZL)     Premislav Kasperkiewicz (POL)     Sean MacKinnon (CAN)       Dan Gardner (GBR).  De openingskoers was de Grand Prix La Marseillaise op zondag 29 januari, zie verslag elders op deze pagina.   (25 november 2016)