>FIETSEN & GELOOF

 

 

>>> TIPS EN VERHALEN VOOR DEZE PAGINA WELKOM OP malus@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

 

GEBRUIKTE FIETSEN KRIJGEN TWEEDE LEVEN BIJ LEGER DES HEILS
“… Als christelijke organisatie wil het Leger des Heils midden in de samenleving blijven staan met de Bijbel als inspiratiebron. Vanuit de ontmoeting met Jezus Christus willen wij dienstbaar zijn alle mensen…”
ldh-bike-1
Binnen het project “50|50 bike” van het Leger des Heils worden gebruikte fietsen klaargemaakt voor een tweede leven. Waarom een nieuwe fiets kopen als je nog jaren kunt blijven fietsen op een 50|50 Bike? 50|50 is een uniek, commercieel bedrijf met een grote maatschappelijke rol. De vestigingen staan in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Zwolle. In ZEELAND heeft het Leger des Heils (nog) geen fietsproject 50/50.
De 5 vestigingen kunnen een ruime collectie aanbieden met kinderfietsen, stadsfietsen en buitensport fietsen. Verder de 50|50 Originals, unieke fietsen in soort en design. Het zijn allemaal goedkope fietsen van een prima kwaliteit. Bezoekers kunnen er ook terecht voor alle voorkomende reparaties aan de fiets. Een lekke band, spaken stellen, je versnelling of je remmen repareren.
De doelstelling van het LDH binnen dit fietsproject richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers met aandacht voor herstel en stabiliteit: “ We willen er zijn voor mensen zonder helper en we zijn gewend om onze handen uit de mouwen te steken. We vinden dat werken goed voor ieder mens is. Daarom hebben we beschutte werkplekken voor mensen die in het gewone leven niet op eigen kracht aan de slag kunnen. Een vak leren, dat is ons uitgangspunt voor de deelnemers van 50|50. Of het nu gaat om het maken van fietsen, meubels of bereiden van een maaltijd”. Kijk eens verder op www.5050-workcenter.nl/labels/bike

 

 

 

 

 

WIELRENSTER ANNA VAN DER BREGGEN AMBASSADEUR MUSKATHLON COMPASSION
anna-van-der-breggen-compassion
Foto’s : Twitter & Facebook             Anna van der Breggen is ambassadeur van het sportevenement Muskathlon. Deze marathon meerdaagse wordt jaarlijks georganiseerd door Compassion. De toprenster uit Zwolle toonde haar sociale instelling en werd sponsor van de 4 jarige Jennifer : “De combinatie van een fietsavontuur in het buitenland én de kinderen daar hoop en geloof meegeven, spreekt me aan. De speciale felicitatie van Jennifer vanuit Rwanda voor het goud in Rio bezorgde me kippenvel.”
compassion-nederland
Compassion bevrijdt kinderen van armoede in Jezus’ naam. Het doel van de Muskathlon is hoop brengen op plekken van wanhoop, recht op plekken van onrecht, liefde op plekken van haat. Met de Muskathlon wordt een stem gegeven aan gezinnen en kinderen zonder stem, aan hen die leven in extreme armoede.
In 2016 vonden 263 muskathleten voor 2044 kinderen een sponsor en haalden daarnaast 1,2 miljoen euro op voor diverse projecten in de Dominicaanse Republiek, Ethiopië, Uganda, Tanzania, Rwanda en Ecuador.
anna-vd-breggen-3
Foto : Voor de deelnemers van de Rwanda Muskathlons werd in 2016 een wielerclinic georganiseerd met Anna van der Breggen als speciale gaste. De 25 deelnemers reden een koude tocht rond Apeldoorn en kregen trainingstips en adviezen van de Olympisch kampioene. Verder vertelde de winnares van de gouden medaille over haar ervaringen op de Olympische Spelen en haar connectie met de Muskathlon en Compassion. Daarnaast was er volop ruimte voor inspiratie en ontmoeting.
anna-van-der-breggen-rio
Van der Breggen heeft een succesvol wielerjaar achter de rug. Na twee keer zilver op het WK wielrennen en het winnen van de Giro Rosa in 2015 werd ze afgelopen zomer bekend bij het grote publiek. Foto : Ze pakte tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro naast brons op de tijdrit ook het goud bij de wegwedstrijd. Op dat laatste onderdeel was ze vorige maand ook de eerste Europese kampioene bij de elite.
In 2016 reed van der Breggen met de Zeeuwse rensters Mathilde Matthijsse, Celesta op den Brouw, Yva Geluk en Lindy van Anrooij in o.m. de Omloop Het Nieuwsblad, Omloop van Ijssel Delta, Dwars door de Westhoek en bij het NK op Goeree Overflakkee. Na drie jaar Rabo LIV fietst de Zwolse in 2017 en 2018 bij Boels Dolmans.

 

 

 

 

 

 

BELGISCHE VELDRIJDSTER JOLIEN VERSCHUEREN HAALT KRACHT EN MOTIVATIE UIT HAAR STERKE GELOOF
jolien-verschueren-koppenberg-2016
Foto’s : Facebook en Twitter           Jolien Verschueren (Kruishoutem) fietst bij de elite vrouwen in dezelfde categorie als Lindy van Anrooij uit Kapelle en Simone Cornelisse (Sint Laurens). Foto : Op 1 november 2016 won de renster van Young Telenet Fidea met een solo de Koppenbergcross in Melden bij Oudenaarde. Naast het wielrennen heeft Verschueren een part-time baan. Ze werkt als kleuterjuf in school met de Bijbel De Ark te Marke-Kortrijk.
Op de fietssite Wielerverhaal.com praat de 26 jarige Belgische met Michaël Stippelmans over haar geloofsbeleving waarbij ze een voorbeeld neemt aan Jezus Christus.
“Mijn kracht en motivatie haal ik uit verschillende bronnen. Ik krijg van heel wat mensen heel veel steun op verschillende gebieden. Ik ben mijn ouders, broer Jonathan en zus Jolisa heel dankbaar voor alles wat zij opofferen voor mij. Daarnaast krijg ik ook veel steun van familie, collega’s op het werk, supporters, de supportersclub. Kortom heel veel mensen die veel betekenen voor mij. En ik haal ook veel kracht en motivatie uit mijn geloof. Ik besef heel goed dat het leven meer voorstelt dan enkel sporten. Vandaar dat ik veldrijden ook echt zie als een hobby, al zet ik mij er wel maximaal voor in. Ik vind dat ik mijn talenten ten volle moet benutten. Het geloof is dus belangrijk voor mij en maakt mijn persoonlijkheid. Ik ben trouwens opgegroeid met dit geloof en met de Bijbel.
Welke offers moet je voor je sport brengen : Als je iets graag doet, dan voelt dat niet echt aan als een offer. Iemand die zijn sport serieus neemt, moet trainen, zijn levenswijze aanpassen en goed zorgen voor zijn of haar lichaam. Natuurlijk is het zo dat een deel van mijn sociaal leven erdoor bepaald wordt. Ik probeer dus om de dag voor een wedstrijd op tijd in bed te liggen, maar ik heb het daar zeker niet moeilijk mee. Uitgaan is helemaal mijn ding niet. Ik probeer ook gezond te eten, maar ik zie dat ook niet als een moeilijkheid. Het is gewoon een levenswijze.
Kan je wat meer vertellen over je geloof : Mijn geloof geeft mij kracht, niet alleen tijdens het sporten maar ook in het gewone leven. Zoals ik al eerder aangaf, probeer ik mij volledig in te zetten in alles wat ik doe. Ik ben redelijk prestatiegericht en als ik iets doe, dan wil er 100 procent voor gaan. Ik denk dat dat een belangrijke eigenschap is om iets te bereiken in de sport, maar ook als leerkracht probeer ik mij volledig in te zetten voor mijn job. Ik focus me zeker op doelen, maar ik probeer altijd voor ogen te houden dat dat vergankelijk is. Sporten is leuk en leerzaam, maar het mag niet mijn identiteit worden. Een mooie tekst in de Bijbel daarover staat in Galaten 2: ‘Mijn leven hier op aarde leef ik in het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en zich voor mij heeft prijsgegeven.
jolien-verschueren-2
Ga je regelmatig naar een kerk : Ik ga inderdaad regelmatig naar de kerk, maar niet naar een Katholieke kerk. Ik ben Evangelisch Christen en dit wil dus zeggen dat ik geloof wat er in de Bijbel staat. Dat is de basis voor mijn leven, waarbij Jezus Christus mijn voorbeeld is. De kerken waar ik naar toe gaan zijn dus anders dan de Katholieke kerk. Wij zien een kerk als een gemeenschap van Christenen die samen hun geloof beleven: elkaar liefhebben, voor elkaar zorgen, bemoedigen,… doorheen het leven van elke dag. Elk met het goede dat Hij in ons heeft gelegd.
Is er begrip dat je in het veldritseizoen niet altijd naar de kerk kunt gaan : Ja, zeker! Heel wat mensen zijn heel betrokken en vragen regelmatig hoe het gaat en volgen mijn resultaten op de voet. Soms vind ik het wel eens moeilijk dat er veel wedstrijden op zondag vallen, waardoor ik heel wat leuke diensten mis. Maar anderzijds denk ik dat God een plan heeft met mijn leven en dat Hij wil ik dat ik mijn talent gebruik om Hem eer te bewijzen.
Ik veronderstel dat je niet sneller gaat fietsen als je in God gelooft, maar wat doet het dan wel met je : Inderdaad, je gaat niet plots sneller fietsen omdat je gelooft, maar het helpt mij wel. Voor mij geeft het zin aan mijn leven! Veldrijden is heel leuk en ik beleefde al heel wat leuke momenten dankzij de sport. Ik geniet echt van het cyclocross, maar het leven is natuurlijk meer dan enkel sporten. Ik ben heel blij dat ik dit talent kreeg en natuurlijk is het leuk als het goed gaat en je mooie resultaten behaalt, maar het mag je identiteit niet bepalen. Misschien dat ik er daarom moeite mee heb om op een podium te staan, omdat ik vind dat ik die eer niet verdien. Het geloof zorgt er ook voor dat ik alles beter kan relativeren.
Je gelooft dus dat God je dit talent gegeven heeft : Inderdaad, ik zie mijn sport als een middel om God groot te maken. Ik kreeg dit talent hem van hem en probeer dit dan ook zo goed mogelijk te benutten. Ik probeer altijd het beste van mezelf te geven. Ik heb een uniek talent gekregen, maar ik moet er wel keihard voor werken om resultaten te behalen. Zou God het leuk vinden als ik dat niet probeer te benutten? Waar je aanleg voor hebt, daar moet je je volledig voor inzetten. Vroeger dacht ik dat topsport en geloof niet konden samengaan. Maar ik zie het nu meer en meer als een manier om God eer te geven. Ik ben er zeker van dat God een plan heeft met ieders leven en ik hoop op die manier een getuige te zijn voor anderen.
Bid of lees je wel eens in je Bijbel voor een wedstrijd : Ja, zeker! Ik zal standaard altijd heel kort een moment stilte hebben voor de start. Ik vraag dan vooral om bescherming maar uit ook mijn dankbaarheid dat ik mag en kan sporten. Ook in de Bijbel lezen staat regelmatig op de planning, maar hier heb ik niet echt een vaste gewoonte in. Met mijn smartphone kan ik heel gemakkelijk op vrije momenten eens de Bijbel raadplegen, maar ik heb ook heel wat apps die ik gebruik met teksten en studies. Ook geloofsverhalen van medechristenen probeer ik regelmatig te lezen. Ook kreeg ik van iemand een Sportbijbel cadeau en daar lees ik iedere avond standaard een aantal stukjes uit voor het slapengaan. Kan ik iedereen aanraden omdat er heel wat teksten zijn die bemoedigend kunnen werken of zaken kunnen verduidelijken!
fietsen-geloof
Als sporter heb je ook wel eens blessures. Hoe ga je om met tegenslagen : Inderdaad, maar toch ben ik dankbaar en gezegend dat ik nog maar zo weinig ongelukken heb gehad en dat de schade altijd heel erg meeviel. Ik brak eens mijn sleutelbeen op 3 plaatsen en een rib, maar mede dankzij een hoge pijngrens zat ik na een 3-tal dagen al op de fiets. Ik ging ook al eens behoorlijk hard onderuit tijdens een training waarbij mijn helm zelfs gebarsten was, maar ook dan kon ik vrij snel weer voluit fietsen. Ik ben er mij van bewust dat sporten risico’s inhoudt en de ene sport al wat meer dan de andere, maar ik mag toch wel stellen dat ik al goed beschermd ben geweest. Je kan misschien stellen dat is gewoon geluk heb, maar ik vat dit toch wel anders op. Ik voel me echt beschermd en gezegend! En als er iets gebeurt, dan ervaar ik de nodige kracht om telkens terug te revalideren en zo snel mogelijk weer te kunnen fietsen. Tegenslagen zijn niet leuk, maar je leert er ook uit.
Jolien Verschueren: Ik weet niet of ik de enige christen ben in het veldritwereldje, want het is niet zo eenvoudig om daar open voor uit te komen. Ook ik vind dit trouwens niet zo eenvoudig en het is ook niet zo dat je daar meteen bij een gesprek aan de start eventjes snel over praat. Maar ik probeer door mijn levenswijze anderen te inspireren. Het is niet zo dat ik mij zomaar laat doen, maar ik probeer toch niet te vloeken. Als mij onrecht wordt aangedaan, dan ga ik gewoon proberen te antwoorden met de pedalen. Je stopt beter daar energie in dan anderen uit te schelden.
Ik las in het verleden een artikel van over Anna van de Breggen, waarin ze getuigde dat ze haar talent van God kreeg. Ook Marianne Vos zou gelovig zijn. Ik zou het wel leuk vinden om met hen eens een persoonlijke babbel te hebben over topsport en geloof. Ik denk dat dit heel verrijkend kan zijn.
Voor mij is de liefde van God het belang van het leven, en dat probeer ik te projecteren op mijn leven en medemens. Dan is topsport niet de meest logische keuze, want het kan hard zijn. Maar ik zie het wel als een uitdaging om te proberen daarin de juiste weg te vinden. Dat mijn naaste familie ook christenen zijn, is natuurlijk ook een meerwaarde. In de topsport gaat het altijd om resultaat, maar ik vind sportiviteit ook belangrijk. Je kan toch niet volledig genieten van een overwinning als je die niet eerlijk hebt behaald. Maar nog belangrijker vind ik hoe je in het leven staat, hoe je je gedraagt ten opzichte van anderen.” 

 

 

 

 

CHRISTELIJKE NORMEN EN WAARDEN BIJ PAXX GLOBAL CYCLING
paxx-global-cycling
PaxX Global Cycling Nederland is de Nederlandse afdeling van PaxX Global Cycling België welke in 2008 is opgericht. PaxX staat voor vrede (Pax) van Christus (X) , Global voor een mondiale filosofie en Cycling brengt mensen bijeen die eenzelfde sportieve ambitie hebben. Door het enthousiasme, maar vooral vanwege de christelijke normen en waarden die gelden binnen deze wielervereniging in België is er grondslag ontstaan voor een wielervereniging in Nederland met vergelijkbare normen en waarden. De wielersport die de laatste jaren veel negatieve publiciteit heeft ontvangen, is juist een sport waar veel potentie ligt om normen en waarden uit te dragen.
De visie van PaxX is dat de wielersport een uitstekende manier is om mensen samen te brengen en elkaar sportief te ondersteunen. Op een manier waarbij respect het uitgangspunt is en het evangelie van Jezus Christus tot zijn recht komt. Niet tegen elkaar rijden, maar mét elkaar waarbij sportieve en geestelijke grenzen opgezocht worden. Een wielervereniging is een afspiegeling van de maatschappij, want op ieder (maatschappelijk) niveau wordt er gekoerst. Er zijn dan dus ook veel mensen die op een racefiets of mountainbike zitten die hulp nodig hebben, in woord of daad. Daarnaast wordt geestelijke verdieping gezocht op een laagdrempelige manier.
De georganiseerde activiteiten kunnen een sportief karakter hebben in de vorm van training of het fietsen van een toertocht of klassieker. Daarnaast wordt gezocht naar verdieping in het evangelie van Jezus Christus. Dit kan geestelijke verdieping zijn maar kan ook vertaald worden in maatschappelijke en sociale activiteiten. Meer informatie : www.paxxglobalcycling.nl