>FIETSEN & HISTORIE

 

>>> Bronnen : Wielerverzamelaar Sjaak den Herder (Middelburg), PZC, Velo Retro en anderen.

 

 

 

 

 

VERSIERDE FIETSEN OP DE MARKT IN MIDDELBURG IN 1907

 

 

 

 

 

 

ZEEUWSE RENNERS IN STORM WIELERPLOEG

In 1974 en 1975 werd een groep talentvolle wieleramateurs gesponsord door de eigenaresse van café restaurant Storm in Bruinisse. De jonge renners uit Zeeland, West Brabant en Zuid Holland behaalden mooie resultaten. Ze waren vaak in dorpscriteriums te zien in Zuid West Nederland en brachten altijd veel supporters mee naar de koers. Deze vaak fanatieke volgers zorgden voor een aangename sportsfeer achter de dranghekken en bij de huldigingen. De enthousiaste renners van de Storm formatie waren populair bij het publiek. Hun Zeeuwse ploegleider Chris de Jonge (Bruinisse) kon in de korte bestaansperiode overwinningen en ereplaatsen op de scorelijst zetten.
Onderstaand een artikel uit 1974 over de Zeeuwse wielerformatie Storm in het tijdschrift Wielersport:
“… Het gaat goed met het Zeeuwse wielrennen, in 1974. Cees Bal is de sterkste in de Ronde van Vlaanderen, Cees Priem wordt Nederlands kampioen bij de profs en z’n maatje Jan Raas heeft zijn profdebuut nog even uitgesteld en zorgt voor de nationale titel bij de amateurs. Net als Toine van de Bunder is hij in het amateurpeloton een van de veelwinnaars, zeker nu Wim de Waal bij de profs van TI Raleigh is gaan rijden.
Niks te klagen dus, voor de Zeeuwen? Nou, daar denkt Chris de Jonge uit Bruinisse toch wat anders over. In het plaatselijke Café-Restaurant Storm drinkt hij aan de toog z’n pilsje en praat wat met de uitbaatster van de horecazaak. Het jaar ervoor was De Jonge nog ploegleider bij Kavero, een verhuurder en verkoper van bungalows uit Renesse. Maar de sponsor stopte ermee en de ploeg viel uiteen. Het zelfde gebeurde met in 1974, dé Zeeuwse amateurploeg van begin jaren zeventig.
Foto : Jack van Stel.     Criterium winst Wim Jeremiasse uit Wemeldinge.
Hoe moet dat nou verder? De ploegleider zonder ploeg sombert, uitbaatster Theodora Maria van Hooff-Christiaens schenkt hem nog een biertje in en luistert. Het sponsoren is haar niet vreemd; voor de jaarlijkse viswedstrijd stelt ze niets minder dan een heuse auto ter beschikking. Daarbij rekent ze er op dat de sportvissers hun biertje en balletje gehakt in Café Storm bestellen.
Mevrouw Van Hooff is niet zomaar een café-eigenaar. Zeventien jaar eerder was ze nog ‘gewoon’ huisvrouw maar haar man werd ziek en raakte invalide. Ze moest de kost gaan verdienen en fietste vanuit woonplaats Vlaardingen dagelijks naar Rotterdam om er schoonmaakwerk te doen. Er is werk genoeg en dus neemt Van Hooff na een tijdje personeel in dienst, Schoonmaakbedrijf De Zon is geboren. Van het een komt het ander en in 1974 is de vroegere schoonmaakster een vermogende vrouw die ook eigenaar is van zowel Café Storm als wegrestaurant De Grevelingen. In ‘Storm’ neemt Chris de Jonge nog een pilsje. Even later heeft hij beet, blijkt als mevrouw Theodora tot een besluit komt. ‘Als er dan in heel Zeeland niemand meer is die iets voor de renners overheeft, dan zal ik het wel doen. Wij mogen in Zeeland met die fietserij toch niet achterop komen. Daarom heb ik die ploeg gered.’
‘Café-Rest. STORM, Bruinisse’ prijkt er niet lang daarna op de shirts van de nieuwe wielerploeg. Bovenstaande ploegfoto laat, uiteraard in het midden, een trotse mevrouw Van Hooff zien. Achter haar twee mannen met stropdas, ploegleider Chris de Jonge en mecanicien Wim Evertse. En naast haar een jongetje. Heeft De Jonge, net als ploegleider Kees Pellenaars ooit deed, zijn zoon meegenomen?

 

Erg lang bestaat de ploeg niet. In 1975 sponsort Van Hooff nog Gaby Minneboo, wereldkampioen bij de amateurstayers maar begin 1976 houdt ze het voor gezien als wielersponsor… “

 

 

 

 

 

OP DE FIETS BIJ AANKOMST ZIERIKZEESCHE BOOT AAN DE LOSKADE IN MIDDELBURG

 

 

 

 

 

 

WIELERHISTORIE VEERE : FIETSWEDSTRIJD MEISJES

 

 

 

 

 

 

VADER EN ZOON NIEUWDORP BIJ DELTA TOUR 2009

Foto : Facebook          In de zomer van 2009 reed Nick Nieuwdorp (Yerseke) met de nationale selectie de driedaagse Delta Tour Zeeland. Op de foto staat de destijds talentvolle Bevelander met zijn vader Heddie op de Markt in de hoofdstad van Zeeland. De etappe Middelburg – Goes werd gewonnen door de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi. Nieuwdorp kwam op de negentiende plaats binnen. In het eindklassement was de hoofdprijs voor Tyler Farrar met Nieuwdorp op de 77ste positie op 9.10.  

 

 

 

 

 

GEEN PROF CRITERIUMS MEER OP ZEEUWSE WIELERKALENDER
Foto : Facebook          Zeeuwse wielerliefhebbers moeten voor de jaarlijkse Na Tour criteriums naar andere provincies. In Zeeland werden in het verleden veel mooie wedstrijden georganiseerd. Na de Tour de France waren er jarenlang criteriums in o.m. ’s Heerenhoek (Regenboogkoers), ’s Gravenpolder, Kruiningen, Kwadendamme, Hansweert, Kloosterzande en Sas van Gent (Grote CPC Prijs).
De belangstelling voor deze wedstrijden was altijd enorm. De honderden toeschouwers genoten van gevarieerde sportieve en sociale programma’s. De combinatie sport, ontspanning en netwerken vormde een sterke formule. Toch kwamen veel Zeeuwse comite’s in de problemen wegens financiële perikelen. De steeds hogere startvergoedingen betekenden vaak de nekslag mede omdat de plaatselijke cafébazen, bakkers en slagers hun sponsorbudget niet konden verhogen. Alle Zeeuwse profcriteriums verdwenen geruisloos van de kalender.
In ’s Heerenhoek werd op 9 juni 1990 de laatste Regenboogkoers verreden. Op het podium stonden winnaar Eric Vanderaerden, Uwe Raab (2) en Adrie van der Poel (3). De Bevelandse prof Peter Hoondert won in juni 1989 in Hansweert het slotcriterium vóór Louis de Koning en Tom Cordes.  Dertig jaar geleden, in 1987, stonden nog vier profcriteriums op de Zeeuwse wielerkalender. De hoofdprijzen waren voor Edwig van Hooydonck (Kloosterzande), Cees Priem (Hansweert / foto), Teun van Vliet (Sas van Gent) en Jean-Paul van Poppel in ’s Heerenhoek. 
Verslag Regenboogkoers ’s Heerenhoek 1978:

 

 

 

 

 

 

RONDE VAN MIDDEN ZEELAND 1965 : PLOEGENTIJDRIT OVER WALCHEREN MET START EN FINISH OP DE MARKT IN MIDDELBURG

De Ronde van Midden-Zeeland in 1965 bestond uit 2 delen. Op vrijdagavond 25 juni werd een ploegentijdrit over Walcheren verreden met start en finish op de Markt in Middelburg (foto).
De route ging vanaf de Zeeuwse hoofdstad richting Sint Laurens en vervolgens langs en door Serooskerke, Oostkapelle, Domburg, Aagtekerke, Grijpskerke naar de finish in Middelburg. Dit traject moest twee keer worden afgelegd met een totale lengte van 56 kilometer.
Er streden 17 ploegen waarvan het team van Trio Bubbelgum met o.a. Eef Dolman, Rien van de Klooster en André van Middelkoop de zege pakte. Groot-Brittannie werd tweede op 6 seconden en Stadsblad Breda derde op 7 seconden. Het team van Middelkamp flitste naar de 14de tijd met de Zeeuwen Jan Moerdijk uit Lewedorp, Jan Mesu (Arnemuiden) en Willy de Feber uit Sluiskil. Andere Zeeuwse deelnemers waren Richard Bukacki uit Axel, C. de Wolff (Souburg) en Dies Kosten uit Kapelle.

 

Op zaterdag 26 juni was Goes de start- en finishplaats. Dies Kosten (foto) was de rapste na 170 kilometer en zorgde hiermee voor de tweede Zeeuwse zege. De eerste winnaar uit Zeeland was in 1959 Miel Verstraete uit Eede.  Nog meer verhalen zijn na te lezen in het boek : “Het moet wel waaien ……” als eerbetoon aan de Ronde van Midden-Zeeland en is nog steeds te bestellen voor € 5 exclusief verzendkosten bij Sjaak den Herder in Middelburg : jwdnherder@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

 

ZEEUWSE WIELERCLUBS VANAF 1896
Wielerverzamelaar Sjaak den Herder (Middelburg) heeft een historisch overzicht gemaakt met Zeeuwse wielerclubs.  Eventuele aanvullingen welkom :  jwdnherder@zeelandnet.nl

 

 

 

 

 

 

HET JAAGPAD TUSSEN MIDDELBURG EN VLISSINGEN  (1935)

 

 

 

 

 

1901 : MOOIE WIELERKOERS NIEUW EN SINT JOOSLAND – SLOESCHEN DAM MET O.A. WEDSTRIJD LANGZAAM RIJDEN

De aardige gemeente Nieuw- en St. Joosland vertoonde in augustus 1901 weer de bekende prettige, opgewekte en gezellige drukte, die den oningewijde wel spoedig moet doen begrijpen, dat de “sport” er voor een oogenblik alle andere zaken verdrongen heeft om de gemoederen van de velen, stadsmenschen zoowel als buitenlieden, tijdelijk bezig te houden.
Fietsers en fietsters zonder tal, balazend, in alle mogelijke hoogten en laagten van toon, op horens en trompetten, schellend met luidgeraas de meest verscheidene bel-klanken dooreen, fluitend en roepend; een “tuf-tuf”, die de noodige kijkers tot zich trekt; tal van wandelaars en wandelaarsters in zomersche kleedij, in ’t kort een bonte menigte vroolijk gestemden bewoog zich voortdurend in en om het dorp.
Het weder leende zich bijzonder voor de fietsdag. Reeds vroeger aangekondigde, wielerwedstrijden op den weg Nieuwland – Sloeschen dam, want mocht ook al een heerlijk zonnetje dreigen de warmte meer dan behaaglijk te doen worden, een aangenaam windje zorgde voor de noodige koelte – om de andere verfrisschingsgelegenheden niet te na te spreken – en was juist krachtig genoeg om publiek en rijders tot waaier en den laatsten toch niet al te zeer tot last te zijn.Ook de toestand van den weg was voor de rijders goed, terwijl de genomen maatregelen tot het afzetten ervan voldoende bleken.
Voor de race over 5 K.M. waren 5 deelnemers; overwinnaars werden de heeren; 1. J.D. Smout, Bergen-op-Zoom, in 8 min.30 sec., 2. G. Stouten, Haarlem, 3. M.J. Dekkers, Steenbergen en 4. R.J. de Fielletax Goethart, Apeldoorn.
Tien liefhebbers deden mede aan den 25 K.M. wedstrijd, die om het Kampioenschap van Zeeland. Hierin wonnen de heeren: P. de Kort, Hulst, die dus kampioen is, 2. P. Voerman, Sas van Gent, 3. J.W.H. Schiefelbusch, Vlissingen en 4. C. van Strien, Goes.
Wat we in lang niet gezien hadden, was de wedstrijd in het langzaam rijden, over 20 meter, waarbij natuurlijk nogal eens een rijder al te langzaam wilde voortgaan en verplicht was bijtijds zijn wiel te verlaten, wilde hij niet vallen. Na veel beginnen en weer beginnen, waarbij het publiek zich goed vermaakte, werden ten slotte overwinnaars de heeren : R.J. de Fielletax Goethart, 2.G. Stouten en 3 H. de Bruijn, Rotterdam.
In de 10 K.M. race ten slotte, wonnen de volgende heeren: 1. J.D. Smout- in 18 min. 10 sec., 2. C. van Strien; 3. G. Stouten en 4. J.W.H. Schiefelbusch.  Als steeds bij deze, door den afdeelingconsul van de N.W.B. alhier, uitgeschreven wedstrijden, had de feestelijke prijsuitdeeling, na afloop van den kamp plaats, met de noodige speeches en toejuichingen.

 

 

 

 

 

1896 : 11 RENNERS IN KLASSIEKER VLISSINGEN – MIDDELBURG V.V.

Zondagmorgen 21 juni 1896 werd op den nieuwen Vlissingschen weg, begunstigd door schoon, maar wel wat winderig weder en door honderden bijgewoond, een wielerwedstrijd gehouden van Vlissingen naar Middelburg en terug, zijnde een afstand van 10 kilometer. Aan den start verschenen 11 mededingers.
Prijzen werden gewonnen door de heeren :   1. J. Jergen uit Vlissingen zilververgulde medaille in 18 minuten en 33 seconden; 2. P. de Weert uit Middelburg in 20 minuten en 23 seconden; 3. H. Maters uit Vlissingen in 21 minuten en 31 seconden; 4. P.J. Wijtenburg uit Middelburg in 21 minuten en 32 seconden,   5. H.J. Wijtenburg uit Middelburg (gevallen) in 22 minuten en 6. C.Caljouw uit Vlissingen in 28 minuten en 08 seconden.
De heer J. Jergen, die den afstand van Vlissingen naar Middelburg aflegde in 6 minuten en eenige seconden (er was nogal veel wind) reed op een 1e klasse Raglanmachine. Geheel belangloos afgestaan door den eigenaar van het Centraal Verkoop en Verhuurmagazijn van Rijwielen op de Varkensmarkt te Middelburg,. Deze had tevens als prijs voor den eerst aankomende een fraaie tijdmeter geschonken. De wedstrijd kon, dank zij de goede maatregelen der politie, die zorgde dat de rijders konden passeren, ongehinderd plaats hebben.  

 

 

 

 

 

1895 : AMSTERDAMMER SCHRAUWEN WINT WEGWEDSTRIJD MIDDELBURG – GOES – MIDDELBURG

 

Voor den op 2 augustus 1895 door den Alg. Ned. Wielrijdersbond te houden internationalen afstandsrit Middelburg-Goes v.v., zijn door den Commissaris der Koningin in onze provincie, jhr. mr. W.M. de Brauw, en den Burgemeester van Middelburg, jhr. mr. L. Schorer, respectievelijk toegezegd een verguld zilveren en een zilveren medaille.
Persbericht van deze wedstrijd :
Voor den hedenmiddag te half drie gehouden internationalen wegwedstrijd Middelburg-Goes v.v., uitgeschreven door de afdeling Zeeland van den Algemene Nederlandschen wielrijdersbond, waren 28 deelnemers ingeschreven, van wie 16 waren opgekomen. Van deze kwamen 13 aan het keerpunt ( ‘s Heer-Hendrikskinderen-barriere) alhier aan.
No.1 was de heer L. Sillevis uit Dordrecht, die precies te kwart over drie arriveerde.  De overige volgden in deze orde : J. Schrauwen uit Amsterdam; W. Maris uit Den Haag; M.J. Liotard uit Amsterdam; J. van der Velden uit Dordrecht; J.G.W.A. van der Tuijn uit Den Haag; W. Overkleeft uit Rotterdam; D. Proost uit Amsterdam; P.J. Wijtenburg uit Vlissingen; J.H. van den Wijngaart Jr. uit Utrecht; J.K. de Liefde uit Middelburg; J.P.C. Veenhuijzen uit Roosendaal en W.F.C. Voorbeitel uit Bruinisse.
Na 46 km terug in Middelburg werd J. Schrauwen de winnaar met een tijd van 1.36.28, tweede werd L. Sillevis 1.36.29; derde werd J. van der Velden in 1.39.28; vierde werd W. Overkleeft; vijfde werd M.J. Liotard; zesde werd W.Maris; zevende werd J.H. van den Wijngaart Jr.; achtste werd J.G.W.A. van der Tuijn; negende werd J.K. de Liefde en tiende werd P.J. Wijtenburg.

 

 

 

 

1891 : WIELERWEDSTRIJD BIJ NIEUWLAND/ARNEMUIDEN

 

Zelden heeft zich, zoowel in het buiten- als in het binnenland , een tak van sport zoo snel ontwikkeld als de velocipedesport. Zij dateert, wat ons land betreft, nog slechts van enkele jaren terug en toch is het aantal wielrijders ook hier niet gering. Er heeft zich dan ook op dit gebied een sportwereld gevormd, die haar eigen wetten, haar eigen taal, haar eigen orgaan, haar eigen litteratuur heeft; en in Holland en Gelderland hadden reeds groote wedstrijden plaats, waar Nederlanders onderling en ook met vreemde velecipedisten wedijverden en goeden naam maakten.
Tot dusver bemerkten wij daarvan in onze omgeving weinig of niets. Wel zag men het aantal velocipedisten belangrijk toenemen, maar van sport in den echten zin van het woord was geen sprake. Scaldis, een zich hier gevormd hebbenden wielrijdersvereeniging, poogt daarin verandering te brengen en schreef tegen heden een tweetal wedstrijden uit, die, begunstigd door prachtig weder, deze middag op den straatweg tusschen Middelburg en Goes gehouden werden.
Uit den aard der zaak was bij de races weinig publiek tegenwoordig; de bewoners van Nieuwland, waarvan enkelen de vlag hadden uitgestoken, vormden de meerderheid, terwijl ook eenige wielrijders uit Middelburg en Vlissingen acte de présence gaven. Aan de start was een ververschingstent opgeslagen en een draaiorgel vormde de muziek. Door den president der Middelburgsche wielrijders-vereeniging, den heer J. Hackenberg, werden de aanwezigen met een kort woord welkom geheeten. Hij wees erop dat het doel van den wedstrijd was de wielersport te bevorderen, onder de Zeeeuwsche rijders kameraadschap te kweeken en het nut en genoegen van het gebruiken van ’t rijwiel in ’t licht te stellen.
Te half drie reden de deelnemers aan de clubrace af. Deze wedstrijd liep over een afstand van 9 kilometer en was alleen opengesteld voor leden van Scaldis ; hij werd aangevangen bij den start op den weg tusschen Nieuwland en Arnemuiden bij den Kruisweg en liep tot over den Sloedam. Aan deze race, met een keerpunt en met voorgift, werd deelgenomen door de volgende leden van Scaldis A. Verhulst, B. Boogaart en J.C. Kakebeeke van Middelburg, W van den Bosch van Wilhelminadorp en H.E. Meulman van Amsterdam.
Boogaart en Verhulst hadden een voorgift van 3½ minuut; de anderen reden gelijk van meet. Hiervoor waren uitgeloofd een verguld zilveren medaille, aangeboden door de club, een zilveren medaille, aangeboden door den heer C.A. Hackenberg, donateur der vereeniging, en een bronzen, aangeboden door de club. Zij dragen aan de eene zijde het opschrift Clubwedstrijd en aan de andere zijde den datum van de race.
De heeren Verhulst en Boogaart bereden een wiel met gewone banden, de heeren Kakebeeke en Van den Bosch een met cushion-tyres en Meulman met pneumatic-tyres. De eerste prijs werd behaald door den heer Meulman met 20 m. 4½ sec., de tweede prijs door den heer B. Boogaart met 23 m. 2½ sec. en de derde prijs door den heer W. van den Bosch met 24 m. 8½ sec. De weg was volgens verklaring der rijders goed.
De tweede, de provinciale wedstrijd liep over een afstand van 5 kilometer en stond voor alle Zeeuwsche bondsleden open. Hieraan namen deel de heeren J.C. Kakebeeke, W. van den Bosch en B. Boogaart evengenoemd, benevens de heer O. Kleine van Yerseke. Allen reden gelijk van meet. Hiervoor waren uitgeloofd een verguld zilveren en een zilveren medaille van Scaldis, benevens een bronzen medaille van den heer C.P. Gilde te Middelburg. Een verguld zilveren medaille, aangeboden door den algemeenen Nederlandschen wielrijdersbond, zal, wijl van Scaldis een gelijke medaille reed was aangekocht, vermoedelijk bewaard blijven tot een volgenden wedstrijd.
In dezen wedstrijd werd de eerste prijs behaald door den heer Van den Bosch met 11 m. 7½ sec., de tweede door den heer Kakebeeke met 12 m. 9½ sec., de derde door den heer Boogaart met 13 m. 1½ sec. Tijdopnemer was de heer M.J. Boone.

 

 

Bronnen : Wielerverzamelaar Sjaak den Herder (Middelburg), PZC en anderen.