> FIETSHISTORIE ZEELAND

 

 

 

NICK VAN DER LIJKE (MIDDELBURG > ROTTERDAM) WINT IN 2009 DE OMLOOP VAN BORSELE

 

Bron : Facebook

 

 

 

 

 

 

PATRICK TOLHOEK (rechts) ALS PROFRENNER BIJ BUCKLER FORMATIE VAN PLOEGLEIDER JAN RAAS (‘S HEERENHOEK)
Bron : Facebook

 

 

 

 

 

 

RONDE VAN HULST MET  MASSALE TOESTROOM WIELERSUPPORTERS UIT ZEELAND EN BELGIË 
Bron : Facebook

 

 

 

 

 

 

DAGJE MIDDELBURG OP DE FIETS / VANAF STATIONSBRUG ZICHT OP DE LANGE JAN
Bron : Beeldbank Zeeland

 

 

 

 

 

 

 

EERSTE PROFRONDE VAN MIDDELBURG IN 1951 : WEST BRABANDER PIET VAN AS WINT CRITERIUM IN DE ZEEUWSE HOOFDSTAD.
JAN VAN GELDEREN (SLUISKIL) VEERTIENDE.
Bron Tekst en Foto’s : Brabants Nieuwsblad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1970 : WEST BRABANTSE WIELERPLOEG MANN – TOYOTA IN HOOGERHEIDE. STAAND VIJFDE VAN LINKS THOLENAAR CEES VAN DE BERGE UIT SINT-MAARTENSDIJK, OVERLEDEN IN OKTOBER 2017 OP 70 JARIGE LEEFTIJD. UITERST RECHTS PLOEGLEIDER NIE HOL.
Bron : Peter Broeders – wielrennen, anekdotes, foto’s

 

 

 

 

 

 

 

 

1969 : RONDE VAN MIDDELBURG / MOLENWATER
Bron : Beeldbank Zeeland

 

 

 

 

 

 

 

ZRTC THEO MIDDELKAMP IN NEDERLANDS CLUB KAMPIOENSCHAP IN DRONTEN MET v.l.n.r. CEES PRIEM, WIM DE WILDE, KEES BAL EN JAN RAAS
FotoBron : Jack van Stel   (Wemeldinge)

 

 

 

 

 

 

PETER POST WINT IN 1956 PROFRONDE IN ZEEUWS VLAAMSE HENGSTDIJK
Bron : Peter Broeders – wielrennen, anekdotes, foto’s

 

 

 

 

 

 

 

 

WINST PATRICK TOLHOEK IN SHIRT ZRTC THEO MIDDELKAMP
Bron : Facebook

 

 

 

 

 

 

 

MAARTEN DUCROT IN 1983 IN VLISSINGEN
Bron : Krantenbank Zeeland

 

 

 

 

 

 

 

FIETSERS IN DE GORTSTRAAT TE MIDDELBURG ROND 1930        (Bron : wielerverzamelaar Sjaak den Herder – Middelburg)

 

 

 

 

 

 

FIETSGROETEN UIT ZEELAND         (Bron : Zeeuws Archief)

 

 

 

 

 

 

 

OP 9 SEPTEMBER 1958 BEHAALDE ZRTC THEO MIDDELKAMP DE NEDERLANDSE CLUBTITEL
Bron : Twitter ZRTC Theo Middelkamp

 

 

 

 

 

 

ZEEUWSE RENNERS IN SUCCESVOLLE STORM WIELERPLOEG 1974 EN 1975

Foto : Facebook      In 1974 en 1975 werd een groep talentvolle wieleramateurs gesponsord door de eigenaresse van café restaurant Storm in Bruinisse. De jonge renners uit Zeeland, West Brabant en Zuid Holland behaalden mooie resultaten. Ze waren vaak in dorpscriteriums te zien in Zuid West Nederland en brachten altijd veel supporters mee naar de koers. Deze vaak fanatieke volgers zorgden voor een aangename sportsfeer achter de dranghekken en bij de huldigingen. De enthousiaste renners van de Storm formatie waren populair bij het publiek. Hun Zeeuwse ploegleider Chris de Jonge (Bruinisse) kon in de korte bestaansperiode overwinningen en ereplaatsen op de scorelijst zetten.

Onderstaand een artikel uit 1974 over de Zeeuwse wielerformatie Storm in het tijdschrift Wielersport:

“… Het gaat goed met het Zeeuwse wielrennen, in 1974. Cees Bal is de sterkste in de Ronde van Vlaanderen, Cees Priem wordt Nederlands kampioen bij de profs en z’n maatje Jan Raas heeft zijn profdebuut nog even uitgesteld en zorgt voor de nationale titel bij de amateurs. Net als Toine van de Bunder is hij in het amateurpeloton een van de veelwinnaars, zeker nu Wim de Waal bij de profs van TI Raleigh is gaan rijden.

Niks te klagen dus, voor de Zeeuwen? Nou, daar denkt Chris de Jonge uit Bruinisse toch wat anders over. In het plaatselijke Café-Restaurant Storm drinkt hij aan de toog z’n pilsje en praat wat met de uitbaatster van de horecazaak. Het jaar ervoor was De Jonge nog ploegleider bij Kavero, een verhuurder en verkoper van bungalows uit Renesse. Maar de sponsor stopte ermee en de ploeg viel uiteen. 

 

FotoBron : Jack van Stel   (Wemeldinge)    Criterium winst Wim Jeremiasse uit Wemeldinge.

Hoe moet dat nou verder? De ploegleider zonder ploeg sombert, uitbaatster Theodora Maria van Hooff-Christiaens schenkt hem nog een biertje in en luistert. Het sponsoren is haar niet vreemd; voor de jaarlijkse viswedstrijd stelt ze niets minder dan een heuse auto ter beschikking. Daarbij rekent ze er op dat de sportvissers hun biertje en balletje gehakt in Café Storm bestellen.

Mevrouw Van Hooff is niet zomaar een café-eigenaar. Zeventien jaar eerder was ze nog ‘gewoon’ huisvrouw maar haar man werd ziek en raakte invalide. Ze moest de kost gaan verdienen en fietste vanuit woonplaats Vlaardingen dagelijks naar Rotterdam om er schoonmaakwerk te doen. Er is werk genoeg en dus neemt Van Hooff na een tijdje personeel in dienst, Schoonmaakbedrijf De Zon is geboren. Van het een komt het ander en in 1974 is de vroegere schoonmaakster een vermogende vrouw die ook eigenaar is van zowel Café Storm als wegrestaurant De Grevelingen. In ‘Storm’ neemt Chris de Jonge nog een pilsje. Even later heeft hij beet, blijkt als mevrouw Theodora tot een besluit komt. ‘Als er dan in heel Zeeland niemand meer is die iets voor de renners overheeft, dan zal ik het wel doen. Wij mogen in Zeeland met die fietserij toch niet achterop komen. Daarom heb ik die ploeg gered.’

‘Café-Rest. STORM, Bruinisse’ prijkt er niet lang daarna op de shirts van de nieuwe wielerploeg. Bovenstaande ploegfoto op de thuisbasis in Bruinisse laat een trotse mevrouw Van Hooff zien. Achter haar twee mannen met stropdas, ploegleider Chris de Jonge en mecanicien Wim Evertse. En naast haar een jongetje. Heeft De Jonge, net als ploegleider Kees Pellenaars ooit deed, zijn zoon meegenomen?      Erg lang bestaat de ploeg niet. In 1975 sponsort Van Hooff nog Gaby Minneboo, wereldkampioen bij de amateurstayers maar begin 1976 houdt ze het voor gezien als wielersponsor… “

 

 

 

 

 

 

GEEN PROF CRITERIUMS MEER OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

Foto’s : Facebook & Fanpagina Raleigh         Zeeuwse wielerliefhebbers moeten voor de jaarlijkse Na Tour criteriums naar andere provincies. In Zeeland werden in het verleden veel mooie wedstrijden georganiseerd. Na de Tour de France waren er jarenlang criteriums in o.m. ’s Heerenhoek (Regenboogkoers), ’s Gravenpolder, Kruiningen, Kwadendamme, Hansweert, Kloosterzande en Sas van Gent (Grote CPC Prijs).

 

De belangstelling voor deze wedstrijden was altijd enorm. De honderden toeschouwers genoten van gevarieerde sportieve en sociale programma’s. De combinatie sport, ontspanning en netwerken vormde een sterke formule. Toch kwamen veel Zeeuwse comite’s in de problemen wegens financiële perikelen. De steeds hogere startvergoedingen betekenden vaak de nekslag mede omdat de plaatselijke cafébazen, bakkers en slagers hun sponsorbudget niet konden verhogen. Alle Zeeuwse profcriteriums verdwenen geruisloos van de kalender.

 

In ’s Heerenhoek werd op 9 juni 1990 de laatste Regenboogkoers verreden. Op het podium stonden winnaar Eric Vanderaerden, Uwe Raab (2) en Adrie van der Poel (3). De Bevelandse prof Peter Hoondert (foto) won in juni 1989 in Hansweert het slotcriterium vóór Louis de Koning en Tom Cordes.  In 1987 stonden nog vier profcriteriums op de Zeeuwse wielerkalender. De hoofdprijzen waren voor Edwig van Hooydonck (Kloosterzande), Cees Priem (Hansweert / foto bovenaan), Teun van Vliet (Sas van Gent) en Jean-Paul van Poppel in ’s Heerenhoek. 

 

Verslag Regenboogkoers ’s Heerenhoek 1978:               

 

 

 

 

 

 

 

VADER EN ZOON NIEUWDORP BIJ DELTA TOUR 2009 IN MIDDELBURG

Foto : Facebook          In de zomer van 2009 reed Nick Nieuwdorp (Yerseke) met de nationale selectie de driedaagse Delta Tour Zeeland. Op de foto staat de destijds talentvolle Bevelander met zijn vader Heddie op de Markt in de hoofdstad van Zeeland. De etappe Middelburg – Goes werd gewonnen door de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi. Nieuwdorp kwam op de negentiende plaats binnen. In het eindklassement was de hoofdprijs voor Tyler Farrar met Nieuwdorp op de 77ste positie op 9.10. 

 

 

 

 

 

 

ZEEUWSEWIELERCLUBS VANAF 1896
Wielerverzamelaar Sjaak den Herder (Middelburg) heeft een historisch overzicht gemaakt met Zeeuwse wielerclubs. Eventuele aanvullingen welkom :  jwdnherder@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

 

1896 : 11 RENNERS IN KLASSIEKER VLISSINGEN – MIDDELBURG V.V.    
Tekst & Foto’s : wielerverzamelaar Sjaak den Herder  (Middelburg)
Zondagmorgen 21 juni 1896 werd op den nieuwen Vlissingschen weg, begunstigd door schoon, maar wel wat winderig weder en door honderden bijgewoond, een wielerwedstrijd gehouden van Vlissingen naar Middelburg en terug, zijnde een afstand van 10 kilometer. Aan den start verschenen 11 mededingers.
Prijzen werden gewonnen door de heeren :   1. J. Jergen uit Vlissingen zilververgulde medaille in 18 minuten en 33 seconden; 2. P. de Weert uit Middelburg in 20 minuten en 23 seconden; 3. H. Maters uit Vlissingen in 21 minuten en 31 seconden; 4. P.J. Wijtenburg uit Middelburg in 21 minuten en 32 seconden,   5. H.J. Wijtenburg uit Middelburg (gevallen) in 22 minuten en 6. C.Caljouw uit Vlissingen in 28 minuten en 08 seconden.
De heer J. Jergen, die den afstand van Vlissingen naar Middelburg aflegde in 6 minuten en eenige seconden (er was nogal veel wind) reed op een 1e klasse Raglanmachine. Geheel belangloos afgestaan door den eigenaar van het Centraal Verkoop en Verhuurmagazijn van Rijwielen op de Varkensmarkt te Middelburg,. Deze had tevens als prijs voor den eerst aankomende een fraaie tijdmeter geschonken. De wedstrijd kon, dank zij de goede maatregelen der politie, die zorgde dat de rijders konden passeren, ongehinderd plaats hebben.  

 

 

 

 

 

 

 

1895 : AMSTERDAMMER SCHRAUWEN WINT WEGWEDSTRIJD MIDDELBURG – GOES – MIDDELBURG      
Tekst & Foto’s : wielerverzamelaar Sjaak den Herder  (Middelburg)
Voor den op 2 augustus 1895 door den Alg. Ned. Wielrijdersbond te houden internationalen afstandsrit Middelburg-Goes v.v., zijn door den Commissaris der Koningin in onze provincie, jhr. mr. W.M. de Brauw, en den Burgemeester van Middelburg, jhr. mr. L. Schorer, respectievelijk toegezegd een verguld zilveren en een zilveren medaille.
Persbericht van deze wedstrijd :
Voor den hedenmiddag te half drie gehouden internationalen wegwedstrijd Middelburg-Goes v.v., uitgeschreven door de afdeling Zeeland van den Algemene Nederlandschen wielrijdersbond, waren 28 deelnemers ingeschreven, van wie 16 waren opgekomen. Van deze kwamen 13 aan het keerpunt ( ‘s Heer-Hendrikskinderen-barriere) alhier aan.
No.1 was de heer L. Sillevis uit Dordrecht, die precies te kwart over drie arriveerde.  De overige volgden in deze orde : J. Schrauwen uit Amsterdam; W. Maris uit Den Haag; M.J. Liotard uit Amsterdam; J. van der Velden uit Dordrecht; J.G.W.A. van der Tuijn uit Den Haag; W. Overkleeft uit Rotterdam; D. Proost uit Amsterdam; P.J. Wijtenburg uit Vlissingen; J.H. van den Wijngaart Jr. uit Utrecht; J.K. de Liefde uit Middelburg; J.P.C. Veenhuijzen uit Roosendaal en W.F.C. Voorbeitel uit Bruinisse.
Na 46 km terug in Middelburg werd J. Schrauwen de winnaar met een tijd van 1.36.28, tweede werd L. Sillevis 1.36.29; derde werd J. van der Velden in 1.39.28; vierde werd W. Overkleeft; vijfde werd M.J. Liotard; zesde werd W.Maris; zevende werd J.H. van den Wijngaart Jr.; achtste werd J.G.W.A. van der Tuijn; negende werd J.K. de Liefde en tiende werd P.J. Wijtenburg.